X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dan_jo
    Coś już napisał
    • 2012
    • 70

Odp: Canon EOS R5

Sprawdź jeszcze tą opcję, jej nie było na początku stąd moje poprzednie ustawienia.
    Pod nr 6 jest opcja "ekran wyłączony" i przy tej opcji wizjer uruchamia się na zbliżanie aparatu do oka i gaśnie po oddaleniu.
    Przy widocznym ekranie gaśnie odrazu, przy zamkniętym po kilku sekundach.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: Zrzut ekranu 2021-06-1 o 16.10.05.png
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 1,17 MB
ID: 2085683
    | R3 | R5 | RF 85L | RF 135L IS | RF 15-35L IS | RF 24-70L IS | RF 70-200L IS | RF 100-500L IS | RF 1,4x |

Komentarz

• pawel.guraj
      Pełne uzależnienie
      • 2013
      • 1223

Zamieszczone przez dan_jo
      Sprawdź jeszcze tą opcję, jej nie było na początku stąd moje poprzednie ustawienia.
      Pod nr 6 jest opcja "ekran wyłączony" i przy tej opcji wizjer uruchamia się na zbliżanie aparatu do oka i gaśnie po oddaleniu.
      Przy widocznym ekranie gaśnie odrazu, przy zamkniętym po kilku sekundach.

[ATTACH=CONFIG]6323[/ATTACH]
      To już dawno odkryłem.
      Nie sprawdziłem ze gaśnie po chwili

P,paw

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
      https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• pawel.guraj
        Pełne uzależnienie
        • 2013
        • 1223

No to moje R5 właśnie przeszło pierwszy większy egzamin.
        Wróciłem z 4-dniowej imprezy kolejowej, 1700km gonienia za pociągiem to wyzwanie i dla mnie i dla aparatu.

Mogę już absolutnie powiedzieć, że kocham moje R5 (i wcale nie z powodu kasy, którą na niego wydałem).

W porównianiu do Sony są dwie rzeczy, które oddziela kosmos:
        - EVF, EVF i jeszcze raz EVF. Praca z Canonem to zupełnie inna bajka. Znowu przestałem stosować zdjęcia seryjne - w Sony zawsze musiałem strzelać serie, bo nigdy nie byłem pewien czy mi pociąg na słup nie wjechał itp - po prostu nie było widać takich szczegółów. W R5 jest bajka.
        - Używalność - jak już opanowałem guzikologię, posługiwanie się tą puszką jest mega frajdą. Wszystko działa szybko i jest dokładnie tam gdzie powinno być.

A, no i RF 100-500 to mega szkło - w zasadzie wiekszośc zdjęć zrobiłem nim, bo nie mogłem się od niego odkleić ;-)

Zdjęcia (wiem, ze dla przeciętnego oglądacza to nuda) tu: Fiatem po Kaszubach

p,paw
        https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• becekpl
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 4304

dobry kolega zrobiłby parę zdjęć inter city co by sprawdzić jak się szkło sprawdzi w sporcie
          Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
          Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• pawel.guraj
            Pełne uzależnienie
            • 2013
            • 1223

Zamieszczone przez becekpl
            dobry kolega zrobiłby parę zdjęć inter city co by sprawdzić jak się szkło sprawdzi w sporcie
            Zrobi. Ale już trochę potestował - bo ten dziad, pomimo że nie wygląda, na większości zdjęć popylał ponad 100km/h.

p,paw

Komentarz

• becekpl
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 4304

spox
              jutro odbieram szkło
              Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
              Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• zdebik
                Pełne uzależnienie
                • 2013
                • 4065

Czy istnieje jakaś opcja w R5 która pozwala na uśpienie aparatu podczas polaczenia z komputerem przez wifi?

Napaliłem się, że nie będę musiał używać kabla i to możliwe ale aparat cały czas pracuje. Sesje mam po 9h więc... trochę średnie rozwiązanie.

