X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tytus
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1358

Zamieszczone przez JaW
    W gruncie rzeczy nieco prowokujaco pytam o te gigabajty, bo odnioslem wrazenie, ze gdzieniegdzie pokutuje teoria "ilosc zawsze przerodzi sie w jakosc, trzeba tylko operowac na wielkich liczbach". Skoro 40-gigowy bank pomoze mi robic lepsze fotki to moze warto zakupic?
    wszystko zależy od tego, jakie są Twoje potrzeby

wyjeżdżając na pare tygodni w plenej nie wyobrażam sobie, jak miałbym obyć sie bez tanka,
    a szczerze mówiąć także na jednodniowej wycieczce właściwie zawsze robię co najmniej jeden zrzut...przy niedoskonałości 300D to nieuniknione, nie chce mi się na miejscu sprawdzać, czy np przy bardzo kontrastowym kadrze zdjęcie jest dobrze naświetlone, wale trzy i sprawdzam w domu...to jest chyba ta wyższość cyfraka nad analogiem, która trzeba wykorzystywać, jak się da i nic to nie kosztuje, to czemu z tego nie skorzystać?
    20Dset
    maj łeb...

Komentarz

• Przemek Białek
      Uzależniony
      • 2004
      • 832

Na poprawienie humoru...To nie sprzęt robi zdjecia tylko jego użytkownik, sprzęt jest tylko urzadzeniem wykonującym określone zaprogramowane zadanie...
      dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
      "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

Zamieszczone przez Czacha
        W wielu sytuacjach (jak i tych gdzie chodzi o kase) ujecia o ile to mozliwe nalezy powtarzac.. I nie ma tu nic do rzeczy myslenie badz nie podczac wciskania spustu migawki.. bo na niektore rzeczy wplywu nie masz.. i mozesz liczyc jedynie iz ostatnia z 9tej klatki ktora strzeliles w sreii bedzie udana, bo pierwszych 8 jest po prostu nie taka jak trzeba ze wzgledu to co sie dzieje w kadrze...
        (..)
        Ciach reszta, bo dokładnie o to mi chodziło!.

[ Dodano: 18-07-2004, 22:49 ]
        Zamieszczone przez Tytus
        festiwal sztucznych ogni już zaliczyłeś?
        Fete de Geneve to dopiero 1 sierpnia
        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

A zdjecie lepiej zrobić, niż nie...

Wracając do głównego topiku z offtopiku. Sam własnie przymierzam sie do tanku. Czy ktoś mógłby się podzielić jakimiś przydatnymi obserwacjami?

[ Dodano: 18-07-2004 ]
          Mulfon, a będa jakieś ciekawe imprezy w Genewie/Lozannie we wrześniu, bo wybieram sie tam na miesiąc?
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
            Mulfon, a będa jakieś ciekawe imprezy w Genewie/Lozannie we wrześniu, bo wybieram sie tam na miesiąc?
            http://www.ville-ge.ch/fr/outils/agenda/septembre.htm - kliknij-sobie-w-język-jaki-Ci-tam-odpowiada
            Niestety, raczej mniej niż w lipcu/sierpniu. W Lozannie to nie wiem - wstyd sie przyznać, ale nie byłem jeszcze. Odezwij się na prv, może polecę kilka ciekawych wycieczek po okolicy. Tu EOT, bo OT
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tytus
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1358

Zamieszczone przez muflon
              wstyd sie przyznać, ale nie byłem jeszcze.
              faktycznie wstyd ... tylko żartowałem :wink:

[ Dodano: 19 Lipiec 2004 ]
              Zamieszczone przez muflon
              Fete de Geneve to dopiero 1 sierpnia
              nie wiem, od kiedy tam jesteś...
              20Dset
              maj łeb...

