X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • becekpl
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 4304

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez pawel.guraj

No i na koniec taka refleksja - całą przygodę z bezlustrami zacząłem w zasadzie dlatego, że sprzęt który nosiłem ze sobą był dla mnie za ciężki. Skończyło się na tym, że obecnie noszę bezlustro, które wraz z osprzętem jest dla mnie za ciężkie. Wspomniany wcześniej zestaw na wycieczki górskie, gdzie trzeba się trochę powspinać, czy tam przejść po śliskim śniegu to dla mnie już nieco za dużo. Taki krzywy uśmiech historii ;-)
    miałem tak samo, ale wtedy Canon wypościł 24-240 RF
    nie jest to L ale moim zdaniem daje rade (zdania na forum są podzielone, ale przeciw są ci którzy tego szkła nie posiadają)
    w miarę lekki, nie za duży i z fajnym zakresem
    tak ze ten
    wpadnij na PM któregoś dnia to dam Ci przetestować
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• pawel.guraj
      Pełne uzależnienie
      • 2013
      • 1223

No ja już tego swojego zestawu raczej nie zmienię - 100-500 jest mi potrzebny do samolotów, no a 24-105 to jednak taki uniwersalny spacer-zoom oraz podstawowe szkło do pociągów.
      Oczywiście w górach bardzo brakowało mi szerokości - pewnie w przyszłym roku skuszę się na RF 14-35.

A zapomniałem napisać jeszcze o jednej sprawie. Od czasu zakupu jeszcze ani razu na matrycy nie miałem ani jednego paprocha. Jestem w szoku. W A7RIV - czyszczenie (dmuchanie) matrycy to w zasadzie czynność codzienna. Albo system czyszczenia Canona jest dużo lepszy albo ta zamknięta migawka przy zmianie szkieł jednak dużo daje.

p,paw
      https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• becekpl
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 4304

zestaw mam taki sam ale w góry czy wędrówki z plecakiem to zabieram tylko 24-240
        i jest ok
        Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
        Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5117

Zamieszczone przez pawel.guraj
          (...)
          A zapomniałem napisać jeszcze o jednej sprawie. Od czasu zakupu jeszcze ani razu na matrycy nie miałem ani jednego paprocha. Jestem w szoku. W A7RIV - czyszczenie (dmuchanie) matrycy to w zasadzie czynność codzienna. Albo system czyszczenia Canona jest dużo lepszy albo ta zamknięta migawka przy zmianie szkieł jednak dużo daje.
          p,paw
          Ja mam w R podobnie, żadnych syfów i to jest mega sprawa w porównaniu do luster.
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• jinks
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2178

Szkoda tylko, że trzeba zawsze wyłączać i włączać aparat przy zmianie szkła. Choć piszę to z perspektywy pracy na ślubach kilkoma stałkami.
            Miłego dnia
            moja www

Komentarz

• pawel.guraj
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 1223

Zamieszczone przez jinks
              Szkoda tylko, że trzeba zawsze wyłączać i włączać aparat przy zmianie szkła. Choć piszę to z perspektywy pracy na ślubach kilkoma stałkami.
              O jak akurat zawsze tak robiłem. Nigdy nie miałem zaufania do "hot plug" w wydaniu obiektywów ;-)

p,paw
              https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• zdebik
                Pełne uzależnienie
                • 2013
                • 4065

Zmiemialem raz szkło z właczonym aparatem i chyba się menda zawiesiła, w każdym razie coś mu odbiło (nie pamietam dokładnie co).
                https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• jinks
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2178

Ciągle tak robiłem na dslr-ach i teraz na ml. Nigdy nie było najmniejszego problemu. Choć może faktycznie warto się przestawić ze względu na czystość matrycy
                  Miłego dnia
                  moja www

Komentarz

• risojeb890
                    • 2021
                    • 1

Jaką kartą graficzną lub jaki procesor na platformę AMD/INTEL kupić, aby płynnie odtwarzać filmy w jakości 8K z Canona R5?

Na razie nie mówię o montowaniu. Na razie mówię tylko i wyłącznie o tym, żebym mógł sobie te filmy płynnie odtworzyć i obejrzeć je z poziomu komputera na ekranie wielkiego monitora. Do montowania, to wiadomo, że trzeba mieć super komputer, ale na razie chodzi mi tylko i wyłącznie o płynne odtwarzanie tych filmów. Co możecie polecić?

Z czego Wy sami na dzień dzisiejszy korzystacie, przeglądając filmy z Canona R5?

Komentarz

• Poozon
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 110

Polecam jakiegoś Mac-a z procesorem M1. Od Mac-a Mini w górę. Aha, i nie jestem fanboyem Apple. Dopiero ten procek M1 przekonał mnie do tej firmy.
                      Sam mam MacBook Air z tym prockiem ale na razie tylko filmy 4K oglądam na nim. Mam też dla porównania desktopa z 8-rdzeniowym prockiem AMD i kartą NVIDIA GTX 1060. No i ten desktop jakoś gorzej sobie radzi z filmami 4K. Obraz jest mniej płynny niż na MacBook-u Air.
                      Wprawdzie nie oglądałem materiału 8K z Canona R5 ale z ciekawości mogę sprawdzić jak te moje 2 sprzęty się sprawują przy nim.

Komentarz

• rafealla
                        Dopiero zaczyna
                        • 2019
                        • 30

Zamieszczone przez Bangi
                        Ja mam w R podobnie, żadnych syfów i to jest mega sprawa w porównaniu do luster.
                        W EOS50D przez kilkanaście lat wycieczkowego używania tylko raz czyściłem lustro a matrycy nigdy. A aparat zwiedził kilka kontynentów, wiec chyba trochę przereklamowana ta zaleta - dzieciom do piaskownicy daje inne zabawki [emoji2957][emoji2957][emoji2957]

Komentarz

• zdebik
                          Pełne uzależnienie
                          • 2013
                          • 4065

Zamieszczone przez rafealla
                          W EOS50D przez kilkanaście lat wycieczkowego używania tylko raz czyściłem lustro a matrycy nigdy. A aparat zwiedził kilka kontynentów, wiec chyba trochę przereklamowana ta zaleta - dzieciom do piaskownicy daje inne zabawki [emoji2957][emoji2957][emoji2957]
                          Jak sie wszystko robi na max f5.6, to nie trzeba czyścić.

Komentarz

• Marek Kowal
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 194

... szczególnie na cropie...
                            galeria na stronie EPWA.plhttps://www.epwa.pl/index.php?option...ek%20Kowalczyk

Komentarz

• pawel.guraj
                              Pełne uzależnienie
                              • 2013
                              • 1223

Naszło mnie dzisiaj takie proste pytanie.

Czy wasze R5 też chroboczą jak są wyłączone przy lekkim potrząsaniu.
                              Z resztą dokładnie tak samo jest z RF 24-105 f/4.
                              Rozumiem, że to chrobocze mechanizm IBIS w aparacie i IS w obiektywie - ale jeżeli wożę sobie taki aparat w plecaku na rowerze i jednak trochę nim potrząsam w czasie jazdy to zacząłęm się zastanawiać czy na dłuższa metę coś się tym mechanizmom nie stanie...

p,paw

Komentarz

• zdebik
                                Pełne uzależnienie
                                • 2013
                                • 4065

Pierwsze co zrobiłem z aparatem to... potrzepałem. Matryca rusza się wydając jakieś dzwięki.

Komentarz

Pracuję...