Zdjęcia importuje do LR przez watch folder. Normalnie przez kabel tethering.
                https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Ven
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 72

Witajcie, mam zagwostke o stabilizacji matrycy R5.

Otóż, podpinajac 70-200 2.8 IS USM II stabilizacja dziala z pozycji obiektywu lecz gdy wylacze ją na obiektywie (wg mnie powinna działać) stabilizacja matrycy. Nie działa.
                  Sprawdzałem w instrukcji obsługi na stronie 255 pisze że "tryb IS nie jest wyświetlany w trybach AV, TV itp...)

Moje pytanie dlaczego ?
                  Czy nie było kiedyś mówione ze stabilizacja w matrycy + obiektywie daje duze osiągi w trudnych warunkach ?

Proszę o wyjaśnienie bo mam kocioł w głowie.

Komentarz

• pawel.guraj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2013
                    • 1223

Stabilizacja matrycy działa tylko w połączeniu z IS w obiektywie - to znaczy można włączyć/wyłączyć tylko razem.

P,paw

Komentarz

• Ven
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 72

Zamieszczone przez pawel.guraj
                      Stabilizacja matrycy działa tylko w połączeniu z IS w obiektywie - to znaczy można włączyć/wyłączyć tylko razem.

P,paw

To co piszesz jest sprzeczne z instrukcją obsługi. Oraz nie słychać z korpusu aby stabilizacja wtedy pracowała. Słychać ja w przypadku innych szkieł ktore nie mają IS

Komentarz

• pawel.guraj
                        Pełne uzależnienie
                        • 2013
                        • 1223

Zamieszczone przez Ven
                        To co piszesz jest sprzeczne z instrukcją obsługi. Oraz nie słychać z korpusu aby stabilizacja wtedy pracowała. Słychać ja w przypadku innych szkieł ktore nie mają IS
                        Chyba nie zrozumiłeś.
                        Nie można sterowac oddzileni IBIS (w body) i IS (w obiektywie).

Jeżeli do body podpięte jest szkło bez IS, to wtedy IBIS działa w zależności od tego czy go włączysz w korpusie czy nie.
                        Jeżeli do body podpięte jest szkło z IS - to przełacznik IS na szkle włacza jednocześnie IS w szkle i IBIS w body - nie można tym sterowac oddzielnie, albo oba włączone albo oba wyłaczone.

p,paw

Komentarz

• Ven
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 72

Zamieszczone przez pawel.guraj
                          Chyba nie zrozumiłeś.
                          Nie można sterowac oddzileni IBIS (w body) i IS (w obiektywie).

Jeżeli do body podpięte jest szkło bez IS, to wtedy IBIS działa w zależności od tego czy go włączysz w korpusie czy nie.
                          Jeżeli do body podpięte jest szkło z IS - to przełacznik IS na szkle włacza jednocześnie IS w szkle i IBIS w body - nie można tym sterowac oddzielnie, albo oba włączone albo oba wyłaczone.

p,paw
                          Dziękuję, teraz rozumiem

Komentarz

• Ketchup
                            Bywalec
                            • 2021
                            • 157

Tak z ciekawości ma ktoś dane producenta dotyczące maksymalnej wytrzymałości/obciążalności bagnetu w R5? Wiadomo że szarpanie za body z dopiętą Sigmą 60-600 to niezbyt dobry pomysł ale ciekawe na ile producent przewidział. Ze schematów widać że jest dosyć mocno osadzony w ramie aparatu.

Komentarz

• pawel.guraj
                              Pełne uzależnienie
                              • 2013
                              • 1223

Właśnie zakończyłem swoje pierwsze wakacje z Canonem, więc postanowiłem napisac kilka słów o tym jak mi się żyło z R5 w górskich łazęgach. Byłem kilka dni w Dolomitach (po raz pierwszy) a potem kilka dni w Bieszczadach (nie po raz pierwszy).
                              Co nosiłem ze sobą - R5, 25-105 f/4, 100-500, PeakDesign TravelTripod a wszystko w PeakDesign EverydayBackpack 20L v1.

