Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Uważasz więc posiadany sprzęt za wystarczający. Rozumiem to, chyba zresztą większość z nas tak ma. Tylko dlaczego tak namiętnie krytykujesz Canona (DR w Canonie), skoro ludziom to nie wadzi? Ostatnio przestałeś, i dobrze. Bo pewnie za jakiś czas wrócisz do C
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Adam Trzcionka popełnił błąd. Dokonał wyboru nie czytając forum. Stąd nie wie, co uczynił.
Zaś prawda. Czytając forum CB Adam Trzcionka powinien był wybrać ponadczasowego Canona RP. Byłby end game, a tak znów po szerokim szuka świecie, tego co jest bardzo blisko.
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez Jacek_Z
Uważasz więc posiadany sprzęt za wystarczający. Rozumiem to, chyba zresztą większość z nas tak ma. Tylko dlaczego tak namiętnie krytykujesz Canona (DR w Canonie), skoro ludziom to nie wadzi? Ostatnio przestałeś, i dobrze. Bo pewnie za jakiś czas wrócisz do C
Dokładnie tak Każdy niech sobie używa tego, co mu pasuje. Stare przysłowie mówi, że najważniejszy jest fotograf. Później dopiero obiektyw , aparat i cała reszta. Do Canona nie wrócę , bo "chemia" z C wygasła z wprowadzeniem bagnetu RF. Przesiadłem się na Sigmy A i jest mi niesamowicie dobrze w ich towarzystwie.
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Zaś prawda. Czytając forum CB Adam Trzcionka powinien był wybrać ponadczasowego Canona RP. Byłby end game, a tak znów po szerokim szuka świecie, tego co jest bardzo blisko.
--- Kolejny post ---
Dokładnie tak Każdy niech sobie używa tego, co mu pasuje. Stare przysłowie mówi, że najważniejszy jest fotograf. Później dopiero obiektyw , aparat i cała reszta. Do Canona nie wrócę , bo "chemia" z C wygasła z wprowadzeniem bagnetu RF. Przesiadłem się na Sigmy A i jest mi niesamowicie dobrze w ich towarzystwie.
Ad2. Czyli już nie będziesz więcej "obrzydzać" forumowiczom ich własnych decyzji zakupowych i pozwolisz im cieszyć się z posiadanego sprzętu, bez ciągłego narzekania jaki to Canon zły? Fajnie będzie merytorycznie pogadać
Ad1. No chyba jednak nie przestaniesz
Ad2. Czyli już nie będziesz więcej "obrzydzać" forumowiczom ich własnych decyzji zakupowych i pozwolisz im cieszyć się z posiadanego sprzętu, bez ciągłego narzekania jaki to Canon zły? Fajnie będzie merytorycznie pogadać
Ad1. No chyba jednak nie przestaniesz
Nie będę Canony są bardzo dobre
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Czyli ceny za obiektywy RF 12.000 zł i 15.000 zł też są "ludzkie"?
Dla uściślenia obecna cena sklepowa R6 wynosi: 12.389 zł
Cztery szkiełka + aparat i mamy "ludzkie" 60-70k zł
Mam R5 i R6 i mam jedno kitowe szkło RF. Cała reszta to szkła EF, które są w tej chwili tanie jak barszcz (również używki). Nic więcej mi nie potrzeba. Szkła EF mają sporo zalet na R, zwłaszcza dla kogoś kto filmuje, to często lepsze rozwiązanie; szary filtr variable ND w przejściówce, możliwość podpięcia speedboostera w nowej kamerze z mocowaniem RF (C70). Dziwię się, że jeszcze Ci się to szczekanie nie znudziło, zwłaszcza, że nowe szkła Sony też nie są tanie, a jakościowo do szkieł R im sporo brakuje (RF 50/1,2 85/1,2 28-70/2 15-35/2,8 24-70/2,8 70-200 to wszystko są lepsze szkła niż odpowiedniki Sony). I jeszcze jedno; w stajni Sony AF zbliżony do tego co oferuje R5 i R6 ma tylko A9 za 24 tyś (niestety to jedyna zaleta tego A9 w porównaniu do Canonów).
Mnie nie przeszkadza, że fotografujesz jakimś złomem od Sony, ale mam nadzieję, że do Ciebie dotrze, że to jest forum Canona i Twoje teksty są lekko nie na miejscu.
To bardzo miło, że nie przeszkadza Tobie to, czym inni fotografują. Bo ja fotografuję szkłami Sigmy Art, Tamronem i kilkoma szkłami Canona EF (które ze mną zostaną na zawsze), podobnie jak większość użytkowników aparatów z serii R Canona na CB.
BTW - Sony FE 85 1.8 sprzedałem bo kupiłem nową Sigmę Art 85 1.4 DG DN, tak więc rzekomych "złomów" nie posiadam.
Czyli ceny za obiektywy RF 12.000 zł i 15.000 zł też są "ludzkie"?
Dla uściślenia obecna cena sklepowa R6 wynosi: 12.389 zł
Cztery szkiełka + aparat i mamy "ludzkie" 60-70k zł
Tyle że to tak nie działa. Ze znanych mi użytkowników eRek praktycznie nikt nie posiada szkieł (chyba jedno) z mocowaniem RF. Posiadając pokaźną szklarnię EF rzeczywiście wystarczy kupić tylko samo body R.
