Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Ponieważ większość z dyskutantów to wysokiej klasy zawodowcy, chciałbym prosić o radę. Jak mam zrobić zdjęcie, żeby później musieć je wyciągać o 4-5ev? Bo ja nie umiem tak zrobić!
Ponieważ większość z dyskutantów to wysokiej klasy zawodowcy, chciałbym prosić o radę. Jak mam zrobić zdjęcie, żeby później musieć je wyciągać o 4-5ev? Bo ja nie umiem tak zrobić!
musisz mieć Fuji, inaczej nie ogarniesz puchy tej firmy muszą mieć problem z poprawnym pomiarem ekspozycji.
Jak mam zrobić zdjęcie, żeby później musieć je wyciągać o 4-5ev? Bo ja nie umiem tak zrobić!
Prawdopodobnie masz sprzęt Canona z korektą ekspozycji max. -3EV i z drabinką w M też do -3EV. Tym sprzętem trudno będzie osiagnąć zamierzony rezultat Aby niedoświetlić -5EV musisz pokombinować.
Na pocieszenie dodam, że odkąd nowsze matryce Canona bez problemu uciągają rozjaśnienie o +5EV to wyciąganie cieni przestaje być trendy a JedynieSłuszni lansuja wyciąganie świateł.
Panowie nie udawajcie głupich, chyba jasne jest, że całego zdjęcia nie wyciąga się +5ev. Wyciąganie części zdjęcia +5ev to chyba można sobie wyobrazić.
Wiem, że są lampy i też ich czasem używam, ale noszenie ze sobą wszędzie lamp ze statywami i modyfikatorami jest mało wygodne. Do tego nie wszystko da się doświetlić lampą.
Dokładnie tak. Od czasu gdy nie używam canona praktycznie polegam całkowicie na samym aparacie i nie potrzebuję już targać ze sobą lamp, modyfikatorów, statywów itp. Wszystko wyciągam w postprodukcji. Ale rozumiem, że fotograf objuczony statywami, lampami, wyzwalaczami oraz wielkim DSLRem wygląda bardziej profesjonalnie od gościa, który ma w ręku wyłącznie mały bezlusterkowiec z małym ciemnym obiektywem i nic więcej
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Piszę o tym bo wychodzi na to, że mozna robić dobre zdjęcia także gdy matryca nie ma dobrego DR.
Waski zakres tonalny matrycy niekoniecznie jest wada , w pewnych warunkach jest zaleta.
Idealna sytuacja jest traka jesli zakres tonalny sceny jest zblizony do zakresu tonalnego matrycy.
dla scen o niskiej rozpietosci tonalnej , rzedu paru EV ( mgla , szaro , buro , ponuro ) - a takie nie sa wyjatkiem - matryca o mniejszym DR raczej bedzie lepiej obrazowac Scene.
zakres tonalny to jeszcze nie wszystko , wazna jest liniowosc odwzorowania w danym zakresie.
Matryca o zakresie np 6 ev prostoliniowa , bedzie lepsza od matrycy 7 ev o niskim wspolczynniku liniowosci.
dobre doswietlanie lampa blyskowa wcale nie jest takie latwe . przewaznnie jest to natychmiast rozpoznawalne i daje nienaruralne oswietlenie , jesli tego sie nie opanuje do perfekcji. Problem barwy swiatla , czesto zmiennnej w lampach blyskowych w zaleznosci od swiatla otoczenia - to widac natychmiast jako zbyt zimne doswietlenie.
Znacznie latwiej , wygodniej i dokladniej mozna efekt doswietlenia uzyskac w obrobce . Latwiej jest to tez opanowac.
Kwestia cwiczen .
Waski zakres tonalny matrycy niekoniecznie jest wada , w pewnych warunkach jest zaleta.
Idealna sytuacja jest traka jesli zakres tonalny sceny jest zblizony do zakresu tonalnego matrycy.
dla scen o niskiej rozpietosci tonalnej , rzedu paru EV ( mgla , szaro , buro , ponuro ) - a takie nie sa wyjatkiem - matryca o mniejszym DR raczej bedzie lepiej obrazowac Scene.
Potwierdzam.
Zamieszczone przez Bechamot
dobre doswietlanie lampa blyskowa wcale nie jest takie latwe . przewaznnie jest to natychmiast rozpoznawalne i daje nienaruralne oswietlenie , jesli tego sie nie opanuje do perfekcji. Problem barwy swiatla , czesto zmiennnej w lampach blyskowych w zaleznosci od swiatla otoczenia - to widac natychmiast jako zbyt zimne doswietlenie.
Co do rozpoznawania błysku. Najczęsciej tak, ale .. to nie musi być wadą. Gdy jest szaro kolor jest wyprany. Gdy dobrze sie ustawi światło zdjęcie jest atrakcyjniejsze (wysycony kolor itd). Gdy sie robi w ostrym słońcu cienie są ostre i wyciąganie cieni tego nie zmieni. Blenda razi modelki. Błysk nie.
