X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawel.guraj
    Pełne uzależnienie
    • 2013
    • 1223

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez Hubert Multana
    Trafiles w sedno. AF w bezlusterkowcach sie nie myli, ale moze byc przesuniecie na obiektywie.
    Tak jak pisałem post wcześniej. Zastanów się jak działa AF w ML i dlaczego taki scenariusz nie jest możliwy.

p,paw

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Leon007
    Nie wiem, czy problem jeszcze aktualny, ale we wszystkich aparatach działało to tak:
    1. ustawiasz tryb C1,
    2. zmieniasz na Tv,
    3. zapisujesz aktualne ustawienia jako C2.
    No właśnie nie, bo:
    W momencie zmiany trybu na Tv tracę wszystkie ustawienia (bo R5 pamięta ustawienia dla każdego trybu oddzielnie)
    W związku z tym w C2 zapisze mi się kopia ustawień z Fv a nie z C1.
    Z punktu widzenia używalności (M,Tv,Av,Fv) nie różnią się niczym od C1,C2,C3 (z opcją autoupdate) z tym, że do tych pierwszych nie można zapisywać setów. Gwoli ścisłości M,Tv,Av,Fv dzielą ze sobą ustawienia ale nie dzielą ich z C1,C3 i C3.

Czyli ustawiając coś w Tv, po przejściu np. w C1 dostaniemy ustawienia z C1.
    Wracając do Av wrócimy do ustawień, które poczyniliśmy w trybie Tv, itd.

p,paw
    Ostatnio edytowany przez pawel.guraj; 50675.
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• atsf
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 4832

Zamieszczone przez pawel.guraj
      Tak jak pisałem post wcześniej. Zastanów się jak działa AF w ML i dlaczego taki scenariusz nie jest możliwy.

p,paw

--- Kolejny post ---

No właśnie nie, bo:
      W momencie zmiany trybu na Tv tracę wszystkie ustawienia (bo R5 pamięta ustawienia dla każdego trybu oddzielnie)
      W związku z tym w C2 zapisze mi się kopia ustawień z Fv a nie z C1.
      Z punktu widzenia używalności M,Tv,Av,Fv nie różnią się niczym od C1,C2,C3 (z opcją autoupdate) z tym, że do tych pierwszych nie można zapisywać setów.

p,paw
      Czy Wam się w ogóle zechciało przeczytać podlinkowany artykuł? I nie wydaje Wam się, że pieprzycie kocopoły? W lustrzankach każdy obiektyw kalibruje się indywidualnie bez względu na to, gdzie jest błąd- czy w czujniku AF, czy w obiektywie- i to samo trzeba robić w bezlusterkowcach. Przecież Nikon nie wprowadził tej funkcji dla jaj- ona musi dawać rezultaty, aby była użyteczna. Mnie nie interesuje, gdzie jest błąd skutkujący tym, że obiektyw źle ostrzy na ML Canona- mnie interesuje to, że korpusy nie mają mikrokalibracji AF.

Kiedy testowałem R10 to błąd AF był dominujący i wuj mnie obchodzi, czy było to związane z posiadanymi przeze mnie egzemplarzami obiektywów. Korpus mikrokalibracji nie ma, więc nie mogłem sobie obiektywów dostroić. Ktoś inny ma inny egzemplarz takiego samego obiektywu, nie ma potrzeby dostrajania, i wyciąga fałszywy wniosek, że korpusy mikrokalibracji nie potrzebują, a fałsz tego wniosku opiera się właśnie na tym, że ukałd AF skałda się nie tylko z samego korpusu, ale także z obiektywu, i wymaga zsynchronizowanie jednego z drugim.
      Ostatnio edytowany przez atsf; 11382.
      EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• pawel.guraj
        Pełne uzależnienie
        • 2013
        • 1223

Zamieszczone przez atsf
        Czy Wam się w ogóle zechciało przeczytać podlinkowany artykuł? I nie wydaje Wam się, że pieprzycie kocopoły? W lustrzankach każdy obiektyw kalibruje się indywidualnie bez względu na to, gdzie jest błąd- czy w czujniku AF, czy w obiektywie- i to samo trzeba robić w bezlusterkowcach. Przecież Nikon nie wprowadził tej funkcji dla jaj- ona musi dawać rezultaty, aby była użyteczna. Mnie nie interesuje, gdzie jest błąd skutkujący tym, że obiektyw źle ostrzy na ML Canona- mnie interesuje to, że korpusy nie mają mikrokalibracji AF.

