X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jinks
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2178

Odp: Canon EOS R6

Ma ktoś porównanie do R w kwestii pracy AFu?
    Miłego dnia
    moja www

Komentarz

• Jacek_Z
      Administrator
      • 2005
      • 2694

Zamieszczone przez candar
      .. Dla większości (w tym mnie)zwolenników bezlusterkowców głównym powodem zmiany dużych DSLR i dużych szkieł FF do DSLR jest miniaturyzacja systemu, jego odchudzenie wielkościowe i wagowe poprzez zakup małych korpusów oraz na nowo zaprojektowanych pod ML obiektywów, które są mniejsze i lżejsze oraz lepsze od odpowiedników w DSLR.
      ..
      Gdybym miał używać dużych szkieł z DSLR przez adaptery - to musiałbym używać plecaka.
      Z tym stwierdzeniem spotykam się ciagle, na forum nikona jest bardzo duże grono ludzi z Sony, "podróżników", którzy też ciagle zakładają, że w bezlustrach chodzi o małą wagę i rozmiar.
      Ja ciągle chodzę z plecakiem, nie mam z tym problemu. Plecak mam jeden z największych, w nim zawsze 2x za dużo obiektywów
      Sony poszło w mały sprzęt, Canon z Nikonem w sprzęt bezkompromisowy.
      Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• jinks
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2178

Zamieszczone przez Jacek_Z
        Nikon ze swoimi stałkami f1.8 powiedziałbym, że raczej w racjonalny, kompromisowy. Choć zachwytów w sieci nie widać. Ludzie jarają się ekstremami f1.4 i f1.2

Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka
        Miłego dnia
        moja www

Komentarz

• Jacek
          Początki nałogu
          • 2020
          • 382

Adam Trzcionka w swoim blogu o teście R6 napisał między innymi, że przez dwa tygodnie zrobił 11.000 zdjęć. Można więc przyjąć, że przez miesiąc zrobi 20.000, czyli dalej licząc 300.000 / 20.000 = 15. Aparat powinien mu wystarczyć na 15 miesięcy takiej pracy.

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12158

Zamieszczone przez Jacek_Z
            to chyba nie do konca tak. Sony poszlo w kompletny system. przyciagajac ludzi na technologie w korpusach i dzieki kombinacji otwartego bagnetu i ukladow z Tamronem / Zeissem - na dosc szybkie wypelnienie systemu oferta roznorakich szkiel, od dobrze marketingowo dzialajacych misiow, po duzy wybor szkiel dla smiertelnika (choc tutaj z jakoscia roznie bywa, niektore z tych podstawowych zoomow nijak sie nie ma nawet do odpowiednikow EF Canona)

Canon w tej chwili RF-em robi slupek reklamowy: taka bedzie przyszlosc. czesc pro moze juz sobie w tym RF-ie zrobic zestaw do pracy (choc rzadko tylko ze szkiel RF), amator moze sobie kupic takie RP i 24-240 (w cenie naprawde uczciwego DSLR, gdzie dla odmiany nie bedzie kompromisow... ale jak widac chetnych wcale nie brakuje). powoli zaczyna wylaniac sie srodek - cos dla wieloletniego, nieprofesjonalnego uzytkownika Canona, ktory potrzebuje aparatu wygladajacego i dzialajacego jak Canon (R6) i do niego zestawu znosnych gabarytowo zoomow f/4 i stalek +/- f/2. ale powoli sie i ta polka zapelnia. i to szklami lepszymi niz Tamron zrobil Sony, co bedzie odbijac sie na sprzedazy A7. duzo mocniej niz niektorym sie wydaje.

