X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • candar
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 3366

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez akustyk
    czyli klasyka CB... o czymkolwiek watek by nie byl i tak skonczy sie na Sony?

powoli zaczynam sie bac lodowke w pracy otworzyc, bo jeszcze z niej Stalin wyskoczy... wroc... Sony wyskoczy. nie te czasy :/
    [MENTION=984]akustyk[/MENTION] Jesteś przewrazliwiony Odpisałem JP, bo zaczyna coś dziwnego rzeźbić i zaczynam się zastanawiać, czy aby na pewno zna swój aparat Ale zdajesz sobie sprawę, że istnieją pozaświaty i pozaprzestrzeń, w których funkcjonują również aparaty innych firm i nie da uniknąć porównań dotyczących różnic technologicznych i funkcjonalnych ?

5D też tak miały - czyli np. 5D III miał maksymalne powiększenie w punkcie ostrzenia ramki AF w podglądzie zdjęcia pod lupką. Jeden ruch i wszystko było wiadomo. Piszę o tym bo ktoś pisał, że w 5D IV miał z tym problem i nie potrafił tego sobie ustawić.

Dla mnie to kluczowa sprawa bo nie lubię robić 1000 zdjęć po to, aby wybrać z nich jedno z poprawną ostrością.
    Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• mirror
      Pełne uzależnienie
      • 2018
      • 1446

Zamieszczone przez jan pawlak
      Być może zmienisz zdanie jak/gdy zaczniesz używać.
      Może w R5 ?
      a jaka jest różnica w robieniu bracketingu z ręki w 6D czy R5 czy 80D czy w jeszcze czymś innym np w analogowym eosie 3 bo ja nie widzę związku z korpusem - jeśli zdjęcia nie będą łączone z założenia, a musisz robić bracketing to oznacza ze nie jesteś w stanie ocenić ekspozycji (przy histogramie w wizjerze to już zupełnie nie rozumiem) albo aparat źle naświetla - oczywiście takie rozwiązanie problemu (bracketing) jest akceptowalne ale nie robiłbym z tego zalety to raczej obejście jakiegoś problemu sprzętu lub użytkownika sprzętu

przy legendarnym DR sony braketing z ręki żeby wybrać ekspozycję? - a tyle się naczytałem o legendarnym DR sony - musicie uspójnić te zeznania - oczywiście każdy foci jak lubi lub jak uważa że jest dobrze ale wszystko ma jakieś granice - a ja głupi myślałem że jak kupię sony to będzie można zapomnieć o bracketingu

tak czy inaczej bracketingu z ręki nie planuję - nie mam takich potrzeb
      EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12158

Zamieszczone przez tomfoot
        Lepsze jest to, że jak zwrócisz tym panom uwagę, to oskarżą cię o hejt. Później przyjdzie Jacek i skasuje twoje posty.
        (tzn. Twoich pewnie akurat nie )
        tomfoot... ale czy ja jestem "Napisz do Kasi"?

Zamieszczone przez candar
        Jesteś przewrazliwiony
        jestem. tak.

ale jak za 2 strony w watku nie pozostanie nic wiecej niz Sony akbar, to stawiasz Kasztelana. no albo Namyslow
        Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
        www albo tez flickr

Komentarz

• tomfoot
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 2277

tomfoot... ale czy ja jestem "Napisz do Kasi"?
          Sugerujesz, że Jacek to Kasia?

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12158

Zamieszczone przez tomfoot
            Sugerujesz, że Jacek to Kasia?
            www albo tez flickr

Komentarz

• jan pawlak
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 4283

To raczej oczywista - oczywistość, że powinien mieć to każdy aparat

?

