X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LordLuca

400D Vs 5D Dylematy...

Witam!

Na wstępie zaznaczam, że nie są to dylematy czy kupić ten, czy tamten, bo to nawet rozjechany ślimak wie... Dylematy tyczą co następuje...

Mam 400D i do niedawna byłem szczęśliwy jak knur w chlewie. Potem kolega pożyczył mi 5D z obiektywem 85mm i na moje nieszczęście zaczęły się porównanki. Zabrałem oba sprzęty na test i się zaczęło...
    Teścik robiłem w absolutnie identycznych warunkach oświetleniowych, na manualu, na statywie, na tym samym szkle...
    I tu pytania, na które, mam nadzieję udzielicie mi odpowiedzi (zanim mnie ktoś pojedzie, że odpowiedzi są, tylko tzreba poszukać).

1. Zdjęcia z 400 wyglądają jak robione przez dziecko - są strasznie 'plastikowe' brak im tego pazura 'profesjonalizmu' w porównaniu z 5D. tak, wiem, pełna klatka robi swoje, ale żeby była aż tak drastyczna różnica?

2. Na 10 zdjęć 2 są w punkcie ostrości reszta zazwyczaj za (testowane na szkle 85 i na Sigmie 17-70 kalibrowanej w serwisie konkretnie pod moje body) - czy 400 ma rzeczywiście tak fatalny AF, czy tylko moja? Da się go jakoś poprawić? - zazwyczaj korzystam z jednego punktu AF - albo centralny, albo prawy skrajny. Zauważyłem, że na prawym górnym wogóle mi nie potrafi złapac ostrości - kto wie dlaczego i jak to naprawić?

3. Robię w RAWach, ale rawy z 5D mają w sobie nasycenie i świetne kontrasty, natomiast 400 daje obraz taki 'zmulony' lub bardziej obrazowo 'bez jaj'

Zdaję sobie sprawę, że porównywać 400 do 5 to jak rower do ferrari, wiem, że 400 to plastikowa zabawka, ale chciałbym, żeby ktoś z Was wypowiedział się logicznie na ten temat, może doradził co można zrobić, żeby zdjęcia z 400 były lepsze (pod kątem sprzętowym, nie techniki fotografa :P)

i na koniec jeszcze pytanko - jest moż jakiś gadżet zakładany na sanki, który spełniałby rolę wspomagania AF (jakas latarka diodowa cycuś, zintegrowana ze spustem?)
    Ewentualnie jaką STARĄ lampę ze wspomaganiem proponowalibyście kupić, coby ją wykorzystywać JEDYNIE jako wspomaganie AF...

Dzięki za ewentualne odpowiedzi...
  • fotomih
    Bywalec
    • 2009
    • 167

Nie miałem 5D ale widziałem zdjęcia. Różnica jest. Nie jest jednak tak duża jak różnica cenowa Przynajmniej na poziomie amatora czytaj "10x15"
    Mam 400D i uważam że AF działa poprawnie. Zdjęcia w rawach rzeczywiście wychodzą trochę wyprane ale zazwyczaj podciągnięcie kontrastu załatwia sprawę.
    Zdjęcia których nie zamierzam retuszować od razu trzaskam w jpg z podbitym kontrastem.
    Co do latarki diodowej "cycuś" to proponuje kupić lampę... jak AF sobie nie radzi to i tak przyda się błysk
    Pozdrawiam
    Moja galeria CB

Komentarz

• himi
      Zablokowany
      • 2006
      • 2638

Dylemat między cropem 1,6 a FF jest delikatnie mówiąc ,,hamletowski''

Komentarz

• fahrenheit
        Początki nałogu
        • 2008
        • 360

miałem dokładnie taki problem. Było 400d i chciałem zmienić. 40d, 5d i mam 5d. Nie żałuję. Czasem na koncertach chciałbym miec więcej niż 4zdj/sekundę, ale do drugiej pasji-autobiografii- 5d jest niezastąpiony

Komentarz

• Mad_Mac
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 1458

Mialem kupowac 40d ale poszedlem po rozum do glowy i bedzie 5d mkII. Mam podobne spostrzezenia co do 400d, to nie to samo co foty z FFa.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
          Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• ::ART::
            Bywalec
            • 2008
            • 142

Tylko ten FF jest taki strasznie drogi.

