X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Eberloth
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2350

Odp: Canon EOS R5

Widać i admini czasem się wqrwią na głupotę. I bardzo dobrze.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Komentarz

• candar
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 3366

Zamieszczone przez Jacek_Z
      Sorry, ale coś przeoczyłeś. Jesteś złośliwy w stosunku do sprzętu Canona, uważając go za zacofany względem oferty Sony. Nie zauważając różnych potrzeb różnych fotografów. To, że on ci pasuje, to nie znaczy, że musi pasować wszystkim. Natomiast co piszesz niżej?

Kolejna złosliwość, no bo Sony jest lepszy. Tym razem sie wkopałeś, bo każdy Sony? Nawet taki A7 mk1 z ułomnym AF?
      Odpuść sobie, nie mitologizuj tej marki. Ty uważasz, że Canon jest gorszy i to jest OK, ale jak ktoś uważa, że Sony jest gorsze, to jest źle. Bo Sony jest lepsze, tylko go ludzie nie potrafia używać... no litości.
      Czytam sobie fejsa i grupy canoniarzy i trzy grupy nikoniarzy. Pytają o zakupy bezluster. Sam jestem zdziwiony jak wiele osób nadal poleca lustrzanki zdecydowanie przedkładając je nad bezlustra. I to piszą często byli posiadacze ML, którzy wrócili do lustrzanki, albo osoby, które mają równolegle ML i DSLR. Pod warunkiem, że mają dobrą lustrzankę, a nie sprzet z dolnej półki.
      [MENTION=4025]Jacek_Z[/MENTION] - pokaż mi, w którym miejscu napisałem, że Sony jest LEPSZE od Canona ??? No litości, trochę obiektywizmu. Wskazałem notoryczne wyśmiewanie użytkowników innych marek na forum CB i obracanie za chwilę tego w rzekomy "żart". Każde zwrócenie uwagi w tym aspekcie skutkuje furią dożywotnich posiadaczy aparatu jednego systemu.

Do bezluster przekonani są bez reszty posiadacze Sony. (bo muszą
      [MENTION=4025]Jacek_Z[/MENTION] Uprzejemie proszę o rozwinięcie i uzasadnienie tego zdania: "przekonani są bez reszty posiadacze Sony (bo muszą)". Używałem długo systemu ML Fuji, cały czas mam i używam ML Nikona 1. Nie rozumiem czym determinowane jest założenie, że użytkownik danego systemu jest przekonany do niego "bez reszty" ? i dlaczego posiadacz Sony w odróżnieniu od użytkowników innych systemów coś "musi" innego niż inni ??? Czyżby rasizm systemowy, dyskryminacja i wykluczenie innych systemów ? Kolejny żart ?

Myslę, że wbrew prognozom JK lustra zostaną z nami wiele dłużej niż fani Sony sądzą.
      [MENTION=4025]Jacek_Z[/MENTION] - pełna zgoda , ML jak pisaliśmy wcześniej kierowane jest do trochę innej grupy użytkowników. Choć w kwestii profi korpusów różnica się powoli zaciera.
      Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
      Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• candar
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 3366

[MENTION=4025]Jacek_Z[/MENTION]

ps.

Uprzedzę Twoją odpowiedź dlaczego użytkownicy S coś muszą Każdy z nas został kiedyś z "ręką w nocniku" (mnie również swego czasu szarpło w analogu po zmianie bagnetu FL,FD na EF). Nie jest to jednak przyczynek do założenia, że ktoś zostaje dożywotnim niewolnikiem systemu, którym nigdy nie byłem i w przyszłości być nie zamierzam
        Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Jacek_Z
          Administrator
          • 2005
          • 2694

Zamieszczone przez candar
          @Jacek_Z - pokaż mi, w którym miejscu napisałem, że Sony jest LEPSZE od Canona ??? No litości, trochę obiektywizmu. .
          Naprawdę nie zdajesz sobie sprawy z wydźwięku wręcz już dziesiątek Twoich postów? Tu już wiele osób dostaje szału jak czyta kolejny wpis o ML Sony. Idą raporty, ludzie obarczają cie odpowiedzialnością (a właściwie mnie, że cie nie banuje) za spadek czytelnictwa forum, podobno tu canoniarze czują sie coraz gorzej. Sądzę, że np Eberloth i inni krytykują Twoje zdjęcia, a tak naprawdę po prostu przenoszą swoje niezadowolenie z jednego wątku (technicznego) na drugi, zdjęciowy i się czepiają gdzie tylko cie widzą.
          Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025.
          Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• candar
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 3366

Naprawdę nie zdajesz sobie sprawy z wydźwięku wręcz już dziesiątek Twoich postów? Tu już wiele osób dostaje szału jak czyta kolejny wpis o ML Sony. Idą raporty, ludzie obarczają cie odpowiedzialnością (a właściwie mnie, że cie nie banuje) za spadek czytelnictwa forum, podobno tu canoniarze czują sie coraz gorzej. Sądzę, że np Eberloth i inni krytykują Twoje zdjęcia, a tak naprawdę po prostu przenoszą swoje niezadowolenie z jednego wątku (technicznego) na drugi, zdjęciowy i się czepiają gdzie tylko cie widzą.
            Ok, spoko. Żartujemy ze wszystkiego poza Canonem.

