Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Dwa pytania do tych, co mieli w ręku:[*]Jaki jest korpus: plastikowy czy metalowy?
pod wzgledem sztywnosci konstrukcji jest OK, nie mam pojecia czy to metal czy plastik, biorac pod uwage pozycjonowanie to raczej plastik.
co na pewno mozna powiedziec, to ze jest zwyczajnie za maly. to jest skorupka o uchwycie gorszym niz 800D, a do wyboru do niej jest optyka wielkosci/wagi L 24-70/4, albo jakas tam wys* luzem stalka 35.
i bateryjka na 200 zdjec (jak dobrze pojdzie).
jak mowi stare przyslowie pszczol: nie robmy sobie jaj z pogrzebu! zbieraj na R!
Doczytałem gdzieś w necie, że konstrukcja jest metalowo-plastikowa: przednia ściana - trzymająca obiektyw i decydująca o stabilności geometrii - jest metalowa, a reszta z żywic zbrojonych.
Wielkość i ergonomia to kwestie indywidualne, ale chyba zgadzam się z Tobą, bo jestem raczej większy niż mniejszy i dobrze mi się trzyma 5 i 7.
Z tego co czytam, to bateria jest absolutną porażką i dlatego pytałem o połerbank. Ale to rozwiązanie typu "kupiliśmy sobie pralkę automatyczną, ale nie ma kranu w pobliżu i nalewamy do niej wodę wiadrem".
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba. Ja
Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry. Konfucjusz
Jak widać to magnezowa puszka cała pokryta plastikiem.
Trwałość baterii w ML bardzo zależy od zdolności do usypiania korpusu. Jeśli RP jest niechętny do usypiania jak np. M50 to bateria znika w oczach bez focenia.
Serio chcecie to coś zasilać z powerbanku? Bez jaj. Ja bym tego nie kupił ale jeżeli się zdecydujecie to już chyba lepiej zakupić z 5 baterii. Będzie wtedy wydajność jak na jednej baterii w 6DII Matryca chyba w sumie ta sama.
Serio chcecie to coś zasilać z powerbanku? Bez jaj. Ja bym tego nie kupił ale jeżeli się zdecydujecie to już chyba lepiej zakupić z 5 baterii. Będzie wtedy wydajność jak na jednej baterii w 6DII Matryca chyba w sumie ta sama.
Powerbank lzejszy. I mozna naladowac na raz, bez budzenia sie w nocy i przekladania baterii cztery razy.
A ze 6D2 wyciagnie na jednej baterii 2 dni, i to z GPS-em... i jeszcze wygodnie w rece lezy i pasuje gabarytowo do wielu natywnych obiektywow (podkreslam uzycie liczby mnogiej) - prawda to, ale co z tego skoro RP to przyszlosc i autostrada... ? a 6D2 to skansen
... - prawda to, ale co z tego skoro RP to przyszlosc i autostrada... ? a 6D2 to skansen
Rozumiem sarkazm, rozumiem też Twoje rozczarowanie RP ale to jest prawda. Dslr to historia, one odejdą czy tego chcemy czy nie. To jest kwestia do dyskusji jedynie kiedy to nastąpi. I nie martwiłbym się zbytnio tym jaką wydmuszką jest RP. To nie jest wyznacznikiem niczego. Jak będzie rynek i oczekiwania klienteli to zrobią bezlustro nawet w formie 1D co za problem .
BTW: jedno od lat jest niezmienne niezależnie od technologii - czyli rozkminy osób które danego sprzętu nigdy nie kupią jaki to on jest zły i do d...y .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Rozumiem sarkazm, rozumiem też Twoje rozczarowanie RP ale to jest prawda.
ale ja nie jestem rozczarowany. jak zaczely chodzic plotki o odchudzonym korpusie RF w cenie 1300 USD to nie mialem watpliwosci, ze to bedzie cos, delikatnie rzecz ujmujac, nie urywajace d*. po premierze i widoku specyfikacji mialem jeszcze mniej zludzen, ze to nie jest powazny strzal Canona tylko cos majace na celu poprawic sprzedaz oryginalnego R. pomacanie tego w rece w sklepie (w tym z zapietym 35 i 24-105) tylko to potwierdza
cytowane powyzej wyniki sprzedazy (nawet jesli to tylko Japonia) zwyczajnie odzwierciedlaja moja ocene - ludzie jednak nie sa tak glupi, zeby rzucic sie na korpus dla jego niskiej ceny...
