X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dziadowskibicz
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 27

Odp: FF vs crop - sample

wiec porownanie jest bez sensu
    Obiektywem 50 1.8 fociłem w pierwszej kolejności z 5dmk3 i 550d, na ff ....to nie to samo szkło...to prawda co piszą na forum że szkła na ff dostają "kopa"...
    Uważam że do porównania ff z apsc 50 1.8 nadaję...jest najtańszy i nie jest orłem jeżeli chodzi o ostrość.
    Zdjęcia robiłem w realu, warunki były takie same dla wszystkich obiektywów, zamieścił bym zdjęcia ale nie mam zgody koleżanki, zaraz ktoś napisze że 50mm na ff to nie 50mm na apsc.....
    Focę głównie ludzi (portrety itp) najczęściej ma to miejsce przy zastanym świetle, ostrość jak szczegóły to priorytet.
    Widziałem porównanie FF i apsc w digital foto video, gdzie zdjęcia były bardzo podobne, tylko że robiono krajobraz .....
    Ostatnio edytowany przez dziadowskibicz; 42609.

Komentarz

• crasta
      Coś już napisał
      • 2013
      • 73

Zamieszczone przez dziadowskibicz
      Uważam że do porównania ff z apsc 50 1.8 nadaję...jest najtańszy i nie jest orłem jeżeli chodzi o ostrość.
      Zdjęcia robiłem w realu, warunki były takie same dla wszystkich obiektywów, zamieścił bym zdjęcia ale nie mam zgody koleżanki, zaraz ktoś napisze że 50mm na ff to nie 50mm na apsc.....
      To zrob sesje jakiemus kokotkowi czy pieskowi- ich o zgode nie musisz pytac....
      moje zdjęcia głownie lotnictwo:
      http://kcfoto.pl/

Komentarz

• jan pawlak
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 4283

Obiektywem 50 1.8 fociłem w pierwszej kolejności z 5dmk3 i 550d, na ff ....to nie to samo szkło...to prawda co piszą na forum że szkła na ff dostają "kopa"...
        Focę głównie ludzi (portrety itp) najczęściej ma to miejsce przy zastanym świetle, ostrość jak szczegóły to priorytet.
        Widziałem porównanie FF i apsc w digital foto video, gdzie zdjęcia były bardzo podobne, tylko że robiono krajobraz .....
        ...to prawda co piszą na forum że szkła na ff dostają "kopa"...
        Twoja wiara jest niezłomna !

Są dwa różne podejścia do zagadnień :
        a. fizyka (nauka), rzetelne doświadczenia, porównania, pomiary, wnioskowanie
        b. wiara gdzie nie są ważne, nie liczą się fakty, pomiary, fizyka lecz jedynie to w co się wierzy

A fakty są takie, że obraz tworzy obiektyw i nie ma żadnego znaczenia czy matryca ma rozmiar FF czy APS-C czy też.... w ogóle jest jakaś matryca.

Gdyby jednak chcieć jakoś porównać to ponieważ obiektywy mają taką właściwość, że im dalej od osi tym gorszy obraz (np. rozdzielczość) i ponieważ na APS-C rejestrujemy mniejszą powierzchnię to nie jest rejestrowana ta część gdzie własności obrazu są gorsze.
        Obraz z APS-C ma lepszą np. rozdzielczość przy krawędziach niż z FF (w przenośni można więc powiedzieć ze dostaje "kopa" po przejściu z FF na APS-C)

jp

PS
        Chyba że przez "kopa" rozumiałeś koszt, to zgoda, na ogół koszt zdjęcia z FF jest znacznie większy niż a APS-C (licząc amortyzację sprzętu)
        Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
        puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
        Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
        http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
        public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• banan82
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1165

Klasyczny przypadek to 17-40 ktory staje sie ultra wide angle na FF. Krawedzie i rogi sa raczej kiepskie wtedy na FF. Na ASPC sa "odciete" bo matryca ich nie widzi, przez co jest lepiej.

|Z drugiej strony majac np. 10-22 na cropie, krawedzie tam beda dosc podobne jak w powyzszym przypadku z FF, poniewaz na tych szerokokatnych obiektywach jest naprawde kiepsko na maksymalnej ogniskowej.
          5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
          Crazy Apple Fanboy
          Ex Linux User

Komentarz

• dziadowskibicz
            Dopiero zaczyna
            • 2011
            • 27

Twoja wiara jest niezłomna !
            To nie sprawa wiary, a zrobionych zdjęć.
            Ja wiedziałem które zdjęcie robiłem czym, ale kumpel który nic nie ma wspólnego z fotografią też dostrzegł różnicę.
            nie ma żadnego znaczenia czy matryca ma rozmiar FF czy APS-C
            Więc za jaką sprawą obraz z FF był ostrzejszy, bardziej szczegółowy itd .....???
            Camera and Photography forum | Cameralabs • View topic - Diff between Full Frame Vs Cropped Frame
            Podobnie jak tutaj

Komentarz

• crasta
              Coś już napisał
              • 2013
              • 73

Ja wiedziałem które zdjęcie robiłem czym, ale kumpel który nic nie ma wspólnego z fotografią też dostrzegł różnicę.

