X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jjj
    Coś już napisał
    • 2007
    • 85

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez sebcio80
    Przy zdjęciach sportowych jest jeszcze jedna wada, zagęszczenie pikseli powoduje, że trzeba schodzić z czasami. Robiłem na 1/1600s mimo to niektóre fotki mam lekko poruszone.
    To jedna z przyczyn tego, że zarówno jedynka canona, szóstka nikona i dziewiątka sony mają tylko 20-24 MP matryce.

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18766

tak czy siak na planie Avatarów nowych już robią R5, ale może oni się nie znają
      Ale że filmowcy z Hollywood się nie znają i nie wiedzą jaki sprzęt dobrać do roboty? Odważna teza przyznam.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• Shadow
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1565

Wczorajszy pierwszy mecz kosza z R5. Prawie wszystko 105mm F/1.4 ISO 1000 1/1600s
        Obraz jak żyleta. To R5 jest już w sprzedaży ?

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Kolekcjoner
        Ale że filmowcy z Hollywood się nie znają i nie wiedzą jaki sprzęt dobrać do roboty? Odważna teza przyznam.
        Podejrzewam że chodzi o kasę. Profesjonalne kamery cyfrowe są kosmicznie drogie. Nawet wynajem na jeden dzień zdjęciowy to spore sumy.

Komentarz

• Panama Joe
          Dopiero zaczyna
          • 2018
          • 47

Pewnie nie czytali jeszcze opinii fachowców z forum ;P

Komentarz

• mirror
            Pełne uzależnienie
            • 2018
            • 1446

jest ponoć nowy firmware

i znaczne wydłużenie czasów nagrywania 25-30% pewnie nadal licznik zamiast realnego pamiaru temperatury czekamy na firmaware 1.2 tak się zastanawiam coś chyba jednak powinno być w stanie mierzyć w takim korpusie rzeczywistą temperaturę chyba że nie
            Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
            EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• mirror
              Pełne uzależnienie
              • 2018
              • 1446

Zamieszczone przez mirror
              jest ponoć nowy firmware

i znaczne wydłużenie czasów nagrywania 25-30% pewnie nadal licznik zamiast realnego pamiaru temperatury czekamy na firmaware 1.2 tak się zastanawiam coś chyba jednak powinno być w stanie mierzyć w takim korpusie rzeczywistą temperaturę chyba że nie
              mały update - ponoć nasza ulubiona firma ma aż trzy sensory w R5 dwa wewnetrznie i jeden otoczenia - no jestem pod wrażeniem teraz tylko tego użyć właściwie - ponoć nowy firmaware z korzysta z tych sensorów i np. temperatura otoczenia ma wpływać na "szybkość stygnięcia" korpusu - pożyjemy zobaczymy jak mawiają nasi przyjaciele ze wschodu - czyli jeśli jest chłodniej lub dodatkowo chłodzimy korpus to powinien odzyskiwać minuty potencjalnie szybciej - pewnie ktoś to szybko sprawdzi i pewnie ktoś go znowu wsadzi do lodówki żeby sprawdzić czy nagrywa (w lodówce) dłużej.

to wszystko nie zmienia mojego obrazu tego korpusu uważam że to korpus przełomowy i długo nie będzie nic podobnego (znaczy akcji dajemy wszystko co mamy bo czujemy dno pod stopami) z mojego punktu widzenia video to dodatek istotny ale tylko dodatek więc "problem" przegrzewania nie bardzo mnie rusza mogę sie oczywiście pośmiać z polityki naszej ulubionej firmy (co czasem czynię) ale dla mnie to nie zmienia obrazu całości, odbieram ten korpus jako coś jeszcze lepszego i bardziej uniwersalnego niż lustrzanki D810 czy D850 konkurencji.

i jeszcze film w temacie z dość konkretnie gadającym gościem

EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Nelro
                Coś już napisał
                • 2004
                • 87

To tutaj jeszcze jeden filmik w temacie:

Wysłane z mojego SM-A805F przy użyciu Tapatalka
                Amatorsko: cyfrowo i analogowo

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18766

....
                  to wszystko nie zmienia mojego obrazu tego korpusu uważam że to korpus przełomowy i długo nie będzie nic podobnego (znaczy akcji dajemy wszystko co mamy bo czujemy dno pod stopami....
                  Coś jednak w tej analizie mi się nie zgadza. Jeśli "dnem" jest udział w rynku na poziomie reszty wszystkich producentów razem wziętych to co zrobią jak się odbiją ........
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• mirror
                    Pełne uzależnienie
                    • 2018
                    • 1446

