X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7443

Odp: Canon EOS RP

Zamieszczone przez Photointo
    Nigdy raczej takiego testu nie zrobię bo nie interesuje mnie 16-35 na sony
    To nie jest kwestia co Cię interesuje na czym, tylko porównując możliwości matrycy i ostrość możnaby użyć tego samego obiektywu, żeby był sens takich porównań. Ja osobiście nie widziałem super ostrego 24-70 więc jakoś specjalnie się nie spodziewam, że Sony będzie pod tym względem wyjątkowy.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Photointo
      Bywalec
      • 2017
      • 210

Wg. DXO 24-70 jest ostrzejszy od canona 16-35. Wyraziłem swoją opinię z porównanych zdjęć. Nie mam zamiaru robić żadnych testów.
      EOS R | RF 24-105

Komentarz

• szandor
        Uzależniony
        • 2005
        • 624

Zamieszczone przez Photointo
        Nigdy raczej takiego testu nie zrobię bo nie interesuje mnie 16-35 na sony
        Akurat FE 16-35 f4 miałem i mam bardzo dobre zdanie o nim. Napewno był lepszy od 24-70 f4, którego również miałem i nie mogę powiedzieć, że był nieostry.
        Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
        R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7443

Muszę się przyznać bez bicia, że przy porównywaniu DR kilka stron wcześniej matrycy 6d2 i A73 popełniłem błąd, bo w Sony użyłem elektronicznej migawki co przekłada się na trochę gorszy DR (na moje oko lekko poniżej 1 EV, no ale zawsze to jest jakaś różnica). Różnica z cieni przy wyciągnięciu o +5 EV z niedoświetlonego fragmentu kadru wygląda więc tak (przy użyciu mechanicznej migawki):

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: aaadr.jpg
Wyświetleń: 2
Rozmiar: 1,99 MB
ID: 2081563

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
            Uzależniony
            • 2017
            • 514

[MENTION=343]Cichy[/MENTION]
            powinieneś przynajmniej przedstawić też porównania powiększeń z obu aparatów przed i po ciągnięciu z najjaśniejszego miejsca kadru.

Popatrz na porównanie tego https://2.img-dpreview.com/files/p/a...O100_wedge.png różnych aparatów
            tutaj https://www.dpreview.com/reviews/nikond3x/21
            Ostatnio edytowany przez capo-di_tutti-capi; 58021.

Komentarz

• robertskc7
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 1485

No tak pokazałeś różnice w aparacie za 6k z aparatem za 9k oczywiście przy 5EV ISO 100 ale tu sie od lat nic nie zmieniło i zanim był Sony to nikony już potrafiły odsadzić daleko Canona w tyle.
              Czy mógłbyś pokazać różnicę przy +3EV Przy ISO 100 i przy ISO 3200? Obraz 100% plus wersja internet np 1600pix cały obrazek. Jestem ciekaw jak się rzuca w oczy ten szum.
              Czy mógłbyś pokazać ile pociągnie dalej a7III niż te 5EV ? Ciekaw jestem bardzo
              www.robertzbiec.pl

Komentarz

• Cichy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 7443

Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi
                [MENTION=343]Cichy[/MENTION]
                powinieneś przynajmniej przedstawić też porównania powiększeń z obu aparatów przed i po ciągnięciu z najjaśniejszego miejsca kadru.
                Ale ja nie ciągnę z najjaśniejszego , tam zostawiam to tam był pomiar światła. Wyciągam tylko dół, czyli cienie.

Zamieszczone przez robertskc7
                No tak pokazałeś różnice w aparacie za 6k z aparatem za 9k
                Mogę też pokazać aparat za 4k (A72)

Zamieszczone przez robertskc7
                Czy mógłbyś pokazać różnicę przy +3EV Przy ISO 100 i przy ISO 3200? Obraz 100% plus wersja internet np 1600pix cały obrazek. Jestem ciekaw jak się rzuca w oczy ten szum.
                Czy mógłbyś pokazać ile pociągnie dalej a7III niż te 5EV ? Ciekaw jestem bardzo
                Więcej niż 5 EV mi LR nie da rady Przy ISO 3200 różnice będą podejrzewam dużo mniejsze. Przy okazji sprawdzę.

Komentarz

• technik8pl
                  Bywalec
                  • 2018
                  • 138

Jakiego wątku nie otworze, tam pie{}#%^}ie o DR. Fantastyczne forum
                  3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7443

Zamieszczone przez technik8pl
                    Jakiego wątku nie otworze, tam pie{}#%^}ie o DR. Fantastyczne forum
                    No nie, bo właściwości matrycy są mniej ważne od całego innego steku pierdół, które w konsekwencji nie mają większego znaczenia dla końcowego efektu, czyli zdjecia.

