X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sv

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez Bechamot

postow podpisany przez "sven " nie ma najmniejszego sensu otwierac - zero merytoryki
    i kto to pisze :-) merytoryczny Bechamot :-) Napisz jeszcze jakiegoś merytorycznego posta o cenie R5 :-) Ja obstawiam 25.000,- zł Czas, start... :-)

Komentarz

• candar
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 3366

Zamieszczone przez sven
      i kto to pisze :-) merytoryczny Bechamot :-) Napisz jeszcze jakiegoś merytorycznego posta o cenie R5 :-) Ja obstawiam 25.000,- zł Czas, start... :-)
      Dodam coś od siebie. W trzecim poście w tym wątku (czyli 328 postów wcześniej) już pisałem , że spodziewana cena to 24k zł https://www.canon-board.info/threads...=1#post1405336

Tak więc przez 328 postów wyłącznie nabijasz licznik prowokując bezsensowne pyskówki.
      Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18766

Bardzo bym prosił o spokój. Dyskutujmy z poglądami. Personalne wycieczki są nie na miejscu.

Co do tematu to odpowiedzią na to że Canonowi spadają słupki i ogólnie branża foto dołuje jest to, że jakieś dwa lata temu firma bardzo postawiła na rozwój działów które nie zajmują się produkcją drobnicy na rynki komercyjne. Z tego co widać po wynikach to już są efekty, więc uzależnienie od wyników sprzedaży w dziale foto nie jest tak duże jakby niektórzy to chcieli widzieć i pewnie będzie malało. W takiej sytuacji nie walczy się ceną, bo to samobój.

Przy tym ze względu na wiadome wydarzenia wszystkie te rachuby mogą wziąć w łeb, bo grozi ogólnoświatowy kryzys z zupełnie nieprzewidywalnymi skutkami.
        Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• szandor
          Uzależniony
          • 2005
          • 624

[MENTION=5969]Kolekcjoner[/MENTION] tupnął nogą i bicie piany zamilkło. To się nazywa mieć posłuch.

Tak trzeba było, ale prawie doba minęła, więc pozwolę sobie coś napisać.
          Wystawa fotografii i pokaz wideo w Wielkiej Brytanii zostały przełożone:

From The Photography Show: To date, The Photography Show & The Video Show has been following Government guidelines regarding the continuation of our event surrounding the outbreak of Coronavirus.  However, as the news has been progressing we have listened to the concerns, from all parties, around the health and welfare of their staff. The wellbeing […]

"Do tej pory The Photography Show i Video Show postępowały zgodnie z wytycznymi rządu dotyczącymi kontynuacji naszego wydarzenia dotyczącego wybuchu wirusa Coronavirus. Jednak w miarę postępu wiadomości wysłuchaliśmy obaw wszystkich stron dotyczących zdrowia i dobra ich pracowników.

Dobre samopoczucie naszych gości, wystawców i personelu ma ogromne znaczenie, dlatego podjęliśmy niezwykle trudną decyzję, aby odłożyć The Photography Show i Video Show na późniejszy termin...
          "

Miałem nadzieję, że dzięki tej imprezie wypłyną nowe informacje o R5. Kwietniowa impreza w Las Vegas, oraz majowa Photokina w Kolonii też pewnie nie dojdzie do skutku. A napięcie rośnie i jest to poniekąd zgodne ze strategią canona.
          Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
          R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• szandor
            Uzależniony
            • 2005
            • 624

Opóźnienia w produkcji R5 i R6 wg:

I have been told that the production of the Canon EOS R5 and Canon EOS R6 are both running at less than 1/4 of Canon's manufacturing capacity due to supply chain issues from the Coronavirus. This will lead to obvious issues with production numbers. The same source says Canon is considering either releasing the cameras […]

"Produkcja Canon EOS R5 i Canon EOS R6 działa na mniej niż 1/4 zdolności produkcyjnej Canona z powodu problemów z łańcuchem dostaw z koronawirusa. Doprowadzi to do oczywistych problemów z numerami produkcyjnymi.

To samo źródło mówi, że Canon rozważa wypuszczenie aparatów zgodnie z planem, a Canon EOS R5 początkowo planowano rozpocząć wysyłkę w lipcu, a Canon EOS R6 podobno miał rozpocząć wysyłkę w czerwcu i żyjąc z niski/wysokim bólem głowy, trzeba żądać lub czekać do jesieni, prawdopodobnie w październiku 2020 r. kiedy dostawy obu kamer mogą być w dobrej ilości."