Nikon uderzyl wlasnie w ten srodek zakresu. tylko raz na jakis czas walnie jakies takie szklo robiace duzo piany w necie, ale przede wszystkim to jest sprzet dla tego pasjonata - uczciwe, dopracowane funkcjonalnie korpusy i zestaw kluczowych zoomow f/4 i f/2.8, plus wywalone optycznie stalki f/1.8. dla mnie osobiscie obecna Z-ka jest jedynym sensownym i w miare kompletnym (jak dla moich potrzeb) systemem bezlusterkowym. to sa korpusy projektowane przez fotografow a nie inzynierow od konsoli/telewizorow (wiec i wygodne w trzymaniu, i z normalnymi kneflami, i normalnymi menu) i do tego zestaw porzadnych optycznie szkiel. jakbym dzisiaj kupowal sprzet i mial wielkie parcie na telewizor zamiast celownika, to to by sie zaczynalo od Z5, bezdyskusyjnie. chociaz podejrzewam, ze pod koniec 2021 to bedzie juz R6

Zamieszczone przez jinks
            Nikon ze swoimi stałkami f1.8 powiedziałbym, że raczej w racjonalny, kompromisowy. Choć zachwytów w sieci nie widać. Ludzie jarają się ekstremami f1.4 i f1.2 ;
            ludzie w internetach bija piane na temat egzotyki.
            ludzie z kartami kredytowymi w sklepach glosuja zupelnie inaczej na kazdego jednego 50/1.2 da pro sprzedaje sie sto sztuk 50/1.4 wsrod pasjonatow, a te robia dostateczna reklame na ulicach miast, zeby sprzedac amatorom tysiac kolejnych 50/1.8. te pierwsze robi sie do prospektow i dla influenserow, ale to te drugie musza byc tip-top, zeby zrobic wyniki sprzedazy systemu.

przyklad nie jest dopasowany do Canona EF, zeby nie bylo watpliwosci. nie bedziemy sie przekonywac na tym forum, ze EF 50/1.4 to szklo tip-top
            www albo tez flickr

Komentarz

• jinks
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2178

Zamieszczone przez Jacek
              Adam Trzcionka w swoim blogu o teście R6 napisał między innymi, że przez dwa tygodnie zrobił 11.000 zdjęć. Można więc przyjąć, że przez miesiąc zrobi 20.000, czyli dalej licząc 300.000 / 20.000 = 15. Aparat powinien mu wystarczyć na 15 miesięcy takiej pracy.
              Dostał do testów stąd trochę bardziej intensywne użycie. Ja na ślubach robię ok. 2000-2500 zdjęć + 200-500 plener. Spora ilość wynika głównie z zawodnego AF-u przy jasnych stałkach w dynamicznych i trudnych oświetleniowo warunkach reportażu ślubnego. Dużo zależy też od tego co chcemy osiągnąć. Jeden ciągle szuka różnych motywów choć wie, że spora część nie będzie potem miała sensu a drugi wykonuje tylko typowe ujęcia i z głowy.

Migawki w Canonie wytrzymują zazwyczaj więcej niż podaje producent. Są zresztą relatywnie niedrogie ok. 1000zł. Dodatkowo jeśli ktoś wystrzela komercyjnie 300.000 to raczej bez problemu zarobi na nowe body. Jeszcze żadnego Canona nie udało mi się zajeździć tak więc nie żałujcie swoich migawek i fotografujcie jak najwięcej. Byle z sensem.

Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka
              Miłego dnia
              moja www

Komentarz

• Camilo
                przzedtem JERONIMO1
                • 2014
                • 373

Ostatnio edytowany przez Camilo; 52643.
                Staruszek 5dc

Komentarz

• aptur
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3837

Zamieszczone przez akustyk
                  Nikon uderzyl wlasnie w ten srodek zakresu. tylko raz na jakis czas walnie jakies takie szklo robiace duzo piany w necie, ale przede wszystkim to jest sprzet dla tego pasjonata - uczciwe, dopracowane funkcjonalnie korpusy i zestaw kluczowych zoomow f/4 i f/2.8, plus wywalone optycznie stalki f/1.8. dla mnie osobiscie obecna Z-ka jest jedynym sensownym i w miare kompletnym (jak dla moich potrzeb) systemem bezlusterkowym. to sa korpusy projektowane przez fotografow a nie inzynierow od konsoli/telewizorow (wiec i wygodne w trzymaniu, i z normalnymi kneflami, i normalnymi menu) i do tego zestaw porzadnych optycznie szkiel. jakbym dzisiaj kupowal sprzet i mial wielkie parcie na telewizor zamiast celownika, to to by sie zaczynalo od Z5, bezdyskusyjnie. chociaz podejrzewam, ze pod koniec 2021 to bedzie juz R6

Mam identyczne przemyślenia. Powoli zamierzam wejść w bezlustro i obecnie wszystko wskazuje na to, że najsensowniejszym krokiem byłaby zmiana systemu i kupno Z6 który jest dla mnie lepszym aparatem od R a R6 ma niestety zaporową cenę. Za te 5 tys. różnicy mogę sobie kupić dwa fajne szkła do Z6 a więcej nic mi nie potrzeba.

