Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Ja nie bardzo rozumiem co to jest minimalny czas, czy jak wybiorę 1/60, to aparat nie zrobi na dłuższych czasach czyli np na 1/30, czy na krótszych czyli 1/125? Taki jestem zacofany.
Po ustawieniu w menu minimalny czas 1/60, mierzę aparatem warunki jakie on widzi - czas 1/25, jak skieruję aparat na lampę jest czas 1/125, czyli mogą być czasy dłuższe i czasy krótsze, więc co oznacza minimalny - nie wiem.
Minimalny czas to czas jaki definiujesz i w sprzyjających warunkach aparat nie powinien ustawić dłuższego
dajesz 1/60 czyli 1/30 nie powinien ustawić ale jeśli pozwoli mu na to zakres auto ISO.
Co do sytuacji z lampa, zachowanie z 1/125 jest ok.
1/25 ustawil jak dobił do maksymalnego iso jakie zadałeś dla auto iso czyli też ok
Nie siedzimy razem w tym pokoju to trudno mi "na oko" powiedziec jakie musisz ustawic max iso dla auto iso zeby nie musial schodzic (nurkowac do czasow dluzszych niz nastawione jako miekki limit) 1/60
Minimalny czas to czas jaki definiujesz i w sprzyjających warunkach aparat nie powinien ustawić dłuższego
dajesz 1/60 czyli 1/30 nie powinien ustawić ale jeśli pozwoli mu na to zakres auto ISO.
Co do sytuacji z lampa, zachowanie z 1/125 jest ok.
1/25 ustawil jak dobił do maksymalnego iso jakie zadałeś dla auto iso czyli też ok
Nie siedzimy razem w tym pokoju to trudno mi "na oko" powiedziec jakie musisz ustawic max iso dla auto iso zeby nie musial schodzic (nurkowac do czasow dluzszych niz nastawione jako miekki limit) 1/60
Wg instrukcji:
str 144
- Dla trybu automatycznego ISO można ustawić minimalny czas naświetlania, aby zapobiec automatycznemu ustawieniu ZBYT KRÓTKIEGO CZASU NAŚWIETLANIA
str 145
– Przy wyborze Minimalny czas Auto - minimalny czas jest odwrotnością ogniskowej,
- czyli wybór Minimalny czas Ręczny to są te odwrotności ogniskowej wybierane z palca.
Skoro ja fotografuję zoomem 24-105, powinienem mieć MINIMALNY CZAS AUTO
a nie wybór ręczny, by nie zmieniać wartości po każdej zmianie ogniskowej.
Bardzo dziękuję za chęć pomocy, ale muszę ograniczyć pytania,
admin się denerwuje, tutaj jest najlepiej jak jest cisza, nikt o nic nie pyta.
Pozdrawiam, życzę cudnych kadrów.
Pozdrawiam, życzę cudnych kadrów.
Pytaj, pytaj przynajmniej coś się dzieje.
Apropo trybu FV to taki manual z automatem w jedny. W sumie to można usunąc inne tryby i zostawic tylko ten.
Nie opowiadaj, nikt się nie denerwuje jak jest normalna dyskusja - od tego jest te wątek i forum ...
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
[MENTION=64355]Jacek[/MENTION] proponuję jednak wypróbować tryb Fv - tak jak proponowali już koledzy.
Jeśli ustawisz sobie w Fv:
Tv : Auto
ISO: Auto
Av: wybierane (przednie kółko)
korekta:dostępna, wybierana
to masz jakby tryb Av z czasem Auto ustawianym wg zasady t= 1/f i do tego dostosowuje się ISO.
Gdy Ci ten czas nie pasuje to szybko poprawiasz wartość na wymaganą przez Ciebie.
A nie lepiej użyć trybu M, ustawić czas, przesłonę i użyć AUTO ISO + ewentualnie wspomagać się korektą ekspozycji...?
Ewentualnie tryb Tv jeśli przesłona nie jest istotna? Jak tak akurat samoloty focę, zawsze Tv w zasadzie.
Podczas próby wstawienia postu otrzymałem komunikat od admina:
"Twoje postu zostały ograniczone do......"
Wniosek = zaśmiecam forum lub powoduję awantury,
mam czytać a nie pisać.
Witam
Szanowni Koledzy i Administracja forum
Proszę nie przerywajcie dyskusji, a w zasadnie nauki, bardzo ciekawej i pouczającej.
Dla takiej wymiany poglądów warto czytać forum.
Jestem z pokolenia imiennika "Jacka". Często natrafiam na problem fotografując biegających wnuków w pomieszczeniu o słabym i zmiennym oświetleniu. Automatyczna zmiana iso z możliwością szybkiej zmiany przysłony i wcześniejszym, indywidualnym, określeniu zakresów czasów wydaje się (teoretycznie - bo musiałbym to przetrenować) rozwiązaniem bardzo interesującym i usprawniającym bo mógłbym się tylko skoncentrować wyłącznie na utrzymaniu ostrości na fotografowanym obiekcie i kompozycji fotki.