No to mamy pół roku na "prześciganie" się w przewidywaniach.
            R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• Nelro
              Coś już napisał
              • 2004
              • 87

Re: Canon EOS R5

Peter McKinnon trzyma w rękach R5 i coś sugeruje w pierwszych sekundach vloga:
              Amatorsko: cyfrowo i analogowo

Komentarz

• sv

Jeżeli waluty będą szły do góry w takim tempie jak dzisiaj, to nie wróży to nic dobrego :-(

Komentarz

• mirror
                  Pełne uzależnienie
                  • 2018
                  • 1446

Zamieszczone przez sven
                  Jeżeli waluty będą szły do góry w takim tempie jak dzisiaj, to nie wróży to nic dobrego :-(
                  w sumie to już się nudne robi te posty podbijające bębenek - był dołek idzie górka - musi tak być bo ci co handlują walutą (i mają na jej kurs rzeczywisty wpływ) zarabiają jak się kurs rusza, a nie jak jest stabilny - trzeba było kupować 3 dni temu (lub nawet wczoraj) - napiszę złośliwie - ja kupiłem - a teraz mniej złośliwie - to i tak nic mi niestety nie daje bo należałoby teraz lub za parę dni zrealizować te zyski i czekać na następny dołek.

moim zdaniem jest tak - idzie lekkie spowolnienie - ludzie zaczną oglądać pieniądze - nie będą kupować drogich aparatów typu R5 - canon będzie bronił ceny ciągłym cashbackiem (byleby nie dopuścić do świadomości ludzi że może być taniej bo jak zauważą że tanieje to zawieszą zakupy) a potem podwójnym cashbackiem, ale zarabiać trzeba więc ceny w końcu spadną - czy to realny scenariusz - równie realny (a może nawet bardziej) jak to że ceny wzrosną ze względu na olbrzymi popyt - gdzie ci ludzie niby te selfiki na instagrama będą robić w żyrardowie czy radomiu (piękne miasta) jak będą w domu siedzieć - nie wiem czy będą chcieli akurat tym się chwalić - a jak bedzie tego nie wie nikt i tym optymistycznym akcentem zakończę dodam tylko że prognozowany popyt na R5 w Bangladeszu się znacząco zwiekszył - kupuuuuj bo zabraknie.
                  Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
                  EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• jinks
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2178

8k będzie bez cropa i z DPAF + nagrywanie wewnętrzne. Jeśli chodzi o wydajność robi wrażenie
                    Miłego dnia
                    moja www

Komentarz

• Camilo
                      przzedtem JERONIMO1
                      • 2014
                      • 373

Ostatnio edytowany przez Camilo; 52643.
                      Staruszek 5dc

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18766

Zamieszczone przez jinks
                        8k będzie bez cropa i z DPAF + nagrywanie wewnętrzne. Jeśli chodzi o wydajność robi wrażenie
                        No robi; animal AF z wykrywaniem sylwetki też.
                        Obawiam się że cena też zrobi wrażenie nie mniejsze niż możliwości ....
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• pawel.guraj
                          Pełne uzależnienie
                          • 2013
                          • 1223

Zamieszczone przez jinks
                          Szacun dla Canona. Znaczy się, że bardzo przyłożyli się do tego co zwie się najcześciej Front LSI.
                          Bardzo jestem ciekaw tej R5-ki.

p, paw
                          https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• jan pawlak
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 4283

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                            Dobrze że jest i oby te doniesienia sprawdziły się, aby nie była żadnego ale..., w pewnych warunkach..., tylko gdy...
                            A cena będzie taka by kupowało R5 tyle ludzi ile Canon jest w stanie wyprodukować.

jp

PS.

jest to (ponoć) ze strony oficjalnej Canona, dane R5 :
                            a. 29.97fps @ 8K
                            b. No horizontal cropping* @ 8K
                            c. DPAF active in all modes @ 8K
                            d. Internal recording @ 8K
                            e. AF able to detect bodies, faces, and eyes of dogs, cats and birds

Ale z tego zapisu nie wprost np. że pkt. e dotyczy @8K
                            Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                            puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                            Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                            http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                            public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• szandor
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 624

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                              klatka z filmu:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: Bez nazwy-3.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 106,5 KB
ID: 2083074

nowa bateria, ale o kształcie jak LP-E6
                              Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: Bez nazwy-4.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 136,3 KB
ID: 2083075
                              Ostatnio edytowany przez szandor; 3107.

Komentarz

• Jacek_Z
                                Administrator
                                • 2005
                                • 2694

Obawiam się, że w tak wielkim stopniu postawili na funkcje filmowe, że olano fotografię. Nie potrzebuję wykrywania oczu zwierząt ani 8K. Za to by się przydała stabilizacja matrycy.
                                Czy są przejściówki do podpinania Nikkorów F (z silnikami, AF-S) do Canona R z dobrze działającym AF?
                                Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

Pracuję...