X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cauchy
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2595

Odp: Canon EOS RP

może inaczej, czy są jakieś usprawnienia względem 6D którego mam od 5 lat? jeśli tak to jest to pierwszy aparat w kolejce dla mnie.
    niech tylko do tej podróżniczej puszki dadzą też podróżniczy obiektyw, jak tamron 28-300 i jestem pozamiatany. Już przeżyję ten żałosny aku..
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Komentarz

• MC_
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 3444

Zamieszczone przez jinks
      A to nie jest tak, że przy większej odległości ostrzenie na oko już nie jest potrzebne, bo głębia jest większa i cała twarz jest już ostra?
      Co do tych prezentacji z eye-af zwróć uwagę, że mało kiedy pokazują zdjęcia wynikowe w powiększeniu. Zawsze tylko widok ekranu, po którym kwadracik afu dzielnie trzyma się oka. Przez chwilę bawiłem się kiedyś S a7III i też tak to wyglądało. Po powiększeniu zdjęć okazało się, że jednak nie były trafione w punkt -szkła natywne sony 28/2 i 85/1.8.
      Oczywiście, że Canon ma to na razie gorzej rozwiązane. Jednak osobiście podchodzę do tej funkcji ostrożnie i bez przesądzonej ekscytacji
      Nie wiem jak jest, bo używałem tylko A7 w pierwszej wersji, z kitem, przez jakieś 2 godziny, w zasadzie jeszcze przed ich premierą w sklepach... Pewnie skończy się na tym, że pojadę do Cyfrowe.pl z plecakiem szkieł i poproszę o możliwość sprawdzenia jak to działa.

Komentarz

• jinks
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2178

Zamieszczone przez MC_
        Nie wiem jak jest, bo używałem tylko A7 w pierwszej wersji, z kitem, przez jakieś 2 godziny, w zasadzie jeszcze przed ich premierą w sklepach... Pewnie skończy się na tym, że pojadę do Cyfrowe.pl z plecakiem szkieł i poproszę o możliwość sprawdzenia jak to działa.
        No widzisz, najgorzej jest z możliwością przetestowania. Ostatnio chciałem sprawdzić eosa R w sklepie fotograficznym w Krakowie i ostatecznie nie dali mi go nawet włączyć. Wcześniej na ich profilu fb uzgodniłem, że nie ma z tym problemu. Byłem akurat przejazdem więc jakoś bardzo się nie gniewam no ale to niestety nie jest USA gdzie sobie do woli testujesz albo po tygodniu oddajesz bo jest lipa. Brakuje też wypożyczalni. A jeśli są to ceny rzędu 10% za wypożyczenie.
        Miłego dnia
        moja www

Komentarz

• candar
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 3366

Zamieszczone przez cauchy
          może inaczej, czy są jakieś usprawnienia względem 6D którego mam od 5 lat? jeśli tak to jest to pierwszy aparat w kolejce dla mnie.
          niech tylko do tej podróżniczej puszki dadzą też podróżniczy obiektyw, jak tamron 28-300 i jestem pozamiatany. Już przeżyję ten żałosny aku..
          No niekoniecznie dla Ciebie o ile pasuje Ci koncepcja OVF i lustra. Osobiście od ośmiu lat wolę EVF i koncepcję ML.
          Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• cauchy
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2595

wiem tylko że chcę mieć nie więcej niż kilogram na aparat + obiektyw
            ej, a co z tym systemem M? zapomnieli o nim? tak patrzę na flagowce to dwa lata temu miały premierę.. a po 10 latach z FF mam ochotę się przepiąć na APS-C
            Flickr | YT

Komentarz

• candar
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 3366

ej, a co z tym systemem M? zapomnieli o nim? tak patrzę na flagowce to dwa lata temu miały premierę.. a po 10 latach z FF mam ochotę się przepiąć na APS-C
              -> https://www.canon-board.info/threads...=1#post1386431
              Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
                Uzależniony
                • 2017
                • 514

Tanie markowe zoomy do FF można dziś policzyć na palcach jednej ręki https://www.bhphotovideo.com/c/compa...EG_1081813-REG -cztery na dziewięć systemów (w tym 3 nowopowstałych [i Leica SL])
                potem https://www.bhphotovideo.com/c/compa...SA_1433712-REG ...

Ciekawe czy coś zrobią.
                Ostatnio edytowany przez capo-di_tutti-capi; 58021.