Komentarz

• aptur
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3837

Zamieszczone przez LordLuca
              Witam!

Na wstępie zaznaczam, że nie są to dylematy czy kupić ten, czy tamten, bo to nawet rozjechany ślimak wie... Dylematy tyczą co następuje...

Mam 400D i do niedawna byłem szczęśliwy jak knur w chlewie. Potem kolega pożyczył mi 5D z obiektywem 85mm i na moje nieszczęście zaczęły się porównanki. Zabrałem oba sprzęty na test i się zaczęło...
              Teścik robiłem w absolutnie identycznych warunkach oświetleniowych, na manualu, na statywie, na tym samym szkle...
              I tu pytania, na które, mam nadzieję udzielicie mi odpowiedzi (zanim mnie ktoś pojedzie, że odpowiedzi są, tylko tzreba poszukać).

1. Zdjęcia z 400 wyglądają jak robione przez dziecko - są strasznie 'plastikowe' .
              Może pokaż te zdjęcia bo nie bardzo rozumiem określenie "plastikowe".

Komentarz

• tomekde
                Bywalec
                • 2006
                • 159

miałem napisać dokładnie to samo ... również chętnie naocznie doświadczyłbym tej miażdżącej różnicy
                pozdrawiam
                Tomek

Komentarz

• fret
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1503

Zamieszczone przez LordLuca
                  ...
                  2. Na 10 zdjęć 2 są w punkcie ostrości reszta zazwyczaj za (testowane na szkle 85 i na Sigmie 17-70 kalibrowanej w serwisie konkretnie pod moje body) ...
                  Nie wiem jak jest w 400D, ale 350D ma w środku mimośród do regulacji FF/BF puszki. Zabawa dla odważnych, ale można w pół godziny wyregulować puszkę jak się chce. Piszę, że dla odważnych, bo brak opcji powrotu do ustawień fabrycznych. Jak się zacznie kręcić, to już nie ma odwrotu

Komentarz

• arturs
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4196

Zamieszczone przez fret
                    Nie wiem jak jest w 400D, ale 350D ma w środku mimośród do regulacji FF/BF puszki. Zabawa dla odważnych, ale można w pół godziny wyregulować puszkę jak się chce. Piszę, że dla odważnych, bo brak opcji powrotu do ustawień fabrycznych. Jak się zacznie kręcić, to już nie ma odwrotu
                    400 też chyba ma.. a powrót jest - w końcu to mimośród więc zawsze jest możliwe ustawienie pozycji startowej - tylko żeby trafić.. ale ta regulacja działa "globalnie" jak nie trafia ze wszystkim, jak tylko z jednym szkłem to raczej bym w serwisie regulował
                    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• fret
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1503

Zamieszczone przez arturs
                      400 też chyba ma.. a powrót jest - w końcu to mimośród więc zawsze jest możliwe ustawienie pozycji startowej - tylko żeby trafić.. ale ta regulacja działa "globalnie" jak nie trafia ze wszystkim, jak tylko z jednym szkłem to raczej bym w serwisie regulował
                      Dokładnie o to chodzi. Trzeba trafić. Pozycja fabryczna nie jest w żaden sposób wyróżniona.

Komentarz

• sylwester Samluk
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 316

Witam

Ja nie narzekam na 400D i nie sądze aby zdjęcia wychodziły plastikowe. Owszem 5D z FF daje inny obrazek, bokeh itp.

