X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nozanu
    Uzależniony
    • 2010
    • 542

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez Shadow
    Czy w R5 jest opcja robienia zdjęć z przesuniętą ostrością? Wskazuję kilka punktów AF w kadrze, ustalam ile zdjęć ma zrobić i aparat sam to wykonuje.
    Coś podobnego jest i w R6, służy to do macro.

Komentarz

• marfot
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 4568

Czy w R5 jest opcja robienia zdjęć z przesuniętą ostrością? Wskazuję kilka punktów AF w kadrze, ustalam ile zdjęć ma zrobić i aparat sam to wykonuje.
      Jeżeli chodzi Ci o "focus bracketing" to jest w R5.
      https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
      EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Shadow
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1565

To się nazywa Focus Stacking. Nie wiem jak tą funkcję nazywa Canon w R5, ale w Nikonie Z jest taka opcja do włączenia.

Komentarz

• Jacek_Z
          Administrator
          • 2005
          • 2694

Czy w R5 jest opcja robienia zdjęć z przesuniętą ostrością? Wskazuję kilka punktów AF w kadrze, .
          Diabeł tkwi w szczegółach. W stackingu nie wskazuje się kilku punktów tylko o ile przesunięcie i ile zdjęć.
          Doprecyzuj o co ci chodzi.
          Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• Shadow
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1565

Dzięki za pomoc. W instrukcji nazywa się to bracketing ostrości str. 245.

Komentarz

• zdebik
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 4065

Ciekawe ile wymiana będzie kosztować.
              https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Shadow
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1565

Zamieszczone przez zdebik
                https://www.reddit.com/r/canon/comme...&utm_content=1

Ciekawe ile wymiana będzie kosztować.
                Napisał że ma na gwarancji.

Komentarz

• zdebik
                  Pełne uzależnienie
                  • 2013
                  • 4065

Napisał że ma na gwarancji.
                  Ten akurat ma, ale to już chyba trzecia sztuka którą tam widziałem z podobną usterką.
                  https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• cybulski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2022
                    • 1156

Zamieszczone przez WinSho
                    Czyy matryce to nie wiem ale ta z Nikona Z8 jest lepsza od każdej jaka jest w Canonie.
                    A wiadomo w czym ona lepsza od R5?
                    Z8 to ta chyba sama co w Z9, szumi bardziej a DR porównywalny lub nawet minimalnie niższy niż R5. https://www.dxomark.com/Cameras/
                    Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.
                    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• cybulski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2022
                      • 1156

Zamieszczone przez cybulski
                      A wiadomo w czym ona lepsza od R5?
                      Z8 to ta chyba sama co w Z9, szumi bardziej a DR porównywalny lub nawet minimalnie niższy niż R5. https://www.dxomark.com/Cameras/
                      Jeśli wierzyć w te testy, a są w jakiś sposób miarodajne, to tutaj nie widać aby matryca zastosowana w Z9 była w czymkolwiek lepsza niż ta w R5. Panowie wg mnie Canon tutaj już nie oddaje pola a nawet wygrywa.
                      R5 jest na mojej liście zakupowej a cena ostatnio zrobiła się przyjemna. Lepiej skupmy się tu na R5 zamiast rozkmniniac gdzie aktualnie trawa jest bardziej zielona
                      linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• mirror
                        Pełne uzależnienie
                        • 2018
                        • 1446

Jeśli wierzyć w te testy, a są w jakiś sposób miarodajne, to tutaj nie widać aby matryca zastosowana w Z9 była w czymkolwiek lepsza niż ta w R5. Panowie wg mnie Canon tutaj już nie oddaje pola a nawet wygrywa.
                        R5 jest na mojej liście zakupowej a cena ostatnio zrobiła się przyjemna. Lepiej skupmy się tu na R5 zamiast rozkmniniac gdzie aktualnie trawa jest bardziej zielona
                        e tam testy, przecież wiadomo że nikon produkuje najlepsze matryce do swoich aparatów, a sony najlepsze aparaty jeśli testy pokazują inaczej to testy sa po prostu złe
                        EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• cybulski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2022
                          • 1156

Nie od dziś wiadomo, że Canony a ostatnio i ajfony, kupuje się do robienia zdjęć, podczas gdy Sony i Nikony coby brandzlować się specką.

