X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robertskc7
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 1485

Odp: Canon EOS R5

Patrze realnie pod kątem zakupu nowego body z dwoma slotami. Boli mnie wywalić dodatkowo 2 tysiaki na karty pamięci do niego Przy zakupie aparatu, dodatkowe koszta nigdy nie są sprawą drugorzędną. Chyba że wchodzisz w system i kręcą Cię zabawki. Ja na tym zarabiam, dlatego zostałem w canonie, bo przesiadka na S była zbyt boląca finansowo. No ale skoro to ma być aparat legenda za jakieś tam kokosy - to nie jest on dla mnie. Czas pokaże. Na razie mam czym robić zdjęcia.
    www.robertzbiec.pl

Komentarz

• mirror
      Pełne uzależnienie
      • 2018
      • 1446

Zamieszczone przez robertskc7
      Patrze realnie pod kątem zakupu nowego body z dwoma slotami. Boli mnie wywalić dodatkowo 2 tysiaki na karty pamięci do niego Przy zakupie aparatu, dodatkowe koszta nigdy nie są sprawą drugorzędną. Chyba że wchodzisz w system i kręcą Cię zabawki. Ja na tym zarabiam, dlatego zostałem w canonie, bo przesiadka na S była zbyt boląca finansowo. No ale skoro to ma być aparat legenda za jakieś tam kokosy - to nie jest on dla mnie. Czas pokaże. Na razie mam czym robić zdjęcia.
      ja na tym nie zarabiam ale odczucia mam bardzo podobne i mam również worek szybkich SD a zdjęcia (te na których mi zależy) robię w tempie 1/5 minut i mam wrażenie że nawet najwolniejszy sandisk ultra się wyrobi. generalnie to ja drugiego slota na karty nie potrzebuję, pewnie transfer wolniejszej karty bedzie ograniczał transfer szybszej i użytkownicy z rzeczywistą potrzebą używania 2 szybkich kart będą narzekać - ale z mojego punktu widzenie to dobrze - system pozwoli na łagodne przejście ze starego na nowe
      EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Bechamot
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 2512

Zamieszczone przez szandor
        Do zrealizowania zapowiedzianych funkcji filmowych, oraz te 20 i 12 kl/s bez zapychania bufora posiadanie slotu CFE chyba jest niezbędne.

Druga sprawa, canon prawdopodobnie tak będzie pozycjonował cenowo tę puszkę, że koszt kart może stać się sprawa drugorzędną.
        jesli ten aparat bedzie mial taka cene, iz cena drogich kart bedzie drugorzedna , czyli jesli cena tego aparatu w momencie premiery bylaby wyzsza od przewartosciowanego 5mk4 i wyzsza od z7 lub a7IV - to wowczas w ogole ten aparat stanie sie sprawa drugorzedna.

Nie jest to kwestia li tylko mozliwosci finansowych , bo te 20 k pln kazdy kto chce to uciula , ale to kwestia zdrowego rozsadku.
        Leka reka wydaje wartosc 2 mkIV na charter jachtu na pare tygodni , nie wydam na aparat , gdyz rachunek kosztow / zysk ( w sferze emocjonalnej ) jest niekorzystny. Zdjec artystycznych nikt nie potrzebuje , dokumentalne Maja z czasem coraz wieksza wartosc , a te mozna robic niemal, ze kazdym aparatem.
        Jesli chodzi o kwestie zarobkowania , to jest to margines uzytkownikow. Zdecydowana wiekszosc nie zarobkuje , zreszta do tego celu sa aparaty lini 1d i 1dx , ciagle w uzyciu.
        Hobby , przyjmnosc ? - to nie uzasadnia zatraty zdrowego rozsadku.

niech kosztuje ile chce - powyzej pewnej granicy porownywalnej z cenami konkurencji - czarno to widze.

Wiec nie napalam sie. NIc nie wskazuje na to , by Canon byl w stanie rozwinac rzeczywiscie rewolucyjna konstrukcje.
        W R ograniczal 4k do formatu cropu , ze wzgledu na probloemy z odpriowadzeniem ciepla , ciekaw jestem czy w ciagu dwu lat rozwoju bylby w stanie odprowadzic cieplo przy filmie 8 k ? Zobaczymy jak to rozwiaze w rzeczywistosci.
        Cene tego aparatu w okolicach 4 k euro i wyzej nazwalbym niemoralna- sadzac na podstawie dostepnych opisow.
        Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• fret
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1503

Zamieszczone przez Bechamot
          jesli ten aparat bedzie mial taka cene, iz cena drogich kart bedzie drugorzedna , czyli jesli cena tego aparatu w momencie premiery bylaby wyzsza od przewartosciowanego 5mk4 i wyzsza od z7 lub a7IV - to wowczas w ogole ten aparat stanie sie sprawa drugorzedna.

