X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • candar
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 3366

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez Jacek_Z
    bo tu przyjdzie candar i inni i znowu się zacznie dyskusja nad tym gdzie DR jest większe i czy to komuś potrzebne. To było wałkowane X razy.
    Przyszedłem. Faktycznie nie chce mi się dyskutować o tym: "gdzie DR jest większe i czy to komuś potrzebne". Jedni wolą ogórki kiszone a inni małosolne.

Zapytanie, "czy to komuś potrzebne" pozwolę sobie pominąć milczeniem.
    Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• kmeg
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1533

Zamieszczone przez jinks
      Ciekawe jak te nowe R-ki wyjdą w porównaniu do topowych serii Sony a7 i a9 w kwestii AF-u.
      Kudłaty testował 1dx3 vs Sony A9II. Nowe R to w zasadzie to samo to będziesz miał pogląd. Wygrało aptekarsko a9II.
      Galeria na CB
      http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18766

Zamieszczone przez jinks
        Ciekawe jak te nowe R-ki wyjdą w porównaniu do topowych serii Sony a7 i a9 w kwestii AF-u.
        Jednak współczuję niektórym tych dylematów. To musi być niesamowita męczarnia to poczucie że co przyjdzie coś nowego to nie wiadomo czy jest lepsze od konkurencji. Kupi ktoś taki wypasiony sprzęt a tu po pół roku okaże się że konkurencja jednak w czymś jest do przodu. Jak ja się cieszę że już dawno się z tego wyleczyłem.
        Chyba nic bardziej skutecznie nie oducza przywiązywania się do posiadania tego rodzaju dóbr ....
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• jan pawlak
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 4283

Zamieszczone przez Kolekcjoner
          Jednak współczuję niektórym tych dylematów. To musi być niesamowita męczarnia to poczucie że co przyjdzie coś nowego to nie wiadomo czy jest lepsze od konkurencji. Kupi ktoś taki wypasiony sprzęt a tu po pół roku okaże się że konkurencja jednak w czymś jest do przodu. Jak ja się cieszę że już dawno się z tego wyleczyłem.
          Chyba nic bardziej skutecznie nie oducza przywiązywania się do posiadania tego rodzaju dóbr ....
          Owe "rozterki" przed/po zakupie jeszcze można zrozumieć i na ogół jest faktem że następna/nowsza wersja konkurencji jest lepsza niż "nasza" kupiona.

Są jednak także talibowie firmy tacy którzy z różnych powodów tego aparatu nie kupią ale mają "problem" czy konkurencja ma lepsze/gorsze rozwiązanie od tego "naszego".

jp
          Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
          puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
          Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
          http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
          public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• jan pawlak
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 4283

W muzeum fotografii na półce lustrzanek pojawił się nowy eksponat, seria 5D
            If you love the Canon 5D Mark IV DSLR and have been waiting for its successor to be announced, brace yourself for a big disappointment: Canon has

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: canon5dripfeat-800x420.jpg
Wyświetleń: 2
Rozmiar: 57,7 KB
ID: 2083596

Canona seria 5D DSLR jest zamknięta.
            W działach rozwoju, na liniach produkcyjnych i w sklepach ustępuje miejsca nowej technologii ML R5/R6

jp
            puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Komentarz

• Jacek_Z
              Administrator
              • 2005
              • 2694

Nie pisz tak definitywnie, bo na portalu plotkarskim piszą, że podobno.
              Jest to prawdopodobne. Choć zobacz że nie takie były plany. 5D pokonał spadek sprzedaży, koronawirus.
              Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• jan pawlak
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 4283

Zamieszczone przez Jacek_Z
                Nie pisz tak definitywnie, bo na portalu plotkarskim piszą, że podobno.
                Jest to prawdopodobne. Choć zobacz że nie takie były plany. 5D pokonał spadek sprzedaży, koronawirus.
                Jakaś szansa że pojawi się jeszcze jakaś lustrzanka (1, 5, 6, 7 ?) jest o ile była w trakcie ostatniej fazy przygotowania produkcji (już przygotowana linia, zamówione części, ...) tylko po to by zminimalizować koszty rozwoju. Ale szansa mała.
                Trzeba sprzedawać co wyprodukowano i co jest w trakcie produkcji (zamówione, wydzierżawione, zaplanowane) by jak najmniej stracić z oczekiwanych zysków

