X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Galipette
    Coś już napisał
    • 2019
    • 95

Odp: Adapter EOS - EOS M

Cześć wszystkim, to mój pierwszy post na tym forum. Jestem posiadaczem aparatu Canon EOS M5 z systemem obiektywów EF-M. Mam pytanie - mam adapter do obiektywów EFS i EF firmy MEIKE. Posiadam również obiektyw Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS EFS. Mam problem z prześwietlaniem zdjęć. chodzi o to, że mój aparat pokazuje podgląd zdjecia live i naświetlenie jest ok. Po zrobieniu zdjęcia jest ono prześwietlone. Czy trzeba coś ustawić w menu aparatu, ewentualnie co robię źle? Czy jednak taki adapter będzie współpracował tylko w pełni z obiektywem Canon EFS?
    Dawniej: Fuji S7000 - Olympus E500 - Fuji S100Fs - Finepix S200 EXR - Olympus XZ-2 - Canon M5 / 40D / 6D / R / R6 / R7 - obecnie Sony A7III + Zeiss Distagon T* FE 35 mm F1,4 ZA + Samyang AF 85 mm f/1.4 FE + Tamron 70-180 2.8 G2 https://www.facebook.com/JacekKozlowskiFotografia

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18766

Niestety w przypadku sprzętu niefirmowego to jest loteria. Sprawdź czy adapter działa dobrze z jakimś szkłem EF/EFS....
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• Galipette
        Coś już napisał
        • 2019
        • 95

Dzisiaj sprawdziłem i adapter działa prawidłowo z innym obiektywem, ale niestety obiektyw sigmy nie działa z body canon EOS 400 - wyskakuje err99. Co ciekawe dzisiaj zrobiłem sesję zdjęciową i zachowuje się z moim M5 dość dziwnie. Na szerokim kącie prześwietla, na zoomie na większości zakresu już działa ok, fotki tak samo wyglądają na wyświetlaczu i po zrobieniu zdjęcia. Jeżeli ustawiam manualną obsługę przysłona działa-obraz na wyświetlaczu się ściemnia lub rozjaśnia więc nie jest uszkodzona z tego wynika.Generalnie na 90% zakresu robi prawidłowe zdjęcia. Druga sprawa, że na pełnym manualu zdjęcia z przesłoną f22 i f3.5 wyglądają dokładnie tak samo po zrobieniu zdjęć. Przed na ekranie aparatu się różniły. Chyba jednak coś uszkodzone w obiektywie....
        Dawniej: Fuji S7000 - Olympus E500 - Fuji S100Fs - Finepix S200 EXR - Olympus XZ-2 - Canon M5 / 40D / 6D / R / R6 / R7 - obecnie Sony A7III + Zeiss Distagon T* FE 35 mm F1,4 ZA + Samyang AF 85 mm f/1.4 FE + Tamron 70-180 2.8 G2 https://www.facebook.com/JacekKozlowskiFotografia

Komentarz

• Galipette
          Coś już napisał
          • 2019
          • 95

Cześć. Coś małe zainteresowanie tematem ostatnio. Okaząło się że jednak przysłona padnięta. Mam natomiast inne pytanie. Juz z poprawnie działającym obiektywem przy ostrzeniu i prawidłowym wyostrzeniu pojawia się pomarańczowa ramka i nie można zrobić zdjęcia. Po przesunięciu kadru minimalnie i ponownym wciśnięciu spustu już jest zielona ramka i jest ok. Czasem jest tak że muszę ok 5 -6 razy wciskać i puszczać spust zanim pojawi się zeielona ramka autofocusa. W czym problem, obiektyw 100% sprawny. Czy to wina słabszej jakości adaptera czy może jakieś ustawienia w aparacie?? Raczej zdecyduję się na zakup oryginalnego adapera ale chciałbym mieć pewność co do tej przypadłości. Z tego co czytałem wcześniej niektóre obiektywy mają problem z ostrością.

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

Zamieszczone przez Kolekcjoner
            Niestety w przypadku sprzętu niefirmowego to jest loteria.
            Przeczytaj jeszcze raz powyższe zacytowane zdanie - proszę . To zaledwie kilka słów i starałem się ująć rzecz zrozumiale ....
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• Galipette
              Coś już napisał
              • 2019
              • 95

Jeżeli to jest tylko przedłużenie mechaniczno-elektryczne to nie wiem w jakim stopniu może to mieć wpływ. Chyba że adapter nie spełnia parametrów i np jest minimalnie dłuższy od oryginalnego i dlatego autofocus sobie nie radz?? Tak czy inaczej widzę że warto zainwestować w oryginalny adapter.

Komentarz

• zdebik
                Pełne uzależnienie
                • 2013
                • 4065

Zamieszczone przez Galipette
                Jeżeli to jest tylko przedłużenie mechaniczno-elektryczne to nie wiem w jakim stopniu może to mieć wpływ. Chyba że adapter nie spełnia parametrów i np jest minimalnie dłuższy od oryginalnego i dlatego autofocus sobie nie radz?? Tak czy inaczej widzę że warto zainwestować w oryginalny adapter.
                Nie chodzi o adapter tylko o tego kundla
                https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Galipette
                  Coś już napisał
                  • 2019
                  • 95

Zamieszczone przez zdebik
                  Nie chodzi o adapter tylko o tego kundla
                  Mówisz że ta Sigma 50-200 nie radzi sobie?? Nie mam doświadczenia więc jak tak mówisz to pewno tak jest. Sprawdzę na innym obiektywie o podobnych parametrach jak będę miał możliwość.

Komentarz

• zdebik
                    Pełne uzależnienie
                    • 2013
                    • 4065

Zamieszczone przez Galipette
                    Mówisz że ta Sigma 50-200 nie radzi sobie?? Nie mam doświadczenia więc jak tak mówisz to pewno tak jest. Sprawdzę na innym obiektywie o podobnych parametrach jak będę miał możliwość.
                    Raczej to body Canona traktuje ją po macoszemu. Norma w tym systemie.
                    https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Galipette
                      Coś już napisał
                      • 2019
                      • 95

Myślisz że M5 ma taką poważną wadę?? Czyli generalnie nie przejmować się tym na razie, Może za jakiś czas wpadnie jakieś body canona z przyzwoitą matrycą ale na razie robię na tym co jest a jakna razie jestem zadowolony z efektów. Dzięki za info

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18766

To nie wada body tylko sigmy. Podpinasz niesystemowe szkło to ryzykujesz. Taki lajf ....
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12158

Nawet nie tyle kwestia niesystemowosci. Po prostu Sigma nie obsluguje protokolu AF Canona, bo nie chciala placic z licencji. Tylko tam jest wsteczna inzynieria...
                          www albo tez flickr

Komentarz

• aptur
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3837

Re: Odp: Adapter EOS - EOS M

Zamieszczone przez akustyk
                            Nawet nie tyle kwestia niesystemowosci. Po prostu Sigma nie obsluguje protokolu AF Canona, bo nie chciala placic z licencji. Tylko tam jest wsteczna inzynieria...
                            No a jak tam np. Tamron? Płaci?

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12158

Re: Odp: Adapter EOS - EOS M

Zamieszczone przez aptur
                              No a jak tam np. Tamron? Płaci?
                              z tego co pamietam Chuck Westfall z Canona kiedys otwarcie mowil, ze nikomu nie wydaja licencji.
                              www albo tez flickr

Komentarz

• luso
                                Uzależniony
                                • 2014
                                • 900

To Sigma nie chce płacić czy Canon nie chce udostępnić licencji?

Komentarz

Pracuję...