X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tom77
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2874

Odp: FF vs crop - sample

Zamieszczone przez candar
    Wątek od samego początku jest tendencyjny Niektórzy (wiadomo którzy podpierają się tabelkami, wykresami i czym tam jeszcze popadnie, aby matematycznie próbować sobie (chyba właśnie) i innym coś udowodnić. Miałem okazję obrabiać foty z puszek entry level sony, fuji i canona - widzę różnicę pomiędzy APS-C i FF w detalach. Jeśli ktoś tego nie widzi, to chyba ma większy problem Akurat "kasa" nie jest tu wyznacznikiem, bo nawet pierwsze 5D robiło i robi bdb foty (wiem, bo równolegle używałem 7D) a nie kosztuje majątku, podobnie jak używane 5D II. Większość użytych w dyskusji argumentów jak zwykle została podciągnięta pod potrzeby autorów wypowiedzi
    Nie uważam wątku za tendencyjny. Widzę, że nie jestem jedyny który w Ff widzi wszystko co najlepsze. Moje wnioski z tego wątku: FF tam gdzie potrzebny szeroki kąt i iso. Osobiście 5D wyciągam rzadko od kiedy mam 60D i 7D. Jak potrzeba szerokiego to używam 5D, jak potrzeba jakości i wygody to 60D a jak szybkości to 7D.

Komentarz

• zdebik
      Pełne uzależnienie
      • 2013
      • 4065

Gdyby wszystko bylo w tej samej cenie ludzie kupowaliby tylko 1DX/D4S lub Sony A7R.
      https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Tom77
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2874

Zamieszczone przez zdebik
        Gdyby wszystko bylo w tej samej cenie ludzie kupowaliby tylko 1DX/D4S lub Sony A7R.
        Gdyby wszystko produkowało obrazek tej samej jakości ludzie kupowaliby tylko małpki albo smartfony

Komentarz

• Lucas1981r
          Bywalec
          • 2012
          • 118

Zamieszczone przez zysk
          Nie da się ukryć sprawy :koszt zakupu body.Często argumentem przeciw zakupowi dobrego body jest przeznaczenie różnicy w cenach zakupu na prawie tak samo dobre.
          Ale to prawie robi różnicę.Jako wieloletni użytkownik Pentaxa K-5(świetny aparat,nie mam doświadczeń z K-II) zmieniłem system na C.Mam zestaw szkieł o podobnych ogniskowych.Po niemal roku z C,uważam ,że 5D3 (fotki) daje mi więcej frajdy(jakość fotek,łatwość obróbki,AF) niż Pentax K-5.
          Oczywiscie jak najbardziej sie zgadzam i nie porownuje nawet ktorejkolwiek puszki APS-C (nawet z najwyzszej polki) do 5D3
          choc cos mowiles o AF ze kolega mial 5D2 i Ty wtedy k-5 (bez nowszego firmware'u ktory ponoc znacznie poprawil AF w K-5) - duza roznica wtedy byla?

Dlatego ja caly czas porownuje aparaty w "podobnym" segmencie cenowym K-5IIs (APS-C) z 6D (ewentualnie D610 - bo na D600 nawet nie patrze)
          choc z drugiej strony troche oszukuje ze w podobnej cenie - bo w stanach K-5IIs chodzi ponizej 700$ - reszta roznicy cenowej poszla by na jakas porzadna Sigmę ale juz w Polsce
          Ostatnio edytowany przez Lucas1981r; 47405.

Komentarz

• miki450
            Bywalec
            • 2009
            • 150

110 stron wątku nt. sampli a przykładów malutkoooooo...
            Panowie (i Panie) wykazujący wyższość FF: może zacznijcie wklejać tutaj fotki ze swoich FF, zamiast pisać elaboraty (nt. magii, itp.)?
            Mniej słów, więcej odwagi i czynów.
            Bez obaw. Fotki na pewno obronią wszem i wobec lansowaną tezę o wyższości FF
            Ostatnio edytowany przez miki450; 27485.