Nie jest to kwestia li tylko mozliwosci finansowych , bo te 20 k pln kazdy kto chce to uciula , ale to kwestia zdrowego rozsadku.
          Leka reka wydaje wartosc 2 mkIV na charter jachtu na pare tygodni , nie wydam na aparat , gdyz rachunek kosztow / zysk ( w sferze emocjonalnej ) jest niekorzystny. Zdjec artystycznych nikt nie potrzebuje , dokumentalne Maja z czasem coraz wieksza wartosc , a te mozna robic niemal, ze kazdym aparatem.
          Jesli chodzi o kwestie zarobkowania , to jest to margines uzytkownikow. Zdecydowana wiekszosc nie zarobkuje , zreszta do tego celu sa aparaty lini 1d i 1dx , ciagle w uzyciu.

niech kosztuje ile chce - powyzej pewnej granicy porownywalnej z cenami konkurencji - czarno to widze.

Wiec nie napalam sie. NIc nie wskazuje na to , by Canon byl w stanie rozwinac rzeczywiscie rewolucyjna konstrukcje.
          W R ograniczal 4k do formatu cropu , ze wzgledu na probloemy z odpriowadzeniem ciepla , ciekaw jestem czy w ciagu dwu lat rozwoju bylby w stanie odprowadzic cieplo przy filmie 8 k ? Zobaczymy jak to rozwiaze w rzeczywistosci.
          Cene tego aparatu w okolicach 4 k euro i wyzej nazwalbym niemoralna- sadzac na podstawie dostepnych opisow.
          Trolle Sony już popuszczają w pampersy

Komentarz

• Bechamot
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 2512

zastanow sie kto troluje .
            Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• fret
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1503

zastanow sie kto troluje .
              Masz rację, według Jacka trollami są użytkownicy Canona. Taka władza, taki lajf. Trzeba się z tym pogodzić i odpuścić sobie CB.

Komentarz

• szandor
                Uzależniony
                • 2005
                • 624

Też tak myślę, jak puszka będzie poza zasięgiem cenowo-rozsądkowym, to cena kart jak napisałem będzie drugorzędna.
                Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
                R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• mirror
                  Pełne uzależnienie
                  • 2018
                  • 1446

mam nadzieję że raporty CIPA dają materiał do analizy dla naszej ulubionej firmy - pytanie w ktora stronę analiza pójdzie - jeśli w tą która sugerujecie to do czego będą podpinane te wypasione obiektywy R co je canon wypuszcza bo chyna nie myśli że użytkownicy RP je zakupią - moim zdaniem jeśli firma chce zachęcić uzytkowników do brdziej konkretnych zakupowych ruchów to musi coś pokazać zarówno od strony technologii jak i ceny - jeśli nie to będzie jak jest częśc odejdzie do sony, część pojedzie na wycieczkę za forsę której canon nie zobaczy, część wstrzyma decyzje zakupowe - wybór należy do naszej ulubionej firmy
                  EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• sv

... NIc nie wskazuje na to , by Canon byl w stanie rozwinac rzeczywiscie rewolucyjna konstrukcje.
                    W R ograniczal 4k do formatu cropu , ze wzgledu na probloemy z odpriowadzeniem ciepla , ciekaw jestem czy w ciagu dwu lat rozwoju bylby w stanie odprowadzic cieplo przy filmie 8 k ?
                    Właściwie miałem się nie odnosić do Twoich postów ponieważ zwykle piszesz bzdury, ale tym razem fantazja poniosła cię jeszcze dalej. Odniosę się tylko do tego fragmentu powyżej.

pierwszy aparat filmujący 4k: Canon 1dc
                    pierwszy aparat filmujący 4k/60p: Canon 1dx mk II
                    pierwszy aparat zapisujący RAW 5,5k 50/60p z pełnej klatki(do wewnątrz); 1dx mk III

