X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jan pawlak
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 4283

Odp: FF vs crop - sample

Zamieszczone przez jellyeater
    Od kiedy 35 na 1.4 jest lepsze niż 50 1.4 @ 2.2? I jeszcze weź pod uwagę koszty zakupu.

Canon EF 35mm f/1.4 L USM Lens Image Quality

Crop jest dla tych co chcą się bawić zoomami. Jeszcze jak teraz doszła Sigma 18-35 to już w ogóle bajer. Ale do krótkich stałek to lepiej użyć FF.
    Porównujesz dane obiektywów a autorzy porównywali zdjęcia z :
    - 5D+50/1.4 przy f/2.2
    - 30D+35L/1.4 przy f/1.4

Może większa ostrość z zestawu crop wynika z tego, że gęstość pikseli matrycy 5D wynosi 121pix/mm a dla 30D to 156pix/mm a więc o prawie 30% więcej ?
    Zobacz do linku, tak jest

jp
    Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Bingant
      Uzależniony
      • 2006
      • 507

Pytanie do jan pawlak.
      Przychodzi do Ciebie znajomy i prosi o radę w sprawie wyboru aparatu. Co mu radzisz?
      6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• jan pawlak
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 4283

Zamieszczone przez Bingant
        Pytanie do jan pawlak.
        Przychodzi do Ciebie znajomy i prosi o radę w sprawie wyboru aparatu. Co mu radzisz?
        Ponieważ w zakładzie w którym pracowałem prawie 30 lat, robiłem zdjęcia na ścianę, "prowadziłem kółko", robiłem zdjęcia ze wspólnych wyjazdów itd.
        Öffentlich | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.
        (wszystkie te które są "na hasło"( z wyjątkiem USA)), to wiele razy w takiej sytuacji byłem.

Zawsze prosiłem aby napisał Specyfikację Wymagań, czyli :
        - po co mu (nowy) aparat, jaka była jego "historia fotograficzna", jakie obrazy lubi oglądać, jakie zdjęcia mu się podobają
        - co będzie z aparatem robił,
        - co będzie robił ze zdjęciami,
        - czy wchodzi w rachubę (teraz czy w przyszłości) samodzielna obróbka w kompie
        - jak (ewentualnie) widzi rozwój zasobów sprzętowych
        i głównie to było przedmiotem dociekań.
        Na początku zawsze było trudno, ale po jakim czasie było i tak, że już na początek koledzy przychodzili z taką "wypiską"

Zawsze to były Canony dlatego że znam ten system i mogłem jakoś pomóc.
        W innych systemach nie mam kompetencji
        Mało razy były to lustrzanki ale zdarzało się że poleciłem taki jaki miałem (5D) a po jakiś czasie "wyżebrał" ode mnie EF 28-135 i wtedy przeszedłem na 24-105

jp

PS
        Dlatego napisał, że znacznie poważniej/z rozmysłem się traktuje to co się napisze niż to co się powie
        Wtedy to jest spowiedź przed samym sobą.
        puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Komentarz

• zysk
          Pełne uzależnienie
          • 2013
          • 1120

jan pawlak
          pytanie brzmiało:
          Zamieściłeś znów jakiś przydługi wywód.
          Ale znów nic nie odpowiedziałeś w temacie:wybór FF vs crop.
          Po kilkudziesięciu postach ,które zamieściłeś ,chyba stać Ciebie na krótką odpowiedź na proste pytanie.
          Specyfikacja wymagań ,hehe.
          Jeśli ktoś fotografuje wszystko co podleci,bo po prostu lubi=nie ma wymagań.
          Chce dobry aparat ,jego umiejętność wykorzystania pozostaw właścicielowi.
          Zajmiesz stanowisko ? ,może jakoś tak krótko ,please ?
          "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
          7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• Matsil
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2022

Teoretyzujecie, więc rzucę trochę mięsa .
            Poniżej proste porównanie 2-ch body: 5D mark III i 50D na tych samych szkłach. Żeby było bardziej widoczne każdym ze szkieł zrobiłem po 2 zdjęcia na pełnej dziurze, bądź prawie pełnej dziurze i trochę przymknięte. Jasne obiektywy dlatego, żeby lepiej pokazać różnice. Te same warunki tj. czas, przysłona, ISO tryb pomiaru światła i balans bieli K5500. Zdjęcia z tej samej odległości, tylko w przypadku 135mm musiałem trochę odejść, bo niewiele było w kadrze.
            Wszystko wywołane w DPP na ustawieniach domyślnych. W DPP a nie np. w LR, bo teoretycznie jest dedykowany dla canona i posiada najlepsze korekcje dla szkiełek. Ewentualne niewielkie różnice mogą wynikać ze zmieniających się warunków - było niby pochmurnie, ale raz tych chmur było więcej, raz mniej. Później wykadrowane w PSie do tej samej wielkości i kadru. Widać także, że pomimo zblokowanego balansu bieli puszki generują trochę inne kolory.

Pierwsze zdjęcie z pary jest zawsze z cropa, drugie z FF. Miłej analizy. Sorry, nie miałem pod ręką nic lepszego niż rower córki .

