Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
ja też nie mogę zrozumieć dlaczego emulacja tak prymitywnego urządzenia jak wężyk jest tak dramatycznie trudna dla tworców aplikacji, nie rozumiem dlaczego nie implementuje się funkcjonalności podstawowej węzyka a podstawowo to to mechaniczne urządzenie działa tak - pstryknij zdjęcie lub otwórz migawkę i zablokuj - zamknij migawkę jeśli chcemy focić długą ekspozycję, taki typ myslenia jest dramatycznie poza zasięgiem twórców aplikacji - najpierw powinno się implementować fumcjonalność podstawową - włacz i zabkuj jak skończę robić zdjecie to se wyłączę - może użytkownik nie ma ochoty decydować ile będzie trwał czas ekspozycji przed nacisnięciem spustu węzyka bo tego po prostu nie potrzebuje lub chce podjąć decyzję później - może nie tylko piętnascie klików jest niepotrzebne, może niektórzy nawet nie potrzebują ruszać kółkiem zeby zrobić zdjęcie może wytarczyłyby dwa przyciski (z blokadą i bez) i jeden klik na "normalne zdjęcie" i dwa kliki (otwórz zamknij) na długą ekspozycję nawet czasu nie muszą wyswietlać bo się na korpusie wyświetla no ale gdyby to byłoby cudownie.
juz ci powiem jak to jest:
inzynier w Tokio dostaje zadanie: zrobic apps. zeby pozwalal zgrac zdjecia, zeby mozna bylo nim zmienic parametry X, Y, Z i odpalic naswietlanie. inzynier nie jest fotografem, podobnie jak nie jest nim jego menedzer projektu. inzynier odfajkowuje ficzer "zgrac zdjecia" (da sie? da! ze wymaga przy tym "trzymania sie kciukiem prawej reki za lewe ucho i spiewania przy tym Marsylianki" bo inzynier nie mial pomyslu jak uprosci - trudno. stoi w instrukcji, wiec mozna odfajkowac). menedzer projektu wysyla do testow, tam tester (odgadles! tez nie jest fotografem) zgodnie z instrukcja lapie sie kciukiem prawej reki... itd. itp. odfajkowane. menedzer projektu moze wyslac do swojego naczalstwa gdzie na pewno zostanie pochwalony i dostanie podwyzke.
no i wlasnie o to chodzi. Tokio postanowilo nie partycypowac w swiecie androida/ios-a kiedy rynek jeszcze dawal temu szanse. gdyby DSLR 10 lat temu komunikowal sie plynnie z komorka, to te wyniki sprzedazy wsrod amatorow dzisiaj naprawde nie wygladaly by tak druzgocaco. nikt tu nie polemizuje z kurczeniem sie rynku, bo to i tak musialo nastapic. tylko ze moglo w istotnie mniejszym stopniu.
Oczywiście że by wyglądały tak samo. Licho wie czy nie gorzej, bo część użytkowników nie chce żadnych atrap - a przecież nie wiemy jakby to wyglądało w praktyce skoro wzięli by się za to tak nieudolni - jak próbujesz tutaj przekonać inżynierowie ....
Android w aparacie/kamerze 10 lat temu - nigdy w życiu - to ma działać, a nie zapychać się i wieszać ....
Przepraszam Bartek ale tworzysz takie koncepty, że chyba jest to możliwe tylko po użyciu doustnym jakiegoś środka odkażającego - tego ostatniego oczywiście nie potępiam ....
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Android w aparacie/kamerze 10 lat temu - nigdy w życiu - to ma działać, a nie zapychać się i wieszać ....
i tu się w pełni zgadzam - chcesz robić zdjęcie a aparat właśnie postanowił przesłać telemetrię do namiętnie zbierajacego twoje dane producenta, a reklamy do ciebie - android w aparacie jako system operacyjny to dramatycznie poroniony pomysł - nie kupiłbym czegoś takiego - ale ogólnie to może przydała by się jakaś przyzwoita komunikacja i sterowanie z poziomu telefonu ja sobie poradzę bez takiej komunikacji ale czy canon sobie poradzi to nie wiem i dobrze byłoby gdyby takie projekty robił ktoś kto ogarnia ten trywialny proces zrobienia zdjęcia, a nie tylko mizianie po ekraniku telefonu.