Komentarz

• technik8pl
                      Bywalec
                      • 2018
                      • 138

Zamieszczone przez Cichy
                      No nie, bo właściwości matrycy są mniej ważne od całego innego steku pierdół, które w konsekwencji nie mają większego znaczenia dla końcowego efektu, czyli zdjecia.
                      Cóż za zmiana poglądów. Jeszcze z 1,5 roku temu wrzucałeś w wątku o 6d2 zdjęcia z jakiegoś ślubu z kościoła i się dziwiłeś komu potrzebne wyciąganie większe niż 1,5 ev, a teraz jakiego wątku bym nie otworzył widzę Twoje przykłady z sonego z wyciąganiem rawów o 5ev. A jeszcze dodatkowo piszesz teraz, że ma to znaczne przełożenie na jakość zdjęć musiałes przez ten czas stac się chyba gorszym fotografem, skoro potrzebujesz takiego DR.
                      Ostatnio edytowany przez technik8pl; 58838.
                      3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7443

Tak pisałem ale pisałem też, że do zdjęć reportażowych nie potrzebuję wyciągać z cieni o parę EV i nic się nie zmieniło, na reportaż zostawiłem dobie jedną 6d2 bo to świetna pucha.

PS. O ile mnie też pamięć nie myli odnosiłem się głównie do poprzedniej 6d, Sony używałem raczej dotychczasowo jako zabawkę ze słabą baterią. Nie używałem też przy kotletach więcej jak 2 EV przy wyciąganiu i takie przykłady pokazywałem, bo nie było takiej potrzeby forsować więcej. Teraz robię też trochę innych zdjęć niż kotlety i duże możliwości matrycy wespół z w końcu porządną baterią (zrobiłem dotychczas z 400 zdjęć i mam jeszcze 60% ładowania) i jeszcze porządniejszym AF robi z tej puszki fajne narzędzie. A tu mijają kolejne 2 lata i odgrzewają kotleta (matrycę z 6d2) i kładą do nowego bezlusterkowca. I mamy kulminację - słaba jednak jak na 2019 rok matryca, słaba bateria - naprawdę poszukałbym okazji kupna R jeśli już zależałoby mi na bezlustrze od Canona.
                        Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.

Komentarz

• robertskc7
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 1485

Cichy no ale to tak trochę wychodzi, że na forum passata reklamujesz mercedesa S klasse, że fajniejsze, że szybsze... takie zniechęcanie osób, które kupiły Canona, że zrobiły źle, bo sony lepsze, lub osób które chcą kupić, żeby tego nie robiły... Fajnie, że robisz takie testy i porównania, tylko czy to coś wnosi do wątku o canonie RP? Co mi da fakt, że sony wyciągnie więcej i ładniej i mniej szumi... skoro Canon tego nie potrafi?
                          www.robertzbiec.pl

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7443

Canon potrafi - wystarczy zobaczyć osiągi matrycy 5d4. Ja już pisałem, że to byłby dla mnie aparat idealny, gdyby miał gibany ekran. Ja szczerze mówiąc sądziłem, że R zostanie jako entry level tylko obniżą jego cenę, a dadzą coś jeszcze lepszego. RP się nie spodziewałem, zwłaszcza z tą baterią... Choć w sumie, gdyby kosztował koło 4tys. to bym nic nie powiedział.

Komentarz

• Photointo
                              Bywalec
                              • 2017
                              • 210

Mnie się wydaje, że cena Rki spadnie do 8 tys, a RP poniżej 5 i to dość szybko.

Ja miałem RP i mam Rkę i mogę od siebie doradzić, że jeśli ktoś planuje kupno RP to niech lepiej poczeka, dozbiera do Rki bo przepaść między tymi aparatami jest większa niż się wydaje po różnicy ceny...

Chyba, że ktoś rzeczywiście potrzebuje body lżejszego i mniejszego. To jedyna zaleta która mi przychodzi do głowy.

Rka ma dużo większą DR, dużo mniej szumi (właśnie oglądam zdjęcia z wnętrza na 40 000 iso i powiem, że bez jakiegokolwiek wyciągania ekspozycji czy cieni to szum jest bardzo przyjemny), ma dużo lepszą baterię, można robić ciche zdjęcia w dowolnym trybie (a po aktualizacji także seriami zdjęć), bardzo wygodnie się ją trzyma - ma świetny głęboki i wysoki grip.

Różnica jest też ogromna, kluczowa w wizjerze - ten w RP to dla mnie jakaś pomyłka - ciemny, niskiej rozdzielczości powiększony szkłem co daje widok ruszających się pikseli. LCD też ma dwa razy większą rozdzielczość i to widać - LCD Rki to najlepsze LCD jakie od dawna widziałem i to z Sony A7RIII jest np. słabsze.
                              EOS R | RF 24-105

Komentarz

• jinks
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2178

RP to jest współczesny xxxd dla ludzi, którzy złapali bakcyla do fotografii. Dajcie już spokój. Kupią go a potem, szkła, lampę i kolejne szkła. Po jakimś czasie następne bardziej zaawansowane body. Gdyby im youtube nie powiedział, że ma słaby DR to by nawet nie wiedzieli co to jest. PRO kupią R choć i tak jeśli pojawi się wersja zaawansowana to wymienią. PRO wymagający i nie uznając kompromisów kupią Sony a7RIII. A potem już tylko focić. Tylko, że wtedy okazuje się, że nawet nie ma pomysłu co może być tematem
                                Miłego dnia
                                moja www

Komentarz

Pracuję...