W A7 III mam pod guzikiem AF-on w trybie podglądu zdjęć maksymalne powiększenie punktu, w którym ustawiana była ostrość w ramce AF. Czyli np. aby sprawdzić, czy ostrość jest na oku w trybie AF-C Eye-AF , jeden ruch i wiem, że ostro tam, gdzie powinno, ale ostro jest zawsze
              Chodzi o czas robienia zdjęcia, przed jego zrobieniem
              Wciskasz spust do połowy, pojawia się sygnał złapania AF i..... czy dobra i tam gdzie trzeba ustawiona ostrość ?
              Przy matrycach o dużym Mpix i chęci powiększeń w niektórych sytuacjach zdjęciowych jest to istotne.

Teraz by to sprawdzić muszę trzymając spust "do połowy" nacisnąć 3 (lub 4 razy) zaprogramowany przycisk by zobaczyć/przejść kolejno przez sekwencję powiększenia 6,2x, 12,4x i wrócić do pełnego kadru.
              Zamiast raz nacisnąć i puścić "chwilowy"

jp
              Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
              puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
              Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
              http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
              public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• michalab
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1580

Panowie następnym razem, proponuję pytanie czy jakaś funkcja jest czy nie ma, bez pisania, że jest w Sony. Bo wtedy momentalnie znajdzie się kilku, którzy będą tłumaczyć, że obecność takiej funkcji nie tylko nie jest potrzebna, ale wręcz szkodliwa.
                Zapraszam

Komentarz

• candar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 3366

Zamieszczone przez michalab
                  Panowie następnym razem, proponuję pytanie czy jakaś funkcja jest czy nie ma, bez pisania, że jest w Sony. Bo wtedy momentalnie znajdzie się kilku, którzy będą tłumaczyć, że obecność takiej funkcji nie tylko nie jest potrzebna, ale wręcz szkodliwa.
                  Jestem za! Niepotrzebnie wdawałem się w dyskusję z JP. MEA CULPA!
                  Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• jan pawlak
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 4283

Jestem za! Niepotrzebnie wdawałem się w dyskusję z JP. MEA CULPA!
                    Nie, to moja wina, przepraszam !!

"Pokazałem" zdjęcia/link R5 (#168), podoba mi się i spytałem czy ma (będzie mieć) funkcje "chwilowe", wyraziłem nadzieję że tak bo bardzo mi "pasują".
                    I to wywołało "odpowiednie" wystąpienia obrońców Strefy Wolnej Od .....

Tylko nie wiem Od Czego :
                    - czy funkcji "chwilowych" w ogóle,
                    - czy funkcji "chwilowych" w R5,
                    - czy funkcji "chwilowych" bo są zaimplementowane w A7x
                    - czy tylko od Sony

jp

PS
                    Kiedyś na Kubie rodacy gdy krytycznie mówili o Fidelu to mówili/używali nazwiska Kowalski
                    Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• zdebik
                      Pełne uzależnienie
                      • 2013
                      • 4065

Może warto zmienic nazwy wątków na EOSR5/1Dmk3 w czym jest gorszy od A73 itd itd.

Dodałbym jeszcze jeden, "Ustawienia aparatu Pana Jana", żeby nowi nie gubili się w gaszczu menu.

Wracając do tematu, ciekawe jak Canon podejdzie do tematu nowych lampek i wyzwalacza.
                      https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• szandor
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 624

Panowie trochę więcej luzu, widać, że macie kompleks "sony", a w stosunku do "JP" szczególnie. Pewnie połowa postów jest bez sensu, co mało przeszkadza, ale wystarczy jedno słowo sony, a krew wam się burzy. Gdyby nie to wredne sony, to canon dalej by sobie spokojnie drzemał. Wiem, to boli, ale na tę chwilę bezlustra sony są lepsze, więc do czego można porównywać puszki naszej firmy. Na CB wielu bijących pianę nie miało sony w ręku, ale wiedzą o tych puszkach wszystko.

