X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18766

Odp: Canon EOS RP

Zamieszczone przez marfot
    Zaskoczyła mnie duża ilość pozytywnych opinii użytkowników (Niemcy i USA). Albo RP wprost trafia w ich wymagania albo zjednuje sobie sympatię w czasie użytkowania .
    Dokładnie. Ja znam kilku użytkowników u nas i też są zadowoleni. Kupili w pełni świadomie zdając sobie sprawę z ograniczeń puszki ale przeważyła kompaktowość przy zachowaniu wszystkich kluczowych cech obrazka Canona na FF.
    Ja jestem bardzo ciekaw tego zooma 24-240 - głównie jego ceny. Wygląda że będzie stosunkowo mały i może stanowić fajne combo z RP.
    Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• jan pawlak
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 4283

Cykl od decyzji (rozwojowej) do wprowadzenia na rynek to jakieś 2-4 lata.
      Przerwanie cyklu to poniesione duże koszty : R&D, patenty, umowy, linia produkcyjna, zamawianie elementów, uruchomienie produkcji, serwis, dystrybucja itd. bez szans na kasę ze sprzedaży, jakiś zwrot tych kosztów

Decyzja to czy przerywamy i mamy straty czy też jest szansa na jakiś zwrot kosztów z rynku i dokańczamy cykl

Jestem przekonany że od około roku nie podjęto żadnej nowej decyzji rozwoju/modernizacji lustrzanek i optyki do lustrzanek.
      Co nie oznacza że w ciągi 1-2 lat nie pokażą się na rynku jakieś nowe lustrzanki lub nowe obiektywy do lustrzanek.

jp
      Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
      puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
      Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
      http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
      public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• candar
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 3366

Re: Odp: Canon EOS RP

Zamieszczone przez Kolekcjoner
        Dokładnie. Ja znam kilku użytkowników u nas i też są zadowoleni. Kupili w pełni świadomie zdając sobie sprawę z ograniczeń puszki ale przeważyła kompaktowość
        Też znam kilku użytkowników PF 126p (pierwszym moim autkiem był Trabant), którzy w pełni świadomie użytkują ono kompaktowe ustrojstwo Różnica taka, że PF 126p jest już kultowy a RP jeszcze długo taki nie będzie
        Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12158

Zamieszczone przez candar
          Też znam kilku użytkowników PF 126p (pierwszym moim autkiem był Trabant), którzy w pełni świadomie użytkują ono kompaktowe ustrojstwo Różnica taka, że PF 126p jest już kultowy a RP jeszcze długo taki nie będzie
          maluch tez pozwolil wielu osobom po raz pierwszy doznac swistu powietrza na autostradzie. krotko bo krotko (taki akumulator) i za wiele sie na to nie da zapakowac (ot, neseserek i parasolke)... ale mozna juz popatrzyc w przyszlosc...
          www albo tez flickr

Komentarz

• technik8pl
            Bywalec
            • 2018
            • 138

Dostępmy jest test RP na optycznych:

Bardzo mocno zastanawiają mnie wyniki testu AFa i nie do końca to wszystko rozumiem. Bezlustra ze swoim AFem miały być rozwiązaniem na wszystkie bolączki AFa z lustrzanek, a jak widać nawet z natywną 50 1.2 (bo zakładam, że mieli wersję rf to testów) wychodzi sieka. Zresztą pomijając już RP na tym samym wykresie widać, że sony ze swoimi szkłami też nie jest idealne, a przecież test był przeprowadzany w laboratoryjnych, statycznych warunkach. Skąd nadal te rozbieżności?
            W podsumowaniu autor pisze: "Nie do końca jesteśmy także zadowoleni z celności autofokusa w świetle 5500 K. Pozostaje jednak faktem, że w tak jasnym obiektywie jak 1.2/50, soczewki są relatywnie ciężkie i trudno oczekiwać, by AF działał na poziomie instrumentów reporterskich. Z drugiej strony, w świetle żarowym wypadł zauważalnie lepiej."
            Czyli co, przez ciężar soczewek autor ma na myśli bezwładność całego poruszającego się podzespołu obiektywu? Ogólnie wyniki Afa z 50 RF biorąc pod uwagę cenę całego zestawu i warunki testowe są wyjątkowo słabe.
            3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12158