Komentarz

• cauchy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2595

Tamron 28-300 od 5 lat nie ma konkurencji te wszystkie zoomy 24-70-100 za małe dla mnie, na dodatek w większości ogniskowych 30-80 prawie w ogole nie wykorzystuję, nie moja perspektywa
                  Flickr | YT

Komentarz

• candar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 3366

Tamron 28-300 od 5 lat nie ma konkurencji te wszystkie zoomy 24-70-100 za małe dla mnie, na dodatek w większości ogniskowych 30-80 prawie w ogole nie wykorzystuję, nie moja perspektywa
                    Ma konkurentów -> M.Zuiko Digital ED 12-200mm F3.5-6.3 (odpowiednik 35 mm: 24-400 mm) https://www.optyczne.pl/13434-news-O...f_3.5-6.3.html tyle, że to m4/3
                    i M.Zuiko 14–150 mm f/4–5.6 II (odpowiednik 35 mm: 28-300 mm) https://foto-nieobiektywny.fotoblogi...po-nowemu-test również m4/3
                    Ostatnio edytowany przez candar; 18138.

Komentarz

• cauchy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2595

pocałuj mnie w 4 litery :P
                      byłem ze znajomymi w Tatrach w połowie października, letnia pogoda, kolega miał Olka OMD-cośtam z właśnie takim obiektywem. Ja swoje wysłużone combo 6D + 28-300, zazdrościłem mu tej małości i lekkości, ale jak przyszło do obejrzenia fotek... ja wiem że to nie wina obiektywu, sam miałem kiedyś tego 14-150, bardzo fajny! ale ta matryca.. iso 100, piękny dzień, a na niebie kaszana. Co to ma być? Niebo na iso 100 ma być idealnie gładkie, bez żadnego ziarna. Dopóki nie poprawią technologii to mniej niż APS-C nie zejdę.
                      Flickr | YT

Komentarz

• candar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 3366

pocałuj mnie w 4 litery :P
                        byłem ze znajomymi w Tatrach w połowie października, letnia pogoda, kolega miał Olka OMD-cośtam z właśnie takim obiektywem. Ja swoje wysłużone combo 6D + 28-300, zazdrościłem mu tej małości i lekkości, ale jak przyszło do obejrzenia fotek... ja wiem że to nie wina obiektywu, sam miałem kiedyś tego 14-150, bardzo fajny! ale ta matryca.. iso 100, piękny dzień, a na niebie kaszana. Co to ma być? Niebo na iso 100 ma być idealnie gładkie, bez żadnego ziarna. Dopóki nie poprawią technologii to mniej niż APS-C nie zejdę.
                        ))))))))))

No to masz problem Jak nie miałeś nigdy do czynienia z ML weź sobie na testy tego nowego canona RP i sprawdzisz, czy to Cię zadowala

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12158

Re: Odp: Canon EOS RP

no dobra, a M5/M6/M50 (w zaleznosci od preferencji galkologicznych) i 18-150 ?
                          www albo tez flickr

Komentarz

• tkosiada
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 419

Zamieszczone przez MC_
                            Szczerze mówiąc, to mając 6D1 bardzo mnie kusi zakup tego wymysłu. Głównie jeśli chodzi o eye AF...
                            Wg mnie Canon kiepsko to rozwiązał, bo Eye AF działa tylko na krótkim dystansie, powiedzmy tak do 2m. jeśli ktoś zacznie się oddalać to automatycznie przełącza na detekcje twarzy. Widziałem to zarówno w R i RP
                            x pro2/ 23/ 56/10-24/

Komentarz

• candar
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 3366

Polecam, doskonałe wyjaśnienie Amadeusza Andrzejewskiego dlaczego R, RP i 5D IV ma 4K CROP -> "Canon 4K CROP - zła wola czy brak technologii? | BAD WILL OR BAD TECH?"

"Krótka, poparta wynikami testów analiza, czy crop w 4K w aparatach Canona i inne przykłady zostawania przez nich w tyle za konkurencją to mityczna "zła wola księgowych", czy może coś więcej, na przykład, problemy technologiczne?"

"Materiał powstał między innymi w oparciu o testy:"
                              - Canona 5D mark IV - http://videodslr.pl/canon-5d-mark-iv-...
                              - Canona EOS R - https://www.youtube.com/watch?v=50Fqn...

Więcej informacji na temat procedur testowych:
                              * Pomiar rolling shutter - https://www.youtube.com/watch?v=8ezBV...
                              * Jak interpretować tablicę testową - https://www.youtube.com/watch?v=-Yl_S...

I przemyślenia na temat RP "Canon EOS RP - Vlogger camera? | Aparat do vlogowania?" https://www.youtube.com/watch?v=4fYMke747QI
                              Ostatnio edytowany przez candar; 18138.

Komentarz

• cauchy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2595

Odp: Re: Odp: Canon EOS RP

Zamieszczone przez akustyk
                                no dobra, a M5/M6/M50 (w zaleznosci od preferencji galkologicznych) i 18-150 ?
                                paczałem na to i chyba jednak jakbym szedł w coś takiego to wybrałbym Sony a6500 + tamron 18-200. Poczekam, popatrzę, zrozumiem więcej i wtedy wreszcie sam też włączę się do akcji ale ten nowy Canon mnie ciekawi, niech dadzą tylko do niego jakiegoś sensownego zooma
                                Flickr | YT

Komentarz

Pracuję...