X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robcio
    Początki nałogu
    • 2020
    • 397

Odp: Canon EOS R6

Zamieszczone przez Jacek
    Ja nie bardzo rozumiem co to jest minimalny czas, czy jak wybiorę 1/60, to aparat nie zrobi na dłuższych czasach czyli np na 1/30, czy na krótszych czyli 1/125? Taki jestem zacofany.

Po ustawieniu w menu minimalny czas 1/60, mierzę aparatem warunki jakie on widzi - czas 1/25, jak skieruję aparat na lampę jest czas 1/125, czyli mogą być czasy dłuższe i czasy krótsze, więc co oznacza minimalny - nie wiem.
    Minimalny czas to czas jaki definiujesz i w sprzyjających warunkach aparat nie powinien ustawić dłuższego
    dajesz 1/60 czyli 1/30 nie powinien ustawić ale jeśli pozwoli mu na to zakres auto ISO.

Co do sytuacji z lampa, zachowanie z 1/125 jest ok.
    1/25 ustawil jak dobił do maksymalnego iso jakie zadałeś dla auto iso czyli też ok
    Nie siedzimy razem w tym pokoju to trudno mi "na oko" powiedziec jakie musisz ustawic max iso dla auto iso zeby nie musial schodzic (nurkowac do czasow dluzszych niz nastawione jako miekki limit) 1/60
    Ostatnio edytowany przez robcio; 65394.

Komentarz

• Jacek
      Początki nałogu
      • 2020
      • 382

Zamieszczone przez robcio
      Minimalny czas to czas jaki definiujesz i w sprzyjających warunkach aparat nie powinien ustawić dłuższego
      dajesz 1/60 czyli 1/30 nie powinien ustawić ale jeśli pozwoli mu na to zakres auto ISO.

Co do sytuacji z lampa, zachowanie z 1/125 jest ok.
      1/25 ustawil jak dobił do maksymalnego iso jakie zadałeś dla auto iso czyli też ok
      Nie siedzimy razem w tym pokoju to trudno mi "na oko" powiedziec jakie musisz ustawic max iso dla auto iso zeby nie musial schodzic (nurkowac do czasow dluzszych niz nastawione jako miekki limit) 1/60
      Wg instrukcji:
      str 144
      - Dla trybu automatycznego ISO można ustawić minimalny czas naświetlania, aby zapobiec automatycznemu ustawieniu ZBYT KRÓTKIEGO CZASU NAŚWIETLANIA
      str 145
      – Przy wyborze Minimalny czas Auto - minimalny czas jest odwrotnością ogniskowej,
      - czyli wybór Minimalny czas Ręczny to są te odwrotności ogniskowej wybierane z palca.
      Skoro ja fotografuję zoomem 24-105, powinienem mieć MINIMALNY CZAS AUTO
      a nie wybór ręczny, by nie zmieniać wartości po każdej zmianie ogniskowej.

Bardzo dziękuję za chęć pomocy, ale muszę ograniczyć pytania,
      admin się denerwuje, tutaj jest najlepiej jak jest cisza, nikt o nic nie pyta.
      Pozdrawiam, życzę cudnych kadrów.

Komentarz

• zdebik
        Pełne uzależnienie
        • 2013
        • 4065

Zamieszczone przez Jacek
        Pozdrawiam, życzę cudnych kadrów.
        Pytaj, pytaj przynajmniej coś się dzieje.

Apropo trybu FV to taki manual z automatem w jedny. W sumie to można usunąc inne tryby i zostawic tylko ten.
        https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18766

Zamieszczone przez Jacek
          Nie opowiadaj, nikt się nie denerwuje jak jest normalna dyskusja - od tego jest te wątek i forum ...
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• Jacek
            Początki nałogu
            • 2020
            • 382

Zamieszczone przez Kolekcjoner
            Nie opowiadaj, nikt się nie denerwuje jak jest normalna dyskusja - od tego jest te wątek i forum ...
            Podczas próby wstawienia postu otrzymałem komunikat od admina:
            "Twoje postu zostały ograniczone do......"