Komentarz

• candar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 3366

Zamieszczone przez aptur
                    Mam identyczne przemyślenia. Powoli zamierzam wejść w bezlustro i obecnie wszystko wskazuje na to, że najsensowniejszym krokiem byłaby zmiana systemu i kupno Z6 który jest dla mnie lepszym aparatem od R a R6 ma niestety zaporową cenę. Za te 5 tys. różnicy mogę sobie kupić dwa fajne szkła do Z6 a więcej nic mi nie potrzeba.
                    Również tak myślę. Z6 już obecnie spadł w używkach do 6k zł a po wejściu 14.10.2020 modeli Z6 II i Z7 II https://www.optyczne.pl/15528-news-N...at%C3%B3w.html ceny spadną jeszcze bardziej i być może używki Z6 spadną do 5k zł.

Obecna cena NOWEGO Z6 to 6.885 zł https://www.cyfrowe.pl/aparaty/apara...-nikon-z6.html W tej cenie to najlepsza oferta na rynku i do tego "ludzka" cena (pozwolę sobie zacytować jedną osobę). Jakoś od czasów analogów czuję mięte do Nikonów.

A cena szkieł Z nie zabija https://www.cyfrowe.pl/obiektywy-do-...Nikon/scr.html można w cenie 7k zł kupić trzy podstawowe szkła ( Z 24-50mm f/4-6.3 + Z 50mm f/1.8 S + Z 35mm f/1.8 S)

No i https://www.fotopolis.pl/opinie/anal...-nikon-z6-i-z7

BTW - Z50 to nieporozumienie pomimo ceny 3.305 zł (nic nie posiada i z niczym nie działa)
                    Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• sebcio80
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2655

Zamieszczone przez aptur
                      Zwróćcie uwagę że podobnie było w lustrach. Zawsze Nikon a potem Sony miało lepsze i ciekawsze oferty jeśli chodzi o aparaty. Można było kupić Nikony które cenowo były pomiędzy 6D i 5D. Oferowały osiągi 6D jednak z lepszą matrycą i nie wykastrowanym AF.

Polityka Canona się nie zmienia. Chcesz mieć bardzo dobry AF musisz płacić ponad 10 tys złotych.

W Sony czy Nikonie masz to za ~6 - 7 tys.

Siłą Canona był i jest rynek wtórny szkiel. I to niekoniecznie się szybko zmieni jeśli chodzi o FF bo ceny nowych szkiel w każdym systemie mrożą krew w żyłach. Dobrze że jest Sigma.
                      Moje wątki na forum: sport | fashion
                      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12158

Zamieszczone przez sebcio80
                        Zwróćcie uwagę że podobnie było w lustrach. Zawsze Nikon a potem Sony miało lepsze i ciekawsze oferty jeśli chodzi o aparaty.
                        Sony w lustrach?

https://www.youtube.com/watch?v=ZmTx...youtu.be&t=143

Można było kupić Nikony które cenowo były pomiędzy 6D i 5D. Oferowały osiągi 6D jednak z lepszą matrycą i nie wykastrowanym AF.
                        Polityka Canona się nie zmienia. Chcesz mieć bardzo dobry AF musisz płacić ponad 10 tys złotych.
                        a jak jestes landszafciarzem, ktory ma ten AF gleboko w d*... to placisz mniej. bardzo mi to odpowiada

Siłą Canona był i jest rynek wtórny szkiel.
                        pelna zgoda z poprawka na: niewtorny tez
                        www albo tez flickr

Komentarz

• sebcio80
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2655

Zamieszczone przez akustyk

pelna zgoda z poprawka na: niewtorny tez
                          Zobaczymy. Nie jestem taki tego pewny. Prawda jest taka że w ostatnich wielu latach nie licząc długich pro tele Canon nic specjalnego nie wyposcil fajnego pod EF. Zwłaszcza jeśli chodzi o stalki. Sigma ratowała i ratuje sytuację.

