X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jacek_Z
    Administrator
    • 2005
    • 2694

Odp: Canon EOS R5

Proszę się nie obrażać, sam fotografuje nie Canonem, a Nikonem i nie uważam się za imbecyla.
    Za alternatywę dla Canonów uzywanych przez zawodowców nie uważam 11-letnich cropowych body.
    Fajnie by było gdyby moje wypowiedzi służyły nie do czepiania się, ale by były czytane/rozumiane zgodnie z moimi intencjami.
    Fakt, nie zawsze sie wyrażam bardzo jasno. No i najważniejsze - zawsze sa wyjatki. Ale to, że ktos je znajdzie i mi to wytknie, to nie znaczy, że nie miałem racji w tym co pisałem. Wyjątki tylko potwierdzają regułę. Piszę o większości, czyli nie piszę że wszyscy.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• candar
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 3366

Akurat większość zawodowych fotografów, których znam - fotografuje Nikonami. Obsługują od lat lokalne gazety oraz serwis MW (Marynarka Wojenna https://a.allegroimg.com/original/03...-Wojenna-ALBUM ). Z Nikonem byli związani od zawsze jak pamiętam i pisanie o tym, że "zawodowcy wybierają Canona" jest dość słabe na próbę udowodnienia, że Canon jest najlepszy, bo tak nie jest. Starajmy się szanować czytających i nie wciskać im zafałszowanej rzeczywistości (choć to ostatnie podobno w modzie jest).
      Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
      Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Jacek_Z
        Administrator
        • 2005
        • 2694

Jak ktoś się chce czepiac to odpiszę, wykazując tym samym, że wszystko jets bardziej złozone niż to sie wydaje.
        No i powtarzam - generalizuję, bo na pewno lepiej mieć duże DR niż go nie miec.
        Zamieszczone przez mirror
        jestem amatorem, z kumaniem to byłbym ostrożny bo wg mojej wiedzy im większy zawodowiec tym kumanie słabsze ci najwięksi od kumania mają systenta,
        OK, pójdźmy tym tropem. Czyli .. nie potrzeba tego DR, bo jak nie fotograf to jego asystent dobrze ustawi światło. Tak czy inaczej wychodzi na moje.
        Zamieszczone przez mirror
        "dzisiaj amatorzy chcą wszystko osiągnąć w photoshopie" - to już nawet trudno skomentować - sugerujesz że zawodowcy nie używają photoshopa?
        nie jestem jakimś tam wojującym przeciwnikiem photoshopa - to realna i integralna część dzisiejszej fotografii cyfrowej
        Oczywiście, że obróbka w PS (C1 itp) to integralna część publikowanego zdjęcia.
        Natomiast widzę na plenerach jak (niektórzy) ludzie nie dbają o światło. Nie używaja bendy, albo maja malutką do całej postaci itd.
        Gdybym chciał odpowiadac w trybie wojowniczym to bym napisał, że zawodowi fotografowie nie używają PS, bo używają go graficy w studiach graficznych ale to oczywiście pisanie o marginesie rynku. Dlatego skupmy się na sensie wypowiedzi, a nie szukajmy wyjątków do podważania słów kogoś, kto generalizuje.

Komentarz

• candar
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 3366

Zamieszczone przez Jacek_Z

OK, pójdźmy tym tropem. Czyli .. nie potrzeba tego DR, bo jak nie fotograf to jego asystent dobrze ustawi światło. Tak czy inaczej wychodzi na moje.
          Znaczy w sensie, że "nie potrzeba tego DR" bo asystent fotografa pstryknie palcami i zgasi słońce generujące zbyt dużą rozpiętość tonalną ?

Zaiste przydałby się takowy asystent...

ps.
          na fotach w plenerze mam lampę AD200, mam blendę 200x180, mam też zawszę blendę dyfuzyjną i uwierz na słowo, że dobry DR jednak się też przydaje.
          Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Jacek_Z
            Administrator
            • 2005
            • 2694