Komentarz

• zysk
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 1120

Zamieszczone przez Lucas1981r
              Oczywiscie jak najbardziej sie zgadzam i nie porownuje nawet ktorejkolwiek puszki APS-C (nawet z najwyzszej polki) do 5D3
              choc cos mowiles o AF ze kolega mial 5D2 i Ty wtedy k-5 (bez nowszego firmware'u ktory ponoc znacznie poprawil AF w K-5) - duza roznica wtedy byla?
              Koledze ,który się zachwycał swoją 5D2 podsunąłem "chłit marketingowy" szybkie szkła, więc był zdziwiony szybkością AF K-5,ja też nie narzekałem.Trudno porównywać ,bo każdy ma inne oczekiwania a każde szkło też pracuje inaczej.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez miki450
              110 stron wątku nt. sampli a przykładów malutkoooooo...
              Panowie (i Panie) wykazujący wyższość FF: może zacznijcie wklejać tutaj fotki ze swoich FF
              -jak chcesz oceniać fotki wielkości znaczków pocztowych na forum(800 na dłuższym boku) ?
              -pełne fotki ,linki =nikt nie będzie ściągał dziesiątek fotek 8 lub więcej MB
              -a najgorsze:umiejętności nasze są tak rożne,że bezpośrednie porównania mogą wypaczyć wszystko:
              jakość body,jakość szkła a nawet wiedzę o obróbce lub nawet użytkowania sprzętu.
              "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
              7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• jaś
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 2601

przecież zdjęcia były, jeśli po nich nie widzisz różnicy to tylko się cieszyć - różnica w kasie wystarczy na niezłą wycieczkę albo wycieczkę i szkło.
                Jestem szumofobem
                S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• miki450
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 150

Zamieszczone przez zysk
                  -jak chcesz oceniać fotki wielkości znaczków pocztowych na forum(800 na dłuższym boku) ?
                  Do oceny plastyki, głębi ostrości i tzw. "magii" - myślę, że taka rozdzielczość jest w zupełności wystarczająca.
                  A jednak przykładów brak, ciągle tylko klepanie i teoria...

Zamieszczone przez zysk
                  -a najgorsze:umiejętności nasze są tak rożne,że bezpośrednie porównania mogą wypaczyć wszystko:
                  jakość body,jakość szkła a nawet wiedzę o obróbce lub nawet użytkowania sprzętu.
                  Czyli co? Wywalamy kupę kasy na FF i L, szczegółowo opisujemy go w stopce, każdemu, w każdym wątku polecamy FF jako panaceum na super foty... żeby jednak stwierdzić jw.?

Komentarz

• Merde
                    Grzeczny i układny podpis
                    • 2008
                    • 7756

Do oceny plastyki, głębi ostrości i tzw. "magii" - myślę, że taka rozdzielczość jest w zupełności wystarczająca.
                    Przykładów było dosyć na forum, niekoniecznie w tym wątku. Po prostu ty WIESZ, co ładnie udowadniasz używając stwierdzeń typu "lansowanie".
                    Szkoda czasu na dyskusję z tobą...
                    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• jaś
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 2601

Czyli co? Wywalamy kupę kasy na FF i L, szczegółowo opisujemy go w stopce, każdemu, w każdym wątku polecamy FF jako panaceum na super foty... żeby jednak stwierdzić jw.?
                      tak jak pisałem jeśli nie widzisz różnicy pomiędzy FF i cropem lub pomiędzy L i amatorskim obiektywem to jesteś szczęśliwszym człowiekiem bo nie musisz wydawać kasy na sporo droższe zabawki, sporo ludzi chyba coś jednak widzi sądząc po tym co mają w stopkach wpisane.
                      sprzęt nie zrobi zdjęć za człowieka ale może utrudniać lub ułatwiać życie, może pozwolić na skupienie się na fotografii, a nie na problemach sprzętowych, może w końcu produkować piękne obrazki ze wspaniałą plastyką ale jak mawiają uczeni w piśmie nie wystarczy patrzeć trzeba jeszcze widzieć
                      Jestem szumofobem
                      S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                      Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• qbar
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 64

Coś mi się wydaje, że miki 450 odkrył kolejny spisek tego świata. Marketingowa ściema FF.
                        http://www.canon-board.info/galerie-...aparatu-74163/ - galeria na CB

Komentarz

• Dawid_Gaszynski
                          Bywalec
                          • 2011
                          • 113

Pozbawione detali zdjęcie na ISO 3200 z mojego 50D vs całkiem niezłe ISO 8000 na moim 6D ... hmmm
                          Hardcore w postaci ISO 6400 z mojego 50D vs akceptowalne chociaż bez szału ISO 25600 z mojego 6D.... hmmm

czy kupując 6D dałem się wyruchać marketingowej ściemie Canona ?
                          czy mówiąc, że pełna klatka to badziew dostanę legitymację honorowego hipstera ?
                          Dawid Gaszyński

Komentarz

• Azenis
                            Dopiero zaczyna
                            • 2011
                            • 43

Porównujesz 50D z 2008r do nowego FF??

Komentarz

• Bingant
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 507

Do którego cropa, Twoim zdaniem, powinien porównać 6D?
                              6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• Azenis
                                Dopiero zaczyna
                                • 2011
                                • 43

Może do nowszego? Np 70D, tam już nie ma takiej przepaści w ISO.

Komentarz

Pracuję...