X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomfoot
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2277

Odp: Canon EOS RP

Ponieważ większość z dyskutantów to wysokiej klasy zawodowcy, chciałbym prosić o radę. Jak mam zrobić zdjęcie, żeby później musieć je wyciągać o 4-5ev? Bo ja nie umiem tak zrobić!

Komentarz

• p0m
      Uzależniony
      • 2010
      • 698

Zamieszczone przez tomfoot
      Ponieważ większość z dyskutantów to wysokiej klasy zawodowcy, chciałbym prosić o radę. Jak mam zrobić zdjęcie, żeby później musieć je wyciągać o 4-5ev? Bo ja nie umiem tak zrobić!
      musisz mieć Fuji, inaczej nie ogarniesz puchy tej firmy muszą mieć problem z poprawnym pomiarem ekspozycji.
      ebe ebe

Komentarz

• marfot
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 4568

Zamieszczone przez tomfoot
        Jak mam zrobić zdjęcie, żeby później musieć je wyciągać o 4-5ev? Bo ja nie umiem tak zrobić!
        Prawdopodobnie masz sprzęt Canona z korektą ekspozycji max. -3EV i z drabinką w M też do -3EV. Tym sprzętem trudno będzie osiagnąć zamierzony rezultat Aby niedoświetlić -5EV musisz pokombinować.
        Na pocieszenie dodam, że odkąd nowsze matryce Canona bez problemu uciągają rozjaśnienie o +5EV to wyciąganie cieni przestaje być trendy a JedynieSłuszni lansuja wyciąganie świateł.
        https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• michalab
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1580

Panowie nie udawajcie głupich, chyba jasne jest, że całego zdjęcia nie wyciąga się +5ev. Wyciąganie części zdjęcia +5ev to chyba można sobie wyobrazić.
          Wiem, że są lampy i też ich czasem używam, ale noszenie ze sobą wszędzie lamp ze statywami i modyfikatorami jest mało wygodne. Do tego nie wszystko da się doświetlić lampą.
          Ostatnio edytowany przez michalab; 8064.
          Zapraszam

Komentarz

• candar
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 3366

Dokładnie tak. Od czasu gdy nie używam canona praktycznie polegam całkowicie na samym aparacie i nie potrzebuję już targać ze sobą lamp, modyfikatorów, statywów itp. Wszystko wyciągam w postprodukcji. Ale rozumiem, że fotograf objuczony statywami, lampami, wyzwalaczami oraz wielkim DSLRem wygląda bardziej profesjonalnie od gościa, który ma w ręku wyłącznie mały bezlusterkowiec z małym ciemnym obiektywem i nic więcej
            Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Bechamot
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 2512

Piszę o tym bo wychodzi na to, że mozna robić dobre zdjęcia także gdy matryca nie ma dobrego DR.
              Waski zakres tonalny matrycy niekoniecznie jest wada , w pewnych warunkach jest zaleta.
              Idealna sytuacja jest traka jesli zakres tonalny sceny jest zblizony do zakresu tonalnego matrycy.

dla scen o niskiej rozpietosci tonalnej , rzedu paru EV ( mgla , szaro , buro , ponuro ) - a takie nie sa wyjatkiem - matryca o mniejszym DR raczej bedzie lepiej obrazowac Scene.

zakres tonalny to jeszcze nie wszystko , wazna jest liniowosc odwzorowania w danym zakresie.
              Matryca o zakresie np 6 ev prostoliniowa , bedzie lepsza od matrycy 7 ev o niskim wspolczynniku liniowosci.

dobre doswietlanie lampa blyskowa wcale nie jest takie latwe . przewaznnie jest to natychmiast rozpoznawalne i daje nienaruralne oswietlenie , jesli tego sie nie opanuje do perfekcji. Problem barwy swiatla , czesto zmiennnej w lampach blyskowych w zaleznosci od swiatla otoczenia - to widac natychmiast jako zbyt zimne doswietlenie.
              Znacznie latwiej , wygodniej i dokladniej mozna efekt doswietlenia uzyskac w obrobce . Latwiej jest to tez opanowac.
              Kwestia cwiczen .
              Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• Jacek_Z
                Administrator
                • 2005
                • 2694

