X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jacek
    Początki nałogu
    • 2020
    • 382

Odp: Canon EOS RP

Napisałeś:

Tu użytkownicy są bardzo świadomi różnych technicznych/technologicznych rozwiązań a przy tym bardzo wymagający. Bardziej odnoszę wrażenie, że przebywam z inżynierami niż z pasjonatami fotografii

Ludzie bardzo różnie podchodzą do tego, co nazywa się FOTOGRAFIĄ, jedni rozbierają aparaty na części pierwsze, drudzy z lupą badają rozdzielczość i ziarnistość, czy szumy, inni po prostu fotografują nie przykładając wagi do tego czym.

Kiedy napisałem na tym forum, że Royal Photographic Society pokaże moje zdjęcia, od razu znalazł się "inżynier - fachowiec", który poradził zająć się akwizycją garnków, dywanów, i szlajaniem po 3* hotelikach.
    Miło się zrobiło po jego wpisie!!!

Komentarz

• jinks
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2178

No cóż taki urok CB. Choć z tego co pamiętam zawsze były różne złośliwości, ironia, często zbyt duża pewność siebie, czy wywyższanie się. Jednak głównie w męskim gronie to często normalka na pewno warto należeć do różnych społeczności, bo tu faktycznie często jest po prostu nieprzyjemnie przez paru użytkowników, którzy nie potrafią w pewnym momencie powiedzieć sobie STOP.

Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka
      Miłego dnia
      moja www

Komentarz

• Jacek
        Początki nałogu
        • 2020
        • 382

Wydaje mi się, że na tym forum technika zdominowała resztę. Najwięcej postów jest o tym czym i jak, a nie ma prawie wcale o FOTOGRAFII jako takiej. Prym wiodą ślubniacy, a ja tym ludziom po prostu, po ludzku współczuję. Pół beczki soli zeżarłem fotografując śluby, więc mam nieco pojęcia i wiem, że jak ktoś się w to poważnie zaangażuje nie ma życia domowego, prywatnego, czasu dla dzieci. Są pieniądze tylko po co jak nie ma czasu z nich skorzystać. Nie ma takiej kwoty dla której podjąłbym się robić teraz ślub, wolny jestem, i . . . stary.
        Na szczęście mieszkam w takim miejscu gdzie fotograficznie dzieje się bardzo dużo, często kilka imprez na raz, po kilka wernisaży fotograficznych tygodniowo. Ostatni weekend warsztaty z Leicą i Hasselbladem, wypożyczenia sprzętu do testowania. W tym samym czasie działała Akademia Odkryć Fotograficznych, tuż obok Kazimierska Wiosna Fotograficzna, wernisaże organizowane przez prof.Leszka Mądzika (ZPAF) i sto innych.
        Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.

Komentarz

• jinks
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2178

No i pięknie. Ważne by nie zapomnieć tego co jest najważniejsze w tym wszystkim.

Miłego dnia
          moja www

Komentarz

• Jacek
            Początki nałogu
            • 2020
            • 382

na temat Battery Packa do RP zapytałem na fejsie, ale nie ma nikogo kto by coś takiego używał.
            Wysłałem mail do Newella ciekawe czy odpiszą?
            Ostatnio edytowany przez Jacek; 64355.

Komentarz

• Lukasz_
              • 2019
              • 6

Zamieszczone przez Jacek
              [...] Z tego co widzę, to mało kto ma taki aparat, lub ci co kupili to nie czytają/ nie udzielają się na forum CB. [...]
              Ja mam i jestem b. zadowolony, a na forum zaglądam coraz rzadziej i coraz bardziej niechętnie, bo ile można czytać o "kastratach" … no i sony przecież i tak lepsze

Komentarz

• Jacek
                Początki nałogu
                • 2020
                • 382

Dostałem odpowiedź od firmy Newell dotyczącą Battery Packa do RP.
                Otóż z tej odpowiedzi wynika, że:
                1. Może być w BP tylko jeden aku, (to jest o tyle ważne, że jak się rozładuje jeden to skąd wiadomo który?)
                2. Nawet jeżeli nie mam zamiaru używać spustu migawki w BP, to pomimo to, BP musi być połączony z body kabelkiem - i to zupełnie eliminuje chęć zakupu tego Battery Packa.

Komentarz

• jinks
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2178

No cóż RP miał być małym, fajnym aparatem i chyba ciężko pchnąć go trochę bardziej w kierunku zaawansowanego korpusu.
                  Miłego dnia
                  moja www

Komentarz

• Jacek
                    Początki nałogu
                    • 2020
                    • 382

Wydaj mi się, że on właśnie taki jest: mały, fajny, w miarę tani. I nie ma potrzeby porównywać go z zaawansowanymi korpusami.
                    Podobno na Alle.... można go kupić za 3,5 - 4 tys, co w porównaniu do ceny R5 jest chyba zasadniczą różnicą, nawet w stosunku do R6 to jest mniej niż połowa ceny. Tyle dałem 10 lat temu za G1X.
                    Poza tymi użytkownikami którzy lubią rozbierać aparaty na czynniki pierwsze, to pozostali użytkownicy RP jak wykorzystają
                    15% jego możliwości, to będzie kres ich zachciewajek.
                    Ludzie którzy zarobkują na fotografii, robią dziennie po 2000 fot, nie kupują body za 3,5 tys.
                    Dla mnie jest ok, poza jednym, z tyłu ma guziki za blisko prawej krawędzi, nie ma go za co pewnie chwycić prawą ręką.
                    Albo się przyzwyczaję, albo zamienię na R6 i wcale nie chodzi mi o jakość matrycy, funkcje body, cenę, a tylko i wyłącznie o rozmieszczenie guzików z tyłu aparatu.

