X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • atsf
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4832

Odp: Canon EOS R6

Zamieszczone przez robcio
    Tylko nie chodzi o to w co Ty wierzysz, a jak sobie to Canon wymyślił i zrobił bo to ich projekt i wykonanie.

Ja tu widzę bazując na opisie od Pawła dla producenta jeden duży benefit: obiektywem EF z zepsutym IS zrobisz zdjęcie, RF z zepsutym IS już nie, czyli pieniądze i nie dwa dolary
    A także przez szlag trafione wyłączniki w aparatach od nadmiernego ich używania W lustrzankach zdarza mi się nie wyłączyć aparatu na pół roku, a bateria trzyma
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• marfot
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 4568

Tylko nie chodzi o to w co Ty wierzysz, a jak sobie to Canon wymyślił i zrobił bo to ich projekt i wykonanie.

Ja tu widzę bazując na opisie od Pawła dla producenta jeden duży benefit: obiektywem EF z zepsutym IS zrobisz zdjęcie, RF z zepsutym IS już nie, czyli pieniądze i nie dwa dolary
      Oficjalne wyjaśnienie Canona jest takie, że częsty rozruch i parkowanie zużywa mechanizm szybciej niż ciągła praca.
      https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
      EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• robcio
        Początki nałogu
        • 2020
        • 397

Wiem, wiem też o tym kiedyś czytałem

Komentarz

• marfot
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 4568

Wiem, wiem też o tym kiedyś czytałem
          Taką odpowiedź dostałem oficjalnie od Canona. Kupiłem R dość szybko po premierze i ten pracujący IS budził wątpliwości stąd wysłałem pytanie.
          Jestem mechanikiem, zajmuję się trwałością zmęczeniową - odpowiedź mnie przekonała.
          Przy innej okazji wnioskowałem, żeby przy kolejnym firmware wprowadzić możliwość uśpienia body przyciskiem Lock. Podziękowano mi i tyle...
          EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• robcio
            Początki nałogu
            • 2020
            • 397

Zamieszczone przez marfot
            Taką odpowiedź dostałem oficjalnie od Canona. Kupiłem R dość szybko po premierze i ten pracujący IS budził wątpliwości stąd wysłałem pytanie.
            Jestem mechanikiem, zajmuję się trwałością zmęczeniową - odpowiedź mnie przekonała.
            Przy innej okazji wnioskowałem, żeby przy kolejnym firmware wprowadzić możliwość uśpienia body przyciskiem Lock. Podziękowano mi i tyle...
            Żeby nie było wątpliwości ja przyjmuje to wyjaśnienie bo może niechcący zabrzmiałem jakbym szydził z Twojej merytorycznej wypowiedzi czego absolutnie nie miałem zamiaru robić.

Ja chciałem generalnie zwrocie uwagę, że nie chodzi tylko o atsfowe 2 dolary, oraz na fakt, że inżynieria nie ma nic wspólnego z wiarą

Komentarz

• marfot
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 4568

Korpusy ML są nadpobudliwe i z trudem się usypiają. Wszystkie korpusy FF mają przycisk Lock, który nie bardzo jest wykorzystywany. Aż się prosi aby była możliwość zaprogramowania sobie tego przycisku w celu uśpienia korpusu jednym naciśnięciem.

Komentarz

• robcio
                Początki nałogu
                • 2020
                • 397

Zerknąłem do instrukcji: na przycisk można wyciągnąć sobie wyłączenie ekranu natychmiast, natomiast z uśpieniem może być inny problem, jeśli kierować się nazewnictwem z instrukcji to Canon nie ma czegoś takiego jak prawdziwe uśpienie - uśpienie to automatyczne wyłączenie po jakimś (nastawialnym) czasie oczywiście bez przestawienia fizycznego przełącznika i obarczone jest to dość intrygującym obostrzeniem przytoczonym w instrukcji:

[Display off] and [Auto power off] settings have no effect when [Set-up: Eco mode] is set to [On].
                (https://cam.start.canon/en/C004/manu...t-up_0160.html)

Wobec takiej implementacji problematyczne może być przypięcie tego pod przycisk i obwarowanie, że ten przycisk wyłączy natychmiast aparat ale jeśli coś tam jest ustawione to nie…

Osobna sprawa to kwestia, że nie w każdym stanie aparatu pożądane jest aby wymuszać przejście do wyłączenie czy uśpienia i to tez projektując taki mechanizm usypiania z przycisku trzeba mieć na uwadze.

Inna właściwość urządzeń zasilanych z baterii jest w sumie taka, że zmieniły nieco definicje tego co to jest stan wyłączenia urządzania, z natury rzeczy wyłączenie aparatu to technicznie pewnie jakiś głęboki stan uśpienia jego elementów elektronicznych, a nie rozumiane powszechnie totalne zdjęcie zasilania.

Z obserwacji w Canonie tak to właśnie działa chociażby gdy wymieniamy obiektyw mając fizycznie wyłączony aparat, a on jednak coś tam robi zaraz po podpięciu następnego obiektywu mimo przełącznika znajduje sie w pozycji off
                Ostatnio edytowany przez robcio; 65394.

Komentarz

• atsf
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 4832

Jak widzę, wyeliminowanie lustra stworzyło problemy, o których się filozofom nie śniło .

