X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jotka
    Coś już napisał
    • 2005
    • 75

Odp: Canon EOS RP

to akurat niezbyt dobra firma, ale może będzie działać

Komentarz

• totamten
      Początki nałogu
      • 2013
      • 316

Zamieszczone przez jotka
      Niezbyt dobra firma bo...?

Komentarz

• Pezet85
        Początki nałogu
        • 2018
        • 475

Zamieszczone przez jotka
        Mam i działa bez zarzutu...

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• jotka
          Coś już napisał
          • 2005
          • 75

bo sprowadzają chiński szrot niskiej jakości pod swoją nazwą.

Komentarz

• Pumeks
            Dopiero zaczyna
            • 2014
            • 17

Dzień dobry. Pytanie, jak to jest z tym ładowaniem, np z Power Banka lub ładowarki telefonu. Było o tym mówione w różnych V logach itp. U mnie to nie działa :-( W instrukcji obsługi strona 558 jest napisane,że tylko za pomocą specjalnej ładowarki..... Jak jest u Was prubował ktoś?

Komentarz

• becekpl
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 4304

ja mam zawsze pare bateryjek w kieszyni i ten system polecam
              Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
              Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Mohinder
                Uzależniony
                • 2019
                • 560

Można ładować z Powerbanków i ładowarek, które posiadają funkcję Power Delivery i z tego co wiem tylko oryginalne baterie.
                https://www.photographer-limerick.com/
                Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano

Komentarz

• Pumeks
                  Dopiero zaczyna
                  • 2014
                  • 17

Zamieszczone przez Mohinder
                  Można ładować z Powerbanków i ładowarek, które posiadają funkcję Power Delivery i z tego co wiem tylko oryginalne baterie.
                  Możesz wskazać taki zapis w instrukcji? U mnie nie działa i u dwuch, znajomych którzy mają RP Też nie działa. Wszyscy mamy oryginalne baterie. Może trzeba wywołać to jakąś funkcją z pozycji menu?

Komentarz

• mxw
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2315

Żadnej funkcji włączać nie trzeba - ładowarka lub powerbank musi być jedynie w standardzie Power Delivery (czyli najczęściej gniazdo USB-C na ładowarce) - i oczywiście tylko oryginalna bateria.
                    I oczywiście kabel też musi być zgodny z Power Delivery (PD) (czyli najczęściej jest to kabel USB-C do USB-C).
                    Zdaje się ładowarki od nowego Macbooka (te z USB-C) też mają Power Delivery (PD), ale musiałbym to jeszcze sprawdzić.

Oczywiście bateria musi być też rozładowana, bo pełnej nie naładuje bardziej

Podłączyłem, sprawdziłem, działa - ale sens tej funkcji raczej jest znikomy. Aparat musi być w trakcie ładowania wyłączony i nieużywany, nie da się też po prostu używać aparatu na takiej ładowarce (bez baterii). Więc to raczej tylko ciekawostka.

Jak już tutaj padło, lepiej mieć kilka baterii, niekoniecznie oryginałów (choćby polskie GC), oraz dobrą ładowarkę sieciową - mam taką na dwie baterie z ładnym wyświetlaczem i polecam.
                    Ostatnio edytowany przez mxw; 2269.
                    pozdro.,
                    m.

Komentarz

• pawel.guraj
                      Pełne uzależnienie
                      • 2013
                      • 1223

Zamieszczone przez mxw
                      Zdaje się ładowarki od nowego Macbooka (te z USB-C) też mają Power Delivery (PD), ale musiałbym to jeszcze sprawdzić.
                      Moja R5-ka z ładowarki do Macbooka ładuję się bardzo ochoczo.

p,paw.
                      https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• mxw
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2315

Dokładnie, też właśnie sprawdziłem - EOS RP także ładuje się z ładowarki do MacBooka* (takiej z USB-C).

Ciekawe jak z wydajnością takiego ładowania i jak bardzo to się nagrzewa (w końcu bateria jest w środku) i jak bardzo negatywnie to wpływa na aparat.

Niezmiennie nadal twierdzę, że dobra ładowarka sieciowa ładująca od 10 do 100% w 60/90 minut jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_20211026_011033_web.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 346,8 KB
ID: 2086249

* ale te ładowarki Apple to już też historia - od tygodnia nowe MacBooki Pro mają zasilacze MagSafe 3, co akurat bardzo popieram.
                        pozdro.,
                        m.

Komentarz

• Lukasz_
                          • 2019
                          • 6

Zamieszczone przez mxw
                          Podłączyłem, sprawdziłem, działa - ale sens tej funkcji raczej jest znikomy. Aparat musi być w trakcie ładowania wyłączony i nieużywany, nie da się też po prostu używać aparatu na takiej ładowarce (bez baterii). Więc to raczej tylko ciekawostka.
                          Ja uważam, że to fajna opcja i często korzystam, na różne wypady, wyjazdy nie muszę brać dodatkowo ładowarki czy baterii tylko mam power bank, który i tak biorę do telefonów.

Komentarz

• jajo_antipo
                            Coś już napisał
                            • 2012
                            • 63

Powiększenie obrazu podczas fotografowania
                            W canonie RP gdy wciskam guzik do powiększenia najpierw jest x5 a następnie x10 i dopiero następne naciśnięcie przycisku wraca do pełnego obrazu.
                            Natomiast w canonie R mam tylko jedno powiększenie x5.
                            Czy jest możliwość zmiany aby w canonie RP również było tylko jedno powiększenie ?
                            Szukam, szukam i nigdzie nie mogę tego znaleźć.

Komentarz

• sivy89
                              Dopiero zaczyna
                              • 2018
                              • 32

Zastanawiam się nad kupnem tego aparatu. Powiedzcie mi, czy jak podepnę szkło 15-85 przez adapter to będę miał pokrycie kadru w całym zakresie ogniskowych? Jak to wygląda w FF?

Komentarz

• marfot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 4568

Zamieszczone przez sivy89
                                Zastanawiam się nad kupnem tego aparatu. Powiedzcie mi, czy jak podepnę szkło 15-85 przez adapter to będę miał pokrycie kadru w całym zakresie ogniskowych? Jak to wygląda w FF?
                                Aparat automatycznie zmieni format na APS-C i będziesz miał kadr jak na cropie.
                                Nie wiem czy można zmienić obrazek na FF przy szkłach Canona i uzyskać pełne pole z winietą szkła.
                                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

Pracuję...