X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12158

Odp: Canon EOS RP

Zamieszczone przez minijack
    W moim pytaniu chciałem zawrzeć raczej temat kompatybilności korpusu z adapterami EF/M42 lub bezpośrednio RF/M42. Może któryś z forumowiczów przeskoczył błąd FF (brak przysłony).
    czego brak???
    www albo tez flickr

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7443

Zacząłem sobie rozważać bezlustro od Canona, tak dla zabawy, ale widzę, ze DR to jeszcze gorsze, niż w 6d2... Co ten Canon? Teraz zerkam coraz bardziej w stronę Z6.
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• marfot
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 4568

Zamieszczone przez Cichy
        Zacząłem sobie rozważać bezlustro od Canona, tak dla zabawy, ale widzę, ze DR to jeszcze gorsze, niż w 6d2... Co ten Canon? Teraz zerkam coraz bardziej w stronę Z6.
        Przy obecnych cenach R profesjonaliście nie godzi się rozważać RP . A w R, DR jest już na prawdę super.
        https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• jinks
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2178

Może to moja fanaberia, ale wpadł mi taki pomysł do głowy. Fotografia to nie tylko super ostre kadry, ale także eksperymenty.
          W moim pytaniu chciałem zawrzeć raczej temat kompatybilności korpusu z adapterami EF/M42 lub bezpośrednio RF/M42. Może któryś z forumowiczów przeskoczył błąd FF (brak przysłony).
          Rozumiem, że koledze AKUSTYKOWI nie wpadł do głowy tak absurdalny pomysł.
          Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale w tych szkłach przesłonę ustawiamy manualnie, bo nie mają żadnej elektroniki. W exif przesłona pewnie zapisze się jako f=0 z tegoż samego powodu. No chyba, że o coś innego Ci chodziło
          Miłego dnia
          moja www

Komentarz

• Bechamot
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 2512

W moim pytaniu chciałem zawrzeć raczej temat kompatybilności korpusu z adapterami EF/M42 lub bezpośrednio RF/M42.
            przeciez jesli jest to Adapter rf/m42 lub ef/m42 , a RP jest kompatybilny z bagnetem EF , to z definicji musi byc kompatybilny , w przeciwnym wypadku nie bylby adapterem na te formaty.

to tak jakbys sie pytal czy Kolo zapasowe ktore kupiles wraz z samochodem jest kompatybilne z samochodem dla ktorego jest przeznaczone?
            Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• Cichy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 7443

Zamieszczone przez marfot
              Przy obecnych cenach R profesjonaliście nie godzi się rozważać RP . A w R, DR jest już na prawdę super.
              Do zabawy, czyli nie do profesjonalnych zastosowań. Między R a RP jednak jest spora różnica w cenie (40% tańszy RP).

Komentarz

• technik8pl
                Bywalec
                • 2018
                • 138

Zamieszczone przez Cichy
                Do zabawy, czyli nie do profesjonalnych zastosowań. Między R a RP jednak jest spora różnica w cenie (40% tańszy RP).
                A w czym w tej zabawie przeszkadza Ci DR z RP? Ja do zabawy (zdjęcia z wakacji, spacerów, itp) używam M6, który ma jeszcze gorszą matrycę. Tylko co z tego skoro jpegi wychodzą bardzo ładne
                3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |

Komentarz

• Bechamot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 2512

skandalem w R jest brak stabilizacji matrycy.
                  Stabilizacja b. czesto wyraznie poprawia jakosc obrazowania .
                  doswiadczylem ostatnio , musialem przejsc z lepszego optycznie 200 L na 70-200 IS ze wzgledu na stabilizacje.
                  w tych warunkach oswietleniowych jak aktualnie na dworzu / na polu bez IS nalezalo stosowac co najmniej 1600 iso , co rujnuje obraz - para optyczna idzie w gwizdek.
                  Lub przejsc na stabilizowany zoom o slabszej optyce , ale dzieki IS jakosc obrazowania wynikowo byla jednak lepsza , gdyz tylko 200 iso i praktycznie brak poruszenia.

to bardzo powazna zaleta majaca efektywny wplyw na uzyskana jakosc - stabilizacja matrycy.
                  Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• technik8pl
                    Bywalec
                    • 2018
                    • 138

Zamieszczone przez Bechamot
                    skandalem w R jest brak stabilizacji matrycy.
                    Stabilizacja b. czesto wyraznie poprawia jakosc obrazowania .
                    doswiadczylem ostatnio , musialem przejsc z lepszego optycznie 200 L na 70-200 IS ze wzgledu na stabilizacje.
                    w tych warunkach oswietleniowych jak aktualnie na dworzu / na polu bez IS nalezalo stosowac co najmniej 1600 iso , co rujnuje obraz - para optyczna idzie w gwizdek.
                    Lub przejsc na stabilizowany zoom o slabszej optyce , ale dzieki IS jakosc obrazowania wynikowo byla jednak lepsza , gdyz tylko 200 iso i praktycznie brak poruszenia.