Komentarz

• mirror
                            Pełne uzależnienie
                            • 2018
                            • 1446

Nie od dziś wiadomo, że Canony a ostatnio i ajfony, kupuje się do robienia zdjęć, podczas gdy Sony i Nikony coby brandzlować się specką.
                            tak poważniej - używam tej matrycy od dłuższego czasu i niestety mam podejście klasycznego szumofoba (bo szumofobem jestem) czyli per pixel , moje odczucia są następujące szumy jak na tak przeładowana matrycę wyglądają dobrze - brak szumu chrominancji (czyli kolorowej sraczki) charakterystycznej dla cropowych matryc i niewielki szum luminacji który jednak ma pewne tendencje do układania się we wzorek (szumofob widzi takie rzeczy) ale te tendencje są mocno mniejsze niż w słynnych cropowych matrycach, ja usiłowałem porównać tą matrycę z matrycą 6D (mój poprzedni korpus który pod względem obrazka mi wystarczał) i uważam że nie jest gorzej nawet porównując per piksel (po przeskalowaniu do tej samej rozdzielczości jest lepiej, ale ja szumofob tak nie porównuję ) czyli jest dobrze, szum jest również związany z działaniem autofocusa - zdjęcia w nieostrościach mają większy szum - a ten korpus trafia zawsze , słynne wyciąganie cieni ma większe możliwości niż 6D (co nie jest jakimś wielkim wyczynem na tle konkurencji) i dla mnie jest więcej niż wystarczające.

jeśli się napaliłeś na zakup to po prostu przetestuj, u mnie na wsi mam sklep z wypożyczalnią, ponieważ często tam kupuję i mnie znają to po prostu zadeklarowałem że jestem na kupnie ale muszę przetestować obiektywy, zrobić rawy na długim czasie ekspozycji i wywołać w domu - dostałem do łapy korpus (z wypożyczalni ale na uśmiech) fociłem dwie lub trzy godziny i w kolejnym dniu po prostu kupiłem. jest to szalenie uniwersalny sprzęt, obiektywy EF działają lepiej niż na lustrzance, eye AF działa super, filmowanie to bajka, spore możliwości customizacji, wężyk poszedł w odstawkę bo aplikacja na smartofonie do sterowania w końcu działa - jestem nadal zachwycony.

z innych tematów kupiłem kartę angelbirda cfexpress 512GB (widzę że cena jeszcze spadła, już prawie dodają w promocji do kebaba) z pewnym niepokojem bo zawsze używałem sandiska (sandiska cfexpress też kupiłem na dzień dobry) jeśli ktoś potrzebuje dużej karty za stosunkowo niewiekie pieniądze np. do filmowania to u mnie jak na razie to działa i jestem zadowolony - szkoda tylko że aparat nie ma obu slotów w standardzie cfexpress.
                            Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
                            EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• cybulski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2022
                              • 1156

Znajomy z Wawy, z którym byłem ostatnio na plenerach ma R5 więc sobie już coś probowałem. R5 jest na liście ale trochę na pewno zejdzie, na ten moment Rka mi też styka Lecz uważam że R5 to świetne body, czego więcej trzeba ?
                              Czytalem te wstawki i wzdychania do innych systemów i nie bardzo to kumam, tutaj jest wszystko co potrzeba i tylko dlatego sprawdziłem na dxomark jak ta R5 wygląda na tle konkurencji i jest bdb. Jeszcze bardziej się tylko utwierdziłem że R5 będzie kiedyś moje Nikony już kiedyś miałem, przejście na Canona i równolegle na Fuji, w moim przypadku to był najlepszy ruch, dostałem ponownego kopa do fotografii. Ja po prostu uwielbiam system Canona. No co poradzić, jestem chyba fanboyem Canona Fuji też tu miało duży wpływ ale obecnie już Fuji nie potrzebuje, zastąpiłem iphonem do streetu. Fuji to była miłość i nienawiść jednocześnie, coś za coś. Obecnie Tandem canon/iphone pokrywa mi 100 procent potrzeb.

Komentarz

• Pawel92
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 337

Będziesz zadowolony zmieniając R na R5: matryca, AF, ergonomia.
                                Pozdrowienia,
                                Paweł

Zdjęcia

Komentarz

Pracuję...