X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robertskc7
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 1485

Odp: Canon EOS R5

Sorry za oftop ale dobra historia, a wielu z Was skojarzy zamknięty wątek
    W piątek na weselu zaczepia mnie pijany gościu i pyta ile mam pixeli w aparacie.
    Mówię że ok 20 a co ?
    bo mam sasunga s23U i zjada na śniadanie mój aparat.

pytam - Jan Pawlak ?
    nie.
    Aha. pokaż.
    I mi pokazuje zdjęcie księżyca !!!
    Fajnie. to teraz zrób zdjęcie tej pani co siedzi za stołem ( jakies 15m od nas) Sala ciemna ale warunki całkiem spoko.
    Gosciu robi i tu zonk. Rozmazane poruszone z pixelzą. Sam nie mógł uwierzyć w to co zobaczył - bo księżyc taki ostry przecież...
    Pytam go czy wie dlaczego tak się dzieje i w między czasie podchodzę bliżej i robię zdjęcie (50mm na 1.6 ISo 1600 czas 1/160 ) Przybliżam i pokazuje mu detal.
    Gościu się zmieszał strasznie i poszedł bez słowa.

Sam się zgasił jak pet w popielniczce. Aż mi się go szkoda zrobiło trochę, bo się chwalił że 8 koła dał. Później go widziałem jak jego laska siedziała i ziewała a on z nosem w teflonie. Wesele się dla nich zakończyło....

Także pozdrawiam śledzących zamknięty wątek i sorry za oftopa
    www.robertzbiec.pl

Komentarz

• atsf
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 4832

Zamieszczone przez robertskc7
      Fajnie. to teraz zrób zdjęcie tej pani co siedzi za stołem ( jakies 15m od nas) Sala ciemna ale warunki całkiem spoko.
      Gosciu robi i tu zonk. Rozmazane poruszone z pixelzą. Sam nie mógł uwierzyć w to co zobaczył - bo księżyc taki ostry przecież...
      Pytam go czy wie dlaczego tak się dzieje i w między czasie podchodzę bliżej i robię zdjęcie (50mm na 1.6 ISo 1600 czas 1/160 ) Przybliżam i pokazuje mu detal.
      Gościu się zmieszał strasznie i poszedł bez słowa.
      Chłe, chłe, chłe! Sam kiedyś obgoniłem całe wesele C 6D + 50 f/1,8 bez lampy i dobrze wyszło

--- Kolejny post ---

A propos R5.

Mój kumpel, który został ostatnio tym aparatem zauroczony, i zamierzał go kupić, już zdążył go zwrócić do sklepu z uwagi na kilkukrotne zawieszenie się aparatu obojętnie jaki obiektyw był do niego przypięty. Ponoć na zagramanicznych forach jest to znana wada tego aparatu, a ja, ze swojego doświadczenia, zauważyłem to samo zjawisko występujące w R10 w krótkim czasie jego posiadania. Ktoś, coś na ten temat?
      EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• cybulski
        Pełne uzależnienie
        • 2022
        • 1156

Zamieszczone przez atsf
        Chłe, chłe, chłe! Sam kiedyś obgoniłem całe wesele C 6D + 50 f/1,8 bez lampy i dobrze wyszło

--- Kolejny post ---

A propos R5.

Mój kumpel, który został ostatnio tym aparatem zauroczony, i zamierzał go kupić, już zdążył go zwrócić do sklepu z uwagi na kilkukrotne zawieszenie się aparatu obojętnie jaki obiektyw był do niego przypięty. Ponoć na zagramanicznych forach jest to znana wada tego aparatu, a ja, ze swojego doświadczenia, zauważyłem to samo zjawisko występujące w R10 w krótkim czasie jego posiadania. Ktoś, coś na ten temat?
        Ten zestaw 6D +50/1.8 nadal daje radę, więc nie wiem czym tu się dziwować.
        linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• atsf
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 4832

Zamieszczone przez cybulski
          Ten zestaw 6D +50/1.8 nadal daje radę, więc nie wiem czym tu się dziwować.
          No więc właśnie nie ma się czemu dziwować, ale należy się dziwować, że S23U rady nie dał

Ad meritum- wątek jest o R5, a nie 6D, a ja na prośbę kumpla drążę ten temat.
          EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• robertskc7
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 1485

Zamieszczone przez atsf

--- Kolejny post ---

A propos R5.