Jeżeli chodzi o R5 to oczywiście można się domyślić, że jestem w dalszym ciągu zachwycony. Łatwość życia z tym body w porównaniu do Sony jest jednak znacząco wyższa. Trudno to jakoś określić - ale po prostu ergonomia jest - również z dłuższej perspektywy - bardzo porządna.
                              Na szybko - AF, tutaj po prostu 100% pewności - choć przy motywach górskich to też trdno tu o kokosy. Zapewne przetestuję AF lepiej na nadchodzącym AeroBaltic.
                              Bardzo polubiłem tę matrycę - choć jak wiadomo - na początku nie miałem o niej jakiegoś bardzo dobrego zdania. Muszę powiedzieć, że materiał, który produkuje, obrabia się bardzo przyjemnie - chyba nawet czasem przyjemniej niż w Sony. Oczywiście LR jest zupełnie inaczej skalibrowany pod R5, więc też musiałem się przyzwyczaić. Na przykład do tego, że przy ISO 100 praktycznie nie można odszumiać - bo w zasadzie traci się tylko detal. Pracuję na własnym profilu koloru - bo te firmowe LR są do niczego, a jakieś tam, które kupiłem, też mi nie pasowały.

Aparat pracował bardzo stabilnie - poza jedym wypadkiem kiedy kompletnie zawisił się po zmianie z 100-500 na 24-105. Najpierw wywalił błąd obiektywu a potem po prostu nie chciał się włączyć. Przywrócenie go do życia zajęło mi trochę czasu - wyjęcie bateri, przeczyszczenie styków i w końcu ruszył - ale po 3-4 próbach. W międzyczasie uruchamiał się pokazując jakieś migające głupoty w EVF.

Nieco zwiódł mnie 24-105. Szczególnie na szerokim końcu boki są mydlane i to nie specjalnie zależnie od przesłony. Wydaje mi się, że wersja Sony była nieco lepsza. No ale 24-105 u Canona to zawsze była taka trochę naciągana "L".
                              Za to oczywiście wszystko rekompensuje 100-500. Absolutnie zachwyca mnie ostrość tego szkła - nawet na wielkiej dziurze na końcu zakresu.

Tagowanie zdjęć GPS'em ze smartfona działa dobrze, choć czasami potrafi się rozłączyć. Sony mnie do tego już przyzywczaiło, więc tutaj Canon się nie wyróżnia ;-) Za to fakt, że aparat nie potrafi przy pomocy połączenia BT ustawić czasu z GPS'a to babol jakich mało. Szczególnie, że w wypadku ustawienia lokalizacji GPS BT ręcznie czasu nie da się zmienić. Trzeba to robić po WiFi.

No i na koniec taka refleksja - całą przygodę z bezlustrami zacząłem w zasadzie dlatego, że sprzęt który nosiłem ze sobą był dla mnie za ciężki. Skończyło się na tym, że obecnie noszę bezlustro, które wraz z osprzętem jest dla mnie za ciężkie. Wspomniany wcześniej zestaw na wycieczki górskie, gdzie trzeba się trochę powspinać, czy tam przejść po śliskim śniegu to dla mnie już nieco za dużo. Taki krzywy uśmiech historii ;-)

Trochę zdjęć juz wrzucałem w wątku galeryjnym, ale jak by ktoś chciał głębszą relację, to zapraszam do siebie: Cztery dni z Dolomitami

p,paw
                              Ostatnio edytowany przez pawel.guraj; 50675.

Komentarz

• jinks
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2178

Może warto pomyśleć o 2 małych stałkach? Np. 24 i 200? Choć jeśli małe to dziś musiałyby być manualne [emoji16]
                                Miłego dnia
                                moja www

Komentarz

Pracuję...