Zamieszczone przez Bechamot
                Waski zakres tonalny matrycy niekoniecznie jest wada , w pewnych warunkach jest zaleta.
                Idealna sytuacja jest traka jesli zakres tonalny sceny jest zblizony do zakresu tonalnego matrycy.

dla scen o niskiej rozpietosci tonalnej , rzedu paru EV ( mgla , szaro , buro , ponuro ) - a takie nie sa wyjatkiem - matryca o mniejszym DR raczej bedzie lepiej obrazowac Scene.
                Potwierdzam.

Zamieszczone przez Bechamot
                dobre doswietlanie lampa blyskowa wcale nie jest takie latwe . przewaznnie jest to natychmiast rozpoznawalne i daje nienaruralne oswietlenie , jesli tego sie nie opanuje do perfekcji. Problem barwy swiatla , czesto zmiennnej w lampach blyskowych w zaleznosci od swiatla otoczenia - to widac natychmiast jako zbyt zimne doswietlenie.
                Co do rozpoznawania błysku. Najczęsciej tak, ale .. to nie musi być wadą. Gdy jest szaro kolor jest wyprany. Gdy dobrze sie ustawi światło zdjęcie jest atrakcyjniejsze (wysycony kolor itd). Gdy sie robi w ostrym słońcu cienie są ostre i wyciąganie cieni tego nie zmieni. Blenda razi modelki. Błysk nie.
                Niektórzy błyskają prawie zawsze, nawet jeśli scena ma dobry kontrast ("normalny" DR). Po prostu mają wtedy światło z tego kierunki z jakiego chcą/potrzebują.
                Są folie na lampy zmieniające kolor światła.
                Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• jan pawlak
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 4283

Wchodzisz na teren psychiki, poco/dlaczego robimy TO zdjęcie.

Aparat (na ogół) nie jest w stanie wprost sprostać naszym oczom i naszemu oczekiwaniu
                  Musimy (świadomie czy podświadomie) podjąć decyzję czy na "wynikowym" zdjęciu ma być :
                  - to co aktualnie widzimy
                  - to co chcielibyśmy widzieć
                  - ładnie/atrakcyjnie dla "widzów" (reguły/zasady większości, aktualne "normy", zdjęcia "albumowe", .....)
                  - ładnie/atrakcyjnie (z różnych powodów) dla nas

Długo trwało nim dogadałem się sam ze sobą dlaczego robię, powiększam i wieszam na ścianie "takie" zdjęcia

jp
                  Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                  puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                  Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                  http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                  public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Bechamot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 2512

mnie troche studzi przy uzyciu swiatla blyskowego w dzien jego kolor.

w silnym oswietleniu slunecznym o barwie ponizej 5000 K , czas blysku lampy jest bardzo krotki. Dla krotkich czasow blysku lampy osiagaja b wysoka Temperature rzedu 8 000 K i wiecej. wynika to z faktu, iz w krotkim czasie blysku udzial czasu rozpalania lampy jest wysoki w stosunku do calkowitego czasu blysku. A w czasie rozpalania lampa ma b wysoka temperature barwowa.
                    Trudno sie pozniej laczy tak rozne swiatlo. Ja te roznice najczesciej widze. Bardzo trudno jest przewidziec takie oswietlenie.
                    Trzeba miec duza wprawe by opanowac subtelnosci w oswietleniu sceny .

Blenda ma te zalete, ze mozna naocznie przekonac sie jakie to oswietlenie jest.