Wniosek = zaśmiecam forum lub powoduję awantury,
            mam czytać a nie pisać.

Komentarz

• marfot
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 4568

[MENTION=64355]Jacek[/MENTION] proponuję jednak wypróbować tryb Fv - tak jak proponowali już koledzy.

Jeśli ustawisz sobie w Fv:
              Tv : Auto
              ISO: Auto
              Av: wybierane (przednie kółko)
              korekta:dostępna, wybierana
              to masz jakby tryb Av z czasem Auto ustawianym wg zasady t= 1/f i do tego dostosowuje się ISO.
              Gdy Ci ten czas nie pasuje to szybko poprawiasz wartość na wymaganą przez Ciebie.
              https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
              EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Bangi
                Moderator
                • 2010
                • 5117

A nie lepiej użyć trybu M, ustawić czas, przesłonę i użyć AUTO ISO + ewentualnie wspomagać się korektą ekspozycji...?
                Ewentualnie tryb Tv jeśli przesłona nie jest istotna? Jak tak akurat samoloty focę, zawsze Tv w zasadzie.
                SAMOLOTY CB
                SAMOLOTY lotnictwo.net
                SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• acekd
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 62

Zamieszczone przez Jacek

mam czytać a nie pisać.
                  Witam
                  Szanowni Koledzy i Administracja forum
                  Proszę nie przerywajcie dyskusji, a w zasadnie nauki, bardzo ciekawej i pouczającej.
                  Dla takiej wymiany poglądów warto czytać forum.
                  Jestem z pokolenia imiennika "Jacka". Często natrafiam na problem fotografując biegających wnuków w pomieszczeniu o słabym i zmiennym oświetleniu. Automatyczna zmiana iso z możliwością szybkiej zmiany przysłony i wcześniejszym, indywidualnym, określeniu zakresów czasów wydaje się (teoretycznie - bo musiałbym to przetrenować) rozwiązaniem bardzo interesującym i usprawniającym bo mógłbym się tylko skoncentrować wyłącznie na utrzymaniu ostrości na fotografowanym obiekcie i kompozycji fotki.
                  Proszę napiszcie z doświadczenia kiedy Wy korzystacie z omawianej procedury z FV, jakie są efekty i jakie napotykacie ograniczenia.
                  Zaznaczam, że M znam, ale w zasadzie nie korzystam, ze względu na denerwujące mnie drabinki
                  Z góry dziękuję
                  Ostatnio edytowany przez acekd; 4574.

Komentarz

• zdebik
                    Pełne uzależnienie
                    • 2013
                    • 4065

Zamieszczone przez acekd
                    Proszę napiszcie z doświadczenia kiedy Wy korzystacie z omawianej procedury z FV, jakie są efekty i jakie napotykacie ograniczenia.
                    W moim przypadku wygląda to następująco:

Normalny dzień ogniskowa okolo 135mm, tryb Fv, czas 1/500, F 2.8, iso Auto, compensacja +0.3 - tu tylko Iso jest w auto z małą korektą.

Mieszkanie, tu się sprawy komplikują ponieważ w automacie będzie tylko flash (ttl +0.3-0.6 odbity od sufitu lub ściany, z modyfikatorem np. kukułka z kartką przed nawet +1ev) ogniskowa raczej około 50mm f2.8 iso 400/800. Iso wiadomo mniej lepiej, dzieci nie biegają jak szalone.

Oczywiście zawsze trzeba myśleć co się dzieje, automatyka nie załatwi wszystkiego. Dochodzi pomiar (tryb) i jego korekty, fotografujesz np. snieg expozycja na plus, coś ciemnego na minus.

Numerów proszę nie brać zbyt serio, zawsze coś się zmieni np. będzie bardzo słonecznie i czas poleci w auto (ponieważ nie schodzi z 1/1000).

Podsumowując ustawie raz i będzie na zawsze raczej nie zadziała, zawsze trzeba kompensować na warunki jakie mamy. Ew. zobaczyć co się dzieje w trybie P - nie ważne jaki tryb jest wybrany. Liczy się to czy rozumiemy jego działanie i możemy go modyfikować. W P można zablokować pomiar i już jest manual, mając pomiar punktowy można to robić bardzo dokładnie.