Zamieszczone przez technik8pl
              Ogólnie wyniki Afa z 50 RF biorąc pod uwagę cenę całego zestawu i warunki testowe są wyjątkowo słabe.
              jakie to ma realne znaczenie?

jesli ktos kupi 50/1.2 do focenia bardzo szczegolowych obiektow (a to raczej nie do matrycy 26Mpix tylko co najmniej 30Mpix) to przymknie szklo do minimum f/4, i wtedy GO przykrywa ewentualny rozrzut.

jesli ktos kupi je do focenia f/1.2 do f/2.8 to kluczowa zaleta tego szkla jest jego znakomity mikrokontrast przy zachowaniu pieknego odwzorowanie nieostrosci (albo odwrotnie: piekny bokeh a mimo to swietny mikrokontrast). w tym momencie nawet 15% roznicy w rozdzielczosci ma znikome znaczenie praktyczne. dla tego co ten obiektyw potrafi zrobic.

chcialbym zobaczyc podobny test trafnosci w zestawach RP + 50/1.8 STM i R + 50/1.2, wtedy bedzie mozna wyciagac jakies dalej idace wnioski. bezlusterkowiec nie powinien miec takiego rozrzutu, tu zgoda.

inna kwestia... dla mnie zestaw RP + 50/1.2 to jest abstrakcja, nie widze wielu jego nabywcow. dla tego szkla kupuje sie porzadny i duzy korpus (i tutaj R sie tylko "zalapuje" na ta kategorie), a klasyczny odbiorca korpusu RP to jest 24-240 albo jak sie szarpnie 24-105, a najpewniej tak czy siak adoptowane EF-y. wiec wszelkie testy zestawu RP + 50/1.2 sa IMHO czysta teoria... tak jak testowac 800D z 70-200/2.8 III i wydawac na tej podstawie opinie o AF korpusu nie robmy sobie jaj z pogrzebu, RP to tez tylko wydmuszkowaty Rebel :/
              Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
              www albo tez flickr

Komentarz

• technik8pl
                Bywalec
                • 2018
                • 138

Odp: Re: Odp: Canon EOS RP

Zamieszczone przez akustyk
                jakie to ma realne znaczenie?
                Jak, jakie? Nieostre/mniej ostre niż powinny być zdjęcia??? Poza tym test był przeprowadzany na f2.8 więc ciekawe co by wyszło na f1.2.

jesli ktos kupi 50/1.2 do focenia bardzo szczegolowych obiektow (a to raczej nie do matrycy 26Mpix tylko co najmniej 30Mpix) to przymknie szklo do minimum f/4, i wtedy GO przykrywa ewentualny rozrzut.
                Co za bzdury... A jak ktoś kupi ten zestaw do robienia portretów na f/1,2-2 to ostrości nie będzie miał tam gdzie chce w dużej części fot.

...bezlusterkowiec nie powinien miec takiego rozrzutu, tu zgoda.
                I to jest clou sprawy. Bezlustra miały rozwiązywać kwestie loteryjności AFa, a jak widać z rzeczywistością ma to niewiele wspólnego.

inna kwestia... dla mnie zestaw RP + 50/1.2 to jest abstrakcja, nie widze wielu jego nabywcow. dla tego szkla kupuje sie porzadny i duzy korpus (i tutaj R sie tylko "zalapuje" na ta kategorie), a klasyczny odbiorca korpusu RP to jest 24-240 albo jak sie szarpnie 24-105, a najpewniej tak czy siak adoptowane EF-y. wiec wszelkie testy zestawu RP + 50/1.2 sa IMHO czysta teoria... tak jak testowac 800D z 70-200/2.8 III i wydawac na tej podstawie opinie o AF korpusu nie robmy sobie jaj z pogrzebu, RP to tez tylko wydmuszkowaty Rebel :/
                To jest Twoje postrzeganie rzeczywistości, które może mieć guzik wspólnego ze sposobem myślenia innych ludzi.
                Ostatnio edytowany przez technik8pl; 58838.
                3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |

