X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12158

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez Bechamot
    tutaj masz zamontowany aparat przez uchwyt L.
    Ale jesli zalozyc na glowice mocujac bezposrednio czyli w pozycji poziomej , i potem odchylic o 90 stopni do pionu glowice ( ostatecznie po to ona jest ) , to juz nie wyglada to tak dobrze.
    ale przeciez w kulce mozna sobie samemu wybrac w ktora strone sie pochyla

i nie, glowica nie jest po to, zeby ja obracac o 90 stopni tak po prostu. tzn. mozna, jak to jest jakis powershot czy inna komorka. ale z normalnej wielkosci aparaatem to raczej tylko jesli ktos bardzo sie upiera przy spartoleniu stabilnosci

Mozna ale trzeba tak obrocic by ekranik byl na gorze , wowczas nie ma kolizji
    ale kolizji z czym, bo nie wychwycilem?

, ale i spust jest na dole aparatu - jest to mniej wygodne. Pewnie ze tragedii nie ma , ale to rozwiazanie z uchylaniem monitorka na bok za wygodne nie jest.
    Duzo machania rekami.
    W innym systemmie wystrczy jeden ruch zeby zobaczyc obraz z gory . Tutaj trrzeba najpierw otworzyc i potem jestcze obrocic , no i uchwyt aparatu nie jest wygodny , gdyz monitorek przebiega akurat w miejscu gdzie winna przebiegac dlon / nadgarstek.
    znaczy ja sie zgadzam, ze to nie jest idealne. ale chyba nie az tak niewygodne jak probujesz to namalowac

ale w sumie jestesmy zgodni . nie jest to rzeczywiscie optymalne rozwiazanie.
    i tu niestety pies pogrzebany... ja bym chcial pouzywac czegos takiego jak Fiudzi (czy ten potworek co Pentax drzewiej zrobil). na oko wydaje sie lepsze funkcjonalnie, pytanie jak w realu to sie sprawdza i jak wyglada zywotnosc
    www albo tez flickr

Komentarz

• Bechamot
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 2512

Zamieszczone przez akustyk
      ale przeciez w kulce mozna sobie samemu wybrac w ktora strone sie pochyla
      mozna , oczywiscie - ekranikiem do gory , wowczas przycisk spustu migawki jest na dole . wygodniej jest na gorze .
      pewnie , ze to drobiazg , ale jednak . Skoro tak dorbiazgowo ro roztrzasamy.

Zreszta tego aparatu jeszcze nie ma , dopiero tylko zdjecia i zapowiedz.
      przychodzi mi do glowy mysl , czy to aby Canon nie specjalnie wypuscil taka sade wczesniej , po to by wysadowac ceny.

wiec odpowiadam canonowi .
      Ok 3000 eu bedzie b . ok i wybaczy sie canonowi opieszalosc w przeszlosci .
      ok 4000 bedzie , zle - przedluze Embargo na zakup produktow canona o nastepnych pare lat.
      Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• jan pawlak
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 4283

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: DSCF0386.acr.jpeg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 37,9 KB
ID: 2082994

Nazwa: DSCF0372.acr_Flip.jpeg
Rozmiar: 45,5 KB
ID: 2082995

Nazwa: DSCF0392.acr.jpeg
Rozmiar: 48,2 KB
ID: 2082996

jp
        Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
        puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
        Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
        http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
        public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• mirror
          Pełne uzależnienie
          • 2018
          • 1446

jeszcze ze dwa luźne przyciski do przypisania funkcji by się przydały ale of-on jest a to już dużo
          EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• jan pawlak
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 4283

Trzy z programowanych przycisków w A7x można ustawić jako "chwilowe".

Gdy przycisk zaprogramowany jako "chwilowy" jest naciśnięty to cały zestaw ustawień przypisany do tego przycisku nadpisuje swoje ustawienia na aktualnie ustawienia w aparacie, po puszczeniu przycisku sytuacja powraca do "z przed naciśnięcia".
            Bardzo mi to "przypasowało"

Czy w nowych puszkach Canona są takie możliwości ?

jp
            puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Komentarz

• sv

szkoda, że nie dali gładzika na AF ON tak jak w 1dx III. To jest mega wygodne rozwiązanie.

Komentarz

• aciek_l
                Bywalec
                • 2009
                • 213

Zamieszczone przez sven
                szkoda, że nie dali gładzika na AF ON tak jak w 1dx III. To jest mega wygodne rozwiązanie.
                Pewnie dadzą w R5mkII. Albo w R1?

