X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dzik
    Uzależniony
    • 2008
    • 884

Czy ktos z posiadaczy 5D i cropa moglby wystawic rawy tej samej sceny zrobionej tym samym szklem? To pozwoli samemu ocenic jak jest faktycznie z kolorami.

Komentarz

• Bagnet007
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1344

Zamieszczone przez VanMurder
      szczerze nie kumam o co ci tak naprawdę chodzi w twoim ostatnim poście i jak to się ma do tego co napisałem o ICC
      Profil ICC skanera to dopiero część sukcesu.
      Przepraszam, że tak dosadnie ale to już nie mój problem.

Zamieszczone przez VanMurder
      przejrzyj na oczy żeby osiągnąć na zdjęciu z 20 D przejścia tonalne takie jak na 5D, fotkę trzeba prawie ręcznie namalować w PSie... wiem że to boli ale taka jest prawda i mojego zdania nie zmienią żadne tabelki i screenshoty z suwakami bo ślepy nie jestem i to chyba widać w moim pf...
      robiłem Markami i Nikonami (d2x), obrabiałem pliki RAW z H3D i nikt mi nie wmówi że tak naprawdę to 350d ma największa rozpiętość tonalną i najwierniejsze kolory ...
      Nic mnie nie boli, po prostu nie mam potrzeby porównywać ze sobą jakichkolwiek modeli. Dotąd nie wspomniałem ani słowem o 350D/400D itp. Może zejdźmy z porównaniem od razu do poziomu D30...
      W dodatku nigdzie nie wspomniałem ani słowem o DR.
      Cały czas próbuję powiedzieć, że wierność czy ładność odwzorowania barw to osobiste zdanie każdego z nas i nie można stwierdzić, że ten a ten aparat jest absolutnie genialny bo na zerowych ustawieniach zdjęcia mi się podobają. Bo czym właściwie są fabryczne ustawienia ? Niczym innym jak kombinacją jakiś wartości, które są potrzebne do interpretacji tego co wypluwa aparat. Jeśli Ci się podobają- zostajesz przy nich, jeśli nie- narzucasz swoje. Chyba to jest największa zaleta surowego formatu, prawda ?
      Ostatnio edytowany przez Bagnet007; 6605.

Komentarz

• iREM
        Uzależniony
        • 2005
        • 951

Zamieszczone przez Bagnet007
        Cały czas próbuję powiedzieć, że wierność czy ładność odwzorowania barw to osobiste zdanie każdego z nas i nie można stwierdzić, że ten a ten aparat jest absolutnie genialny bo na zerowych ustawieniach zdjęcia mi się podobają.
        Nie zgodzę się z Tobą. Oczywiście, pojedyncze egzemplarze i puszki i obiektywów mogą się znacznie od siebie różnić, ale generalnie otrzymanie kolorów nie jest tylko kwestią wywołania RAWa czy ustawienia jotpegów na pikczerstajlach. Jeszcze bardziej rozwala mnie różnica kolorów z różnych obiektywów. Z 70-200 mam zupełnie inne kolory niż z 50. Które lepsze, pozostaje zawsze kwestią odbioru i gustu, mnie na przykład plastyka i kolory z 70-200 zawsze zadziwiają (na plus).
        Wszystko można zrobić lepiej.
        www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• remol71
          Zablokowany
          • 2006
          • 371

Zamieszczone przez iREM
          ...... Jeszcze bardziej rozwala mnie różnica kolorów z różnych obiektywów. Z 70-200 mam zupełnie inne kolory niż z 50. Które lepsze, pozostaje zawsze kwestią odbioru i gustu, mnie na przykład plastyka i kolory z 70-200 zawsze zadziwiają (na plus).
          Jednym słowem na koniec doszedłeś to tego o czym pisał Kolega Bagnet007 Wszystko jest rzeczą indywidualnych upodobań

Komentarz

• iREM
            Uzależniony
            • 2005
            • 951

Zamieszczone przez remol71
            Jednym słowem na koniec doszedłeś to tego o czym pisał Kolega Bagnet007 Wszystko jest rzeczą indywidualnych upodobań
            No bardzo mocno uprościłeś! To trochę zmierza do dyskusji podobnej jak o bokeh. Też można próbować photoszopem rozmywać tło na różne sposoby, tylko chyba jednak bez sensu?
            Wszystko można zrobić lepiej.
            www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• Bingant
              Uzależniony
              • 2006
              • 507

Panowie powoli wkrada się bałagan do tego wątku. Proponuję poczekać na obiecane sample porównawcze z korpusów z tematu wątku.
              6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• thedoc
                Początki nałogu
                • 2006
                • 328

chciałem wtrącić swoje 3 grosze w zakresie różnic pomiędzy crop i FF, otóż pomijając cały naukowy bełkot, pojedynczy punkt na matrycy, pixel czy jakkolwiek się to nazywa, jest na matrycy FF znacznie większy nić na cropie. Z tego powodu odwzorowanie obrazu jest dokładniejsze niż na cropie. Wyczytałem to na fotopolis i myślę, że to prawda. Z własnego doświadczenia po przejsciu z 350d na 5d powiem tylko, że różnica w obrazie jest ogromna i tyle. te same obiektywy robią diametralnie różne foty. Ja tylko fotografuję i nie znam się na teorii szprzętowej ale takie są fakty. Pzdr.