Kiedy testowałem R10 to błąd AF był dominujący i wuj mnie obchodzi, czy było to związane z posiadanymi przeze mnie egzemplarzami obiektywów. Korpus mikrokalibracji nie ma, więc nie mogłem sobie obiektywów dostroić. Ktoś inny ma inny egzemplarz takiego samego obiektywu, nie ma potrzeby dostrajania, i wyciąga fałszywy wniosek, że korpusy mikrokalibracji nie potrzebują, a fałsz tego wniosku opiera się właśnie na tym, że ukałd AF skałda się nie tylko z samego korpusu, ale także z obiektywu.
        Wszystko racja z małym wyjątkiem. Wszystkie opisane przykłady dotyczą sytuacji w której czujnik AF nie jest w tej samej płaszczyźnie co matryca rejestrująca obraz.
        Jeżeli AF jest na matrycy rejestrującej obraz to błąd wynikający np. z przesunięcia silnika w obiektywie i tak jest niwelowany. Pomiar AF wykonywany jest już na tym "złej" kalibracji obiektywu i ostatnie docelowa płaszczyzna AF jest skorygowana automatycznie o ten błąd.

Już tak zupełnie prosto: lustrzanka "nie wie" czy obraz rzucany na matrycę jest ostry a ML "wie".

p,paw
        Ostatnio edytowany przez pawel.guraj; 50675.
        https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• pawel.guraj
          Pełne uzależnienie
          • 2013
          • 1223

Już tak zupełnie prosto: lustrzanka "nie wie" czy obraz rzucany na matrycę jest ostry a ML "wie".
          p,paw
          Jeszcze dla jasności - to wcale nie znaczy, że w ML nie ma jakiś opcji kalibracji.
          Nie sądzę po prostu aby związane one były z konkretnym obiektywem co raczej z niedoskonałością samego układu AF. Wszakże nie jest tajemnicą, że czułość fazowa układów na matrycach jest zdecydowanie gorsza od tego co było na dedykowanych do tego celu sensorach AF.

p,paw

Komentarz

• Bangi
            Moderator
            • 2010
            • 5117

Zamieszczone przez atsf
            No i sprawa się rypła Bezlusterkowce- przynajmniej niektóre egzemplarze- wymagają mikrokalibracji AF. Nikony Z i Olympus EM-1 mają ją zaimplementowane w korpusach. No więc opowieści Muminków o tym, że AF w bezlusterkowcach działa bezbłędnie są tylko opowieściami Muminków, którym przyfarciło, i nie trafił się rozjechany egzemplarz ani aparatu, ani obiektywu.
            Nie wiem czy się przyfarciło, ale przerobiłem 5 luster i przerabiam ciągle 1 bezlustro (R, nie liczę tych testowanych) i jednak z bezlustrem to jest zupełnie inna jakość pracy AF.
            Robiąc zdjęcia lustrem często musiałem robić 2-3 zdjęcia, by mieć pewność, że AF trafił, z R wystarczy jedno
            SAMOLOTY CB
            SAMOLOTY lotnictwo.net
            SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• pawel.guraj
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 1223

Zamieszczone przez Bangi
              Nie wiem czy się przyfarciło, ale przerobiłem 5 luster i przerabiam ciągle 1 bezlustro (R, nie liczę tych testowanych) i jednak z bezlustrem to jest zupełnie inna jakość pracy AF.
              Robiąc zdjęcia lustrem często musiałem robić 2-3 zdjęcia, by mieć pewność, że AF trafił, z R wystarczy jedno
              O to ja w spottingu mam tak samo.
              Od czasu bezlustra z porządnym AF (czyli od A6500) praktycznie przestały mi się trafiać nieostre (w sensie, że nie trafione AF) zdjęcia.
              Na wszystkich kolejnych lustrzankach, jadnak zawsze był jakiś odsetek tych nietrafionych.

p,paw

Komentarz

• Bangi
                Moderator
                • 2010
                • 5117

O to ja w spottingu mam tak samo.
                Od czasu bezlustra z porządnym AF (czyli od A6500) praktycznie przestały mi się trafiać nieostre (w sensie, że nie trafione AF) zdjęcia.
                Na wszystkich kolejnych lustrzankach, jadnak zawsze był jakiś odsetek tych nietrafionych.