Instrukcja do tego aparatu ma 614 stron, mam dużo wolnego czasu więc sobie powoli czytam, od czasu do czasu sprawdzam w praktyce co wyczytałem.
                    Wczoraj doszedłem do rozdziału bracketing ostrości i postanowiłem sprawdzić jak to działa.
                    Dotychczas załatwiałem to przysłoną, ewentualnie dwoma, trzema kadrami z ręcznym przestawieniem ostrości, ale skoro jest taka funkcja.
                    W parametrach ustawiłem na tylko 5 zdjęć, przysłona 4 i ostrość najbliżej jak się da i po naciśnięciu spustu cisza nie ma trzasku migawki, ale . . .
                    zdjęcia są, całe 5 szt. Po uruchomieniu DPP program policzył 20 sek i wyszło zdjęcie wynikowe, tak jak piszą w instrukcji ostrość od najbliższej do max.
                    Ostatnio edytowany przez Jacek; 64355.

Komentarz

• jinks
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2178

Zamieszczone przez Jacek
                      Wydaj mi się, że on właśnie taki jest: mały, fajny, w miarę tani. I nie ma potrzeby porównywać go z zaawansowanymi korpusami.
                      Podobno na Alle.... można go kupić za 3,5 - 4 tys, co w porównaniu do ceny R5 jest chyba zasadniczą różnicą, nawet w stosunku do R6 to jest mniej niż połowa ceny. Tyle dałem 10 lat temu za G1X.
                      Poza tymi użytkownikami którzy lubią rozbierać aparaty na czynniki pierwsze, to pozostali użytkownicy RP jak wykorzystają
                      15% jego możliwości, to będzie kres ich zachciewajek.
                      Ludzie którzy zarobkują na fotografii, robią dziennie po 2000 fot, nie kupują body za 3,5 tys.
                      Dla mnie jest ok, poza jednym, z tyłu ma guziki za blisko prawej krawędzi, nie ma go za co pewnie chwycić prawą ręką.
                      Albo się przyzwyczaję, albo zamienię na R6 i wcale nie chodzi mi o jakość matrycy, funkcje body, cenę, a tylko i wyłącznie o rozmieszczenie guzików z tyłu aparatu.
                      A ten ich oryginalny niby-grip nie pomaga?

Miłego dnia
                      moja www

Komentarz

• Jacek
                        Początki nałogu
                        • 2020
                        • 382

Nie miałem tego cuda w ręku, jak pomacam, obejrzę, zdecyduję. W moim przypadku nie chodzi o pieniądze, ile to czy tamto ma kosztować, bariera jest jedna - ma mi to sprawiać przyjemność w użytkowaniu. Tylko tyle i aż tyle.

Komentarz

• Jacek
                          Początki nałogu
                          • 2020
                          • 382

Z firmy Newell dostałem mail prostujący poprzednią informację (widocznie sprawdzili)
                          po podpięciu RP z ich gripem ale bez połączenia kabelkiem, wszystko w body działa,
                          tylko nie działają przyciski w gripie, i jest ok, to mi pasuje.

Komentarz

• Jacek_Z
                            Administrator
                            • 2005
                            • 2694

Zamieszczone przez Lukasz_
                            .. bo ile można czytać o "kastratach" … no i sony przecież i tak lepsze
                            Poczytaj inne fora, zobaczysz że tam też kręcą nosami na ich kastraty. Sony ma kastraty, Nikon też. Taka polityka producentów. Zabierają by potem dać i podnieść cenę
                            Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• Jacek
                              Początki nałogu
                              • 2020
                              • 382

Z takich wypowiedzi wynika że obiecali dac więcej, a dali mniej. Jeszcze pewnie z cena też oszukali mial byc półdarmo a tu chcą kasy. Tylko dlaczego tego nie ma w sklepach, trzeba zapisywac sie w kolejkj?

Komentarz

• canon5dClassic
                                Zablokowany
                                • 2020
                                • 54

Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce]

Zamieszczone przez jinks
                                Przy tej cenie, gabarytach i funkcjonalności zupełnie nie mam mu co zarzucić.
                                Można mu zarzucić dynamic range rodem z 2008 roku:

Matryca Sony całkowicie go deklasuje, nie wiem jak ludzie coś takiego kupują, to ma matryce jak w starym 6d mark1, wykres się pokrywa z tym od 6d i w recenzji też pisali że to ta sama matryca
                                Ostatnio edytowany przez canon5dClassic; 65125.

Komentarz

Pracuję...