To rozwój technologii ML jest teraz siła napędową sprzedaży.

jp

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18766

Moim zdaniem szansa na to że pojawią się jakieś lustra od Canona jest całkiem spora.
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• RHF
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 125

Ale po co? Jedyną poważną wadą ML jest bateria. Drugą wadą i zaletą jednocześnie jest wizjer. Reszta to już same zalety dla 80% fotografujących. Kupiłem R jakieś 2 miesiące po premierze i dziś, kiedy biorę do ręki DSLR to odczuwam dyskomfort. Uwielbiam mojego starego 5D za ten jego obrazek, ale po R mam wrażenie, że pracuję z upośledzonym sprzętem. Nie ma sensu zostawać lustra, bo wnosi ono więcej złego niż dobrego względem elektronicznego wizjera. Kwestą czasu jest poprawa zarządzania energią w ML Canona, na bazie R5 i R6 powstanie reporterska R-ka i lustra pozostaną historią...
                    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Komentarz

• Przemek_PC
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2456

Nie liczylbym na zmniejszenie prądożerności. Każdy nowszy model to więcej pikseli, więcej danych do obrobienia i zapisania oraz inne funkcje wspomagające fotografa. Smartfony są na rynku od wielu lat a nadal trzeba je ładować codziennie.

Komentarz

• marfot
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 4568

Zamieszczone przez Przemek_PC
                        Nie liczylbym na zmniejszenie prądożerności.
                        W R wystarczy aby przycisk Lock, który nic nie robi, umożliwiał natychmiastowe uśpienie. Gasną wyświetlacze, nic się nie wybudza przypadkowo, a przycisk już jest .
                        https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• taniFotograf
                          Zablokowany
                          • 2020
                          • 96

Zamieszczone przez jan pawlak
                          W muzeum fotografii na półce lustrzanek pojawił się nowy eksponat, seria 5D
                          If you love the Canon 5D Mark IV DSLR and have been waiting for its successor to be announced, brace yourself for a big disappointment: Canon has

[ATTACH=CONFIG]4843[/ATTACH]

Canona seria 5D DSLR jest zamknięta.
                          W działach rozwoju, na liniach produkcyjnych i w sklepach ustępuje miejsca nowej technologii ML R5/R6

jp
                          Dobra decyzja, 6d mark2 i 5d mark 4 to była kompromitacja

Komentarz

• Pawel92
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 337

Zamieszczone przez taniFotograf
                            Dobra decyzja, 6d mark2 i 5d mark 4 to była kompromitacja
                            I to jeszcze jaka.
                            Pozdrowienia,
                            Paweł

Zdjęcia

Komentarz

• jinks
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2178

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                              Obecenie nie planuję zakupu żadnego z nich zatem nie ma żadnych dylematów. Ot ciekawość jak rozwija się technologia. Zresztą po to tu jesteśmy... bo przecież nie o zdjęcia chodzi
                              Miłego dnia
                              moja www

Komentarz

• solti
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1090

Zamieszczone przez RHF
                                Jedyną poważną wadą ML jest bateria.
                                Piszesz, że masz i używasz R. Sam również go posiadam od listopada. W wątku obok już też to napisałem. Nie wiem, skąd te mity o baterii. Ostatnio fotografowałem na komunii (dla wszystkich dzieci) + przyjęcie po kościele u jednej z rodzin + sesja. W sumie wyszło ponad 1000 zdjęć. Wszystko na jednej baterii, która na koniec dnia miała jeszcze 12%.
                                Wczoraj robiłem sesję w plenerze dla czteroosobowej rodziny. Sporo kombinowania i zabawy. W sumie ponad 700 zdjęć. Przez cały czas zapięty obiektyw z IS + przez większość czasu na sankach założony nadajnik do lampy. Bateria na koniec pracy 62%. Czy to są złe wyniki??? Dla mnie bateria naprawdę daje radę. Jeśli w nowych puszkach będzie to porównywalnie działało do R, to nie potrzeba mi nic więcej. Zresztą nie wyobrażam sobie wyjść na zdjęcia bez zapasu, czy bez naładowanej baterii w body do pełna (mam na myśli zaplanowane zdjęcia, nie mówię o spontanicznym spacerze).
                                Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
                                galeria na forum Canon-board
                                galeria na stronie lotnictwo.net.pl
                                galeria.solti.pl

Komentarz

Pracuję...