to bardzo powazna zaleta majaca efektywny wplyw na uzyskana jakosc - stabilizacja matrycy.
                    To jest wątek o RP, nie o R..
                    3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |

Komentarz

• Bechamot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 2512

RP Powinen tez miec stabilizacje, nawet bardziej , jesli jest poczatkujaco - amatorski, to nalezaloby zakladac , ze amatorzy nie posiadaja drogich szkiel ze stabilizacja.

niezaleznie czy jest to watek o RP czy o R , brak stabilizacji jest skandalem.
                      Nawet gdyby to byl watek o S , tez bylby to Skandal.
                      Tzn jesli napiszesz , ze nie jest to watek o R , nie zmienia to postaci rzeczy iz brak stabilizacji jest zrezygnowaniem z oczywistych i niezaprzeczalnych , istotnych zalet. Slowem jest skandalem.

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12158

RP Powinen tez miec stabilizacje, nawet bardziej , jesli jest poczatkujaco - amatorski, to nalezaloby zakladac , ze amatorzy nie posiadaja drogich szkiel ze stabilizacja.
                        ale przeciez oba szkla RF dla kupujacego RP sa ze stabilizacja. a i RF 24-105 jest stabilizowany, dla tych desperatow z RP co sie na niego szarpna.

cala reszta tych wiaderek z czerwonym paskiem jest grubo powyzej budzetu kupujacego taka wydmuszke. de facto to one sa nawet za dobre do R

Tzn jesli napiszesz , ze nie jest to watek o R , nie zmienia to postaci rzeczy iz brak stabilizacji jest zrezygnowaniem z oczywistych i niezaprzeczalnych , istotnych zalet. Slowem jest skandalem.
                        a czy stabilizacja ma same zalety?
                        www albo tez flickr

Komentarz

• Bechamot
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 2512

istnieje cala masa szkiel bez stabilizacji , ktore sa b dobre optycznie i tanie
                          jak 70-200/4 L , 24-70 L - dobre i dzisiaj nie sa drogie. Wiele stalek jak 100 /2,0 85/1,8 , 50 - tki itd itp.
                          Czy sa stabilizowane tzw nalesniki ?
                          Male tanie stalki ?

niezaprzeczalna zaleta ML jest mozliwosc podpiecia doslownie kazdej wyprodukowanej optyki.

Oczywiscie, ze mozna robic zdjecia bez stabilizowanej matrycy , ale stabilizacja jest zaleta.
                          W sytuacji , gdy wszystkie ML ja Maja , Canon stawia siebie z niezrozumialych powodow w sytucji skandalicznej.

Kiedys tez niedocenialem role stabilizacji, dopiero po jakims czasie , kiedy sie jej dokladniej przjyjrzalem , jej zalety okazaly sie wrecz piorunujace. Zapobiega spadkowi rozdzielczosci obrazowania o dobrych 30%- na zdjeciach z reki i dluzszych czasach - a takich w naszych warunkach klimatycznych jest sporo.

Komentarz

• technik8pl
                            Bywalec
                            • 2018
                            • 138

niezaleznie czy jest to watek o RP czy o R , brak stabilizacji jest skandalem.
                            Nawet gdyby to byl watek o S , tez bylby to Skandal.
                            Myślę, że mam dla Ciebie dwa rozwiązania zaistniałej sytuacji:
                            a) możesz udać się pod siedzibę Canona z transparentem "SKANDAL",
                            b) możesz sobie podać rękę z naszym forumowym trolem i zmienić system.
                            Wszystkim będzie lżej na sercu, naprawdę.

Komentarz

• Cichy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 7443

Zamieszczone przez technik8pl
                              To jest wątek o RP, nie o R..
                              RP to też system R i też nie ma stabilizacji, więc czepiasz się po prostu.

Komentarz

• candar
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 3366

Re: Odp: Canon EOS RP

A w czym w tej zabawie przeszkadza Ci DR z RP? Ja do zabawy (zdjęcia z wakacji, spacerów, itp) używam M6, który ma jeszcze gorszą matrycę. Tylko co z tego skoro jpegi wychodzą bardzo ładne
                                Czy autor tej złotej myśli naprawdę tak myśli i wierzy bezgranicznie w to, co napisał ? Pozwolę sobie nie komentować i tak to tutaj zostawię ku przemyśleniom innych czytających i fotografujących nie tylko w wakacje oraz na spacerach w pełnym słońcu.

Myślę, że mam dla Ciebie dwa rozwiązania zaistniałej sytuacji:
                                a) możesz udać się pod siedzibę Canona z transparentem "SKANDAL",
                                b) możesz sobie podać rękę z naszym forumowym trolem i zmienić system.
                                Wszystkim będzie lżej na sercu, naprawdę.
                                Normalnie serce na dłoni. Ze świecą szukać takich użytkowników tak szczerze "zachęcających" nowe osoby do odzywania na tym forum.
                                Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                                Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

Pracuję...