Zamieszczone przez candar
            Akurat większość zawodowych fotografów, których znam - fotografuje Nikonami. Obsługują od lat lokalne gazety oraz serwis MW (Marynarka Wojenna). Z Nikonem byli związani od zawsze jak pamiętam i pisanie o tym, że "zawodowcy wybierają Canona" jest dość słabe na próbę udowodnienia, że Canon jest najlepszy, bo tak nie jest. Starajmy się szanować czytających i nie wciskać im zafałszowanej rzeczywistości (choć to ostanie podobno w modzie jest).
            Ale .. z tego nic nie wynika. Ja jestem nikoniarzem, pierwsze 10 plenerów przyjeżdżali prawie sami nikoniarze (ale teraz ekipa jest bardziej róznorodna, choć z przewagą N) i mógłbym napisać, że Nikon jest nr 1. Ale .. wśród moich znajomych, a nie w Polsce, ani nie na świecie.
            Nie napisałem tez, że Canon jest najlepszy. Wkładając mi w usta cos czego nie mówiłem mozna wytknąć mi łatwiej fałszywe twierdzenia.
            System Canona jest najpopularniejszy. Co jest lepsze? Lepszy aparat z optyką dla fotografa uprawiającego dana dziedzinę foto. Przy czym czasami są równoważne body w systemach dajmy na to C i N.
            Nie napisałem, że zawodowcy wybierają Canona, tylko, że większość zawodowców fotografuje Canonami. Niuans. Fotografuje, czyli ma od jakiegoś czasu. Wybiera tzn że dokona zakupu w przyszłości. Zapewne większość fotografujących Canonami wybierze Canony.

Komentarz

• Jacek_Z
              Administrator
              • 2005
              • 2694

Znaczy w sensie, że "nie potrzeba tego DR" bo asystent fotografa pstryknie palcami i zgasi słońce generujące zbyt dużą rozpiętość tonalną ?

Zaiste przydałby się takowy asystent...
              To mozliwe. Dajmy na to użyje lampy błyskowej jako światła wypełniającego, albo rozepnie batterflaya.
              Skoro wcześniej wspomniałem o plenerze, to na 20 amatorów ze 3 osoby zabierają lampy ATLAS, 1-2 osoby zabierają panele LED, blendy mają wszyscy. Kilka osób zabiera lampki reporterskie by we wnętrzach świecić w sufit. Amatorzy. Nie zawodowcy.
              Artur wiózł Atlasa 600 nawet na mały plener do Chorwacji.
              Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025.

Komentarz

• candar
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 3366

Nie napisałem tez, że Canon jest najlepszy. Wkładając mi w usta cos czego nie mówiłem mozna wytknąć mi łatwiej fałszywe twierdzenia.

To zacytuję, co napisałeś:
                Dlaczego zawodowcy wybierają Canona? Bo sobie radzą ze światłem. Bo potrafią. Bo wiedzą coś o świetle wypełniającym, zmniejszają DR itd.

System Canona jest najpopularniejszy. Co jest lepsze? Lepszy aparat z optyką dla fotografa uprawiającego dana dziedzinę foto. Przy czym czasami są równoważne body w systemach dajmy na to C i N.
                Nie napisałem, że zawodowcy wybierają Canona, tylko, że większość zawodowców fotografuje Canonami. Niuans. Fotografuje, czyli ma od jakiegoś czasu. Wybiera tzn że dokona zakupu w przyszłości. Zapewne większość fotografujących Canonami wybierze Canony.
                Aha.

Czyli zakładając na chwilkę, że jestem zawodowcem i "fotografuje, czyli mam od jakiegoś czasu" marki: Fuji, Praktica, Pentax, Canon FD/EF, Sony, Flexaret, Welti, FED, Polaroid tzn, że z automatu dokonam w przyszłości zakupu kolejnego aparatu każdej marki, którą posiadam ??? Kiedyś miałem Zenita i jesteś pewien , że przez następne dekady wybierałbym tylko aparaty tego producenta bo swego czasu był "najpopularniejszy" ???

Podpowiem.

Zawodowca stać na to, aby na każdym zleceniu używać innego sprzętu innego producenta. Są wypożyczalnie sprzętu, jak również magazyn w którym może wybrać dowolny system pod dane zlecenie (za które płaci klient).

Komentarz

• sv

Czy Wam właściciel forum dopłaca za takie bicie piany? Przecież to o czym piszecie, pisaliście już 1000 razy. Nie znudziło się jeszcze? Zaraz będzie kolejne 5 stron jałowej dyskusji, a co to wszystko ma wspólnego z R5? Jeden fotografuje Play Station, drugi Nikonem, a dyskutują na forum Canona w wątku R5 :-)
                  Ostatnio edytowany przez Gość; 827.

Komentarz

• Jacek_Z
                    Administrator
                    • 2005
                    • 2694

Czyli zakładając na chwilkę, że jestem zawodowcem i "fotografuje, czyli mam od jakiegoś czasu"
                    tzn, że z automatu dokonam w przyszłości zakupu kolejnego aparatu każdej marki, którą posiadam ??? Kiedyś miałem Zenita i jesteś pewien , że przez następne dekady wybierałbym tylko aparaty tego producenta bo swego czasu był "najpopularniejszy" ???

Podpowiem.

