Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
tutaj masz zamontowany aparat przez uchwyt L.
Ale jesli zalozyc na glowice mocujac bezposrednio czyli w pozycji poziomej , i potem odchylic o 90 stopni do pionu glowice ( ostatecznie po to ona jest ) , to juz nie wyglada to tak dobrze.
ale przeciez w kulce mozna sobie samemu wybrac w ktora strone sie pochyla
i nie, glowica nie jest po to, zeby ja obracac o 90 stopni tak po prostu. tzn. mozna, jak to jest jakis powershot czy inna komorka. ale z normalnej wielkosci aparaatem to raczej tylko jesli ktos bardzo sie upiera przy spartoleniu stabilnosci
Zamieszczone przez Bechamot
Mozna ale trzeba tak obrocic by ekranik byl na gorze , wowczas nie ma kolizji
ale kolizji z czym, bo nie wychwycilem?
, ale i spust jest na dole aparatu - jest to mniej wygodne. Pewnie ze tragedii nie ma , ale to rozwiazanie z uchylaniem monitorka na bok za wygodne nie jest.
Duzo machania rekami.
W innym systemmie wystrczy jeden ruch zeby zobaczyc obraz z gory . Tutaj trrzeba najpierw otworzyc i potem jestcze obrocic , no i uchwyt aparatu nie jest wygodny , gdyz monitorek przebiega akurat w miejscu gdzie winna przebiegac dlon / nadgarstek.
znaczy ja sie zgadzam, ze to nie jest idealne. ale chyba nie az tak niewygodne jak probujesz to namalowac
ale w sumie jestesmy zgodni . nie jest to rzeczywiscie optymalne rozwiazanie.
i tu niestety pies pogrzebany... ja bym chcial pouzywac czegos takiego jak Fiudzi (czy ten potworek co Pentax drzewiej zrobil). na oko wydaje sie lepsze funkcjonalnie, pytanie jak w realu to sie sprawdza i jak wyglada zywotnosc
ale przeciez w kulce mozna sobie samemu wybrac w ktora strone sie pochyla
mozna , oczywiscie - ekranikiem do gory , wowczas przycisk spustu migawki jest na dole . wygodniej jest na gorze .
pewnie , ze to drobiazg , ale jednak . Skoro tak dorbiazgowo ro roztrzasamy.
Zreszta tego aparatu jeszcze nie ma , dopiero tylko zdjecia i zapowiedz.
przychodzi mi do glowy mysl , czy to aby Canon nie specjalnie wypuscil taka sade wczesniej , po to by wysadowac ceny.
wiec odpowiadam canonowi .
Ok 3000 eu bedzie b . ok i wybaczy sie canonowi opieszalosc w przeszlosci .
ok 4000 bedzie , zle - przedluze Embargo na zakup produktow canona o nastepnych pare lat.
Trzy z programowanych przycisków w A7x można ustawić jako "chwilowe".
Gdy przycisk zaprogramowany jako "chwilowy" jest naciśnięty to cały zestaw ustawień przypisany do tego przycisku nadpisuje swoje ustawienia na aktualnie ustawienia w aparacie, po puszczeniu przycisku sytuacja powraca do "z przed naciśnięcia".
Bardzo mi to "przypasowało"
Czy w nowych puszkach Canona są takie możliwości ?
Trzy z programowanych przycisków w A7x można ustawić jako "chwilowe".
Gdy przycisk zaprogramowany jako "chwilowy" jest naciśnięty to cały zestaw ustawień przypisany do tego przycisku nadpisuje swoje ustawienia na aktualnie ustawienia w aparacie, po puszczeniu przycisku sytuacja powraca do "z przed naciśnięcia".
Bardzo mi to "przypasowało"
Czy w nowych puszkach Canona są takie możliwości ?
jp
nie wiem i w sumie dla mnie to nieistotne, w starych jest C1 C2 C3 - chwilowość przycisków sony mnie nie przekonuje nie mam trzeciej ręki żeby trzymać jakiś przycisk na korpusie podczas robienia zdjęcia (ogólnie to często wcale nie trzymam rąk na korpusie jak robię zdjęcie), nie widzę zastosowania dla takich chwilowych przycisków (obsługujących całe zestawy ustawień) w moim fotografowaniu - robisz zdjęcia na wojnie? że czegoś takiego potrzebujesz? i czy nie jest tak przypadkiem że cała para idzie w przyciski, a na fotografię zostaje bardzo niewiele?
coś podobnego w canonie czego używam to w moim przypadku zmiana funkcji przycisku podglądu ostrości ale to obsługuje jedną funkcję a nie cały zestaw
ergonomia canona mi odpowiada (choc pewnie dałoby się ją ulepszyć) i nie szukam rewolucyjnych rozwiązań w tym temacie - wręcz przeciwnie.
nie wiem i w sumie dla mnie to nieistotne, w starych jest C1 C2 C3 - chwilowość przycisków sony mnie nie przekonuje nie mam trzeciej ręki żeby trzymać jakiś przycisk na korpusie podczas robienia zdjęcia (ogólnie to często wcale nie trzymam rąk na korpusie jak robię zdjęcie), nie widzę zastosowania dla takich chwilowych przycisków (obsługujących całe zestawy ustawień) w moim fotografowaniu - robisz zdjęcia na wojnie? że czegoś takiego potrzebujesz? i czy nie jest tak przypadkiem że cała para idzie w przyciski, a na fotografię zostaje bardzo niewiele?
coś podobnego w canonie czego używam to w moim przypadku zmiana funkcji przycisku podglądu ostrości ale to obsługuje jedną funkcję a nie cały zestaw
ergonomia canona mi odpowiada (choc pewnie dałoby się ją ulepszyć) i nie szukam rewolucyjnych rozwiązań w tym temacie - wręcz przeciwnie.