Tak. Autoryzowany serwis Canona i wymieniają płyta na nową. Nie trzeba do sklepu.
            www.robertzbiec.pl

Komentarz

• pawel.guraj
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 1223

Zamieszczone przez atsf
              A propos R5.

Mam R5 już ponad 2 lata i zawiesił mi się może ze 2 razy.
              Za każdym razem było tak, że aparat zdradzał oznaki działania ale EVF i LCD były ciemne. Trzeba było albo włączyć/włączyć albo wyjąć baterię.
              Tylko że ja używam wyłącznie natywnych szkieł. Poza tym to pewnie zależy od serii i okresu produkcji.

p,paw
              Ostatnio edytowany przez pawel.guraj; 50675.
              https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• atsf
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 4832

Zamieszczone przez pawel.guraj
                Mam R5 już ponad 2 lata i zawiesił mi się może ze 2 razy.
                Tylko że ja używam wyłącznie natywnych szkieł.

p,paw
                O! To dokładnie tak samo, jak mój kumpel!

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez robertskc7
                Tak. Autoryzowany serwis Canona i wymieniają płyta na nową. Nie trzeba do sklepu.
                Jeżeli to żart, to łaskawie napisz, że to żart

Jedzie se człowiek aby zapolować raz na 20 lat na jakiś konkretny okaz, a tu ćpach! - aparat się zawiesił i zdjęć ni ma, a potem aparatu przez parę tygodni. To ile na raz trzeba tych R5 kupić, żeby przynajmniej z gołą dupą nie zostać, jak jeden padnie?

Komentarz

• cybulski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2022
                  • 1156

Zamieszczone przez atsf
                  O! To dokładnie tak samo, jak mój kumpel!
                  Mnie zawieszało się kiedyś lustro Nikona d610 z natywnym 70-200/4 VR, i to nie było sporadycznie, w przypadku obu sprzętów byłem pierwszym włascicielem wiec nie było mowy o tym, że coś mi spadło czy uderzyłem.
                  Bagnet tego szkła miał luzy i może to było powodem, nie wiem. U kogoś potem na d750 problem nie wystąpił bo kupił znajomy znając co się dzieje u mnie.
                  Zawieszał mi się też Sony z Samyangiem 35/1.4 i to dość często, po akualizacji softu szkła, występowało to bardzo sporadycznie albo nawet w ogóle, już nie pamiętam.
                  Takie sytuacje się zdarzają, ciężko dociec powodów, czasem może to być problem styku w bagnecie, czasem wariująca bateria. No niestety elektronika jest coraz bardziej zaawansowana, soft zawiera błędy, itp.

Gdy np używam gripu do R, to w przypadku obcych baterii aparat pyta czy są obce, bo coś mu się nie zgadza. Wystarczy wskazać że obce i jest OK. Gdyby jednak następowało zawieszanie to pierwsza rzecz to zmiana na baterie oryginalne Canona.
                  Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.
                  linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• pawel.guraj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2013
                    • 1223

Zamieszczone przez cybulski
                    Mnie zawieszało się kiedyś lustro Nikona d610 z natywnym 70-200/4 VR, w przypadku obu sprzętów byłem pierwszym włascicielem wiec nie było mowy o to że coś mi spadło czy uderzyłem.
                    Bagnet tego szkła miał luzy i może to było powodem, nie wiem. U kogoś potem na d750 problem nie wystąpił bo kupił znajomy znając co się dzieje u mnie.
                    Zawieszał mi się też Sony z Samyangiem 35/1.4 i to dość często, po akualizacji softu szkła, występowało to bardzo sporadycznie albo nawet w ogóle, już nie pamiętam.
                    Takie sytuacje się zdarzają, ciężko dociec powodów, czasem może to być problem styku w bagnecie, czasem wariująca bateria. No niestety elektronika jest coraz bardziej zaawansowana, soft zawiera błędy, itp.
                    Moje wszystkie Soniaki zdecydowanie wieszały się częściej niż R5. Chyba mistrzem w tym był A7R3. Tam po prostu przyzwyczaiłem się, ze czasami trzeba wyjąć baterię

p,paw
                    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• atsf
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 4832

Zamieszczone przez pawel.guraj
                      Moje wszystkie Soniaki zdecydowanie wieszały się częściej niż R5. Chyba mistrzem w tym był A7R3. Tam po prostu przyzwyczaiłem się, ze czasami trzeba wyjąć baterię

p,paw
                      Czyli jednak R5 się zawiesza. I po co to pisać, że gdzie indziej Murzynów biją?