Zawodowca stać na to, aby na każdym zleceniu używać innego sprzętu innego producenta. Są wypożyczalnie sprzętu, jak również magazyn w którym może wybrać dowolny system pod dane zlecenie (za które płaci klient).
                    Wzorcowy przykład czepiania się i udawania, że nie wiadomo o co chodzi. Tak, na pewno zawodowiec focący kiedyś Zenitem będzie wierny i dziś będzie focił cyfrowym Zenitem z gwintem M42, bez AFu. Sarkazm off.
                    Co do wypożyczania - zgoda. Jak ktoś foci Canonem, to może wypożyczyć Hasela. Ekonomia rządzi. Co nie zmienia faktu, że na co dzień używa Canona. Tylko jak za dzień pracy Haselem płaci sie ponad 2 tys zł to okazuje się, że klientowi wystarcza Canon 5Dsr. To tak na marginesie.

Zamieszczone przez sven
                    Czy Wam właściciel forum dopłaca za takie bicie piany? Przecież to o czym piszecie, pisaliście już 1000 razy. Nie znudziło się jeszcze? Zaraz będzie kolejne 5 stron jałowej dyskusji, a co to wszystko ma wspólnego z R5?
                    Masz racje, ja zaprzestaje tej dyskusji, o i tak z mojej wypowiedzi wyciagane jest to co mało istotne, a jej sens umyka.
                    Nie chcę moderować sam siebie, może akustyk czy kolekcjoner posprzątają, wydzielą, przeniosą.
                    Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025.

Komentarz

• jan pawlak
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 4283

Co EOS R5 mówi nam o bezlusterkowych planach Canona?

Bardzo interesujący artykuł/opinia :

jp
                      Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                      puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                      Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                      http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                      public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Bechamot
                        Pełne uzależnienie
                        • 2012
                        • 2512

co w tym ciekawego ?

przeczytalem i niczego , ale to kompletnie niczego konkretnego sie nie dowiedzialem. wiadomo , ze moze byc tak albo inaczej.

dopoki nie ma wypowiedzi osob zwiazanych z canonem , bedzie to tylko fantazjowaniem. czytanie takich domniemywan jest strata czasu , to bajkopisarstwo. Ot - ktos napisal jak mu sie wydaje ze bedzie . Ktos inny pewnie napisalby cos innego.
                        Zero konkretow - brak powodow by to brac pwaznie.
                        Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez jan pawlak
                          Co EOS R5 mówi nam o bezlusterkowych planach Canona?

Bardzo interesujący artykuł/opinia :

jp
                          Sam artykuł nie mówi nic nowego, ale komentarze pod nim są pyszne :-) Sporo fanów PlayStation wykazuje objawy paniki. Gdybym był tak głupi i sprzedał wszystko co mam Canona i przesiadł się na Sony, też miałbym teraz mokro w gaciach i wypisywał na forach jakie to Sony zajefajne jest :-) Potrzeba uzasadnienia wtopy to potrzeba psychologiczna :-) Dpreview jako finansowane przez Sony też ma pierwsze objawy paniki :-)
                          Ostatnio edytowany przez Gość; 827.

Komentarz

• jan pawlak
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 4283

Zamieszczone przez sven
                            Sam artykuł nie mówi nic nowego, ale komentarze pod nim są pyszne :-) Sporo fanów PlayStation wykazuje objawy paniki. Gdybym był tak głupi i sprzedał wszystko co mam Canona i przesiadł się na Sony, też miałbym teraz mokro w gaciach i wypisywał na forach jakie to Sony zajefajne jest :-) Potrzeba uzasadnienia wtopy to potrzeba psychologiczna :-) Dpreview jako finansowane przez Sony też ma pierwsze objawy paniki :-)
                            Tak chyba będzie przez najbliższe kilka miesięcy (?)

Ale zbierałbym szczęką z podłogi gdybyś Ty napisał coś innego.

jp
                            Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                            puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                            Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                            http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                            public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez jan pawlak

Ale zbierałbym szczęką z podłogi gdybyś Ty napisał coś innego.

jp
                              A dlaczego miał bym pisać coś innego? W przeciwieństwie do Ciebie nie zrobiłem tego błędu i nie przesiadłem się na Sony :-) Odrobinę schandenfreude nie zawadzi :-)

Komentarz

• Bechamot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2012
                                • 2512

jak dziecko w przedszkolu

"plose pani , bo on mowi ze ma lepsy apalat , a to ja mam lepsy . ja mam najlepsy na swiecie "

postow podpisany przez "sven " nie ma najmniejszego sensu otwierac - zero merytoryki
                                Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

Pracuję...