Oczywiście że by wyglądały tak samo. Licho wie czy nie gorzej, bo część użytkowników nie chce żadnych atrap - a przecież nie wiemy jakby to wyglądało w praktyce skoro wzięli by się za to tak nieudolni - jak próbujesz tutaj przekonać inżynierowie ....
blad w rozumowaniu jest w drugim zdaniu. absolutnie zadnej mowy o jakimkolwiek androidzie w aparacie. pomijajac masakre uzytkowa takiego pomyslu nawet.
mowie o zupelnie czyms innym: wlozyc w aparat porzadny chip i antene wifi i dac mu soft klienta sieciowego. takiego, ktory laczy sie z Access Pointem wifi (w komorce) i ktory tej sieci tylko i wylacznie udostepnia pliki jakims powszechnie znanym protokolem. jako bonus jakies proste, udokumentowane i upublicznione dostepne API do sterowania aparatem z androida/iosa byloby, ale znajac paranoje Tokio do tajnych embedow mocno w to watpie.
cala reszta to pikus dla ogarnietych programistow. jesli zawartosc karty pamieci (i ustawienia aparatu dzieki temu mitycznemu API) sa widoczne dla dowolnego, uprawnionego przez uzytkownika komorki appsa to mozna zrobic cuda, na swiecie sa tysiace pomyslowych developerow.
na biezaco backupowac pelne RAW-y? zero problemu, jak sie wlozy uczciwy hardware wifi. przyrostowo, posegregowane w folderach wedlug daty, aparatu, geolokalizacji, wlasnych tagow uzyszkodnika...
mozna na biezaco wysylac aparatowi dane GPS, korygowac godzine przy zmianie czasu czy strefy czasowej, itd. itp. a... no i mozna zrobic to na raz z dwoma czy trzema aparatami, czego obecne rozwiazanie (access point po stronie aparatu) oczywiscie nie pozwala ogarnac.
dla amatora korzysc taka, ze ma od reki dostep do kazdego zdjecia 5 sekund po jego wykonaniu (bo tyle powinien zajmowac trasfer nawet RAW-a z cropowych 32Mpix, a to przeciez i tak beda JPEG-i). i jak chce. to sobie zdjecie od reki przerobi w jakims mobilnym Lightroomie, a jak chce to od reki wysyla zmasakrowana do jakosci smarkfonowej wersje jakims whatsappem czy wrzuca na socjokolchoz.
dla pro, klepiacych sesje trojkami kazdy po 2 korpusy... wszystkie zdjecia od reki zgrane z podzialem na autora i temat. Ilonka do jednego folderu, Sandra do drugiego, Greta do trzeciego, itd. bo mozna. i bo to upraszcza prace ze zdjeciami potem. taki nowy koncept w Japonii: aparat, ktory ulatwia uzytkownikowi prace rowniez po wykonaniu zdjec.
albo caly mecz sfocony na 2 body w lapie i jedno na wyzwalaczu dostepny w ciagu sekund dla agencji prasowej w pelnej jakosci...
Zamieszczone przez Kolekcjoner
Przepraszam Bartek ale tworzysz takie koncepty, że chyba jest to możliwe tylko po użyciu doustnym jakiegoś środka odkażającego - tego ostatniego oczywiście nie potępiam ....
na pewno?
pytam o to, czy to na pewno ja tworze dziwne koncepty? bo akurat twoj pomysl wladowania androida do DSLR uwazam za wymagsajacy wiekszego odkazania
ze nie potepiasz, to wierze na slowo. nie zebym sie przejmowal, gdyby co
^^
Jakie Ty masz transfery że Ci przepychałoby rawy z telefonu. Bywa że przez stacjonarny internet u mnie to długo trwa. Pomijam już jak było kilka lat temu jak nie było LTE. Dla mnie to są jakieś kompletnie wydumane potrzeby i koncepty generujące dodatkowe problemy (np. z zasilaniem), a niczego nie dające amatorom. Nic dziwnego że producenci w to nie weszli.