Mam R-kę, miałem S, na 99% kupię tę na razie wyimaginowaną R5, ale ołtarzyka canona w domu nie mam.
                        Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
                        R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12158

Zamieszczone przez szandor
                          Panowie trochę więcej luzu, widać, że macie kompleks "sony", a w stosunku do "JP" szczególnie.
                          osobiscie jestem zmeczony tym, ze co watek to i tak konczy sie na pier* co to nie Sony... zwisa mi czy to jest sprowokowane przez wyznawce tej czy innej marki. chcialbym wejsca na watek zatytulowany Canon xD/Rx, w ktorym mowa jest o tym Canonie xD/Rx. albo nie... realistycznie: w ktorym jest jakas dyskusja o tym modelu a nie tylko notoryczne pyskowki.

jako moderator jestem jeszcze bardziej zmeczony tym, ze notorycznie trzeba czyscic watki z pyskowek. nie wnikam w to kto winny, ale wiecznie wywolywane sa tym samym "Sony akbar" badz "* Sony w tylna czesc ciala". do wyboru do koloru...

Pewnie połowa postów jest bez sensu, co mało przeszkadza, ale wystarczy jedno słowo sony, a krew wam się burzy. Gdyby nie to wredne sony, to canon dalej by sobie spokojnie drzemał.
                          no ale to moze idz sobie opowiadaj o tym na forum Sony. tutaj po prostu nie wszystkich to obchodzi. zeby kazdy jeden korpus Canon porownywac do Sony. moze niektorym to najzwyczajniej w swiecie zwisa? tak trudno w to uwierzyc?

Wiem, to boli, ale na tę chwilę bezlustra sony są lepsze, więc do czego można porównywać puszki naszej firmy.
                          no i niech beda. ale moze niekoniecznie w kazdym jednym watku na tym forum. Canon-Board. nie Sony-Board.
                          www albo tez flickr

Komentarz

• Bechamot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 2512

a nie tylko notoryczne pyskowki.
                            .
                            nie wiem , moze docieraja do mnie inne posty , ale pyskowek tutaj nie widze - sa one rzadkoscia.

w pewnym momencie pojawia sie post w stylu " wiecej luzu " , czy " bez pyskowek panowie " i zaczyna sie dyskusja n.t pyskowki , ktorej wczesnij nikt nie zauwazyl , gdyz jej nie bylo.

tzn " pyskowka " to cos jak fakt medialny - nie ma jej , ale sie pisze , ze jest - wiec jest , chociaz jej nie ma.
                            co w tym zlego , ze ktos chcialby miec w canonie rownie dobry af jak w jakims innym aparacie np sony , albo ekranik jak np w pentaxie ?
                            sony , pentax ... & co - aparaty jak aparaty - wszystkie dobre.

dodam po chwili...

jako , ze sony wprowadzil na rynek ML FF, ustanowil tym samym pewnego rodzaju Standard. Nic wiec dziwnego, ze sie odnosi do standardu - lepiej , gorzej ?
                            Nic zlego w takich porownaniach nie widze.
                            Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
                            Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• Eberloth
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2350

Zamieszczone przez jan pawlak
                              Też mam tylko 2 ręce
                              Janie, każdego dnia dowiadujemy się tylu ciekawych rzeczy od ciebie. Z niecierpliwością czekam na kolejne wpisy...
                              Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                              Fumare humanum est!

Komentarz

• akustyk
                                gajowy
                                • 2004
                                • 12158

Zamieszczone przez Bechamot
                                jako , ze sony wprowadzil na rynek ML FF, ustanowil tym samym pewnego rodzaju Standard.
                                co to znaczy wprowadzil? pierwszy cyfrowy aparat FF bez lustra to byla Leica M9

a od czasow 5DII Canon tez ma FF z podgladem elektronicznym

Zamieszczone przez Bechamot
                                Nic wiec dziwnego, ze sie odnosi do standardu - lepiej , gorzej ?
                                Nic zlego w takich porownaniach nie widze.
                                ja tez nie, dopoki takie porownania maja jakas wartosc dodana. a na tym forum wielokrotnie udowodniono, ze wartosc dodana konczy sie po 3 postach, a potem jest ciagnaca sie dlugo i namietnie gowniarzeria i udowadnianie ze "moj jest dluzszy"...
                                www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...