Komentarz

• candar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 3366

Re: Canon EOS RP

Osobiście to byłbym ostrożny w ferowaniu wyroków na temat niecelnego AFa w Canonie RP na podstawie testu Optycznych. Każdy kto używał bezlusterkowca doskonale wie, że tam gdzie ostrość zostanie ustawiona w konkretnym punkcie - tam dokładnie będzie i nic tego nie zmieni. W RP jest kilka możliwości celowania w punkt: "wybór ręczny: AF punktowy (obszar ustawiania ostrości jest mniejszy niż w przypadku tradycyjnego 1-punktowego AF) , wybór ręczny: 1-punktowy AF oraz rozszerzony i strefowy. Jakiego pomiaru użyli Optyczni nie wiadomo. Nie zdarzyło mi się do tej pory, aby przy punktowym pomiarze ostrości pojedynczą ramką AFa obiekt był nieostry w miejscu ostrzenia (niezależnie, czy jest to f/1.2, czy f/8).
                  Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                  Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Jacek_Z
                    Administrator
                    • 2005
                    • 2694

Odp: Re: Odp: Canon EOS RP

Bezlustra miały rozwiązywać kwestie loteryjności AFa, a jak widać z rzeczywistością ma to niewiele wspólnego.
                    Bezlustra są wolne od FF/BF, to nie jest równoznaczne z tym, że AF trafia zawsze. To są dwie zupełnie różne kwestie.
                    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• fret
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1503

Odp: Re: Canon EOS RP

Osobiście to byłbym ostrożny w ferowaniu wyroków na temat niecelnego AFa w Canonie RP na podstawie testu Optycznych...
                      I to jest niestety prawda. Chłopaki zapewne wykonują pomiary bardzo rzetelnie, ale mają zerowe pojęcie o fotografii. Czasem trzeba się zgodzić z różowym tygrysem

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
                        Uzależniony
                        • 2017
                        • 514

Test AF powinien być przeprowadzony na RF 35/1.8.
                        [wcześniej testowali AF na EF 35/2 IS]

Canon Polska powinien zadbać aby takie dodatkowe pomiary zostały zrobione.
                        Podpiszę się za tym w komentarzach.

Bo jak tak https://www.optyczne.pl/upload2/229162_CRPAF1.png to wygląda -to po co nam bezlusterkowiec?
                        Ostatnio edytowany przez capo-di_tutti-capi; 58021.

Komentarz

• technik8pl
                          Bywalec
                          • 2018
                          • 138

Zamieszczone przez Jacek_Z
                          Bezlustra są wolne od FF/BF, to nie jest równoznaczne z tym, że AF trafia zawsze. To są dwie zupełnie różne kwestie.
                          Każdy kto używał bezlusterkowca doskonale wie, że tam gdzie ostrość zostanie ustawiona w konkretnym punkcie - tam dokładnie będzie i nic tego nie zmieni.
                          Mam 24Lii. Obiektyw sam w sobie po podpięciu do lustra przez cały jego żywot u mnie wykazywał znaczny ff. Na 5d2/6d/6d2 w mikroregulacji zawsze musiałem ustawić wartość ok +12..+15 w zależności od body i było ok. Po podpięciu tego szkła do eosa R zestaw jest nieużywalny. Ostrząc na obiekt (większy od ramki AFa, kontrastowy itp...) oddalony o ok. 20 metrów ostrość jest z 7 metrów bliżej. Więc co w takiej sytuacji Panowie? Ogólnie sytuacja mi nie przeszkadza zbytnio, ponieważ prawie tego szkła nie używam i równie dobrze mógłbym się go pozbyć, ale ciekawi mnie co jest tego przyczyną. Czy ktoś coś więcej może powiedzieć? Dzwoniłem na żytnią z prośbą o połączenie z technikiem ale niestety "nie łączą z technikami".
                          A i jeszcze... pamiętam jak po zakupie 6d2 testowałem go z 24L pod kątem AFa to na live view też były jakieś jaja. Nie drążyłem specjalnie tematu bo domyślnym systemem Afa jest tam co innego.