Komentarz

• jan pawlak
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 4283

Prawda chyba leży "gdzieś pomiędzy".

Niektórzy uczestnicy tego forum zachowują się jak "talibowie" firmy.
              Tylko nasz "bóg" jest prawdziwy, nasi to partyzanci a ich to bandyci, tylko nasze ... itd.

Według mojego przyjaciela (psycholog) to się na tym forum uspokoi gdy R5 zostanie uznany przez naszą i ich społeczność za najlepszy ML na świecie.

jp
              Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
              puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
              Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
              http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
              public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• candar
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 3366

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                BTW2: żeby nie było tak zupełnie nie w temacie to podobno 3999$ to już pewne ...
                [MENTION=5969]Kolekcjoner[/MENTION] Możesz już zamawiać, bo ruszyła przedsprzedaż. Zakreśliłem cenę, aby nie umknęła uwadze. Co ciekawe informacji o matrycy jakoś brak (pewnikiem tajemnica handlowa). Kupując samochód też nigdy nie pytam jaki ma silnik, jakiej pojemności i ile pali na setkę oraz ile auto kosztuje Jak dobry, to po co pytać o takie rzeczy

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: r5.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 173,6 KB
ID: 2083424

Komentarz

• zdebik
                  Pełne uzależnienie
                  • 2013
                  • 4065

Kolejny link z (_._).
                  https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• mirror
                    Pełne uzależnienie
                    • 2018
                    • 1446

biznes jak zwykle w swojej najlepszej formie
                    EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• jan pawlak
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 4283

To wygląda jak klepsydra honorowego samobójstwa

jp

PS
                      Przynajmniej darmowa dostawa
                      puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Komentarz

• zdebik
                        Pełne uzależnienie
                        • 2013
                        • 4065

Spokojnie w DxO już przegrał z a7 i d800.
                        https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• marfot
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 4568

Po "oficjalnej" deklaracji, że cena będzie "poniżej 4000 USD" spekulacje ograniczyły się do tego czy to będzie 3999 czy 3995 USD.
                          Tylko w Indiach jakiś optymista wywalił cenę 2,79 Lacs czyli jakieś 15,7k PLN .
                          Widać, że będzie drogo na początek i tyle (4k Euro).
                          Ostatnio edytowany przez marfot; 13342.
                          https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                          EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• tomfoot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 2277

Zamieszczone przez jan pawlak
                            Według mojego przyjaciela (psycholog) to się na tym forum uspokoi gdy R5 zostanie uznany przez naszą i ich społeczność za najlepszy ML na świecie.

jp
                            To miło wiedzieć, że sytuacja na forum jest na bieżąco konsultowana z psychologiem. Nie wiem jednak, czy wobec przebywających tu namiętnie (zamiast na KKM) miłośników Sony nie byłaby bardziej wskazana opieka psychiatry.

Co zaś do podawania ceny R5 przez digital24 wynoszącej 30.000 PLN, to równie dobrze można zaproponować cenę 50.000. I nie będzie to miało żadnego odniesienia do ceny, która zafunkcjonuje w rzeczywistości.

Komentarz

• candar
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 3366

Zamieszczone przez tomfoot
                              Co zaś do podawania ceny R5 przez digital24 wynoszącej 30.000 PLN, to równie dobrze można zaproponować cenę 50.000. I nie będzie to miało żadnego odniesienia do ceny, która zafunkcjonuje w rzeczywistości.
                              Ta cena dotyczy R5 bez podania żadnych danych specyfikacji dotyczących jakości i ilości Mpix użytej matrycy (coś pomiędzy 30 a 60 Mpix, czyli średnio wychodzi 45 Mpix). https://www.usa.canon.com/internet/p...-lenses/eos-r5

Cena zapewne ulegnie szybkiej zmianie po podaniu wielkości matrycy oraz jej testach

Komentarz

• jan pawlak
                                Pełne uzależnienie
                                • 2012
                                • 4283

Zamieszczone przez candar
                                Ta cena dotyczy R5 bez podania żadnych danych specyfikacji dotyczących jakości i ilości Mpix użytej matrycy (coś pomiędzy 30 a 60 Mpix, czyli średnio wychodzi 45 Mpix). https://www.usa.canon.com/internet/p...-lenses/eos-r5

Cena zapewne ulegnie szybkiej zmianie po podaniu wielkości matrycy oraz jej testach
                                To nie wygląda poważnie.

W mojej ocenia R5 to będzie odpowiednik A7R3/4 z lepszymi funkcjami video.
                                Cena "wejściowa" będzie w granicach 15 - 18 kPLN.

Niższa być nie może bo by skanibalizowała sprzedaż wyższej klasy aparatów Canona.
                                Gdyby była wyższa to sprzedaż byłaby ograniczona, chyba że R5 ma być tylko pokazówką technologicznych możliwości firmy i zaraz ogłoszony będzie np. R6 w "ludzkiej" cenie

jp

Komentarz

Pracuję...