i Ty piszesz, że "NIc nie wskazuje na to , by Canon byl w stanie rozwinac rzeczywiscie rewolucyjna konstrukcje"?? Twoje ulubione Sony nie ma kompletnie nic nowego do zaoferowania i jest w tej chwili najgorszym sprzętem do filmowania na rynku (420/100mb).
                    Skoro Canon potrafił poradzić sobie z odprowadzeniem ciepła przy RAWach 5,5k 50/60p (w uszczelnionym body), to poradzi sobie z odprowadzeniem ciepła z 8k , bo to jest praktycznie ta sama ilość danych (zakładając, że umiesz to policzyć).
                    Cena tego aparatu będzie adekwatna do jego specyfikacji. Jeżeli potwierdzą się rumorsy i zapowiedzi Canona, to nie widzę powodu, dla którego miał by być tani. Jeżeli będzie lepszy od A9 w foto i lepszy w wideo niż cokolwiek co jest dostępne w Sony (o co nie trudno) to dlaczego miałby być tańszy od A9 mk II, który kosztuje 22.000? Oczywiście po premierze R5, Sony o swoich aktualnych cenach będzie mogło zapomnieć. Mam nadzieję, że po tych przecenach kupisz sobie wreszcie A9 II za dychę po potrójnym cashbacku, wynajmiesz sobie ten jacht i przez dwa miesiące będzie z Tobą spokój, bo nie będziesz miał zasięgu i nie będziesz miał możliwości zaśmiecania tego forum swoimi dywagacjami.

Wielu przesiadło się z Canona na Sony w ostatnich kilku latach. Nawet jestem w stanie to zrozumieć, ale inwestowanie w Sony w 2020 to już nie błąd, to (kosztowna) głupota.
                    Ostatnio edytowany przez Gość; 827.

Komentarz

• zdebik
                      Pełne uzależnienie
                      • 2013
                      • 4065

Zamieszczone przez szandor
                      Wg najnowszej plotki z rumorsów R5 będzie wyposażony w 1 gniazdo CFEspress i 1 SD UHS-II.

One of the big questions about the upcoming Canon EOS R5, is what two card slots the camera will have. We have been told by a very good source that the Canon EOS R5 will have the following slots. CFExpress SD UHS-II I think this is what most people thought was going to happen, and […]

Mniej więcej połowie komentujących, takie rozwiązanie pasuje, reszta wolałaby 2 sloty CFE.
                      I git, nie wyobrażam sobie utraty 8h pracy ponieważ karta sd nawaliła. Cena kart to raczej margines, gorzej będzie z aparatem. Jak to mówia, tanio już było. A nowości w C sądząc po cenach szkłach RF, to jakaś totalna masakra.
                      https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• totamten
                        Początki nałogu
                        • 2013
                        • 316

"Leka reka wydaje wartosc 2 mkIV na charter jachtu na pare tygodni , nie wydam na aparat , gdyz rachunek kosztow / zysk ( w sferze emocjonalnej ) jest niekorzystny. "

Ja woleć aby wasza wstawiać oryginal letter... jak to jest po wasza.... tekst in English, albo do polska wasza nie kodzista... nie brać chinska translator!?

Komentarz

• mirror
                          Pełne uzależnienie
                          • 2018
                          • 1446

znowu czytam "milion pięćset dwa siedemset" i widzę że handlowcy już nakręcają nas cenowo - po co ta gorączka - w maju dowiemy się (wstępnie) czy ten sprzęt nadgonił dystans (tą przepaść jak by powiedzieli niektórzy) dzielący go od konkurencji i wtedy będzieny wiedzieć czy jesteśmy zainteresowani i pogadamy o "piniądzach" no i okaże się czy te "piniądze" wezmą rodzimi czy inni handlowcy jeśli nasi nie sprostają konkurencji - ale może nadal ma cropa na 4K (no bo klatka filmowa jest przecież apsc jak pisali handlowcy przy poprzednich premierach) i szkoda klawiatury na pisanie
                          Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
                          EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez mirror
                            znowu czytam "milion pięćset dwa siedemset" i widzę że handlowcy już nakręcają nas cenowo - po co ta gorączka - w maju dowiemy się (wstępnie) czy ten sprzęt nadgonił dystans (tą przepaść jak by powiedzieli niektórzy) dzielący go od konkurencji i wtedy będzieny wiedzieć czy jesteśmy zainteresowani i pogadamy o "piniądzach" no i okaże się czy te "piniądze" wezmą rodzimi czy inni handlowcy jeśli nasi nie sprostają konkurencji - ale może nadal ma cropa na 4K (no bo klatka filmowa jest przecież apsc jak pisali handlowcy przy poprzednich premierach) i szkoda klawiatury na pisanie
                            Jeżeli to do mnie ten tekst, to zapewniam cię, że jest mi zupełnie obojętne co kupisz, czy kupisz i dlaczego kupisz. Czy odpowiada ci pełna klatka, pół klatki czy mikro 4/3. To użalanie się nad tym jaki to Canon beznadziejny jest ostatnio modne i na czasie. Właściwie wszystkie dostępne obecnie sprzęty dowolnej firmy nie przeszkadzają ani w robieniu zdjęć, ani w robieniu filmów, a pogaduszki na tym forum to głównie bicie piany, ale skoro już jesteśmy na forum Canona, to bijmy pianę chociaż w temacie wątku, bo "********ość" Sony niektórzy zdążyli już opisać na wszystkie sposoby, łącznie ze sposobem gibania ekranu.