p,paw
                Ja przy samolotach nie miałem żadnych problemów przede wszystkim z racji głębi ostrości, ale przy foceniu dzieciaków jasnymi szkłami z małą GO uciekła cała masa zdjęć, z R nie uciekają.
                SAMOLOTY CB
                SAMOLOTY lotnictwo.net
                SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Przemek_PC
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2456

Bo dzieci z wiekiem mniej ruchliwe

Komentarz

• cybulski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2022
                    • 1156

Zamieszczone przez Bangi
                    Ja przy samolotach nie miałem żadnych problemów przede wszystkim z racji głębi ostrości, ale przy foceniu dzieciaków jasnymi szkłami z małą GO uciekła cała masa zdjęć, z R nie uciekają.
                    R daje radę widzę u siebie jak niewiele jest nieostrych. Ale to głównie dlatego zapewne że się poruszyłem na małej głębi albo model się poruszył. Nie umiem robić z servo muszę popróbować

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Przemek_PC
                    Bo dzieci z wiekiem mniej ruchliwe
                    U mnie hitem był starszy syn, który w deszczowy dzień na telefonie miał że zrobił tylko 8 kroków w ciągu dnia. Cały dzień grał w grę.
                    Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.
                    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• pawel.guraj
                      Pełne uzależnienie
                      • 2013
                      • 1223

Zamieszczone przez Bangi
                      No właśnie, z takimi w powietrzu na tle nieba to problemu nie było.
                      Ale już close-upy przy rotacji na przykład - zdarzało się, że AF trafiał w tło lub ogólnie gdzieś poza no i wtedy głębia już nie pomagała.

p,paw.

Komentarz

• szwayko
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2076

Ale technologicznie to dokładnie ta sama konstrukcja. Pisałem, że z technicznego punktu widzenia.
                        Mniej więcej 2 generacje przed R5.

p,paw
                        Pod względem ilości detalu wg testow optyczne.pl to wynika że najnowsze matryce mają R6II/R8 i R5, który nadal króluje. R, R6 natomiast to stara matryca mniej szczegółowa.
                        Canon R 30Mpix - ma 53 lpmm
                        Canon R6 20MPix - ma 60 lpmm
                        Canon R6II/R8 24MPix - ma 64 lpmm
                        Canon R5 45Mpix - ma 82 lpmm
                        frickr FB
                        www.szwajkowski.pl

Komentarz

• pawel.guraj
                          Pełne uzależnienie
                          • 2013
                          • 1223

Zamieszczone przez szwayko
                          Pod względem ilości detalu wg testow optyczne.pl to wynika że najnowsze matryce mają R6II/R8 i R5, który nadal króluje. R, R6 natomiast to stara matryca mniej szczegółowa.
                          Canon R 30Mpix - ma 53 lpmm
                          Canon R6 20MPix - ma 60 lpmm
                          Canon R6II/R8 24MPix - ma 64 lpmm
                          Canon R5 45Mpix - ma 82 lpmm
                          Nowe technologicznie matryce Canona to obecnie R5 i R10.
                          R8/R6II to technologicznie dokładnie ta sama matryca co w R6 tylko nieco zagęszczona - przez co w wynikach kalibrowanych do standardowej rozdzielczości wychodzi nieco lepiej niż R6.

p,paw

Komentarz

• Eberloth
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2350

Nowe technologicznie matryce Canona to obecnie R5 i R10
                            [MENTION=50675]pawel.guraj[/MENTION] nie pierwszy raz piszesz tak o matrycy w R10. Skąd masz informacje, że jest ona "nowa" w Canonie?
                            Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                            Fumare humanum est!

Komentarz

• pawel.guraj
                              Pełne uzależnienie
                              • 2013
                              • 1223

Zamieszczone przez Eberloth
                              [MENTION=50675]pawel.guraj[/MENTION] nie pierwszy raz piszesz tak o matrycy w R10. Skąd masz informacje, że jest ona "nowa" w Canonie?
                              Wystarczy popatrzeć na jej charakterystykę.
                              Brak cyfrowej symulacji pośrednich ISO (125,160,320 w zakresie 100-400), dual gain (dual base ISO) i płaska charakterystyka (isoless) w obu zakresach (dołek na dolnym ISO to cyfrowe odszumianie)

Dla porównania ze starym typem matrycy:

p,paw

Komentarz

• Eberloth
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2350

Dzięki.
                                Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                                Fumare humanum est!

Komentarz

Pracuję...