Zamieszczone przez fret
                          I to jest niestety prawda. Chłopaki zapewne wykonują pomiary bardzo rzetelnie, ale mają zerowe pojęcie o fotografii. Czasem trzeba się zgodzić z różowym tygrysem
                          Serio jak czytam takie pie$@#&*nie, to mi się tu odechciewa pisać tu czegokolwiek. Zapewne prowadząc jeden z największych portali związany z tematyką foto mają zerowe pojęcie o fotografii. Z ciekawości przejrzałem Twoje ostatnie wpisy na tym forum, no bo skoro naklepałeś ponad 1400 postów to musisz być wybitnym specjalistą w dziedzinie foto w przeciwieństwie do gości z optyczne.pl. Szkoda tylko, że na kilkanaście ostatnich postów część z nich dotyczy jakichś różowych tygrysów (ewentualnie pink tigerów), autostrad itp bzdur. Także jak nie masz nic do pisania to nie pisz.

Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi

Bo jak tak https://www.optyczne.pl/upload2/229162_CRPAF1.png to wygląda -to po co nam bezlusterkowiec?
                          Otóż to.
                          Ostatnio edytowany przez technik8pl; 58838.

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12158

Re: Odp: Re: Canon EOS RP

Mam 24Lii. Obiektyw sam w sobie po podpięciu do lustra przez cały jego żywot u mnie wykazywał znaczny ff. Na 5d2/6d/6d2 w mikroregulacji zawsze musiałem ustawić wartość ok +12..+15 w zależności od body i było ok. Po podpięciu tego szkła do eosa R zestaw jest nieużywalny. Ostrząc na obiekt (większy od ramki AFa, kontrastowy itp...) oddalony o ok. 20 metrów ostrość jest z 7 metrów bliżej. Więc co w takiej sytuacji Panowie? Ogólnie sytuacja mi nie przeszkadza zbytnio, ponieważ prawie tego szkła nie używam i równie dobrze mógłbym się go pozbyć, ale ciekawi mnie co jest tego przyczyną. Czy ktoś coś więcej może powiedzieć? Dzwoniłem na żytnią z prośbą o połączenie z technikiem ale niestety "nie łączą z technikami".
                            A i jeszcze... pamiętam jak po zakupie 6d2 testowałem go z 24L pod kątem AFa to na live view też były jakieś jaja. Nie drążyłem specjalnie tematu bo domyślnym systemem Afa jest tam co innego.
                            nie spotkalem sie z obiektywem, ktory w LV AF by robil jaja. 6D2, 750D, M5, z korpusow ktore maja AF w LV, bo wynalazki typu 6D czy 5D2 pomijam, tam to byl ficzer na papierze.

mam taki, z ktorego pracy w LV nie jestem zbyt podekscytowany (50/1.4) chociaz i w kontrastowym AF to nie jest demon precyzji/szybkosci. ale nadal daleko temu do kompletnego rozjazdu, bo w LV (w 6D2) nawet ten 50/1.4 trafia w punkt ktory mu pokaze. tylko ten punkt jest na tyle duzy, ze to nie zawsze jest dokladnie to samo miejsce, ktore mialem na mysli, wiec niestety nadal trzeba focic z glowa...

jestes pewny ze z tym 24/1.4 jest wszystko w porzadku?