rozczarowany RF nijak nie jestem, bo jak wielokrotnie pisalem na chwile obecna to jest ladowanie do pieca szklami-misiami (ktorych premier i przykladowych zdjec wygladam z napieciem), na ktore chetnie kiedys bede odkladal kase, i jakies tam wypier* doraznie korpusy, zeby cos mozna bylo zapiac. takie na przetrwanie, zeby wymacac uzytkownikow po co i jak tego beda uzywac, i zeby w miedzyczasie doszlifowac wszystkie zbuki uzytkowe (bo Canon to nie Sony, tu nie bedzie korpusow dla profesjonalnych uzytkownikow z malenkimi guziczkami i porznieta obsluga menu). RF ekscytuje mnie jak sobie pomysle co w tym systemie bedzie za 5 lat, bo po tempie premier (i wyborze modeli obiektywow) widac, ze Canon docisnal pedal do dechy, czego dawno nie bylo
Zamieszczone przez Kolekcjoner
Dslr to historia, one odejdą czy tego chcemy czy nie.
nie moze byc historia cos, co jeszcze jest projektowane (i produkowane, sprzedawane i serwisowane). definitywna historia to w Canonie jest 500/4.5 do ktorego nie ma juz czesci zamiennych
To jest kwestia do dyskusji jedynie kiedy to nastąpi.
wczesniej niz sie to moze wydawac. ale jednak pozniej niz tobie sie wydaje
I nie martwiłbym się zbytnio tym jaką wydmuszką jest RP. To nie jest wyznacznikiem niczego. Jak będzie rynek i oczekiwania klienteli to zrobią bezlustro nawet w formie 1D co za problem .
i tu mysle, ze to jest wiekszy problem niz ci sie wydaje. profesjonalny korpus RF bedzie, kiedy Canon przetestuje na uzytkownikach (R i jego nastepcy) wszelkie kwestie uzytkowe, tak zeby wypuscic produkt doszlifowany uzytkowo, ktory nie spartoli im reputacji producenta sprzetu sensownego w uzytkowaniu i na dlugie lata. nie mam doswiadczenia z R wiec sie nie wypowiem, M5 jest lata swietlne od takiego poziomu.
presji nie maja, obecny uzytkownik jest szczesliwy majac lustrzane 1DX (i w przyszlym roku jego nowa inkarnacje). wielu kotleciarzy (spora grupa odbiorcow profesjonalnych) tez po kontakcie z R czy ktoryms tam A7 tez wroci do linii 5D, ktora nie budzi zludzen ze ww proces szlifowania funkcjonalnego ma za soba.
BTW: jedno od lat jest niezmienne niezależnie od technologii - czyli rozkminy osób które danego sprzętu nigdy nie kupią jaki to on jest zły i do d...y .
[/quote]
troche upraszczanie. 1D nigdy nie kupie (za duzy i za ciezki dla moich potrzeb) ale nie uwazam ze jest do doopy R-ki tez nie kupie (chocby dlatego, ze zanim 6D2 mi sie az tak zestarzeje bedzie juz co najmniej R3 ) ale nie uwazam jej za gniot - ot, ma dla mnie kilka wykluczajacych ja doraznie wad. natomiast co do RP to dla mnie od poczatku byla to mizeria funkcjonalna, do tego wcale nie tania. mialem duzy dysonans poznawczy widzac entuzjam internetow na punkcie tego korpusu (bo tani) ale jak widac po wynikach sprzedazy, moze nie jestem az tak dziwny
Jakbyś nie był rozczarowany to byś tyle nie pisał na ten temat ....
Wyniki sprzedaży - zobaczymy. Nie sądzę żeby póki co to była kwestia do rozstrzygnięcia zwłaszcza na podstawie tego linku który bezrefleksyjnie został uznany przez wielu za ostateczną wyrocznię.
Co do zaś przyszłości to, że dslr są już historią to była pewna przenośnia - nie wiem ja tak nieskładnie piszę że tak oczywiste dla mnie rzeczy muszę tłumaczyć?
BTW: skąd wiesz co mi się wydaje ?....
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
AD.1 Plastikowy. Doskonale leży w moim ręku. Mały ale dla mnie bardzo dobry ergonomicznie. Zgrabny sprzęt. W najbliższych dniach będę więcej testował z dużą ilością szkieł - bardzo jestem tego ciekaw. Po forumowych pierdach jakie to g... małe i doniczegosięnienadające rzeczywistość przedstawia się zgoła odmiennie .
AD.2 Tak, da się ale trzeba sprawdzić, bo z niektórymi się wiesza.
Po forumowych pierdach jakie to g... małe i doniczegosięnienadające rzeczywistość przedstawia się zgoła odmiennie .
Zaskoczyła mnie duża ilość pozytywnych opinii użytkowników (Niemcy i USA). Albo RP wprost trafia w ich wymagania albo zjednuje sobie sympatię w czasie użytkowania .
Komentarz