BTW: w którym miejscu ja pisałem że mam pomysł władowania androida do aparatu ?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
^^
Jakie Ty masz transfery że Ci przepychałoby rawy z telefonu.
wifi wyciaga lekko 10MB/s. a 802.11n na krotki dystans moze spokojnie ciagnac stabilnie wiecej. 3-4 sekundy na RAW z 26Mpix.
jesli pytasz jaka predkosc ma sciaganie zdjec appsem Canona... no jest zenujaco mizernie. 1MB plik JPEG z 6D2 tak z sekunde potrzebuje przez Canon Camera Connect
Zamieszczone przez Kolekcjoner
Bywa że przez stacjonarny internet u mnie to długo trwa. Pomijam już jak było kilka lat temu jak nie było LTE. Dla mnie to są jakieś kompletnie wydumane potrzeby i koncepty generujące dodatkowe problemy (np. z zasilaniem), a niczego nie dające amatorom.
masz na mysli, ze mozliwosc biezacego backupu zdjec na komorke nic nie dalaby amatorom?? masz na mysli tych samych amatorow, krozy bija w necie piane, ze Sony akbar i tylko akbar, a one nie kupia korpusu bez dwoch kart pamieci???
na zasilanie, dziekuje, nie narzekam. mam aparat bez telewizora, wifi w niego wbudowane zre nieskonczenie wrecz mniej niz ekran zamiast celownika nie robmy sobie jaj z pogrzebu, naprawde. wifi to jest w porownaniu z nieustannie chodzacym telewizorem pikus pod wzgledem wykorzystania energii.
wifi wyciaga lekko 10MB/s. a 802.11n na krotki dystans moze spokojnie ciagnac stabilnie wiecej. 3-4 sekundy na RAW z 26Mpix.
jesli pytasz jaka predkosc ma sciaganie zdjec appsem Canona... no jest zenujaco mizernie. 1MB plik JPEG z 6D2 tak z sekunde potrzebuje przez Canon Camera Connect
masz na mysli, ze mozliwosc biezacego backupu zdjec na komorke nic nie dalaby amatorom?? masz na mysli tych samych amatorow, krozy bija w necie piane, ze Sony akbar i tylko akbar, a one nie kupia korpusu bez dwoch kart pamieci???
Obawiam się że te pomysły wcale nie są tak proste jak piszesz. Problemy które mam nieustannie z sieciami w różnych miejscach pokazują, że te "transfery" działają jak chcą, pomijam już kwestie sensu tego wszystkiego jak mogę włożyć kartę do lapka i mam w kilka sekund wszystko na dysku, a i tak przecież rawy trzeba obrobić. Z tego powodu jakieś rozbudowane wifi w aparacie jest amatorowi potrzebne jak psu piąta noga. Do tego piszemy o stanie sieci obecnym, dziesięć lat temu /jak pisałeś o tym że to miało w jakiś cudowny sposób uzdrowić rynek dslr/ było to wszystko nieporównanie bardziej wolne i siermiężne (szczególnie jeśli chodzi o zasięg i dostęp).
Możemy tak dyskutować w nieskończoność Ty nie przekonasz mnie, a ja Ciebie. Szkoda IMHO czasu na to nierozstrzygalne gdybanie.
Żeby sprowadzić wątek na tory związane z R6 bezpośrednio, sprawdzam opinie użytkowników R6 z adaptowanymi szkłami i niestety FPSy spadają do 7 z 12. Większość użytkowników może nie zwracać na szybkość FPSów uwagi. A już sądziłem, że oszukam szklarnię Tamronami EF G2.
Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1 Just Impress Me by TPS
Żeby sprowadzić wątek na tory związane z R6 bezpośrednio, sprawdzam opinie użytkowników R6 z adaptowanymi szkłami i niestety FPSy spadają do 7 z 12. Większość użytkowników może nie zwracać na szybkość FPSów uwagi. A już sądziłem, że oszukam szklarnię Tamronami EF G2.
Oficjalna lista obiektywów EF Canona, które "wyciągają" 12 fps nie jest mała:
When the Shutter Mode is Set to [ Mechanical ] or [ Elec. 1st-curtain]
EF Lenses Supporting 12 Shots/Sec. Continuous Shooting
When the Shutter Mode is set to ...
