X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawel.guraj
    Pełne uzależnienie
    • 2013
    • 1223

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez atsf
    Aparat fajny jest, ale to jest przerośnięte APS-C, czyli takie ni pies, ni wydra. Na FF za dużo Mp, bo jakościowo odstaje od R6, a na APS-C za mało, jak na mój gust, bo ca 18 Mp. Jedyny z bagnetem RF, który mnie kusił, to był R10, APS-C z 24 Mp, ale się okazał porażką (jak dla mnie).
    Moje kryteria to do 30 Mp na FF i 24 Mp APS-C.
    Nie uwolnisz się nigdy od tego cropowania 100%.
    R5 normalizowane do R6 wychodzi dużo lepiej.

Tutaj widać jak bardzo matryca R6 odstaje od tej w R5:

Przypomnę - w dzisiejszych matrycach, kiedy część aktywna piksela stanowi absolutną większość powierzchni matrycy, gęstość pikseli ma znikomy wpływ na szumy. Jest już tak od dawna w większości matryc Sony(Nikon) i w nowszych Canona (R5, R10, R3)

p,paw
    Ostatnio edytowany przez pawel.guraj; 50675.
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• cauchy
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2595

jeśli R5 na BF będzie w cenie starego R6 (hehe) to się skuszę na zmianę
      EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
      Flickr | YT

Komentarz

• WinSho
        Uzależniony
        • 2008
        • 909

Zamieszczone przez cauchy
        jeśli R5 na BF będzie w cenie starego R6 (hehe) to się skuszę na zmianę
        Taaa już to widzę...chyba, że na ten BF w 2024 roku :P
        Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
        www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
        https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
        https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• atsf
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 4832

Zamieszczone przez pawel.guraj
          Nie uwolnisz się nigdy od tego cropowania 100%.
          R5 normalizowane do R6 wychodzi dużo lepiej.

Tutaj widać jak bardzo matryca R6 odstaje od tej w R5:

Przypomnę - w dzisiejszych matrycach, kiedy część aktywna piksela stanowi absolutną większość powierzchni matrycy, gęstość pikseli ma znikomy wpływ na szumy. Jest już tak od dawna w większości matryc Sony(Nikon) i w nowszych Canona (R5, R10, R3)

p,paw
          Masz jakąś nieludzką manię powoływania się na wiecznie te same wykresy NA KTÓRYCH NIC NIE WIDAĆ, bo one nie prezentują wyników wizualnie. Ja już widziałem takie zdjęcia z R7, że wyglądały po zmniejszenie lepiej, niż z R5. Natomiast w ptasiarstwie, gdy sobie można pozwolić na zmniejszenie zdjęcia, to często jest to takie święto, że się pół wsi schodzi, więc 100% wycinek obojętnie z czego jest ostatecznym kryterium oceny jakości obrazu, i jest minimalnym oczekiwanym efektem, a dla mnie taki wycinek ma 2560 x 1707 pikseli, kiedy go wyświetlam pełnoekranowo, a nie zmniejszony do 1280 x 853 p, bo wtedy zawsze będzie lepiej wyglądał, ale to będzie pizdryk na ekranie.
          EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• pawel.guraj
            Pełne uzależnienie
            • 2013
            • 1223

Zamieszczone przez atsf
            Masz jakąś nieludzką manię powoływania się na wiecznie te same wykresy NA KTÓRYCH NIC NIE WIDAĆ, bo one nie prezentują wyników wizualnie. Ja już widziałem takie zdjęcia z R7, że wyglądały po zmniejszenie lepiej, niż z R5. Natomiast w ptasiarstwie, gdy sobie można pozwolić na zmniejszenie zdjęcia, to często jest to takie święto, że się pół wsi schodzi, więc 100% wycinek obojętnie z czego jest ostatecznym kryterium oceny jakości obrazu, i jest minimalnym oczekiwanym efektem, a dla mnie taki wycinek ma 2560 x 1707 pikseli, kiedy go wyświetlam pełnoekranowo, a nie zmniejszony do 1280 x 853 p, bo wtedy zawsze będzie lepiej wyglądał, ale to będzie pizdryk na ekranie.
            Powołuje się na wykresy ludzi uchodzących za najlepszych ekspertów od pomiarów matryc na Świecie.
            To że ich nie rozumiesz a uwielbiasz się wypowiadać o matrycach to już zupełnie inna sprawa.