Proszę napiszcie z doświadczenia kiedy Wy korzystacie z omawianej procedury z FV, jakie są efekty i jakie napotykacie ograniczenia.
Zaznaczam, że M znam, ale w zasadzie nie korzystam, ze względu na denerwujące mnie drabinki
Z góry dziękuję
Proszę napiszcie z doświadczenia kiedy Wy korzystacie z omawianej procedury z FV, jakie są efekty i jakie napotykacie ograniczenia.
W moim przypadku wygląda to następująco:
Normalny dzień ogniskowa okolo 135mm, tryb Fv, czas 1/500, F 2.8, iso Auto, compensacja +0.3 - tu tylko Iso jest w auto z małą korektą.
Mieszkanie, tu się sprawy komplikują ponieważ w automacie będzie tylko flash (ttl +0.3-0.6 odbity od sufitu lub ściany, z modyfikatorem np. kukułka z kartką przed nawet +1ev) ogniskowa raczej około 50mm f2.8 iso 400/800. Iso wiadomo mniej lepiej, dzieci nie biegają jak szalone.
Oczywiście zawsze trzeba myśleć co się dzieje, automatyka nie załatwi wszystkiego. Dochodzi pomiar (tryb) i jego korekty, fotografujesz np. snieg expozycja na plus, coś ciemnego na minus.
Numerów proszę nie brać zbyt serio, zawsze coś się zmieni np. będzie bardzo słonecznie i czas poleci w auto (ponieważ nie schodzi z 1/1000).
Podsumowując ustawie raz i będzie na zawsze raczej nie zadziała, zawsze trzeba kompensować na warunki jakie mamy. Ew. zobaczyć co się dzieje w trybie P - nie ważne jaki tryb jest wybrany. Liczy się to czy rozumiemy jego działanie i możemy go modyfikować. W P można zablokować pomiar i już jest manual, mając pomiar punktowy można to robić bardzo dokładnie.
Wracając do puszek, brakuje mi przycisku iso, niby jest gdzieś zaszyty ale to już nie to samo.
Podczas próby wstawienia postu otrzymałem komunikat od admina:
"Twoje postu zostały ograniczone do......"
Wniosek = zaśmiecam forum lub powoduję awantury,
mam czytać a nie pisać.
Chyba nie sądzisz, że admin siedzi tu 24h/doba i w ułamku sekundy sprawdza wszystko co jest pisane, przed umieszczeniem.
Pewne rzeczy robi automatycznie skrypt forum. Nie jakaś osoba, komuś przychylna bądź nie.
Nic mi nie wiadomo o jakimkolwiek ograniczeniu skutkujacym komunikatem "Twoje postu zostały ograniczone do......"
i jestem bardzo ciekawy skąd sie takie cos mogło wziąć.
Piszę to na ogólnym forum, bo pojawił się kolejny użytkownik (acekd) który sądzi, że dyskusja jest w ten sposób ograniczana.
Jacek - na PW podaj mi szczegóły związane z pojawieniem się tego komunikatu.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Nie wszystkie zdjęcia mam takie, jak koryguję ręcznie parametry jest cudnie, jak zdaję się całkowicie na automatykę aparatu bywa i tak, i nie nazywam się fabinka.
Nie wszystkie zdjęcia mam takie, jak koryguję ręcznie parametry jest cudnie,
[ATTACH=CONFIG]6883[/ATTACH]jak zdaję się całkowicie na automatykę aparatu bywa i tak, i nie nazywam się fabinka.
Iipnie to wyglada, te czasy za długie i iso za niskie.
Nie wszystkie zdjęcia mam takie, jak koryguję ręcznie parametry jest cudnie, jak zdaję się całkowicie na automatykę aparatu bywa i tak, i nie nazywam się fabinka.
Nie pracuję na ustawieniach, w których mam dwie wartości ustawione na auto, może dlatego R6 jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
Ale rzeczywiście, czas 1/10 s wybrany przez automatykę aparatu wydaje się dość optymistyczny. Z włączoną stabilizacją w obiektywie i IBIS można przy odrobinie doświadczenia (odpowiednia postawa/uchwyt) lub szczęścia wykonać nieporuszone zdjęcie na 70 mm z czasem 1/10 s, ale chyba nie o to chodzi, żeby automatyka działała na granicach możliwości (szczególnie, że finalnie serwuje bardzo niskie ISO - 160).
W powyższym przykładzie możemy mówić o błędzie automatyki lub osób, które są odpowiedzialne za algorytm.
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez tombas
a ja zapytam, jak masz ustawiony pomiar światła?
Jakkolwiek miałby ustawiony pomiar światła, automatyka nie powinna proponować czasu 1/10 s dla ogniskowej 70 mm.
Komentarz