Coś jednak w tej analizie mi się nie zgadza. Jeśli "dnem" jest udział w rynku na poziomie reszty wszystkich producentów razem wziętych to co zrobią jak się odbiją ........
                    jak się odbiją to to zaczną robić to co zwykle - pewnie powrócą do idei wspaniałej i wszystkim znanej 18megapixelowej matrycy a co do dna to pewnie każdy (i w każdej dziedzinie) widzi to inaczej - jak dowodzą fakty zawsze i w każdej dziedzinie np. .... (tu automoderacja - przezornie nie piszę w jakiej) można doszukać się wskaźnika który wydaje się być korzystny - żyjemy w epoce postprawdy
                    EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Marcinus
                      Początki nałogu
                      • 2018
                      • 444

mały update - ponoć nasza ulubiona firma ma aż trzy sensory w R5 dwa wewnetrznie i jeden otoczenia - no jestem pod wrażeniem teraz tylko tego użyć właściwie - ponoć nowy firmaware z korzysta z tych sensorów i np. temperatura otoczenia ma wpływać na "szybkość stygnięcia" korpusu - pożyjemy zobaczymy jak mawiają nasi przyjaciele ze wschodu - czyli jeśli jest chłodniej lub dodatkowo chłodzimy korpus to powinien odzyskiwać minuty potencjalnie szybciej - pewnie ktoś to szybko sprawdzi i pewnie ktoś go znowu wsadzi do lodówki żeby sprawdzić czy nagrywa (w lodówce) dłużej.

to wszystko nie zmienia mojego obrazu tego korpusu uważam że to korpus przełomowy i długo nie będzie nic podobnego (znaczy akcji dajemy wszystko co mamy bo czujemy dno pod stopami) z mojego punktu widzenia video to dodatek istotny ale tylko dodatek więc "problem" przegrzewania nie bardzo mnie rusza mogę sie oczywiście pośmiać z polityki naszej ulubionej firmy (co czasem czynię) ale dla mnie to nie zmienia obrazu całości, odbieram ten korpus jako coś jeszcze lepszego i bardziej uniwersalnego niż lustrzanki D810 czy D850 konkurencji.

i jeszcze film w temacie z dość konkretnie gadającym gościem

https://www.youtube.com/watch?v=3bOe...ature=youtu.be
                      Czyli im bardziej się nagrzał tym krótsza powinna być przerwa bo szybciej sie schlodzi. Gorąca woda szybciej sie ochlodzi i zamarznie niz letnia
                      Canon EOS R + C RF 24-105/4L; C 100/2.8 L Macro; C 70-300/4.0-5.6 II

Komentarz

• sebcio80
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2655

Tak swoją drogą trochę dziwi mnie brak pełnych recenzji R5 na największych portalach foto.

Na dpreview pokazała się recenzja R6 a pełnej R5 nie ma.

Canon zabronił?
                        Moje wątki na forum: sport | fashion
                        | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• jinks
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2178

Tak swoją drogą trochę dziwi mnie brak pełnych recenzji R5 na największych portalach foto.

Canon zabronił?
                          Rozkładają publikacje treści w czasie żeby ciągle ludzie mieli po co tam wchodzić.

Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka
                          Miłego dnia
                          moja www

Komentarz

• robertskc7
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 1485

Canon zabronił?
                            Nie zabronił, zamiast suchych review dał aparaty autorytetom w pewnych dziedzinach. W PL na przykład R6 trafił w ręce najlepszego fotografa ślubnego... a później wystarczy kilka dobrych słów i rzetelnego, fachowego ( anie suchego review ala DP ) zrecenzowania sprzętu w praktyce
                            ( wesele) i już się ludzie w kolejce ustawiają po R6 ( sporo osób żegna się z a7III )

edit: To wątek o r5 - nie wiem kto ma w Polsce ten aparat
                            Ostatnio edytowany przez robertskc7; 31648.
                            www.robertzbiec.pl

Komentarz

• sebcio80
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2655

Zamieszczone przez robertskc7
                              Np ja mam, i biorąc pod uwagę długie kolejki w przedsprzedazy to jeszcze całkiem sporo osób.
                              Moje wątki na forum: sport | fashion
                              | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• aptur
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 3837

Zamieszczone przez robertskc7
                                Nie zabronił, zamiast suchych review dał aparaty autorytetom w pewnych dziedzinach. W PL na przykład R6 trafił w ręce najlepszego fotografa ślubnego... a później wystarczy kilka dobrych słów i rzetelnego, fachowego ( anie suchego review ala DP ) zrecenzowania sprzętu w praktyce
                                ( wesele) i już się ludzie w kolejce ustawiają po R6 ( sporo osób żegna się z a7III )

Ten tytuł najlepszego fotografa ślubnego to kto nadaje?
                                Ja jakoś nie widzę tych tłumów posiadaczy A73 przesiadających się na nowe canony. Tam to na razie jest polewka z przegrzewania się sprzętu...
                                Subiektywnie mogę napisać, że w kwestiach fotograficznych takie R5 to w ogóle na mnie nie robi wrażenia. Co innego R6 z matrycą 20mpx.

Komentarz

Pracuję...