Oceniasz matryce wyłącznie przez pryzmat ptasiarza, którego nie stać na lepsze szkło. A to nie jest chyba najlepsze kryterium.

p,paw
            https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• WinSho
              Uzależniony
              • 2008
              • 909

To co dla mnie ważniejsze w matrycy niż szumy to ile się da wycisnąć z odzysku w cieniach i światłach a tutaj jednak R5 prezentuje się o włos lepiej niż R6.

Komentarz

• pawel.guraj
                Pełne uzależnienie
                • 2013
                • 1223

Zamieszczone przez WinSho
                To co dla mnie ważniejsze w matrycy niż szumy to ile się da wycisnąć z odzysku w cieniach i światłach a tutaj jednak R5 prezentuje się o włos lepiej niż R6.
                Według wykresu, który pokazałem - to na wyższym zakresie (ISO400+) to nawet o 1EV lepsza. Co jest oczywistą konsekwencją tego, że R5 ma matrycę dual-gain w odróżnieniu od R6.

p,paw

Komentarz

• WinSho
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 909

Według wykresu, który pokazałem - to na wyższym zakresie (ISO400+) to nawet o 1EV lepsza. Co jest oczywistą konsekwencją tego, że R5 ma matrycę dual-gain w odróżnieniu od R6.

p,paw
                  Z ciekawości korzystasz z CRAW czy RAW? Jeśli tak to czy widzisz różnicę w obróbce?

Komentarz

• pawel.guraj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2013
                    • 1223

Z ciekawości korzystasz z CRAW czy RAW? Jeśli tak to czy widzisz różnicę w obróbce?
                    Korzystam z RAW. Natomiast próbowałem CRAW i różnica (tylko w cieniach) jest na prawdę tylko przy ekstremalnej rozpiętości i konieczności wyciągania tych cieni o kilka EV.

p,paw

Komentarz

• WinSho
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 909

Korzystam z RAW. Natomiast próbowałem CRAW i różnica (tylko w cieniach) jest na prawdę tylko przy ekstremalnej rozpiętości i konieczności wyciągania tych cieni o kilka EV.

p,paw
                      Ja z kolei głównie CRAW bo wiadomo oszczędzam miejsce a w samej jakości plików różnicy nie widzę i kiedyś robiłem dwa zdjęcia dla porównania i właśnie przy odzysku w cieniach widać delikatną przewagę RAW ale to bym musiał tak spier...ć naświetlenie że hoho. Także CRAW u mnie plus kopia jpg. w razie "w".

Komentarz

• pawel.guraj
                        Pełne uzależnienie
                        • 2013
                        • 1223

Ja z kolei głównie CRAW bo wiadomo oszczędzam miejsce a w samej jakości plików różnicy nie widzę i kiedyś robiłem dwa zdjęcia dla porównania i właśnie przy odzysku w cieniach widać delikatną przewagę RAW ale to bym musiał tak spier...ć naświetlenie że hoho. Także CRAW u mnie plus kopia jpg. w razie "w".
                        U mnie to rączej takie przekonanie na future-proof. Jak patrzę co dziś LR potrafi zrobić z 20-letnimi RAW'ami z 300D to sobie myśle, że może warto trzymać pełne RAW'y - no bo to zawsze komplet informacji dla narzędzi przyszłości, o których dziś nam się nie śniło ;-)

p,paw

Komentarz

• atsf
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 4832

Powołuje się na wykresy ludzi uchodzących za najlepszych ekspertów od pomiarów matryc na Świecie.
                          To że ich nie rozumiesz a uwielbiasz się wypowiadać o matrycach to już zupełnie inna sprawa.

Oceniasz matryce wyłącznie przez pryzmat ptasiarza, którego nie stać na lepsze szkło. A to nie jest chyba najlepsze kryterium.

p,paw
                          To, czy mnie stać, czy nie stać, na "lepsze" szkło, jest mało istotne. Jakiego obiektywu bym nie użył, to zależności pomiędzy matrycami pozostaną takie same.