Więc za jaką sprawą obraz z FF był ostrzejszy, bardziej szczegółowy itd .....???
              Camera and Photography forum | Cameralabs • View topic - Diff between Full Frame Vs Cropped Frame
              Podobnie jak tutaj
              Pokaz swoje zdjecia.
              Moga byc kotków-chetnie zobacze.

Komentarz

• dziadowskibicz
                Dopiero zaczyna
                • 2011
                • 27

Pokaz swoje zdjecia. Moga byc kotków-chetnie zobacze
                Ok, tylko że w domu to mam 550d, a FF cykałem w Saturnie, a tam z kotem psem czy świnką morską raczej nie wejdę.

Komentarz

• crasta
                  Coś już napisał
                  • 2013
                  • 73

Ok, tylko że w domu to mam 550d, a FF cykałem w Saturnie, a tam z kotem psem czy świnką morską raczej nie wejdę.
                  szkoda ze nie zobaczymy tych zdjec na których widac "kopa"

Komentarz

• dziadowskibicz
                    Dopiero zaczyna
                    • 2011
                    • 27

szkoda ze nie zobaczymy tych zdjec na których widac "kopa"
                    Postaram sie przesłać Ci na pw chociaż fragment, sądzę jednak że wystarczająco przedstawiłem różnicę o jaką mi chodzi.

W

Komentarz

• igor58
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1861

wniosek nasuwa się jeden: trzeba mieć i cropa, i FF

Komentarz

• zysk
                        Pełne uzależnienie
                        • 2013
                        • 1120

Zamieszczone przez igor58
                        Też tak myślałem przez chwilę,czyli 2 miesiące ,mając je jednocześnie.
                        Niestety nie sprostałem logistyce użytkowania takiego zestawu ,więc cropa zastąpiła hybryda.
                        Do mniej ważnych zadań lub pod ręką jest cały czas hybryda a na ważniejsze fotki biorę jako backup bo nie jest uciążliwa,a foci przyzwoicie.
                        Mnie się to rozwiązanie sprawdza.Zawodowcom niekoniecznie.
                        "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
                        7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• Bolek02
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 3225

Zamieszczone przez igor58
                          W sumie to tak, choć zamieniłbym słowo trzeba na warto - to tak, żeby się nie czepiali analitycy
                          Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• jan pawlak
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 4283

Podobnie jak tutaj
                            To nie jest kwestia różnych rozmiarów fizycznych matryc (FF czy APS-C) tylko różnych matryc (różne technologie pikseli) różnych ilości pikseli na matrycy, pewnie różnego oprogramowania robiącego z informacji z pikseli obraz oglądany przez nas.
                            Czynników wpływających na ostateczny wygląd zdjęcia jest dużo.

jp
                            puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                            Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                            http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                            public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• zysk
                              Pełne uzależnienie
                              • 2013
                              • 1120

Czy nie można by uprościć tej dyskusji do kwestii subiektywnych i wyrazić jasno ,np:
                              -używam APS-C bo crop x1,6 pasuje mi
                              lub
                              -używam FF bo po latach z APS-C chciałem sprawdzić inne rozwiązania
                              -lub
                              uzywam FF i APS-C bo potrzebuję jedno i drugie
                              lub
                              -kupiłem FF bo kolega ma
                              lub
                              -naprawdę nikt nie potrzebuje ani FF ani APS-C ,wystarczy 3/4
                              itd
                              btw
                              jan pawlak powtórzyłeś się tyle razy,że już teraz nawet Twoich wypowiedzi nie czytam .
                              A pierwsze były sensowne i ciekawe.
                              "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
                              7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• Bolek02
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 3225

Dyskusji zasadniczo uprościć się nie da, bo każdemu co innego pasuje. Poza tym spore uproszczenie rozmyje temat jeszcze bardziej.
                                Generalnie zgodnie z tematem wątku nie powinno się porównywać konstrukcji matryc, tylko efekty nimi osiągane
                                Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

Pracuję...