Szkła RF są świetne a plotki o kolejnych robią wrażenie: 14-21mm 1.4, 70-200mm 2.0, 300mm 2.0.
                          Tylko mało kogo na nie będzie stać. A póki co Simg nie ma i nie wiadomo kiedy beda. A nie każdy chce ratować się adapterami jak ja.
                          Moje wątki na forum: sport | fashion
                          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• marfot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 4568

Prawda jest taka że w ostatnich wielu latach nie licząc długich pro tele Canon nic specjalnego nie wyposcil fajnego pod EF. Zwłaszcza jeśli chodzi o stalki. Sigma ratowała i ratuje sytuację.

Szkła RF są świetne a plotki o kolejnych robią wrażenie: 14-21mm 1.4, 70-200mm 2.0, 300mm 2.0.
                            Tylko mało kogo na nie będzie stać. A póki co Sigm nie ma i nie wiadomo kiedy beda. A nie każdy chce ratować się adapterami jak ja.
                            Buduje się linia tańszych szkieł RF: 35, 50, 85 - Macro, IS. Osobiście nie widzę jakiegoś wielkiego zainteresowania. No powiedzmy trzeba zaczekać aż się ostatecznie rynek zapełni bo np. 50 jakoś nie może wyjść.
                            Sigma i Tamron potwierdzają wypuszczenie swoich szkieł RF. Pewnie też kombinują czy dublować Canony tańszymi odpowiednikami czy zapełniać luki.
                            Sigma wypuściła fajny zestaw jasnych stałek pod M i chyba zainteresowanie nikłe.
                            https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                            EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• jinks
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2178

Wszystko wskazuje na to, że odejście od dslr i ich bagnetów jest nieuniknione. Mamy jednak pandemię. Nie ma ślubów, eventów, koncertów, wydarzeń sportowych. Fotografia komercyjna leży i kwiczy (poza produktówkami do sklepów internetowych ). Kto miałby to teraz kupować? Fabryki pracują na pół gwizdka. Muszą dzielić pracowników na brygady i pracować mocno zmianowo albo w ogóle wstrzymać produkcję. Do tego dochodzi nasycony rynek foto, ogromny rynek wtórny itd. Tymczasem trzeba też wypchnąć to wszystko co już wyprodukowano pod bardzo popularny bagnet EF. Chociaż trochę żeby zminimalizować straty. To wszystko myślę, że się składa na to że tak wolno będą wychodzić szkła pod nowe bagnety RF i Z.
                              Miłego dnia
                              moja www

Komentarz

• Nozanu
                                Uzależniony
                                • 2010
                                • 542

Zobaczymy. Nie jestem taki tego pewny. Prawda jest taka że w ostatnich wielu latach nie licząc długich pro tele Canon nic specjalnego nie wyposcil fajnego pod EF. Zwłaszcza jeśli chodzi o stalki. Sigma ratowała i ratuje sytuację.
                                I tu się mylisz. Ostatnie szkło EF to 85 1,4 L IS. Zrobione jakąś nową technologią jaką stosuje Canon teraz do RF. Nie widzę żadnej przewagi bezlusterkowców nad tym szkłem podpiętym do 6D. przynajmniej w jakości obrazka. Fakt że nowy AF w bezlustrach robi wrażenie na ludziach ułomnych którzy mają problem z trafieniem.
                                Nie dziwię się więc że Canon wykorzystuje okazję by nową technologię opchnąć dwa razy, najpierw do bezluster potem do lustrzanek co jest już tradycją tej firmy. Bo o ile EF podepnę wszędzie mając nawet podwójną gwarantowaną przez Canona stabilizację to te RF już bez stabilizacji drogie nie wiem czemu i tylko do R.

Komentarz

Pracuję...