Niektórzy błyskają prawie zawsze, nawet jeśli scena ma dobry kontrast ("normalny" DR). Po prostu mają wtedy światło z tego kierunki z jakiego chcą/potrzebują.
Są folie na lampy zmieniające kolor światła.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Wchodzisz na teren psychiki, poco/dlaczego robimy TO zdjęcie.
Aparat (na ogół) nie jest w stanie wprost sprostać naszym oczom i naszemu oczekiwaniu
Musimy (świadomie czy podświadomie) podjąć decyzję czy na "wynikowym" zdjęciu ma być :
- to co aktualnie widzimy
- to co chcielibyśmy widzieć
- ładnie/atrakcyjnie dla "widzów" (reguły/zasady większości, aktualne "normy", zdjęcia "albumowe", .....)
- ładnie/atrakcyjnie (z różnych powodów) dla nas
Długo trwało nim dogadałem się sam ze sobą dlaczego robię, powiększam i wieszam na ścianie "takie" zdjęcia
mnie troche studzi przy uzyciu swiatla blyskowego w dzien jego kolor.
w silnym oswietleniu slunecznym o barwie ponizej 5000 K , czas blysku lampy jest bardzo krotki. Dla krotkich czasow blysku lampy osiagaja b wysoka Temperature rzedu 8 000 K i wiecej. wynika to z faktu, iz w krotkim czasie blysku udzial czasu rozpalania lampy jest wysoki w stosunku do calkowitego czasu blysku. A w czasie rozpalania lampa ma b wysoka temperature barwowa.
Trudno sie pozniej laczy tak rozne swiatlo. Ja te roznice najczesciej widze. Bardzo trudno jest przewidziec takie oswietlenie.
Trzeba miec duza wprawe by opanowac subtelnosci w oswietleniu sceny .
Blenda ma te zalete, ze mozna naocznie przekonac sie jakie to oswietlenie jest.
Bardzo czesto rozpoznaje oswietlenie lampami blyskowymi i wydaje mi sie ono nienaturalne - wlasciwie to pretensjonalne , gdyz niekoniecznie o naturalnosc musi chodzic. Kwstia umiejetnosci , wprawy , preferncji.
Łopatologicznie zapodam dlaczego warto mieć "plastyczną" matrycę i co daje wyciągnie 5ev z cienia na przykładzie wczorajszych zdjęć z A7 II
Zdjęcie z puszki
Zdjęcie po kilku ruchach suwaczaczkami
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
5ev spoko ale... gdy modelka jest plecami do światła na twarzy światło jest płaskie, trzeba znowu rzeźbić w... ale jak ktoś ma czas...
Gdzie i jakie rzeźbienie ? jednym ruchem wyciągam wszystko z cieni. "Rzeźbienie" zaczęłoby się dopiero przy oświetleniu lampą błyskową gdzie wszystko byłoby płaskie. O tym, że widoku za oknem również by nie było a jedynie wypalona plama od lamp błyskowych chyba nie muszę wspominać ? Nie lubię płaskiego oświetlenia lampami a tu musiałbym mieć co najmniej trzy lampy ze stripem oraz parawany wysłaniające. Wybacz, ale potrzebowałbym ciężarówkę sprzętu. Jeśli kogoś bawi wożenie się wszędzie z ciężarówką sprzętu - jego sprawa. Ja już nie mam siły i mi się po prostu nie chce.
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez Eberloth
Dla osób, które nigdy nie opanują poprawnego naświetlania zdjęcia, taka matryca to skarb.
Azaliż odezwała się skarbnica wiedzy wszelakiej mająca w jednym paluszku wiedzę na temat poprawnego oświetlenia kadru światłem ciągłym i błyskowym oraz znająca biegle wszystkie systemy różnych producentów na rynku oraz ich możliwości. Znowu masz jakiś problem co do mojej osoby ?
Łopatologicznie zapodam dlaczego warto mieć "plastyczną" matrycę i co daje wyciągnie 5ev z cienia na przykładzie wczorajszych zdjęć z A7 II
Zdjęcie z puszki
[ATTACH=CONFIG]3008[/ATTACH]
Zdjęcie po kilku ruchach suwaczaczkami
[ATTACH=CONFIG]3009[/ATTACH]
Rozjaśnił bym na pierwszym zdjęciu postacie lokalnie plus jakieś detale i tyle. Dwie warstwy różnica max 2EV w c1. Maskowanie w PS. Wyciągając z dwójki cienie powstał ala hdr, gdzie nie ma pokierowanego światła, tam gdzie powinno moim zdaniem. Ale rozumiem przykład. Wałkowanie DR rp/6dII nie ma sensu. To tak jak porównywań diesla 1.5 z benzyną 2.0 Ta matryca jest pozbawiona takiej możliwości( wyciąganie z cieni ) i tyle.
Komentarz