Serio jak czytam takie pie$@#&*nie, to mi się tu odechciewa pisać tu czegokolwiek. Zapewne prowadząc jeden z największych portali związany z tematyką foto mają zerowe pojęcie o fotografii. Z ciekawości przejrzałem Twoje ostatnie wpisy na tym forum, no bo skoro naklepałeś ponad 1400 postów to musisz być wybitnym specjalistą w dziedzinie foto w przeciwieństwie do gości z optyczne.pl.
                            Szkoda tylko, że na kilkanaście ostatnich postów część z nich dotyczy jakichś różowych tygrysów (ewentualnie pink tigerów), autostrad itp bzdur. Także jak nie masz nic do pisania to nie pisz.
                            to co, mam zaczac wystawiac ostrzezenia za wycieczki personalne?
                            Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
                            www albo tez flickr

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18766

Serio jak czytam takie pie$@#&*nie, to mi się tu odechciewa pisać tu czegokolwiek. Zapewne prowadząc jeden z największych portali związany z tematyką foto mają zerowe pojęcie o fotografii. Z ciekawości przejrzałem Twoje ostatnie wpisy na tym forum, no bo skoro naklepałeś ponad 1400 postów to musisz być wybitnym specjalistą w dziedzinie foto w przeciwieństwie do gości z optyczne.pl. Szkoda tylko, że na kilkanaście ostatnich postów część z nich dotyczy jakichś różowych tygrysów (ewentualnie pink tigerów), autostrad itp bzdur. Także jak nie masz nic do pisania to nie pisz.
                              Nie mów proszę co kto ma pisać na forum, bo to nie Twoja rola tutaj. Jak będziesz dalej serwował tak agresywne wpisy to się pożegnamy.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• technik8pl
                                Bywalec
                                • 2018
                                • 138

Odp: Re: Odp: Re: Canon EOS RP

nie spotkalem sie z obiektywem, ktory w LV AF by robil jaja. 6D2, 750D, M5, z korpusow ktore maja AF w LV, bo wynalazki typu 6D czy 5D2 pomijam, tam to byl ficzer na papierze.

mam taki, z ktorego pracy w LV nie jestem zbyt podekscytowany (50/1.4) chociaz i w kontrastowym AF to nie jest demon precyzji/szybkosci. ale nadal daleko temu do kompletnego rozjazdu, bo w LV (w 6D2) nawet ten 50/1.4 trafia w punkt ktory mu pokaze. tylko ten punkt jest na tyle duzy, ze to nie zawsze jest dokladnie to samo miejsce, ktore mialem na mysli, wiec niestety nadal trzeba focic z glowa...
                                Tak zdecydowanie trzeba myśleć gdzie i na co się ostrzy, bo cudów nadal nie ma.

jestes pewny ze z tym 24/1.4 jest wszystko w porządku?
                                Ciężko mi na o to pytanie odpowiedzieć - chyba tak. Jestem pierwszym właścicielem, nigdy nie upadł i nic z tego typu rzeczy. Tak jak wspominałem na każdym z dslr'ów wykazywał/wykazuje front focus ale mikroregulacja załatwiała/załatwiła sprawę...no może z pominięciem 5d2, bo tam zawsze było dosyć loteryjnie. No ale też ani 5d2 ani 24Lii nigdy nie miały zbyt pozytywnych komentarzy na temat AFa.
                                Kiedyś natknąłem się w necie na forum, gdzie ktoś pisał, że te szkła z początku produkcji (kilka pierwszych lat) miały problem z modułem AF i w późniejszym okresie Canon to po cichu naprawił. Nie jest to natomiast żadne potwierdzone info i proszę nie traktować tego w żadnym wypadku jako pewnik. Ogólnie w necie można znaleźć opinie użytkowników tego szkła chwalących obiektyw za nieomylność AFa jak i te zupełnie przeciwstawne. Więc nie wiem.

to co, mam zaczac wystawiac ostrzezenia za wycieczki personalne?
                                Zamieszczone przez Kolekcjoner
                                Nie mów proszę co kto ma pisać na forum, bo to nie Twoja rola tutaj. Jak będziesz dalej serwował tak agresywne wpisy to się pożegnamy.
                                Bardzo proszę. Szkoda tylko, że tak samo nie pilnujecie merytoryki na tym forum. Żeby doszukać się jakichś konkretnych informacji trzeba przekopać tonę postów nie na temat.

Komentarz

Pracuję...