X
-
Odp: Canon EOS RP
Zacząłem sobie rozważać bezlustro od Canona, tak dla zabawy, ale widzę, ze DR to jeszcze gorsze, niż w 6d2... Co ten Canon? Teraz zerkam coraz bardziej w stronę Z6.O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
Przy obecnych cenach R profesjonaliście nie godzi się rozważać RP
. A w R, DR jest już na prawdę super.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200Komentarz
-
Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale w tych szkłach przesłonę ustawiamy manualnie, bo nie mają żadnej elektroniki. W exif przesłona pewnie zapisze się jako f=0 z tegoż samego powodu. No chyba, że o coś innego Ci chodziłoMoże to moja fanaberia, ale wpadł mi taki pomysł do głowy. Fotografia to nie tylko super ostre kadry, ale także eksperymenty.
W moim pytaniu chciałem zawrzeć raczej temat kompatybilności korpusu z adapterami EF/M42 lub bezpośrednio RF/M42. Może któryś z forumowiczów przeskoczył błąd FF (brak przysłony).
Rozumiem, że koledze AKUSTYKOWI nie wpadł do głowy tak absurdalny pomysł.
Miłego dniamoja wwwKomentarz
-
przeciez jesli jest to Adapter rf/m42 lub ef/m42 , a RP jest kompatybilny z bagnetem EF , to z definicji musi byc kompatybilny , w przeciwnym wypadku nie bylby adapterem na te formaty.
to tak jakbys sie pytal czy Kolo zapasowe ktore kupiles wraz z samochodem jest kompatybilne z samochodem dla ktorego jest przeznaczone?Komentarz
-
Komentarz
-
A w czym w tej zabawie przeszkadza Ci DR z RP? Ja do zabawy (zdjęcia z wakacji, spacerów, itp) używam M6, który ma jeszcze gorszą matrycę. Tylko co z tego skoro jpegi wychodzą bardzo ładne
3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |Komentarz
-
skandalem w R jest brak stabilizacji matrycy.
Stabilizacja b. czesto wyraznie poprawia jakosc obrazowania .
doswiadczylem ostatnio , musialem przejsc z lepszego optycznie 200 L na 70-200 IS ze wzgledu na stabilizacje.
w tych warunkach oswietleniowych jak aktualnie na dworzu / na polu bez IS nalezalo stosowac co najmniej 1600 iso , co rujnuje obraz - para optyczna idzie w gwizdek.
Lub przejsc na stabilizowany zoom o slabszej optyce , ale dzieki IS jakosc obrazowania wynikowo byla jednak lepsza , gdyz tylko 200 iso i praktycznie brak poruszenia.
to bardzo powazna zaleta majaca efektywny wplyw na uzyskana jakosc - stabilizacja matrycy.Komentarz
-
To jest wątek o RP, nie o R..skandalem w R jest brak stabilizacji matrycy.
Stabilizacja b. czesto wyraznie poprawia jakosc obrazowania .
doswiadczylem ostatnio , musialem przejsc z lepszego optycznie 200 L na 70-200 IS ze wzgledu na stabilizacje.
w tych warunkach oswietleniowych jak aktualnie na dworzu / na polu bez IS nalezalo stosowac co najmniej 1600 iso , co rujnuje obraz - para optyczna idzie w gwizdek.
Lub przejsc na stabilizowany zoom o slabszej optyce , ale dzieki IS jakosc obrazowania wynikowo byla jednak lepsza , gdyz tylko 200 iso i praktycznie brak poruszenia.
to bardzo powazna zaleta majaca efektywny wplyw na uzyskana jakosc - stabilizacja matrycy.3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |Komentarz
-
RP Powinen tez miec stabilizacje, nawet bardziej , jesli jest poczatkujaco - amatorski, to nalezaloby zakladac , ze amatorzy nie posiadaja drogich szkiel ze stabilizacja.
niezaleznie czy jest to watek o RP czy o R , brak stabilizacji jest skandalem.
Nawet gdyby to byl watek o S , tez bylby to Skandal.
Tzn jesli napiszesz , ze nie jest to watek o R , nie zmienia to postaci rzeczy iz brak stabilizacji jest zrezygnowaniem z oczywistych i niezaprzeczalnych , istotnych zalet. Slowem jest skandalem.Komentarz
-
ale przeciez oba szkla RF dla kupujacego RP sa ze stabilizacja. a i RF 24-105 jest stabilizowany, dla tych desperatow z RP co sie na niego szarpna.
cala reszta tych wiaderek z czerwonym paskiem jest grubo powyzej budzetu kupujacego taka wydmuszke. de facto to one sa nawet za dobre do R
a czy stabilizacja ma same zalety?Komentarz
-
istnieje cala masa szkiel bez stabilizacji , ktore sa b dobre optycznie i tanie
jak 70-200/4 L , 24-70 L - dobre i dzisiaj nie sa drogie. Wiele stalek jak 100 /2,0 85/1,8 , 50 - tki itd itp.
Czy sa stabilizowane tzw nalesniki ?
Male tanie stalki ?
niezaprzeczalna zaleta ML jest mozliwosc podpiecia doslownie kazdej wyprodukowanej optyki.
Oczywiscie, ze mozna robic zdjecia bez stabilizowanej matrycy , ale stabilizacja jest zaleta.
W sytuacji , gdy wszystkie ML ja Maja , Canon stawia siebie z niezrozumialych powodow w sytucji skandalicznej.
Kiedys tez niedocenialem role stabilizacji, dopiero po jakims czasie , kiedy sie jej dokladniej przjyjrzalem , jej zalety okazaly sie wrecz piorunujace. Zapobiega spadkowi rozdzielczosci obrazowania o dobrych 30%- na zdjeciach z reki i dluzszych czasach - a takich w naszych warunkach klimatycznych jest sporo.Komentarz
-
Myślę, że mam dla Ciebie dwa rozwiązania zaistniałej sytuacji:RP Powinen tez miec stabilizacje, nawet bardziej , jesli jest poczatkujaco - amatorski, to nalezaloby zakladac , ze amatorzy nie posiadaja drogich szkiel ze stabilizacja.
niezaleznie czy jest to watek o RP czy o R , brak stabilizacji jest skandalem.
Nawet gdyby to byl watek o S , tez bylby to Skandal.
Tzn jesli napiszesz , ze nie jest to watek o R , nie zmienia to postaci rzeczy iz brak stabilizacji jest zrezygnowaniem z oczywistych i niezaprzeczalnych , istotnych zalet. Slowem jest skandalem.
a) możesz udać się pod siedzibę Canona z transparentem "SKANDAL",
b) możesz sobie podać rękę z naszym forumowym trolem i zmienić system.
Wszystkim będzie lżej na sercu, naprawdę.3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |Komentarz
-
Komentarz
-
Re: Odp: Canon EOS RP
Czy autor tej złotej myśli naprawdę tak myśli i wierzy bezgranicznie w to, co napisał ? Pozwolę sobie nie komentować i tak to tutaj zostawię ku przemyśleniom innych czytających i fotografujących nie tylko w wakacje oraz na spacerach w pełnym słońcu.
Normalnie serce na dłoni. Ze świecą szukać takich użytkowników tak szczerze "zachęcających" nowe osoby do odzywania na tym forum.Ostatnio edytowany przez candar; 18138.Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6
obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.comKomentarz
Komentarz