Przesiadłem się z C 80D na C 7D II, i z Tamrona 100-400 na EF 100-400L II. Na matrycy straciłem 4 Mp, a na obiektywie parę procent ogniskowej, więc sumarycznie mam odczuwalną stratę w pikselach obrazu. R5 ma jeszcze mniejszą matrycę (pod względem gęstości), niż 7D II, więc z dotychczasowym obiektywem powiększyłbym stratę, a żeby ją skompensować i może mieć tylko trochę lepiej, niż na pierwszym zestawie, to oprócz korpusu musiałbym jeszcze dokupić co najmniej RF 100-500, a to już jest drugie tyle, co korpus, więc mało zachęcające finansowo. Za sumaryczną cenę R5 + RF 100-500 może lepszym rozwiązaniem jest kupienie lepszego obiektywu EF, ale go po prostu nie ma, bo Canon nie oferuje zooma EF ponad 400 mm ze światłem do f/6,3, a w zbrojeniu się w wielkie, ciężkie i arcydrogie kloce f/2,8, które po podpięciu TC będą miały f/5,6 sensu nie widzę.
                          EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• pawel.guraj
                            Pełne uzależnienie
                            • 2013
                            • 1223

Zamieszczone przez atsf
                            To, czy mnie stać, czy nie stać, na "lepsze" szkło, jest mało istotne. Jakiego obiektywu bym nie użył, to zależności pomiędzy matrycami pozostaną takie same.

Przesiadłem się z C 80D na C 7D II, i z Tamrona 100-400 na EF 100-400L II. Na matrycy straciłem 4 Mp, a na obiektywie parę procent ogniskowej, więc sumarycznie mam odczuwalną stratę w pikselach obrazu. R5 ma jeszcze mniejszą matrycę (pod względem gęstości), niż 7D II, więc z dotychczasowym obiektywem powiększyłbym stratę, a żeby ją skompensować i może mieć tylko trochę lepiej, niż na pierwszym zestawie, to oprócz korpusu musiałbym jeszcze dokupić co najmniej RF 100-500, a to już jest drugie tyle, co korpus, więc mało zachęcające finansowo. Za sumaryczną cenę R5 + RF 100-500 może lepszym rozwiązaniem jest kupienie lepszego obiektywu EF, ale go po prostu nie ma, bo Canon nie oferuje zooma EF ponad 400 mm ze światłem do f/6,3, a w zbrojeniu się w wielkie, ciężkie i arcydrogie kloce f/2,8, które po podpięciu TC będą miały f/5,6 sensu nie widzę.
                            Moi koledzy od ptaków chodzą z takimi wielkimi stałkami co ledwo je się da unieść i robią piękne fotki na pełnej klatce.
                            Jak widać kwestia ceny.
                            I trudno tą filozofię przypinać do porównywania matryc. Ogólnie - gęstsze matryce nie szumią bardziej. Od dawna.

Może powinieneś pójść jakiś system 4:3 - tam miał byś zdecydowanie lepszy crop bo to prawnie 2 razy mniej niż APS-C.

p,paw

Komentarz

• atsf
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 4832

Moi koledzy od ptaków chodzą z takimi wielkimi stałkami co ledwo je się da unieść i robią piękne fotki na pełnej klatce.
                              Jak widać kwestia ceny.
                              I trudno tą filozofię przypinać do porównywania matryc. Ogólnie - gęstsze matryce nie szumią bardziej. Od dawna.

Może powinieneś pójść jakiś system 4:3 - tam miał byś zdecydowanie lepszy crop bo to prawnie 2 razy mniej niż APS-C.

p,paw
                              Ty chyba kolego nawet jeszcze nie wiesz, skąd Ci nogi wyrastają. Na pewno Ci Twoi koledzy wożą te sprzęty na rowerach i mają poprzetrącane kręgosłupy i ręce. Ja bym jeszcze do tego j.e.b.an.e.g.o obiektywu i pełnej klatki musiał dokupić samochód, ale zdrowia nie dokupię.

Komentarz

• pawel.guraj
                                Pełne uzależnienie
                                • 2013
                                • 1223

Zamieszczone przez atsf
                                Ty chyba kolego nawet jeszcze nie wiesz, skąd Ci nogi wyrastają. Na pewno Ci Twoi koledzy wożą te sprzęty na rowerach i mają poprzetrącane kręgosłupy i ręce. Ja bym jeszcze do tego j.e.b.an.e.g.o obiektywu i pełnej klatki musiał dokupić samochód, ale zdrowia nie dokupię.
                                Jeden jeździ Hiluxem. Inni nie wiem. Ja bym też nigdy czegoś takiego nie kupił, ale jak się chce fajne ptaszki robić to widocznie trzeba.

p,paw

Komentarz

Pracuję...