Też mam tylko 2 ręce ale z kciukami których używam (do "chwilowych") gdy aparat mam "przy oku", u mnie te 3 "chwilowe" to :
1. (ustawione mam AF-S, pojedyncze, A (przesłona)) -> AF-C, seryjne, S (ustawienie czasu migawki)
2. (ustawione mam pojedyncze) -> bracketing 5 (+/- 2 EV)
3. -> zarys
"Chwilowe" przyciski są przydatne, fajnie by było aby R5 miał coś podobnego.
Przydałby mi się co najmniej jeszcze jeden "chwilowy", przypisałbym powiększenie 12x.
Teraz by powiększyć/sprawdzić AF muszę nacisnąć 3 (lub 4) razy przyciski by powrócić do stany wyjściowego, a wtedy bym nacisnął i puścił
jp
Ergonomia
Ręce mamy jakie mamy a chcemy by :
- ML było małe
- trzymało w ręku dobrze
- dobrze obsługiwało dużą ilość przycisków
Przypomina mi to opowieść jak zakompleksiały facet złowił złotą rybkę i poprosił ją by miał członka aż do ziemi.
Rybka się zgodziła.
Obudził się rano i.... miał bardzo krótkie nogi.
trudno bedzie o lepsza wygode obslugi niz w dslr lini 5.
moim zdaniem c1...c3 zalatwia sprawe wystraczajaco.
tez jakos nigdy nie lubilem jednoczesnie naciskac dwa przyciski .To mnie zawsze troche dekoncentrowalo.
być może w sony take rozwiązania są konieczne ze wględu na legendarne już menu w aparatach tej firmy - znaczy legendarnie zawikłane
z pewnoscia tak chwilowosc bdzie się sprawdzać np na powiekszeniu tu pełna zgoda, lub nawet na przełączeniu A - S ale na braketingu tego nie widzę - nie robię bracketingu z ręki
w podobny sposob uzywam przycisku podlądu ostrości (ale nie do podglądu ostrości)
ergonomia nie polega na tym żeby aparat był mały - mały to nie znaczy ergonomiczny - znowu naciągasz rzeczywistość do z góry załozonej tezy
no popatrz jak podobnie ja codziennie rano budzę się z canonem w torbie i nic się nie zmienia, mam nadzieję że za jakiś czas będzie to inny model canona jak złota rybka pozwoli
być może w sony take rozwiązania są konieczne ze wględu na legendarne już menu w aparatach tej firmy - znaczy legendarnie zawikłane
z pewnoscia tak chwilowosc bdzie się sprawdzać np na powiekszeniu tu pełna zgoda, lub nawet na przełączeniu A - S ale na braketingu tego nie widzę - nie robię bracketingu z ręki
w podobny sposob uzywam przycisku podlądu ostrości (ale nie do podglądu ostrości)
ergonomia nie polega na tym żeby aparat był mały - mały to nie znaczy ergonomiczny - znowu naciągasz rzeczywistość do z góry załozonej tezy
no popatrz jak podobnie ja codziennie rano budzę się z canonem w torbie i nic się nie zmienia, mam nadzieję że za jakiś czas będzie to inny model canona jak złota rybka pozwoli
Być może zmienisz zdanie jak/gdy zaczniesz używać.
Może w R5 ?
U mnie przejście "chwilowe" (#174): -> 2
na bracketing to wtedy gdy w wizjerze histogram znacznie poza zakresem.
Niekoniecznie dla HDR a częściej dla możliwości późniejszego wyboru w kompie lepiej naświetlonego kadru (do celów obróbki) -> 3
sprawdzenie głębi ostrości gdy trzeba
"Chwilowe" przyciski są przydatne, fajnie by było aby R5 miał coś podobnego.
To raczej oczywista - oczywistość, że powinien mieć to każdy aparat
Zamieszczone przez jan pawlak
Przydałby mi się co najmniej jeszcze jeden "chwilowy", przypisałbym powiększenie 12x.
Teraz by powiększyć/sprawdzić AF muszę nacisnąć 3 (lub 4) razy przyciski by powrócić do stany wyjściowego, a wtedy bym nacisnął i puścił
jp
?
W A7 III mam pod guzikiem AF-on w trybie podglądu zdjęć maksymalne powiększenie punktu, w którym ustawiana była ostrość w ramce AF. Czyli np. aby sprawdzić, czy ostrość jest na oku w trybie AF-C Eye-AF , jeden ruch i wiem, że ostro tam, gdzie powinno, ale ostro jest zawsze
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
czyli klasyka CB... o czymkolwiek watek by nie byl i tak skonczy sie na Sony?
powoli zaczynam sie bac lodowke w pracy otworzyc, bo jeszcze z niej Stalin wyskoczy... wroc... Sony wyskoczy. nie te czasy :/
Lepsze jest to, że jak zwrócisz tym panom uwagę, to oskarżą cię o hejt. Później przyjdzie Jacek i skasuje twoje posty.
(tzn. Twoich pewnie akurat nie )
Komentarz