X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marfot
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4568

Odp: Canon EOS R6

Zamieszczone przez mkkaczy
    Bufor w R6 pokazuje na wyświetlaczu 65 zdjęć, czyli dość daleko od specyfikacji 120/240 (eletroniczna/mechaniczna).
    Kombinowałem z różnymi ustawieniami aparatu w RAWach, ale ta wartość się nie zmienia.
    Nie mogę natrafić na ten wątek ale czytałem, że liczba 65 wyświetla się zawsze. Przy ISO 100 i czasach poniżej 1/1000 w trybie M ludzie osiągali kilkaset zdjęć bez spowolnienia na kartach UHS-II. Natomiast ktoś pisał , że w trybie Fv i ISO ponad 1000 było to dużo mniej (realnie zmierzone).

Znalazłem:
    Hi there, My R6 arrived a week ago and its a love at first sight. However, I noticed that buffer depth seems to be narrower than I expected. At he right bottom corner it shows 65 shots to go, which I have tested... no matter how slow or fast SD card I am using it with. Its same number using my...
    Ostatnio edytowany przez marfot; 13342.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• jotes25
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3608

U mnie karta jakiś Sandisk Extreme (nie Pro), oczywiście tylko UHS-I. Aparat pokazuje bufor 69 przy włączonym Auto ISO. Samo przełączenie na ISO 100 powoduje już zwiększenie bufora do 99.

Komentarz

• robertskc7
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 1485

Ahhh ten Canon jak zwykle chciał wszystkich oszukać... https://www.dxomark.com/canon-eos-r6...st-mirrorless/ Matryca r6, wg DXO, kapke lepsza od R i daleko za a7III
        www.robertzbiec.pl

Komentarz

• mkkaczy
          Początki nałogu
          • 2011
          • 461

[MENTION=13342]marfot[/MENTION] no czytałem już to zanim o tym pisałem. Stąd chyba nawet wziąłem 65, a tak naprawdę u mnie jest wyświetlone 64. I nieważne jakie wezmę ustawienia, czy wyłącze wszystkie polepszacze, korekty itp. W przypadku rawów wyświetla się 64 zdjęcia do zapełnienia bufora. Ale rzeczywiście diabeł tkwi w szczegółach, czyli w ISO i karcie, gdzie te różnice są ogromne:

Podłączona czterysetka - migawka elektroniczna - karta Sandisk extreme Pro 64GB UHS-II 300MB/s opróżnienie bufora około 6 sekund
          1/1600s f/2.8 ISO100-----286 zdjęć
          1/1600s f/2.8 ISO800-----237 zdjęć
          1/1600s f/2.8 ISO3200----153 zdjęć
          1/1600s f/2.8 ISO25600---153 zdjęć

Podłączona czterysetka - migawka elektroniczna - karta Sandisk extreme Pro 256GB UHS-I 170MB/sopróżnienie bufora 20 sekund
          1/1600s f/2.8 ISO100-----155 zdjęć
          1/1600s f/2.8 ISO800-----128 zdjęć
          1/1600s f/2.8 ISO3200----121 zdjęć
          1/1600s f/2.8 ISO25600----81 zdjęć
          R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
          https://500px.com/mkkaczy

Komentarz

• sebcio80
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2655

Zamieszczone przez robertskc7
            Ahhh ten Canon jak zwykle chciał wszystkich oszukać... https://www.dxomark.com/canon-eos-r6...st-mirrorless/ Matryca r6, wg DXO, kapke lepsza od R i daleko za a7III
            Kogo i jak chciał niby oszukać? Od samego początku wiadomo było że w R6 wykorzystana jest ta sama matryca co w 1Dx3 więc wyniki beda zbliżone do jedynki.
            Moje wątki na forum: sport | fashion
            | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• marfot
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 4568

[MENTION=43333]mkkaczy[/MENTION] Wreszcie porządna próbka testowa. Zrobiłeś dobrą robotę bo tak to była mieszanka różnych wyników bez ładu.
              Ale tajemnica 65 nie rozwiązana
              EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12158

Zamieszczone przez sebcio80
                Kogo i jak chciał niby oszukać? Od samego początku wiadomo było że w R6 wykorzystana jest ta sama matryca co w 1Dx3 więc wyniki beda zbliżone do jedynki.
                i wiadomo bylo tez, ze sto lat za Sony.

wspolwlascicielem DXO, no ale to tak tylko mi sie wymsknelo...
                www albo tez flickr

Komentarz

• totamten
                  Początki nałogu
                  • 2013
                  • 316

Zamieszczone przez robertskc7
                  Za rok będą przepraszać (skoro to ta sama matryca co w jedynce) że , żartem ujmując - kartki im się skleiły - i wprowadzili niewłaściwe dane - a to już nie żart, tylko tłumaczenie DXO odnośnie słabej dynamiki matrycy 1DX III, obdarzonej 61 miejscem w ich rankingu, kiedy powtórzyli test, a matryca zaliczyła nadzwyczajny awans równając do A9 i D5?