Wracając do puszek, brakuje mi przycisku iso, niby jest gdzieś zaszyty ale to już nie to samo.

Komentarz

• Jacek_Z
                      Administrator
                      • 2005
                      • 2694

Zamieszczone przez Jacek

mam czytać a nie pisać.
                      Chyba nie sądzisz, że admin siedzi tu 24h/doba i w ułamku sekundy sprawdza wszystko co jest pisane, przed umieszczeniem.
                      Pewne rzeczy robi automatycznie skrypt forum. Nie jakaś osoba, komuś przychylna bądź nie.

Nic mi nie wiadomo o jakimkolwiek ograniczeniu skutkujacym komunikatem "Twoje postu zostały ograniczone do......"
                      i jestem bardzo ciekawy skąd sie takie cos mogło wziąć.

Piszę to na ogólnym forum, bo pojawił się kolejny użytkownik (acekd) który sądzi, że dyskusja jest w ten sposób ograniczana.

Jacek - na PW podaj mi szczegóły związane z pojawieniem się tego komunikatu.
                      Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• tombas
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2195

Zamieszczone przez Bangi
                        A nie lepiej użyć trybu M, ustawić czas, przesłonę i użyć AUTO ISO + ewentualnie wspomagać się korektą ekspozycji...?
                        dokładnie TAK, 80% zdjęc robie w M ( to najbardziej przewidywalny dla mnie tryb, drabinka pradę Ci powie), jakies 19% w Av i może 1% Tv
                        Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                        (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• Jacek
                          Początki nałogu
                          • 2020
                          • 382

Nie wszystkie zdjęcia mam takie, jak koryguję ręcznie parametry jest cudnie,
                          Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_0571.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 366,5 KB
ID: 2086134jak zdaję się całkowicie na automatykę aparatu bywa i tak, i nie nazywam się fabinka.

Komentarz

• zdebik
                            Pełne uzależnienie
                            • 2013
                            • 4065

Zamieszczone przez Jacek
                            [ATTACH=CONFIG]6883[/ATTACH]jak zdaję się całkowicie na automatykę aparatu bywa i tak, i nie nazywam się fabinka.
                            Iipnie to wyglada, te czasy za długie i iso za niskie.

Komentarz

• tombas
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2195

Zamieszczone przez Jacek
                              a ja zapytam, jak masz ustawiony pomiar światła?
                              Ostatnio edytowany przez tombas; 6231.
                              Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                              (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• audioart
                                Dopiero zaczyna
                                • 2020
                                • 28

Zamieszczone przez Jacek
                                Nie wszystkie zdjęcia mam takie, jak koryguję ręcznie parametry jest cudnie, jak zdaję się całkowicie na automatykę aparatu bywa i tak, i nie nazywam się fabinka.
                                Nie pracuję na ustawieniach, w których mam dwie wartości ustawione na auto, może dlatego R6 jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
                                Ale rzeczywiście, czas 1/10 s wybrany przez automatykę aparatu wydaje się dość optymistyczny. Z włączoną stabilizacją w obiektywie i IBIS można przy odrobinie doświadczenia (odpowiednia postawa/uchwyt) lub szczęścia wykonać nieporuszone zdjęcie na 70 mm z czasem 1/10 s, ale chyba nie o to chodzi, żeby automatyka działała na granicach możliwości (szczególnie, że finalnie serwuje bardzo niskie ISO - 160).
                                W powyższym przykładzie możemy mówić o błędzie automatyki lub osób, które są odpowiedzialne za algorytm.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez tombas
                                a ja zapytam, jak masz ustawiony pomiar światła?
                                Jakkolwiek miałby ustawiony pomiar światła, automatyka nie powinna proponować czasu 1/10 s dla ogniskowej 70 mm.
                                Ostatnio edytowany przez audioart; 65989.

Komentarz

Pracuję...