X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marfot
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4568

Odp: Canon EOS RP

Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Technologicznie ta matryca to jest coś z epoki "nieśmiertelnego" 18 Mpx. Canon chcąc wyjść na swoje zastosował matrycę taką samą jak w 6D mkII ze zmienionymi mikrosoczewkami. Dołożyli nowy procek i wsadzili do RP. Jak komuś to nie wystarcza to może sobie kupić coś nowocześniejszego u konkurencji i tyle.
    Nie kupiłem 6DII tylko ze względu na tę matrycę. Kupiłem R bo w cenie poniżej 10k dostałem w sumie akceptowalną matrycę i funkcjonalne body. A konkurencja musi się jeszcze bardziej starać
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• marfot
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 4568

Odp: Re: Odp: Canon EOS RP

Zamieszczone przez cauchy
      paczałem na to i chyba jednak jakbym szedł w coś takiego to wybrałbym Sony a6500 + tamron 18-200. Poczekam, popatrzę, zrozumiem więcej i wtedy wreszcie sam też włączę się do akcji ale ten nowy Canon mnie ciekawi, niech dadzą tylko do niego jakiegoś sensownego zooma
      Zapowiadany megazoom RF 24-240/4-6.3IS wygląda na specjalnie dedykowany do RP - zwarty, bez dodatkowego pierścionka ustawień - wygląda na tani.
      EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• cauchy
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2595

Czekam te 240 troche bida ale moze cis ciekawego bedzie
        EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
        Flickr | YT

Komentarz

• jotes25
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3608

Zamieszczone przez marfot
          Zapowiadany megazoom RF 24-240/4-6.3IS wygląda na specjalnie dedykowany do RP - zwarty, bez dodatkowego pierścionka ustawień - wygląda na tani.
          Pierścień AF me specjalną fakturę i przełącznik AF/Control.

Komentarz

• jinks
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2178

Zamieszczone przez marfot
            Jest przełącznik, którym wybieramy co ten cienki pierścień ma obsługiwać - ustawianie ostrości albo jako control ring.
            Miłego dnia
            moja www

Komentarz

• marfot
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 4568

Zamieszczone przez jinks
              Jest przełącznik, którym wybieramy co ten cienki pierścień ma obsługiwać - ustawianie ostrości albo jako control ring.
              Ale fizycznie nie ma dodatkowego pierścionka, raczej poszli po taniości. No ale skoro jest manual focus by wire to można wykorzytać jeden pierścionek.
              Ten megazoom wygląda też na lekki - taki do pary z RP.

Komentarz

• cauchy
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2595

ship w II połowie roku.. kurna mistrzowie strategii akurat gdy na początku II połowy wszyscy wyjeżdżają na wakacje to dopiero wtedy wypuszczają travel lens :P 5 lat temu było dokładnie to samo z tamim 28-300, zdążyłem co prawda ale dosłownie na dniach :P
                Flickr | YT

Komentarz

• candar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 3366

Jakby ktoś szukał - są jpg-i i RAWy z canona RP na Dpreview https://www.dpreview.com/sample-gall...ery/1432785828
                  Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• totamten
                    Początki nałogu
                    • 2013
                    • 316

Zamieszczone przez cauchy
                    ship w II połowie roku.. kurna mistrzowie strategii akurat gdy na początku II połowy wszyscy wyjeżdżają na wakacje to dopiero wtedy wypuszczają travel lens :P 5 lat temu było dokładnie to samo z tamim 28-300, zdążyłem co prawda ale dosłownie na dniach :P
                    W cywilizowanym świecie miesiąc urlopowy to sierpień, dlatego sprzedaż ruszy wtedy, gdy kupujący koniecznie będzie ten obiektyw potrzebował nie pytając o cenę. Tak głupi Japończycy od dziesiątek lat zarabiają na życie.

Komentarz

• cauchy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2595

lightroom nie łyka mi cr3 :/
                      znów coś będę musiał w nim grzebać..
                      ogólnie plastyka i kolory jakbym żywcem wziął z 6D, podoba mi się
                      Flickr | YT

Komentarz

• p0m
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 698

Zamieszczone przez totamten
                        głupi Japończycy
                        to tak ironicznie czy rasistowsko, bo nie wiem czy z Tobą gadać czy nie.

co do aparatu... fajne cacko pod jakiegoś naleśnika czy małego zooma. nie wyobrażam sobie użytkowanie go ze szkłami pokroju 70-200, ale też zdjęcia rp z podpiętymi 85l 1.2 i 1.4 jakoś tak dziwacznie wyglądają. oczywiście chodzi mi o dłuższe użytkowanie, np. 70-200 f4 albo 70-300l na spacerku z aparatem w jednej łapie... ale może mam małą wyobraźnię.
                        ebe ebe

Komentarz

• olek.tbg
                          Początki nałogu
                          • 2011
                          • 309

To jest to czego się obawiam - że fajne, małe i dość tanie body, ale z ciężkim szkłem nie będzie wygodne.
                          Trzeba będzie przejść się do sklepu i pomacać
                          5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18766

Dlatego na niektórych rynkach jest dostępny w kicie z EF 24-105 (tym nie L)....
                            Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• jinks
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2178

Zamieszczone przez olek.tbg
                              To jest to czego się obawiam - że fajne, małe i dość tanie body, ale z ciężkim szkłem nie będzie wygodne.
                              Trzeba będzie przejść się do sklepu i pomacać
                              Do RP ludzie będą raczej zapinać niewielkiego spacerzooma f4 lub małe stałki 1.8. Na razie jest tylko rf35, ale coś tam rumorsy już piszą o 50 i 85 f1.8 stm. Aż dziwne, że ten nowy RP nie wyszedł z tańszą wersją 24-105 jako kit.
                              Do bardziej zaawansowanych szkieł ludzie pewnie kupią zaawansowany korpus. Przynajmniej eos R.
                              Miłego dnia
                              moja www

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18766

Zamieszczone przez jinks
                                Do RP ludzie będą raczej zapinać niewielkiego spacerzooma f4 lub małe stałki 1.8. Na razie jest tylko rf35, ale coś tam rumorsy już piszą o 50 i 85 f1.8 stm. Aż dziwne, że ten nowy RP nie wyszedł z tańszą wersją 24-105 jako kit.
                                Też mnie to zastanawia. Tak jakby był skierowany przede wszystkim do osób, które już są w systemie.
                                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...