Komentarz

• mirror
                  Pełne uzależnienie
                  • 2018
                  • 1446

Zamieszczone przez jan pawlak
                  Trzy z programowanych przycisków w A7x można ustawić jako "chwilowe".

Gdy przycisk zaprogramowany jako "chwilowy" jest naciśnięty to cały zestaw ustawień przypisany do tego przycisku nadpisuje swoje ustawienia na aktualnie ustawienia w aparacie, po puszczeniu przycisku sytuacja powraca do "z przed naciśnięcia".
                  Bardzo mi to "przypasowało"

Czy w nowych puszkach Canona są takie możliwości ?

jp
                  nie wiem i w sumie dla mnie to nieistotne, w starych jest C1 C2 C3 - chwilowość przycisków sony mnie nie przekonuje nie mam trzeciej ręki żeby trzymać jakiś przycisk na korpusie podczas robienia zdjęcia (ogólnie to często wcale nie trzymam rąk na korpusie jak robię zdjęcie), nie widzę zastosowania dla takich chwilowych przycisków (obsługujących całe zestawy ustawień) w moim fotografowaniu - robisz zdjęcia na wojnie? że czegoś takiego potrzebujesz? i czy nie jest tak przypadkiem że cała para idzie w przyciski, a na fotografię zostaje bardzo niewiele?

coś podobnego w canonie czego używam to w moim przypadku zmiana funkcji przycisku podglądu ostrości ale to obsługuje jedną funkcję a nie cały zestaw

ergonomia canona mi odpowiada (choc pewnie dałoby się ją ulepszyć) i nie szukam rewolucyjnych rozwiązań w tym temacie - wręcz przeciwnie.
                  EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• jan pawlak
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 4283

Zamieszczone przez mirror
                    nie wiem i w sumie dla mnie to nieistotne, w starych jest C1 C2 C3 - chwilowość przycisków sony mnie nie przekonuje nie mam trzeciej ręki żeby trzymać jakiś przycisk na korpusie podczas robienia zdjęcia (ogólnie to często wcale nie trzymam rąk na korpusie jak robię zdjęcie), nie widzę zastosowania dla takich chwilowych przycisków (obsługujących całe zestawy ustawień) w moim fotografowaniu - robisz zdjęcia na wojnie? że czegoś takiego potrzebujesz? i czy nie jest tak przypadkiem że cała para idzie w przyciski, a na fotografię zostaje bardzo niewiele?

coś podobnego w canonie czego używam to w moim przypadku zmiana funkcji przycisku podglądu ostrości ale to obsługuje jedną funkcję a nie cały zestaw

ergonomia canona mi odpowiada (choc pewnie dałoby się ją ulepszyć) i nie szukam rewolucyjnych rozwiązań w tym temacie - wręcz przeciwnie.
                    Też mam tylko 2 ręce ale z kciukami których używam (do "chwilowych") gdy aparat mam "przy oku", u mnie te 3 "chwilowe" to :
                    1. (ustawione mam AF-S, pojedyncze, A (przesłona)) -> AF-C, seryjne, S (ustawienie czasu migawki)
                    2. (ustawione mam pojedyncze) -> bracketing 5 (+/- 2 EV)
                    3. -> zarys

"Chwilowe" przyciski są przydatne, fajnie by było aby R5 miał coś podobnego.

Przydałby mi się co najmniej jeszcze jeden "chwilowy", przypisałbym powiększenie 12x.
                    Teraz by powiększyć/sprawdzić AF muszę nacisnąć 3 (lub 4) razy przyciski by powrócić do stany wyjściowego, a wtedy bym nacisnął i puścił

jp

Ergonomia
                    Ręce mamy jakie mamy a chcemy by :
                    - ML było małe
                    - trzymało w ręku dobrze
                    - dobrze obsługiwało dużą ilość przycisków

Przypomina mi to opowieść jak zakompleksiały facet złowił złotą rybkę i poprosił ją by miał członka aż do ziemi.
                    Rybka się zgodziła.
                    Obudził się rano i.... miał bardzo krótkie nogi.

jp

Komentarz

• Bechamot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 2512

trudno bedzie o lepsza wygode obslugi niz w dslr lini 5.

