X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • swallow77
    Początki nałogu
    • 2010
    • 322

Odp: Canon EOS RP

A jak zapniesz niecanonowy efs to zobaczysz winiete. Trzeba manualnie zmienic na krop.

Pozdrawiam!
    wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18766

Zamieszczone przez Photointo
      Canon się zabrał za to wszystko od **** strony. Wypuścili pro szkła bez pro puszki i entry level puszkę bez entry level szkieł.
      Napisz do Canona może Cię zatrudnią jako wschodzącą gwiazdę marketingu ...
      Zamieszczone przez cauchy
      Eee a jak dzialaja obiektywy efs przez adapter z ff??
      Normalnie. Aparat się przełącza w cropa i wycina apsc ze środka matrycy.
      Zamieszczone przez becekpl
      hmmmm, i stało sie
      dopiero co wszedłem w F a już niego wyjdę i wejdę w CR
      Że co??
      Stanislaw kupię RP i poczekam na puszkę PRO.

jinks za 2-3 lata puszki Sony będą focić w iso 500 tys. mieć 120 MPX itp. hehe. Wiem, że to bajery, ale skoro Canon nie potrafi sprostać konkurencji pod względem technologicznym matryc to może niech je... kupi od sony? I robi dobre puszki z dobrymi szkłami? :P
      Ja myślę że Canon powienien sobie dać spokój i przestać wciskać te przestarzałe technologie i zająć się czymś bardziej konstruktywnym jak np. sadzeniem pietruszki ....
      Zamieszczone przez candar
      Mam przeczucia, że nie będą to szkła ani lekkie, ani małe, ani też tanie - dospawają MC-11 i wyjdzie coś takiego https://www.optyczne.pl/659.4-artyku...5%82adowe.html
      Niestety wszystko na to wskazuje póki co. Sigma poszła w mega ogóry, z tego co pisali zainwestowali w to masę kasy i nie sądzę żeby teraz chcieli to zamieść pod dywan i robić od nowa. Szczególnie że ja nie wiem czy pod wszystkie bagnety da się robić małe jasne i wypasione optycznie szkła.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• candar
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 3366

Zamieszczone przez Kolekcjoner
        Niestety wszystko na to wskazuje póki co. Sigma poszła w mega ogóry, z tego co pisali zainwestowali w to masę kasy i nie sądzę żeby teraz chcieli to zamieść pod dywan i robić od nowa. Szczególnie że ja nie wiem czy pod wszystkie bagnety da się robić małe jasne i wypasione optycznie szkła.
        Zaś prawda! Małe to robią, ale tylko pod APS-C i m4/3 https://www.spidersweb.pl/2019/02/si...ja-opinie.html
        Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• jotes25
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3608

Zamieszczone przez Kolekcjoner
          Ja myślę że Canon powienien sobie dać spokój i przestać wciskać te przestarzałe technologie i zająć się czymś bardziej konstruktywnym jak np. sadzeniem pietruszki ....
          Nawet nie wiesz jak bardzo masz rację

https://www.igrow.news/news/canon-electronics-plans-full-automation-at-vegetable-factory

Komentarz

• cauchy
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2595

a no to teraz jasne z tymi EF-S, bo już myślałem, że jest jakaś turboświetlna technologia, że nagle te obiektywy działają na FF
            EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
            Flickr | YT

Komentarz

• p0m
              Uzależniony
              • 2010
              • 698

Zamieszczone przez candar
              Zaś prawda! Małe to robią, ale tylko pod APS-C i m4/3 https://www.spidersweb.pl/2019/02/si...ja-opinie.html
              jak można cytować spidersweb jako rzetelne źródło czegokolwiek... "iksde".
              ebe ebe

Komentarz

• Stanislaw
                Bywalec
                • 2008
                • 124

A na R i tak będzie się przyjemniej fotografowało, z takimi obiektywami jakie są i będą z RF.
                EOS R + 6D + 24L + 35IS + 50 1.4 + 85 1.8

Fotograf ślubny Opole
                facebook

Komentarz

• Photointo
                  Bywalec
                  • 2017
                  • 210

swallow77 w sumie masz rację z tymi kolorami - ja je uwielbiam. Myślałem, że może Canon kupiłby matryce od sony i zaimplementował swoje kolory hehe.
                  EOS R | RF 24-105

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7443

swallow77 w sumie masz rację z tymi kolorami - ja je uwielbiam. Myślałem, że może Canon kupiłby matryce od sony i zaimplementował swoje kolory hehe.
                    A ja bym wolał, żeby do EOS R wsadzili matrycę z A73 (razem z IBIS) i wtedy już bym nie miał żadnych wątpliwości
                    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• candar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 3366

Zamieszczone przez Cichy
                      A ja bym wolał, żeby do EOS R wsadzili matrycę z A73 (razem z IBIS) i wtedy już bym nie miał żadnych wątpliwości
                      To jest nas dwóch https://www.canon-board.info/threads...=1#post1386551
                      Pozostaje tylko przekonać tylko kogoś w dziale projektowym canona
                      Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Camilo
                        przzedtem JERONIMO1
                        • 2014
                        • 373

Do pobrania rawy od Froknows..... https://youtu.be/SCDUqmHs2eI
                        Ostatnio edytowany przez Camilo; 52643.
                        Staruszek 5dc

Komentarz

• Sunders
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 2746

Zamieszczone przez Cichy
                          A ja bym wolał, żeby do EOS R wsadzili matrycę z A73 (razem z IBIS)...
                          Po co? Cena i waga takiego body by się zwiększyły. Pozbawiłbyś je dwóch ważnych atutów. Przy takich preferencjach jednak lepiej chyba kupić A73 lub ew. zaproponować Sony , żeby do korpusów A7 wsadzili bagnet RF
                          http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• Photointo
                            Bywalec
                            • 2017
                            • 210

Ok, mam RP od wczoraj. Pierwsze wrażenia: lekka, ale nie taka wcale mała. Bardzo wygodnie leży w dłoni, raczej nie będę potrzebować gripa. Z przejściówką i np. 16-35 4 IS, mimo, że ten obiektyw jest dość lekki nabiera to już wagi. Czekam z niecierpliwością na ciemne, lekkie szkła do tego systemu. Apropo EOSa-M - widzę sens tego systemu - nadal w porównaniu do RP jest to najmniejszy i najwygodniejszy system do podróży.

Zdjęcia oglądałem jedynie w DPP więc trudno coś orzec - wg. mnie szumi niewiele, nawet na 25 tys. jest to akceptowalne. Kolory ładne, podobne do 6D.
                            EOS R | RF 24-105

Komentarz

• technik8pl
                              Bywalec
                              • 2018
                              • 138

Photointo a jak oceniasz AF w stosunku 6d? Wydaje się np. bardziej pewny? A w kwestii wielkosci obu wizjerów?
                              3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |

Komentarz

• Camilo
                                przzedtem JERONIMO1
                                • 2014
                                • 373

Ostatnio edytowany przez Camilo; 52643.
                                Staruszek 5dc

Komentarz

Pracuję...