Komentarz

• sebcio80
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2655

Zamieszczone przez akustyk
                    i wiadomo bylo tez, ze sto lat za Sony.

wspolwlascicielem DXO, no ale to tak tylko mi sie wymsknelo...
                    Od lat wiadomo że użytkownicy Canona musza dxo traktować z dużym przymrużeniem oka.

Sam fakt że R6 bije A73 na wysokich iso. Dxo (chociaż nie tylko oni) zapominają ze nie tylko wielkość szumów ma tu znaczenie. Ale stosunek szumów do ostrości (ilości detali).

Tymczasem oczywiście A73 według dxo wygrywa z R6 zdecydowanie. Co jest absolutna bzdura.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez totamten
                    Za rok będą przepraszać (skoro to ta sama matryca co w jedynce) że , żartem ujmując - kartki im się skleiły - i wprowadzili niewłaściwe dane - a to już nie żart, tylko tłumaczenie DXO odnośnie słabej dynamiki matrycy 1DX III, obdarzonej 61 miejscem w ich rankingu, kiedy powtórzyli test, a matryca zaliczyła nadzwyczajny awans równając do A9 i D5?
                    Człowieku, jakie Ty masz problemy, piszesz jakby według DXO R6 wypadl fatalnie. Tymczasem nawet według nich nie licząc low iso różnica to jakieś 3% na korzyść A73...
                    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Thomason2005
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 507

Prawda jest taka, że obecnie produkowane matryce wypadają naprawdę dobrze i różnice są dopiero widoczne na tych dużych czułościach. Nawet wyciąganie z cieni jest podobne. Pod warunkiem, że nie przegina się, czyli nie robi się ciemni, żeby uzyskać potem normalną ekspozycję. W realu tylko jak lampa nawali, to mamy taki obrazek.
                      Co do A73, które zajmuje chyba jedno z pierwszych miejsc, ma świetną matrycę, która faktycznie pozwala wyciągnąć to 1ev więcej w stosunku do np r5 i 2ev do 5d Mark IV. Nie wspominam o 5d Mark iii bo tam faktycznie będzie różnica jeszcze większa i to mnie w tym aparacie w ostatnim czasie doskwierało jeśli chodzi o matrycę. W realu max 2ev zmieniam i to naprawdę przy słabych warunkach oświetleniowych.

Komentarz

• candar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 3366

Re: Canon EOS R6

Canon EOS R6 - test aparatu : https://www.fotopolis.pl/testy/apara...ie-i-ergonomia
                        Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• totamten
                          Początki nałogu
                          • 2013
                          • 316

Zamieszczone przez sebcio80
                          Od lat wiadomo że użytkownicy Canona musza dxo traktować z dużym przymrużeniem oka.

Sam fakt że R6 bije A73 na wysokich iso. Dxo (chociaż nie tylko oni) zapominają ze nie tylko wielkość szumów ma tu znaczenie. Ale stosunek szumów do ostrości (ilości detali).

Tymczasem oczywiście A73 według dxo wygrywa z R6 zdecydowanie. Co jest absolutna bzdura.

--- Kolejny post ---
                          Nie

Człowieku, jakie Ty masz problemy, piszesz jakby według DXO R6 wypadl fatalnie. Tymczasem nawet według nich nie licząc low iso różnica to jakieś 3% na korzyść A73...
                          31 miejsce na liście DXO, 29. wśród matryc full frame, 3. wśród matryc Canona - nie mam twoich problemów i rozumiem co czytam.

Komentarz

• sebcio80
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2655

Zamieszczone przez totamten
                            31 miejsce na liście DXO, 29. wśród matryc full frame, 3. wśród matryc Canona - nie mam twoich problemów i rozumiem co czytam.
                            Sugerujesz się tylko miejscem. Według punktacji, która nie do końca jest jasna.
                            Jak napisałem, według dxomark różnica w jakości obrazu nie licząc low iso to 3%. Natomiast test low iso jest błędny bo R6 jest nie gorszy od A73 a może nawet lepszy. Jeśli uważasz że 3% różnicy to przepaść to ok...

Komentarz

• jinks
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2178

Udało się teraz komuś kupić? Mam na myśli skuteczny zakup z otrzymaniem produktu
                              Miłego dnia
                              moja www

Komentarz

• marfot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 4568

Zamieszczone przez jinks
                                Udało się teraz komuś kupić? Mam na myśli skuteczny zakup z otrzymaniem produktu
                                W sklepach, które nie są na liście Canon.pl jest dostępny.

Komentarz

Pracuję...