Komentarz

• wizja
                Bywalec
                • 2004
                • 116

Zamieszczone przez Tytus
                robisz 3 na sekundę i setki na godzinę...
                aż strach pomyśleć o czasach gdy kamery cyfrowe osiągną jakość kilku mpx (a osiągną).. wtedy chyba lepiej będzie po prostu filmować i wybierać odpowiednie klatki.. :wink:

rozumiem JaW'a bo też chciałbym aby jakość była odwrotnością ilości ale jednak najbliższy prawdy jest dla mnie Przemek Białek

ps. tak w ogóle to witam jako nowy
                konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
                "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Komentarz

• Tytus
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1358

Zamieszczone przez wizja
                  Zamieszczone przez Tytus
                  robisz 3 na sekundę i setki na godzinę...
                  aż strach pomyśleć o czasach gdy kamery cyfrowe osiągną jakość kilku mpx (a osiągną).. wtedy chyba lepiej będzie po prostu filmować i wybierać odpowiednie klatki.. :wink:

rozumiem JaW'a bo też chciałbym aby jakość była odwrotnością ilości ale jednak najbliższy prawdy jest dla mnie Przemek Białek

ps. tak w ogóle to witam jako nowy
                  jeżeli screen shoty będą jakości zdjęć robionych 300D to na pewno przejdę na kamerę

póki co trzeba czasami, to podkreślę, czasami, iśc na ilość, by móc wyłowić tę jakość
                  20Dset
                  maj łeb...

Komentarz

• Aszu
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 707

Zazwyczaj mam ustawiony na ONE SHOT, ale jak robiłem zdięcia motorówom i skuterom, to przełączyłem na seryne zdięcia.
                    //mj

Komentarz

• Tytus
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1358

Zamieszczone przez Aszu
                      Zazwyczaj mam ustawiony na ONE SHOT, ale jak robiłem zdięcia motorówom i skuterom, to przełączyłem na seryne zdięcia.
                      ja czekam, kiedy będę mógł sobie to One Shot wyłączyć
                      20Dset
                      maj łeb...

Komentarz

• Czarek
                        Coś już napisał
                        • 2004
                        • 93

piszę to z taką małą dozą nieńmiałości ale może znajdzie się dobra duszuczka i napisze po polsku małą instrukcję co do funkcji ja kie daje nwy soft w 300D. Myślę, że Wasia zrobił tak dużo dla tak wielu że ktoś poświęci trochę czasu. Pozdrawiam.

Komentarz

• Tytus
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1358

Zamieszczone przez Czarek
                          piszę to z taką małą dozą nieńmiałości ale może znajdzie się dobra duszuczka i napisze po polsku małą instrukcję co do funkcji ja kie daje nwy soft w 300D. Myślę, że Wasia zrobił tak dużo dla tak wielu że ktoś poświęci trochę czasu. Pozdrawiam.
                          nie liczyć na kolegów tylko języków się uczyć!
                          w dzisiejszych czasach toż to wręcz inwalidztwo

spoko, coś się zrobi w tym temacie :wink:
                          20Dset
                          maj łeb...

Komentarz

• Czarek
                            Coś już napisał
                            • 2004
                            • 93

Z góry wielkie dzięki. Chodziło mi też o to, żeby ten opis zawierał też własne przktyczne wagi. Pozdrawiam.

Komentarz

• razara
                              • 2004
                              • 9

DODANO:
                              - ISO 3200

Zmiany:

przycisk 'w lewo' wybiera tryb ustawiania ostrości:
                              PA-1 - ONE Shot
                              PA-2 - AI Servo (w tej chwili jeszcze nie działa)
                              PA-3 - AI Focus

FEC [Flash Exposure Conpensation](kompensacja ekspozycji błysku)
                              przesunięto na przycisk JUMP

Dodano Funkcje C.Fn (Ustawienia Własne)
                              (Dokładnie opisane są tylko funkcje działajace w 300D)

C.FN-01 Funkcje przycisku SET podczas fotografowania

Przyciskowi <SET> można przypisać kilka funkcji związanych z fotografowaniem
                              0: Bez funkcji - przycisk nie działą przy fotografowaniu
                              1: Zmiana jakości zapisywania obrazu
                              Przyśpiesza nastawy jakości zapisywanego obrazu
                              2: Zmiana parametrów przetwarzania obrazu
                              Przyśpiesza nastawy parametrów przetwarzania obrazu
                              3: Wyświetlanie menu
                              Przycisk <SET> działa tak samo jak przycisk <MENU>
                              4: Przełączenie aparatu w tryb odwarzanie obrazu z karty CF
                              Przycisk <SET> działa tak samo jak przycisk <PLAY>

C.FN-02 Wyzwalanie migawki, gdy w aparacie nie ma karty CF

0: Można wyzwolić migawkę
                              1: Nie można wyzwolić migawki
                              Ta wartość uniemożliwia wykonanie zdjęcia, gdy zapomniano włożyć do aparatu kartę
                              pamięci. Reakcją aparatu na naciśnięcie spustu migawki jest wyświetlenie się
                              komunikatu "no CF" w celowniku oraz na wyświetlaczu LCD.