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

Zamieszczone przez thedoc
                  chciałem wtrącić swoje 3 grosze w zakresie różnic pomiędzy crop i FF,
                  a jaki to ma związek tytułowymi z SAMPLAMI !?

otóż pomijając cały naukowy bełkot,
                  który zaraz poniżej przytaczasz:

pojedynczy punkt na matrycy, pixel czy jakkolwiek się to nazywa, jest na matrycy FF znacznie większy nić na cropie. Z tego powodu odwzorowanie obrazu jest dokładniejsze niż na cropie. Wyczytałem to na fotopolis i myślę, że to prawda.
                  a co to jest, jak nie tech bełkot.

i ponadto jest to prawda względna, bo na przykład taki korpus APS-C jak D30 (3Mpix) miał pojedynczy sensor 10.1x10.1 μm, a dziesiejsze 5D ma 8.2x8.2 μm

Z własnego doświadczenia po przejsciu z 350d na 5d powiem tylko, że różnica w obrazie jest ogromna i tyle. te same obiektywy robią diametralnie różne foty. Ja tylko fotografuję
                  to pokaż sample - o tym jest ten wątek!

i nie znam się na teorii szprzętowej ale takie są fakty. Pzdr.
                  które wyczytałes na fotopolis i musisz robić kolejne OT którego prosze nie kontynuować.
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• thedoc
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 328

Panie Moderatorze więcej luzu!

Komentarz

• HuleLam
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1641

W kontekście porównania takiego, jakie zrobił Mellan nasunęła mi się myśl:
                      a może by zrobić ślepy test porównujący zdjęcie z "piątki" i jakiejś dobrej puszki cropowej (450D?), przy następujących warunkach:
                      1. Zdjęcie ze statywu, przy dobrym oświetleniu i niskim ISO
                      2. Ten sam (podobny) kadr, ta sama (podobna) głębia ostrości - więc inna ogniskowa i liczba przysłony !
                      3. Zdjęcia o małej-do-średniej głębi ostrości (bez ekstremów, bo tam wiadomo, że można łatwo odróżnić)
                      4. Zdjęcia wywoływane z RAW korygowane wg profili odpowiednich dla modelu aparatu.

Gdyby jakaś dobra duszyczka (Mellan? ) przygotowała podobny pakiet, to możnaby go podesłać do Moderatorów z zadaniem wystawienia anonimowej galerii (wymieszanie, okodowanie zdjęć) - i zobaczylibyśmy czy różnice są tak oczywiste

Mellan - sample świetne, szkoda tylko że nie zademonstrowałeś schodzenia z przysłoną o +1 działkę dla pełnej klatki (powinna być porównywalna głębia ostrości).

Zamieszczone przez iREM
                      Jeszcze bardziej rozwala mnie różnica kolorów z różnych obiektywów. Z 70-200 mam zupełnie inne kolory niż z 50.
                      Dlatego potrzebujesz aparatu z 14 (a może i z 16) bitowym próbkowaniem, by jeszcze łatwiej korygować nieliniowość odwzorowania kolorów.

pozdravki.
                      Ostatnio edytowany przez HuleLam; 7754.
                      Fotograf platoniczny

Komentarz

• Mellan
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1851

Zamieszczone przez HuleLam
                        ... szkoda tylko że nie zademonstrowałeś schodzenia z przysłoną o +1 działkę dla pełnej klatki (powinna być porównywalna głębia ostrości...
                        Dzięki, cieszę się że wątek jest użyteczny. Te same kadry wykonałem również dla f 5.6 w 5D w tym samym czasie. Nie zamieściłem ich by nie tworzyć chaosu w wątku. Myślę nad następną serią, tym razem przy lepszym świetle (naturalne?...) i stosując na ff przysłonę 4.5, bo odnoszę wrażenie że odwzorowywanie powinno wyglądać podobnie.
                        C-F-K - forever

Komentarz

• tom517
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 495

moze lepiej by bylo zamiescic z f 2.8, w sumie mniejsza GO to zaleta FF i jestem ciekaw jak to porownanie by wyszlo, o wyzszosci FF moze swiadczyc stosunek ilosciowy osob przechodzacych z cropa na FF do osob z FF na cropa

Komentarz

• gwozdzt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 5780

Zamieszczone przez tom517
                            moze lepiej by bylo zamiescic z f 2.8, w sumie mniejsza GO to zaleta FF i jestem ciekaw jak to porownanie by wyszlo,
                            tylko że wtedy dla cropa potrzebujesz f/1,8 a z tego co widzę, Mellan posiada z takim światłem jedynie 50/1,8 więc całe porównanie sprowadziłoby się tylko do 80mm @ f/2,8 vs 50mm @ f/1,8
                            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• dzik
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 884

Zamieszczone przez HuleLam
                              2. Ten sam (podobny) kadr, ta sama (podobna) głębia ostrości - więc inna ogniskowa i liczba przysłony !
                              4. Zdjęcia wywoływane z RAW korygowane wg profili odpowiednich dla modelu aparatu.
                              Ad 2. dlaczego rozna przyslona? Ja jestem za ta sama ekspozycja.
                              Ad 4. I udostepnic RAWY by mozna bylo samemu sie pobawic i sprawdzic czym faktycznie sie roznia

Komentarz

• gwozdzt
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 5780

Zamieszczone przez dzik
                                Ad 2. dlaczego rozna przyslona?
                                żeby GO była podobna.

Zamieszczone przez dzik
                                Ja jestem za ta sama ekspozycja.
                                odpowiednio zmienisz czas migawki lub ISO i będzie ta sama :-)
                                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...