Pomimo istnienia równolegle lustrzanek i bezlusterkowców, oraz opracowywania ich równolegle (np. M6 II i C 90D) nie wpadło facetom w pasiakach do głów, aby implementować funkcję ciągłego zasilania IS np. w C 90D Widocznie IS przy DSLR się mniej zużywa

No, ale skoro lekarze uwierzyli w szczypawki, to co się dziwić, że inżynierowie wierzą w inne bajki
                  EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Nozanu
                    Uzależniony
                    • 2010
                    • 542

Oficjalne wyjaśnienie Canona jest takie, że częsty rozruch i parkowanie zużywa mechanizm szybciej niż ciągła praca.
                    Moim zdaniem, wyjaśnienie może być tylko jedno: szybkość zadziałania AFa.
                    Marketing mówił o błyskawicznej gotowości i jeszcze szybszym zadziałaniu AFa. A takie czekanie na dotknięcie spustu i rozpędzenie się stabilizacji wyraźnie popsuło by wyniki i zepsuło by z 10 pierwszych zdjęć w serii. Fala hejtu była by że hoho.
                    Mimo tego i tak bym wolał aby było po staremu jak w lustrach, albo mieć możliwość wyboru.

Komentarz

• pawel.guraj
                      Pełne uzależnienie
                      • 2013
                      • 1223

Zamieszczone przez Nozanu
                      Moim zdaniem, wyjaśnienie może być tylko jedno: szybkość zadziałania AFa.
                      Marketing mówił o błyskawicznej gotowości i jeszcze szybszym zadziałaniu AFa. A takie czekanie na dotknięcie spustu i rozpędzenie się stabilizacji wyraźnie popsuło by wyniki i zepsuło by z 10 pierwszych zdjęć w serii. Fala hejtu była by że hoho.
                      Mimo tego i tak bym wolał aby było po staremu jak w lustrach, albo mieć możliwość wyboru.
                      Nie pamiętam już gdzie, ale widziałem kiedyś filmik z demontażu jakiegoś zooma RF i specjalnie zwracali uwagę na inną konstrukcję IS'a niż ta spotykana w obiektywach EF - jest ona zbliżona do tego systemu napędzającego IBIS'a. Może dlatego, że to właśnie z nim wymienia informacje w przypadku mieszanej stabilizacji.
                      Pochodną tego nowego mechanizmu jest to, że nie da się go "zaparkować".
                      Z matrycami jest tak samo. W R5 jak jest wyłączony matryca lata zupełnie luzem.

edit:
                      Oczywiście jest też inny aspekt. Skoro każde body R umie pracować ze szkłami EF, to w ich wypadku powinno sterować IS'em dokładnie tak samo jak robią to body DSLR.

p,paw
                      Ostatnio edytowany przez pawel.guraj; 50675.
                      https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• robcio
                        Początki nałogu
                        • 2020
                        • 397

Chyba thedigitalpicture rozbierali RF 100-500

Komentarz

• Nozanu
                          Uzależniony
                          • 2010
                          • 542

Zamieszczone przez pawel.guraj
                          Nie pamiętam już gdzie, ale widziałem kiedyś filmik z demontażu jakiegoś zooma RF i specjalnie zwracali uwagę na inną konstrukcję IS'a niż ta spotykana w obiektywach EF - jest ona zbliżona do tego systemu napędzającego IBIS'a. Może dlatego, że to właśnie z nim wymienia informacje w przypadku mieszanej stabilizacji.
                          Pochodną tego nowego mechanizmu jest to, że nie da się go "zaparkować".
                          Z matrycami jest tak samo. W R5 jak jest wyłączony matryca lata zupełnie luzem.

edit:
                          Oczywiście jest też inny aspekt. Skoro każde body R umie pracować ze szkłami EF, to w ich wypadku powinno sterować IS'em dokładnie tak samo jak robią to body DSLR.

p,paw
                          Ale takie parkowanie , odparkowanie i rozruch to strata czasu na którą tu nie ma czasu.

Komentarz

• atsf
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 4832

Chyba thedigitalpicture rozbierali RF 100-500
                            Lensrentals.com

--- Kolejny post ---

Ale takie parkowanie , odparkowanie i rozruch to strata czasu na którą tu nie ma czasu.
                            Dlaczego nie ma na to czasu? Zawsze był i nagle go wcięło? Korpusy M też napędzają IS w optyce EF od zarania swoich dziejów, więc był czas na rozwiązanie tej kwestii, a w międzyczasie powstało sporo lustrzanek i optyki do nich.

Komentarz

• marfot
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 4568

Rozruch i parkowanie to poważne obciążenie mechanizmu, nie wiem czy nie jedyne w przypadku IS. Może ktoś kto ma o tym pojęcie prawidłowo skalkulował co zwiększa trwałość.
                              Zysk na czasie to dodatkowy bonus.

Komentarz

• atsf
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 4832

Rozruch i parkowanie to poważne obciążenie mechanizmu, nie wiem czy nie jedyne w przypadku IS. Może ktoś kto ma o tym pojęcie prawidłowo skalkulował co zwiększa trwałość.
                                Zysk na czasie to dodatkowy bonus.
                                Jak często pada stabilizacja w obiektywach do lustrzanek Canona?

Komentarz

Pracuję...