C.FN-03 Czas naświetlania w trybie AV z błyskiem

0: Zmienny czas naświetlania, nastawiany automatycznie
                              Najkrótszy czas synchronizacji wynosi 1/200 s.
                              1: 1/200 sekundy (stały)
                              Podczas fotografowania z preselekcją Przysłony (tryb Av), czas naświetlania wynosi
                              zawsze 1/200 s. aparat nie nastawia długich czasów naświetlania, gdy oświetlenie
                              ogólne jest słabe.

C.FN-04 Funkcje przycisków <spust migawski>/<przycisk *>
                              C.FN-05 Oświetlenie wspomagające AF / wyzwalanie błysku
                              C.FN-06 Przyrost wartości przy nastawach ekspozycji
                              C.FN-07 Rejestracja punktu AF
                              C.FN-08 Zapisywanie obrazu w formacie RAW+JPEG

Obraz jest zapisywany w formacie RAW, a dodatkowo w tym samym pliku jest zapisywana wersja JPEG tego samego obrazu. Wybierając łączne zapisywanie dwóch wersji tego samego obrazu, wybiera się równocześnie jakość zapisywania w formacie JPEG.
                              0: RAW+Small
                              1: RAW+Small
                              2: RAW+Medium
                              3: RAW+Medium
                              4: RAW+Large
                              5: RAW+Large

C.FN-09 Sekwencje z korektą i automatyczne kasowanie
                              C.FN-10 Podświetlanie aktywnego punktu AF
                              C.FN-11 Pozycja wyświetlana po naciśnięciu przycisku <MENU>

Funkcja określa, jaka pozycja menu będzie wyświetlana po ponownym naciśnięciu przycisku <MENU>

0: Previous (top if powered off)
                              Wyswietla poprzednią pozycję menu (pozycja[Quality]), gdy wyłącznik główny był
                              przestawiony na <OFF>, wymieniono akumulator lub wymieniono kartę CF.
                              1: Previous
                              Wyswietla poprzednią pozycję menu, w której wykonano nastawę
                              2: Top
                              Wyświetla początkową pozycję menu (pozycja[Quality])

C.FN-12 Blokowanie lustra w górnym położeniu

0: Disable
                              1: Enable
                              Użyteczna przy stosowaniu "długich" teleobiektywów oraz przy zdjęciach macro.

Naciśnij spust migawki "do końca".
                              Lustro podnosi się i blokuje w górnym położeniu.
                              Lustro pozostaje podniesione tylko przez około 30 sekund i opada po upływie tego czasu
                              Ponownie naciśnij spust migawki "do końca".
                              Drugie naciśnięcie spustu migawki "do końca" wyzwala migawkę. Po wykonaniu zdjęcia lustro powraca do położenia spoczynkowego.
                              Wykonanie kolejnego zdjęcia wymaga powtórnego wykonania czynności 1 i 2.

C.FN-13 Działanie przycisku Assist
                              C.FN-14 Automatyczne osłabianie błysku dziennego
                              C.FN-15 Synchronizacja błysku
                              C.FN-16 Przesuwanie nastaw ręcznych w trybach Av oraz Tv
                              C.FN-17 Przycisk AF na obiektywie z własną automatyką ostrości

Komentarz

• Czarek
                                Coś już napisał
                                • 2004
                                • 93

Wielkie dzięki. Trochę tak ogólnie. To chyba wyciąg z instrukcji 10D. Jak dobrze zrozumiałem działają tylko te funkcje które opisałeś szerzej. A czy działa funkcja C.FN15 synchronizacja błysku. Przymierzam się do zakupu lampy i nie wiem czy z EX 420 będzie możliwy błysk na drugą lamelkę. Jakby ktoś mógł mi to wyjaśnić. Pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...