Komentarz

• pawel.guraj
                        Pełne uzależnienie
                        • 2013
                        • 1223

Zamieszczone przez atsf
                        Czyli jednak R5 się zawiesza. I po co to pisać, że gdzie indziej Murzynów biją?
                        Dwa posty wyżej napisałem, że zawiesił mi się ze 2 razy. Coś było w tym niejasnego?

p,paw

Komentarz

• mirror
                          Pełne uzależnienie
                          • 2018
                          • 1446

Zamieszczone przez atsf
                          też się obawiałem tego tematu bo wieszanie się ogólnie bezluster jest często poruszane - używam R5 od roku, więc stosunkowo krótko, optyka EF (głównie Elki ale podepnę tez raz na ruski rok rybę 15mm, z obcych jedynie S50A), przelotka najprostsza firmowa canona (czyli kawałek gazrurki ze stykami za 500 stów co to chińczyk zrobi taką samą za pięć dych bez grosza) nie zawiesił się ani razu, firmware najnowszy, jak kupiłem to firmware też był jakiś stosunkowo nowy (ale nie najnowszy bo upgrajdowałem na dzieńdobry), karty cfexpress sandisk 256GB i ostatnio angelbird 500GB (nie wiem co jest istotne) - ale jak piszę mam pewnie najkrótszy okres używania na jakieś sensowne statystyki więc może ktoś jeszcze - bo to ciekawy temat.
                          EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• pawel.guraj
                            Pełne uzależnienie
                            • 2013
                            • 1223

Zamieszczone przez mirror
                            też się obawiałem tego tematu bo wieszanie się ogólnie bezluster jest często poruszane - używam R5 od roku, więc stosunkowo krótko, optyka EF (głównie Elki ale podepnę tez raz na ruski rok rybę 15mm, z obcych jedynie S50A), przelotka najprostsza firmowa canona (czyli kawałek gazrurki ze stykami za 500 stów co to chińczyk zrobi taką samą za pięć dych bez grosza) nie zawiesił się ani razu, firmware najnowszy, jak kupiłem to firmware też był jakiś stosunkowo nowy (ale nie najnowszy bo upgrajdowałem na dzieńdobry), karty cfexpress sandisk 256GB i ostatnio angelbird 500GB (nie wiem co jest istotne) - ale jak piszę mam pewnie najkrótszy okres używania na jakieś sensowne statystyki więc może ktoś jeszcze - bo to ciekawy temat.
                            Pilnowanie najnowszego softu w bezlustrach to ważna sprawa. Każdy nowy fw ma te tajemnicze "general improvements" - czyli przeróżne bug'i, do których firmy się oficjalnie nie przyznają - właśnie wypadki wieszania się itp. Ja zawsze staram się mieć najnowszy FW - wcale nie ze względu na "ficzery" ale właśnie stabilność.

Nie ma co się oszukiwać. Dziś nie ma softu bez błędów. W szczególności jeżeli za jego pisanie biorą się firmy, który nie mają specjalnie dużego doświadczenia. Bo soft w DSLR to nie soft ;-)

p,paw
                            Ostatnio edytowany przez pawel.guraj; 50675.

Komentarz

• atsf
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 4832

Jeżeli przyjąć za dobrą monetę post przedmówcy, że takim wieszającym się R5 wymieniają płyty główne, co raczej nie wygląda na błędy softu, to jawi się teoria spiskowa mojego kumpla, że ta nagła i dziwna obniżka cen może mieć związek z nagromadzeniem się aparatów zwróconych przez klientów, a wymagających takiej naprawy. Jeżeli klient nie zorientuje się, lub nie podejmie działania w ciągu 14 dni, to jest ugotowany.

Komentarz

• mirror
                                Pełne uzależnienie
                                • 2018
                                • 1446

bezlustra mają za dużo komputera w komputerze co przy obecnym tempie wydawania nowych wersji softwaru powoduje że użytkownik zostaje betatesterem - ten kolega to go teraz kupił, czy to jakiś starszy temat.
                                EOS 3, 5D, R5

Komentarz

Pracuję...