moim zdaniem c1...c3 zalatwia sprawe wystraczajaco.
                      tez jakos nigdy nie lubilem jednoczesnie naciskac dwa przyciski .To mnie zawsze troche dekoncentrowalo.
                      Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• mirror
                        Pełne uzależnienie
                        • 2018
                        • 1446

być może w sony take rozwiązania są konieczne ze wględu na legendarne już menu w aparatach tej firmy - znaczy legendarnie zawikłane
                        z pewnoscia tak chwilowosc bdzie się sprawdzać np na powiekszeniu tu pełna zgoda, lub nawet na przełączeniu A - S ale na braketingu tego nie widzę - nie robię bracketingu z ręki
                        w podobny sposob uzywam przycisku podlądu ostrości (ale nie do podglądu ostrości)
                        ergonomia nie polega na tym żeby aparat był mały - mały to nie znaczy ergonomiczny - znowu naciągasz rzeczywistość do z góry załozonej tezy
                        no popatrz jak podobnie ja codziennie rano budzę się z canonem w torbie i nic się nie zmienia, mam nadzieję że za jakiś czas będzie to inny model canona jak złota rybka pozwoli
                        EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• jan pawlak
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 4283

Zamieszczone przez mirror
                          być może w sony take rozwiązania są konieczne ze wględu na legendarne już menu w aparatach tej firmy - znaczy legendarnie zawikłane
                          z pewnoscia tak chwilowosc bdzie się sprawdzać np na powiekszeniu tu pełna zgoda, lub nawet na przełączeniu A - S ale na braketingu tego nie widzę - nie robię bracketingu z ręki
                          w podobny sposob uzywam przycisku podlądu ostrości (ale nie do podglądu ostrości)
                          ergonomia nie polega na tym żeby aparat był mały - mały to nie znaczy ergonomiczny - znowu naciągasz rzeczywistość do z góry załozonej tezy
                          no popatrz jak podobnie ja codziennie rano budzę się z canonem w torbie i nic się nie zmienia, mam nadzieję że za jakiś czas będzie to inny model canona jak złota rybka pozwoli
                          Być może zmienisz zdanie jak/gdy zaczniesz używać.
                          Może w R5 ?

U mnie przejście "chwilowe" (#174):
                          -> 2
                          na bracketing to wtedy gdy w wizjerze histogram znacznie poza zakresem.
                          Niekoniecznie dla HDR a częściej dla możliwości późniejszego wyboru w kompie lepiej naświetlonego kadru (do celów obróbki)
                          -> 3
                          sprawdzenie głębi ostrości gdy trzeba

jp

Komentarz

• candar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 3366

"Chwilowe" przyciski są przydatne, fajnie by było aby R5 miał coś podobnego.
                            To raczej oczywista - oczywistość, że powinien mieć to każdy aparat

Przydałby mi się co najmniej jeszcze jeden "chwilowy", przypisałbym powiększenie 12x.
                            Teraz by powiększyć/sprawdzić AF muszę nacisnąć 3 (lub 4) razy przyciski by powrócić do stany wyjściowego, a wtedy bym nacisnął i puścił
                            jp
                            ?

W A7 III mam pod guzikiem AF-on w trybie podglądu zdjęć maksymalne powiększenie punktu, w którym ustawiana była ostrość w ramce AF. Czyli np. aby sprawdzić, czy ostrość jest na oku w trybie AF-C Eye-AF , jeden ruch i wiem, że ostro tam, gdzie powinno, ale ostro jest zawsze
                            Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                            Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12158

czyli klasyka CB... o czymkolwiek watek by nie byl i tak skonczy sie na Sony?

powoli zaczynam sie bac lodowke w pracy otworzyc, bo jeszcze z niej Stalin wyskoczy... wroc... Sony wyskoczy. nie te czasy :/
                              www albo tez flickr

Komentarz

• tomfoot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 2277

Zamieszczone przez akustyk
                                czyli klasyka CB... o czymkolwiek watek by nie byl i tak skonczy sie na Sony?

powoli zaczynam sie bac lodowke w pracy otworzyc, bo jeszcze z niej Stalin wyskoczy... wroc... Sony wyskoczy. nie te czasy :/
                                Lepsze jest to, że jak zwrócisz tym panom uwagę, to oskarżą cię o hejt. Później przyjdzie Jacek i skasuje twoje posty.
                                (tzn. Twoich pewnie akurat nie )

Komentarz

Pracuję...