EF24mm f/2.8 IS USM
EF28mm f/2.8 IS USM
EF35mm f/1.4L II USM
EF35mm f/2 IS USM
EF40mm f/2.8 STM
EF50mm f/1.8 STM
EF85mm f/1.4L IS USM
EF100mm f/2.8L Macro IS USM
EF300mm f/2.8L IS II USM
EF400mm f/2.8L IS II USM
EF400mm f/2.8L IS III USM
EF400mm f/4 DO IS II USM
EF500mm f/4L IS II USM
EF600mm f/4L IS II USM
EF600mm f/4L IS III USM
EF8-15mm f/4L Fisheye USM
EF11-24mm f/4L USM
EF16-35mm f/2.8L III USM
EF16-35mm f/4L IS USM
EF24-105mm f/3.5-5.6 IS STM
EF24-105mm f/4L IS II USM
EF24-70mm f/2.8L II USM
EF24-70mm f/4L IS USM
EF70-200mm f/2.8L IS II USM
EF70-200mm f/2.8L IS III USM
EF70-200mm f/4L IS II USM
EF70-300mm f/4-5.6 IS II USM
EF70-300mm f/4-5.6L IS USM
EF100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM
EF200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x
EF-S24mm f/2.8 STM
EF-S35mm f/2.8 Macro IS STM
EF-S10-18mm f/4.5-5.6 IS STM
EF-S15-85mm f/3.5-5.6 IS USM
EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS STM
EF-S18-55mm f/4-5.6 IS STM
EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS USM
EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS STM
EF-S55-250mm f/4-5.6 IS STM
Rozczarowanie użytkowników najbardziej dotyczy starych szkieł , które z innymi korpusami osiągają te 12 fps a z R6/R5 tylko 7-8 fps.
Nie spotkałem natomiast takiej listy dla szkieł EF innych producentów. Zwłaszcza np. Sigmy Sport.
Byłoby dobrze gdyby chociaż użytkownicy sami stworzyli taka bazę danych (może już jest ?)
Nie spotkałem natomiast takiej listy dla szkieł EF innych producentów. Zwłaszcza np. Sigmy Sport.
Byłoby dobrze gdyby chociaż użytkownicy sami stworzyli taka bazę danych (może już jest ?)
12fps działa na:
Sigma 120-300 2.8 Sport
Sigma 50 Art
Sigma 105 Art
Nie działa 12fps:
Sigma 120-300 2.8 OS
Sigma 24 Art
Tyle wiem bo testowałem. Ale to i tak nie problem. Używam już tylko w sporcie migawki elektronicznej i zawsze jest 20 fps.
Moje wątki na forum: sport | fashion | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |
When the Shutter Mode is Set to [ Mechanical ] or [ Elec. 1st-curtain]
EF Lenses Supporting 12 Shots/Sec. Continuous Shooting
When the Shutter Mode is set to ...
Rozczarowanie użytkowników najbardziej dotyczy starych szkieł , które z innymi korpusami osiągają te 12 fps a z R6/R5 tylko 7-8 fps.
Właśnie rozmawiałem z Canonem UK i zadałem pytanie o third party lenses (Sigma i Tamron). Canon UK nie gwarantuje 100% servo mode HI+ FPS ze szkłami innych firm. A do tego dochodzą nieCanonowskie baterie, które pogarszają działanie całości AF. Przypomina mi to Nikona D850, gdzie Nikon zafundował swoim klientom gripa za ponad 1000USD, żeby ci mogli się cieszyć 9FPS.
Chyba trzeba dać Canonowi okrzepnąć na rynku. Na moje nieszczęście, szkła Canona nie przekonują mnie tak, jak Sigma czy Tamron, ale Tamron ma przewagę cenową, bo jakościowo 15-35G2 i 24-70G2 mnie nie przekonują (bazuję jedynie na samplach z internetu). A szkła EF, które mógłbym wybrać kosztują w zasadzie tyle samo co RF - mówię o zakresie 15/16-35F2.8 i 24-70F2.8
Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1 Just Impress Me by TPS
A szkła EF, które mógłbym wybrać kosztują w zasadzie tyle samo co RF - mówię o zakresie 15/16-35F2.8 i 24-70F2.8
Oj, nie. EF 16-35/2.8III za 7,8k i EF24-70/2.8II za 7.2k bez żadnych cashbaków czy innych Black Friday to jest inna liga cenowa niż odpowiedniki RF, które wszędzie kosztują po prostu drogo przez jakiś rok tak chyba zostanie.