Bardzo czesto rozpoznaje oswietlenie lampami blyskowymi i wydaje mi sie ono nienaturalne - wlasciwie to pretensjonalne , gdyz niekoniecznie o naturalnosc musi chodzic. Kwstia umiejetnosci , wprawy , preferncji.
                    Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• candar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 3366

Łopatologicznie zapodam dlaczego warto mieć "plastyczną" matrycę i co daje wyciągnie 5ev z cienia na przykładzie wczorajszych zdjęć z A7 II

Zdjęcie z puszki

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: DSC06669.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 5,59 MB
ID: 2082291

Zdjęcie po kilku ruchach suwaczaczkami

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: DSC06669_1n2 podpis m.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 1,04 MB
ID: 2082292
                      Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Eberloth
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2350

Dla osób, które nigdy nie opanują poprawnego naświetlania zdjęcia, taka matryca to skarb.
                        Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                        Fumare humanum est!

Komentarz

• zdebik
                          Pełne uzależnienie
                          • 2013
                          • 4065

5ev spoko ale... gdy modelka jest plecami do światła na twarzy światło jest płaskie, trzeba znowu rzeźbić w... ale jak ktoś ma czas...
                          https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• candar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 3366

Zamieszczone przez zdebik
                            5ev spoko ale... gdy modelka jest plecami do światła na twarzy światło jest płaskie, trzeba znowu rzeźbić w... ale jak ktoś ma czas...
                            Gdzie i jakie rzeźbienie ? jednym ruchem wyciągam wszystko z cieni. "Rzeźbienie" zaczęłoby się dopiero przy oświetleniu lampą błyskową gdzie wszystko byłoby płaskie. O tym, że widoku za oknem również by nie było a jedynie wypalona plama od lamp błyskowych chyba nie muszę wspominać ? Nie lubię płaskiego oświetlenia lampami a tu musiałbym mieć co najmniej trzy lampy ze stripem oraz parawany wysłaniające. Wybacz, ale potrzebowałbym ciężarówkę sprzętu. Jeśli kogoś bawi wożenie się wszędzie z ciężarówką sprzętu - jego sprawa. Ja już nie mam siły i mi się po prostu nie chce.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Eberloth
                            Dla osób, które nigdy nie opanują poprawnego naświetlania zdjęcia, taka matryca to skarb.
                            Azaliż odezwała się skarbnica wiedzy wszelakiej mająca w jednym paluszku wiedzę na temat poprawnego oświetlenia kadru światłem ciągłym i błyskowym oraz znająca biegle wszystkie systemy różnych producentów na rynku oraz ich możliwości. Znowu masz jakiś problem co do mojej osoby ?
                            Ostatnio edytowany przez candar; 18138.

Komentarz

• robertskc7
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 1485

Zamieszczone przez candar
                              Łopatologicznie zapodam dlaczego warto mieć "plastyczną" matrycę i co daje wyciągnie 5ev z cienia na przykładzie wczorajszych zdjęć z A7 II

Zdjęcie z puszki

[ATTACH=CONFIG]3008[/ATTACH]

Zdjęcie po kilku ruchach suwaczaczkami

[ATTACH=CONFIG]3009[/ATTACH]
                              Rozjaśnił bym na pierwszym zdjęciu postacie lokalnie plus jakieś detale i tyle. Dwie warstwy różnica max 2EV w c1. Maskowanie w PS. Wyciągając z dwójki cienie powstał ala hdr, gdzie nie ma pokierowanego światła, tam gdzie powinno moim zdaniem. Ale rozumiem przykład. Wałkowanie DR rp/6dII nie ma sensu. To tak jak porównywań diesla 1.5 z benzyną 2.0 Ta matryca jest pozbawiona takiej możliwości( wyciąganie z cieni ) i tyle.
                              www.robertzbiec.pl

Komentarz

• tomfoot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 2277

Katastrofa. Przecież to bez sensu najpierw spieprzyć zdjęcie, żeby później to wyciągać. To na tym polega praca z bezlustrem?

Komentarz

Pracuję...