X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sivy89
    Dopiero zaczyna
    • 2018
    • 32

Odp: Canon EOS RP

Warto zamienić EOS M5 na ten RP?

Komentarz

• atsf
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 4832

Zamieszczone przez sivy89
      Warto zamienić EOS M5 na ten RP?
      Zależy, co chcesz uzyskać. Jeśli pozostaniesz przy optyce EF-S, to będziesz miał kropa 10 Mp o bardzo dobrej jakości zdjęć, a jeśli chcesz wykorzystać FF, to pakujesz się w koszty zakupu obiektywów RF, lub EF przez adapter, oraz cięższe klamoty do dźwigania.
      EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• sivy89
        Dopiero zaczyna
        • 2018
        • 32

Póki co myślę kupić go z obiektywem RF 24-105. Z drugiej strony teraz wyszedł w podobnych pieniądzach R10. I się zastanawiam czy ta pełna klatka robi aż taką różnicę czy lepiej zostać przy APSC i wziąć R10.

Komentarz

• dismay
          • 2022
          • 3

Hej, drodzy użytkownicy EOSa RP Mam nadzieję, że to nie jest złe miejsce na takie pytanie - jeżeli złe, najmocniej przepraszam.
          Canon EOS RP z softem 1.6.0 zachowuje się dziwnie podczas filmowania - wieki całe mijają, zanim łaskawie złapie ostrość. Testowane z nowym RF 24-105 oraz z EF 35mm z użyciem adaptera.
          Pisząc "wieki całe" mam na myśli 10+ sekund na każdą zmianę autofocusa.
          Czy możecie mi coś poradzić, by ostrzenie podczas filmowania było choćby trochę szybkością zbliżone do tego w trybie fotografowania? Na 80D nigdy nie miałem podobnego problemu.

Komentarz

• 4kwiatek
            Bywalec
            • 2006
            • 230

Cześć,

Może pomoże wskazanie miejsca, na które ma wyostrzyć na ekranie. U mnie pomaga. Inaczej AF przy filmowaniu "błądzi" i ostrzy "gdzie chce".

Komentarz

• Przemek_PC
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2456

Najpewniejszym sposobem jest używanie MF. Przy odrobinie wprawy i nauki o głębi ostrości, w połączeniu z focus peaking jest to dużo pewniejsza metodą niż AF.

Komentarz

• dismay
                • 2022
                • 3

Zamieszczone przez 4kwiatek
                Cześć,
                Może pomoże wskazanie miejsca, na które ma wyostrzyć na ekranie. U mnie pomaga. Inaczej AF przy filmowaniu "błądzi" i ostrzy "gdzie chce".
                Niestety to nie pomaga, aparat wciąż ostrzy mega wolno :/

Zamieszczone przez Przemek_PC
                Najpewniejszym sposobem jest używanie MF. Przy odrobinie wprawy i nauki o głębi ostrości, w połączeniu z focus peaking jest to dużo pewniejsza metodą niż AF.
                MF może mieć zastosowanie przy niektórych ujęciach, ale kiedy np. idę z RP na gimbalu i kręcę idącą obok osobę... Nie da się zrobić ostrego materiału

Komentarz

• atsf
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 4832

Zamieszczone przez dismay
                  Niestety to nie pomaga, aparat wciąż ostrzy mega wolno :/

MF może mieć zastosowanie przy niektórych ujęciach, ale kiedy np. idę z RP na gimbalu i kręcę idącą obok osobę... Nie da się zrobić ostrego materiału
                  Stary kawał wśród CB-radiowców:

Rankiem głos w eterze:
                  - Która godzina?
                  Drugi głos:
                  - Sprzedaj radio, kup zegarek

No więc może zmiana sprzętu do filmowania na jakiegoś pasikonika?
                  EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• dismay
                    • 2022
                    • 3

Zamieszczone przez atsf
                    Stary kawał wśród CB-radiowców:

Rankiem głos w eterze:
                    - Która godzina?
                    Drugi głos:
                    - Sprzedaj radio, kup zegarek

No więc może zmiana sprzętu do filmowania na jakiegoś pasikonika?
                    ?

Ty to wiesz jak skłonić nowego użytkownika do opuszczenia tego forum na zawsze

Komentarz

• p0lish
                      Początki nałogu
                      • 2011
                      • 366

Czy ktoś z Was ma doświadczenie ze szkłami Sigma ART (35, 135mm) w RP? Trzeba je kalibrować?
                      Mam jeszcze 5d classic i chciałbym uniknąć potrzeby każdorazowego kalibrowania słoika
                      Blog

Komentarz

• WinSho
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 909

Zamieszczone przez p0lish
                        Czy ktoś z Was ma doświadczenie ze szkłami Sigma ART (35, 135mm) w RP? Trzeba je kalibrować?
                        Mam jeszcze 5d classic i chciałbym uniknąć potrzeby każdorazowego kalibrowania słoika
                        Przy bezlusterkowcu nie musisz kalibrować żadnego obiektywu! Podpinasz i działa i jest ostro tak jak być powinno. Zamiast Sigmy 35 Art wolałbym Tamrona Sp 35/1.4
                        Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
                        www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
                        https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
                        https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• atsf
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 4832

Zamieszczone przez WinSho
                          Przy bezlusterkowcu nie musisz kalibrować żadnego obiektywu! Podpinasz i działa i jest ostro tak jak być powinno.
                          G...no prawda, ale to może zależeć od body. Dowody wkrótce

Komentarz

• Eberloth
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2350

Zamieszczone przez atsf
                            G...no prawda, ale to może zależeć od body. Dowody wkrótce
                            Dowody? Chyba jakieś wyjątki potwierdzające regułę. W przypadku ML, wymiana softu w obiektywie, tak, kalibracja - tylko w przypadku Kolegi atsf i innych tego typu malkntentów i pechowców
                            Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                            Fumare humanum est!

Komentarz

• atsf
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 4832

Zamieszczone przez Eberloth
                              Dowody? Chyba jakieś wyjątki potwierdzające regułę. W przypadku ML, wymiana softu w obiektywie, tak, kalibracja - tylko w przypadku Kolegi atsf i innych tego typu malkntentów i pechowców
                              A skąd Ty z góry wiesz, o co chodzi? Poczekaj trochę, bo jeszcze jestem w trakcie pewnej operacji

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18766

Zamieszczone przez Eberloth
                                Cierpliwości. Dowody się zawsze znajdą. Szczególnie jak się skazuje g... na śmierć .
                                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...