BTW: kwestia cen jest bardzo umowna. Dla jednego to "waciki" a drugi się popuka po głowie jak usłyszy że ktoś na aparat che wydać 12 tysięcy.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Zgodnie z prezentowanymi tu teoriami niektórych wielebnych użytkowników Sony i ML w ogóle, dziś przecież nie potrzeba nic więcej niż bezlusterkowe body oraz szeroki kąt. Resztę można sobie wyciąć, odciąć czy przyciąć. Więc argument o cenach jest chybiony.
Tyle że to tak nie działa. Ze znanych mi użytkowników eRek praktycznie nikt nie posiada szkieł (chyba jedno) z mocowaniem RF. Posiadając pokaźną szklarnię EF rzeczywiście wystarczy kupić tylko samo body R.
BTW: kwestia cen jest bardzo umowna. Dla jednego to "waciki" a drugi się popuka po głowie jak usłyszy że ktoś na aparat che wydać 12 tysięcy.
Znasz pojęcie "autosugestia"? Po raz N-ty wracamy do punktu wyjścia. Dla większości (w tym mnie)zwolenników bezlusterkowców głównym powodem zmiany dużych DSLR i dużych szkieł FF do DSLR jest miniaturyzacja systemu, jego odchudzenie wielkościowe i wagowe poprzez zakup małych korpusów oraz na nowo zaprojektowanych pod ML obiektywów, które są mniejsze i lżejsze oraz lepsze od odpowiedników w DSLR. Przykładowo mieszczę w małej torbie aparat z trzema obiektywami i pełnowymiarową lampą błyskowa. Gdybym miał używać dużych szkieł z DSLR przez adaptery - to musiałbym używać plecaka.
Co do cen foto. Nie uważam, że cena powyżej 12k zł za aparat i 12k zł za obiektyw jest "ludzka" dla każdego pasjonata fotografii. Być może dla wielu to będzie tylko na "waciki" , ale w naszych realiach, gdzie mnóstwo osób fotografię traktuje stricte hobbystycznie będzie to już cena zaporowa.
Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025.
Powód: nie komentujmy osób, tylko merytoryka
Znasz pojęcie "autosugestia"? Po raz N-ty wracamy do punktu wyjścia. Dla większości (w tym mnie)zwolenników bezlusterkowców głównym powodem zmiany dużych DSLR i dużych szkieł FF do DSLR jest miniaturyzacja systemu, jego odchudzenie wielkościowe i wagowe poprzez zakup małych korpusów oraz na nowo zaprojektowanych pod ML obiektywów, które są mniejsze i lżejsze oraz lepsze od odpowiedników w DSLR. Przykładowo mieszczę w małej torbie aparat z trzema obiektywami i pełnowymiarową lampą błyskowa. Gdybym miał używać dużych szkieł z DSLR przez adaptery - to musiałbym używać plecaka.
Ale nikt Ci nie każe tego używać. Ja w ogóle nie rozumiem po co wylewać żale nad czymś czego się nie kupi i jak komuś będzie z tym niewygodnie.
To tak jakbyś zatrzymał kogoś jadącego BMW na skrzyżowaniu i zaczął mu opowiadać, że kupowanie takiego drogiego auta to bezsens i w ogóle to ono jest do niczego bo nie przewiezie nim tony piasku .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Ale nikt Ci nie każe tego używać. Ja w ogóle nie rozumiem po co wylewać żale nad czymś czego się nie kupi i jak komuś będzie z tym niewygodnie.
A gdzie ja napisałem, że komuś byłoby " z tym niewygodnie"? Wydając 12k zł, lub 20k zł za cokolwiek każdy by trąbił na całym osiedlu jakie to dobre i niezawodne (biel jest jeszcze bielsza) Już teraz mogę napisać w ciemno bez ich kupowania i testowania, że R5 i R6 to świetne aparaty.
Zamieszczone przez Kolekcjoner
To tak jakbyś zatrzymał kogoś jadącego BMW na skrzyżowaniu i zaczął mu opowiadać, że kupowanie takiego drogiego auta to bezsens i w ogóle to ono jest do niczego bo nie przewiezie nim tony piasku
BMW to akurat bardzo dobry przykład tego, że nie powinno się niczego kupować bez podstawowej wiedzy technicznej (która potrzebna jest przy każdych zakupach) -> https://wrc.net.pl/bmw-rozszerza-akc...h-sie-silnikow
A gdzie ja napisałem, że komuś byłoby " z tym niewygodnie"? Wydając cokolwiek za 12k zł, lub 20k zł na całym osiedlu bym trąbił jakie to dobre i niezawodne Rozumiem oczywiście, że R5 i R6 już kupiłeś, albo zamierzasz kupić, bo o nich piszesz?
A co Ciebie obchodzi co kto kupuje i za ile? Naprawdę to takie ważne że użytkownicy Canona chcą wydać tyle na aparat? I co to ma za znaczenie że Ty uważasz jako użytkownik innego systemu że to bezsens. Nie rozumiesz że nikogo tu od dłuższego czasu nie interesuje Twoja opinia na ten temat.
BTW: przykład z BMW był jednak trafiony w dziesiątkę ....
Komentarz