Skoro tak sobie rozważamy specyfikację to napiszę ci co ja sądzę;

zakładając, że 5r dostanie procesor z 1dx III to myślę, że:

8k będzie w RAW ale bez AF
                            4k 100/120 będzie z cropem (8bit 420)
                            4k 25/50 będzie bez cropa (być może 10bit 422)
                            To, że będzie slot CFast express to jest oczywiste, bo inaczej powyższego nie dałoby się zapisać.

Ale to tylko takie moje dywagacje, a z czasem zobaczymy co z tego się sprawdzi i czy się sprawdzi. Tak czy inaczej tego body nie kupię bo będzie dla mnie zbyt drogie, a jak już wspomniałem mam czym fotografować i filmować.
                            Ostatnio edytowany przez Gość; 827.

Komentarz

• candar
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 3366

Zapowiada się świetny aparat. Jednak niewiele wiadomo o tym,co finalnie wyjdzie z aparatu poza niepełną specyfikacją. Jeśli to wszystko się potwierdzi to może za 3-4 lata będzie można się na niego przesiąść, ale do tego czasu nasze "stare" aparaty z pewnością zrobią jeszcze dużo fajnych zdjęć.
                              Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• mirror
                                Pełne uzależnienie
                                • 2018
                                • 1446

Zamieszczone przez sven
                                Jeżeli to do mnie ten tekst, to zapewniam cię, że jest mi zupełnie obojętne co kupisz, czy kupisz i dlaczego kupisz. Czy odpowiada ci pełna klatka, pół klatki czy mikro 4/3. To użalanie się nad tym jaki to Canon beznadziejny jest ostatnio modne i na czasie. Właściwie wszystkie dostępne obecnie sprzęty dowolnej firmy nie przeszkadzają ani w robieniu zdjęć, ani w robieniu filmów, a pogaduszki na tym forum to głównie bicie piany, ale skoro już jesteśmy na forum Canona, to bijmy pianę chociaż w temacie wątku, bo "********ość" Sony niektórzy zdążyli już opisać na wszystkie sposoby, łącznie ze sposobem gibania ekranu.

Skoro tak sobie rozważamy specyfikację to napiszę ci co ja sądzę;

zakładając, że 5r dostanie procesor z 1dx III to myślę, że:

8k będzie w RAW ale bez AF
                                4k 100/120 będzie z cropem (8bit 420)
                                To, że będzie slot CFast express to jest oczywiste, bo inaczej powyższego nie dałoby się zapisać.

Ale to tylko takie moje dywagacje, a z czasem zobaczymy co z tego się sprawdzi i czy się sprawdzi. Tak czy inaczej tego body nie kupię bo będzie dla mnie zbyt drogie, a jak już wspomniałem mam czym fotografować i filmować.
                                ja chyba dośc wyraźnie deklaruję w moich postach że przynajmniej na razie nie mam zamiaru opuścić naszej ulubionej firmy - w moim poście słowo "sony" nie pada - co do preferencji rozmiarowych to jestem "wyznawcą" pełnej klatki w moim przypadku aparaty półklatkowe naszej ulubionej firmy nie sprawdzają się tak dobrze jak pełnoklatkowe (może jakies nowe konstrukcje ale nie mam czasu na wiczne testy i poszukiwania) - jestem amatorem robiącym zdjęcia dla przyjemności i z utęsknieniem czekam aż nasza ulubiona firma zdecyduje się pokazać coś na co amator taki jak ja zdecyduje wydać kasę - raczej jestem odbiorcą serii 6 niż serii 5 ale straciłem nadzieję że nasza ulubiona firma w serii 6 zaprezentuje produkt który uznałbym za warty kupienia - zmieniałby istotnie coś w mojej fotografii - stad zainteresowanie serią 5 kasa większa ale produkt (mniej) wykastrowany.

co do specyfikacji to zakładam że wiesz więcej niż ja i

ale bez "byc może 422" i nie na rejestratorze zewnętrznym tylko w korpusie jest wystarczającym minimum dla takiego amatora jak ja - czasem filmuję ale pewnie będę więcej
                                kastrowanie tego uznam za śmieszne w dzisiejszych czasach i rzeczywistości i za kasę o której piszecie.
                                EOS 3, 5D, R5

Komentarz

Pracuję...