No i ze wszystkimi R działają przez adapter idealnie.
Oj, nie. EF 16-35/2.8III za 7,8k i EF24-70/2.8II za 7.2k bez żadnych cashbaków czy innych Black Friday to jest inna liga cenowa niż odpowiedniki RF, które wszędzie kosztują po prostu drogo przez jakiś rok tak chyba zostanie.
No i ze wszystkimi R działają przez adapter idealnie.
Z mojej perspektywy, gdzie sprzęt foto wrzucam w koszty, ~2500 PLN różnicy brutto to pigułka do przełknięcia. Mój kalkulator w Excelu koncentruje się na szybkości AF - jakości (ostrości) względem ceny. Trochę wzdrygam się na adoptowanie szkieł, ponieważ MC-11 i Viltrox mnie wymęczyły w tym zakresie. Wedle mojego rozeznania na bazie sampli z netu - EF 16-35 USM II, który wydaje się lepszy względem Tamrona 15-35G2, ale ma 15 lat, oferuje gorszą jakość niż USM III poza centrum. Dlatego mając do wyboru USM III czy RF, dołożę 1500-1800 netto, żeby uniknąć frustracji, ale może mam zbyt dużo złogów emocjonalnych po MC-11 i La-Ea3/4 z Sony A65/6600 i A7R3.
Z mojej perspektywy, gdzie sprzęt foto wrzucam w koszty, ~2500 PLN różnicy brutto to pigułka do przełknięcia. Mój kalkulator w Excelu koncentruje się na szybkości AF - jakości (ostrości) względem ceny. Trochę wzdrygam się na adoptowanie szkieł, ponieważ MC-11 i Viltrox mnie wymęczyły w tym zakresie. Wedle mojego rozeznania na bazie sampli z netu - EF 16-35 USM II, który wydaje się lepszy względem Tamrona 15-35G2, ale ma 15 lat, oferuje gorszą jakość niż USM III poza centrum. Dlatego mając do wyboru USM III czy RF, dołożę 1500-1800 netto, żeby uniknąć frustracji, ale może mam zbyt dużo złogów emocjonalnych po MC-11 i La-Ea3/4 z Sony A65/6600 i A7R3.
Kolega kupił R5 i nie planuje póki co zakupu żadnego szkła RF. Postanowił łowić okazje EF - nowe szkła, doskonałe optycznie. Na jego liście są: 16-35/2.8III, 35/1.4II, 24-70/2.8II. Na te szkła są różne okazje cenowe, na RF praktycznie żadne jak dotąd.
Jedyną wątpliwość odnośnie skuteczności EF na RF może budzić współpraca IS w szkłach EF z IBIS w nowych R. Pewnie sumarycznie 8EV się nie uzyska.
Ale w/w szkła EF nie mają IS więc temat nie istnieje.
EF 16-35/2.8III to póki co chyba szczytowe osiągnięcie Canona w UWA. Wersji II nie warto brać.
Kolega kupił R5 i nie planuje póki co zakupu żadnego szkła RF. Postanowił łowić okazje EF - nowe szkła, doskonałe optycznie. Na jego liście są: 16-35/2.8III, 35/1.4II, 24-70/2.8II. Na te szkła są różne okazje cenowe, na RF praktycznie żadne jak dotąd.
Jedyną wątpliwość odnośnie skuteczności EF na RF może budzić współpraca IS w szkłach EF z IBIS w nowych R. Pewnie sumarycznie 8EV się nie uzyska.
Ale w/w szkła EF nie mają IS więc temat nie istnieje.
EF 16-35/2.8III to póki co chyba szczytowe osiągnięcie Canona w UWA. Wersji II nie warto brać.
Rzeczywiście, na rynku używek 16-35/2.8III i 24-70/2.8II są do wyrwania za około 10 tysi, ale dla mnie to żadna korzyść, bo kupując na firmę odliczam VAT i podatek. Chyba, że wyrwę używki przez komis na fvat marża.
Komentarz