24L F1.4:

24L F2.8:

35L F1.4:

35L F2.8:

50L F1.4:

50L F2.8:

--- Kolejny post ---

Niestety nie mogę wrzucić reszty obrazków, ograniczenie administracyjne. Będę próbował. Niech ktoś napisze jakiegoś posta, bo mi automatycznie łączy i wyrzuca na za dużą ilość obrazów.
            Ostatnio edytowany przez Matsil; 5517.
            R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• Bart
              Bywalec
              • 2012
              • 176

Zamieszczone przez Matsil
              Niestety nie mogę wrzucić reszty obrazków, ograniczenie administracyjne. Będę próbował. Niech ktoś napisze jakiegoś posta, bo mi automatycznie łączy i wyrzuca na za dużą ilość obrazów.
              Dobra robota!

Komentarz

• Matsil
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2022

cd.:

85L F1.4:

85L F2.8:

135L F2:

135L F2.8:
                R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• jan pawlak
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 4283

Zamieszczone przez zysk
                  jan pawlak
                  pytanie brzmiało:
                  Zamieściłeś znów jakiś przydługi wywód.
                  Ale znów nic nie odpowiedziałeś w temacie:wybór FF vs crop.
                  Po kilkudziesięciu postach ,które zamieściłeś ,chyba stać Ciebie na krótką odpowiedź na proste pytanie.
                  Specyfikacja wymagań ,hehe.
                  Jeśli ktoś fotografuje wszystko co podleci,bo po prostu lubi=nie ma wymagań.
                  Chce dobry aparat ,jego umiejętność wykorzystania pozostaw właścicielowi.
                  Zajmiesz stanowisko ? ,może jakoś tak krótko ,please ?
                  Wiesz, ja i moi znajomi podchodzą trochę inaczej do swoich potrzeb/hobby niż Ty tutaj zaprezentowałeś.
                  Ale dobrze, sytuacja wyimaginowana, sklep ze sprzętem i nieznajomy pyta jaką lustrzankę , FF czy APS-C, ma kupić jako wygraną w np. biegu maratońskim.
                  Czyli :
                  - FF czy APS-C
                  - nie wiadomo co z nią będzie użytkownik robił
                  to odpowiedź jest oczywista, kupno FF jako że ma szersze/większe możliwości z powodu :
                  - większego kąta widzenia
                  - lepszej technologii (AF, ISO, dynamika) którą wkładają do FF producenci.

Ja w 2006 (po zadłużeniu) świadomie wszedłem FF, robię głównie "ulice" i pejzaże "nocne" i brakowało mi szerokiego kąta.
                  Jak mnie było stać to kupiłem 14mm ale po kilku zdjęciach sprzedałem, przy fotografowaniu w ciasnych ulicach zniekształcenia były dla mnie nie do przyjęcia.

jp

Komentarz

• becekpl
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 4304

Matsil ja widzę różnicę, jak ktoś nie widzi to ff mu niepotrzebne
                    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• marlo
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 187

APS-C w porównaniu z FF są po prostu płaskie i widać to przy każdym takim porównaniu.

Komentarz

• zysk
                        Pełne uzależnienie
                        • 2013
                        • 1120

Zamieszczone przez jan pawlak
                        to odpowiedź jest oczywista, kupno FF jako że ma szersze/większe możliwości z powodu :
                        - większego kąta widzenia
                        - lepszej technologii (AF, ISO, dynamika) którą wkładają do FF producenci.
                        Dziękuję ,akurat nie potrzebowałem tej rady,ale być może zagubionym w tym wątku ta krótka informacja ułatwi decyzję.
                        Celowo uprościłem pytanie,bo większość fotografujących jest osamotnionych ,bez możliwości testowania a nawet pomacania (nie mówię o sklepie)sprzętu przed zakupem.
                        Wiem,bo pierwsze moje cyfrówki np. Sony Mavica kosztowały tyle ,że dzisiejsza lustrzanka APS-C jest prawie za darmo,w porównaniu do pierwszych cyfrówek.
                        I wtedy to były trudne decyzje,bo nie było oparcia w internecie.
                        Ostatnio edytowany przez zysk; 49586.
                        "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
                        7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• robertskc7
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 1485

"Później wykadrowane w PSie do tej samej wielkości i kadru. Widać także, że pomimo zblokowanego balansu bieli puszki generują trochę inne kolory."

Wrzuć, jak możesz normalne bez przycinania z 24 i 35 z FF i cropa
                          www.robertzbiec.pl

Komentarz

• Matsil
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2022

Zamieszczone przez becekpl
                            Matsil ja widzę różnicę, jak ktoś nie widzi to ff mu niepotrzebne
                            Ja różnicę widzę bez porównywania .
                            Ale prawda jest taka, że nie wszyscy to widzą, bądź chcą widzieć, co przekłada się że tego nie potrzebują. Osobiście w życiu bym do cropa nie wrócił z wielu względów.

Zamieszczone przez robertskc7
                            Wrzuć, jak możesz normalne bez przycinania z 24 i 35 z FF i cropa
                            Bardzo proszę:

24L F1.4:

24L F2.8:

35L F1.4:

35L F2.8:

Komentarz

• jan pawlak
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 4283

Zaczynam się gubić w Waszych wypowiedziach.

Czy moglibyście jasno powiedzieć jak się mają one do się do podanego linku przez robertskc7
                              Canon Lenses on Full Frame vs Crop
                              oraz wniosków autorów podanych/przetłumaczonych w #1049 ?

jp

Komentarz

• becekpl
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 4304

dziwne ten test
                                porównywanie ff do cropa przy rożnych szkłach i przesłonach
                                przy porównaniu aut nie stawia się obok siebie golfa 1.6 disel i 4 litrowego forda mustanga cabrio
                                bo to bez sensu, jak i ten test
                                Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                                Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

Pracuję...