Zdziwiło mnie jak znajomy mając 5D i 17-40L przełożył obiektyw do mojgo 400D i ze zdziwienem powiedział, że szybciutko ostrzy

Ja robie zdjęcia 400D inwestuje w szkiełka pod FF i pewnie z czasem przejdę na 5D2Mark ale puki co nie narzekam na puszkę i nie wstydze się robić nim zdjęć. Uważam, że 400D i 350D to nie jest gówniany aparat.
                        Z dobrymi szkłami te puszki także pokazują pazur, z tym ,że na 5D zrobisz to lepiej ale tak jak ktoś napisał większość ludzi nawet nie zobaczy tej różnicy, bo zdjęcie dla większości ma być ostre i już, a to jak artystycznie je wykonasz to tylko sam wiesz i czasem trzeba kogoś uświadomić na co ma patrzeć - znam to z własnego doświadczenia.

Nie narzekaj rób zdjęcia a jesli masz wątpliwości co do AF itp. oddaj puszkę do kalibracji to nie jest wysoki koszt.

Koniecznie kup lampę zewnętrzną, bo wspomafa AF i nie masz tzw. plastikowego zdjęcia.

Wbudowany flash to lipa i to faktycznie może oddać zdjęcia mało naturalnie.

Do dziś w niektórych gazetach, nie przytocze nazw, bo bedzie to reklama robią fotki na 400D, 350D, 40D, 50D i to się sprzedaje także w przypadku Nikonów zaobserwowałem D80, D70, zdjęcie ma mieć to coś czego, także się ucze i często mi to nie wychodzi, dlatego rób fotki, a spokojnie z czasem świadomie wybierzesz FF, a może nie bo crop bedzie dla Ciebie ciekawszy kto to wie.

Rozumiesz ktoś kto ma 40D i 50D i lubi robić reportersko fotki, nie bedzie zbtnio chciał przejśćna 5D bo jest wolniejszy. Każdy ma swoje preferencje.

Przepraszam rozpisałem się
                        Ostatnio edytowany przez sylwester Samluk; 11284.
                        |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
                        |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Komentarz

• remol71
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 371

Miałem 400D, używałem też 5D. FF mnie na kolana nie powalił. Uczciwie mówiąc, w obrazku nie ma takich różnic o których warto by dyskutować. Takie są fakty niestety. Opowieści o zamuleniu obrazka w 400D i cudownych kolorach w 5D świadczy o usterce. O 400D można mówić różne rzeczy, że plastikowy, mały itd itp, ale obrazek generuje rewelacyjny IMHO.

Komentarz

• Bingant
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 507

Zamieszczone przez remol71
                            Miałem 400D, używałem też 5D. FF mnie na kolana nie powalił. Uczciwie mówiąc, w obrazku nie ma takich różnic o których warto by dyskutować. Takie są fakty niestety. Opowieści o zamuleniu obrazka w 400D i cudownych kolorach w 5D świadczy o usterce. O 400D można mówić różne rzeczy, że plastikowy, mały itd itp, ale obrazek generuje rewelacyjny IMHO.
                            dobrze, że na końcu dopisałeś "IMHO"
                            6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• sylwester Samluk
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 316

Oczywiście, że 5D i ogólnie FF daje duże pole do popisu z tym, że nalezy mieć także dobre szkła, bu na FF pokazać to za co trzeba płacić.
                              Sam chciałbym mieć FF ale nieraz jak poczytam o tym ile trzeba do samej puszeczki dołożyć by poczuć tego kopa to trochę mnie to przeraża.

Fakt 400D jest plastikowy i nie powala na kolana ale zdjęcia na papierze po wywołaniu są bardzo przyzwoite.

Oczywqiście dzis polecam minimum 40D dla początkujących, sam bym teraz też tak zrobił, 2 lata temu mój 400D z obiektywem 18-55mm kosztował prawie 3000zł i wtedy był to dla mnie niemały wydatek, dziś ceny moich szkiełek przewyższają go kilka razy. Niektórzy w komisach dają za 400D 800zł ale na alegro za 1200zł można sprzedać tylko po co skoro to dobry aparat na początek
                              |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
                              |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Komentarz

Pracuję...