X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemek_PC
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2456

Odp: Canon EOS R6

Tak na marginesie to nalot na gumkach 17-40 i 70-200 bardzo łatwy do usunięcia. 5 minut roboty.

Komentarz

• tomek1976
      Bywalec
      • 2008
      • 127

Zamieszczone przez Przemek_PC
      Tak na marginesie to nalot na gumkach 17-40 i 70-200 bardzo łatwy do usunięcia. 5 minut roboty.
      Mogę prosić o poradę?

Komentarz

• klapkowscy
        • 2023
        • 2

Ja osobiście polecam r6 mii

Komentarz

• RTyszek
          • 2020
          • 11

Firmware 1.8.0 zostało wycofane ze stron Canona? Ktoś wie, dlaczego?

Komentarz

• adawro
            Pełne uzależnienie
            • 2011
            • 1075

Zamieszczone przez RTyszek
            R3 + RF85LDS

Komentarz

• RTyszek
              • 2020
              • 11

To wiadomo. Ale dlaczego? Czy wada jest ważna dla funkcjonowania aparatu? Nie ma żadnych zaleceń ze strony Canona, co może sugerować, że nie - ale jednak wycofanie 1.8.0 mówi co innego. Odpowiedź na to pytanie jest odpowiedzią na pytanie, czy cofać FW do wersji 1.7.0, czy czekać na nową wersję z 1.8.0 na pokładzie.

Komentarz

• mkamelg
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 1255

Powiadomienie o zawieszeniu pobierania oprogramowania

Canon Marketing Japan Inc.

Dziękujemy za nieustanne wspieranie produktów firmy Canon.

Zwrócono uwagę, że w pewnych okolicznościach w oprogramowaniu sprzętowym w wersji 1.8.0 aparatu bezlusterkowego „EOS R6” wyświetlany jest błąd. Obecnie wstrzymujemy pobieranie, aby zbadać przyczynę.

Poinformujemy Cię na tej stronie, gdy tylko zdecydujemy o przyszłych środkach. Nie aktualizuj, nawet jeśli już pobrałeś wersję 1.8.0.

Serdecznie przepraszamy za niedogodności, jakie ponieśli nasi klienci.

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18766

Zamieszczone przez RTyszek
                  Jakiś błąd się pojawia i nie wiedzą dlaczego.
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• RTyszek
                    • 2020
                    • 11

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                    Jakiś błąd się pojawia i nie wiedzą dlaczego.
                    Dziękuję za info - i Tobie, i mkamelg. Wygląda na to, że spokojnie można zaczekać na 1.8.1.

Komentarz

• adawro
                      Pełne uzależnienie
                      • 2011
                      • 1075

Już jest 1.8.1:

Firmware Version 1.8.1 incorporates the following enhancement and fixes:

Adds the ability for images to be cropped and resized during transfer to the FTP server.
                      Fixes the phenomenon, where after updating to firmware version 1.8.0, Err70 etc. occurs under certain conditions.
                      Fixes minor issues.
                      *1 and 3 are the changes in Version 1.8.0, and 2 is the addition in Version 1.8.1.
                      R3 + RF85LDS

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12158

pytanie do uzytkownikow rzeczonego korpusu* w kombinacji ze stalkami EF typu 50/1.4, 85/1.8, 135/2, 200/2.8... ile faktycznie daje stabilizacja? realnie, czy np. takim 135/2 mozna focic statyczny temat przy 1/60 sekundy z pomijalnym ryzykiem poruszenia, czy to jest zbyt optymistyczny rachunek?

* - z odpowiedzi wylaczam fotografow kotletowych. wierze, ze oni sa swiecie przekonani, ze 135/2 to i 1 sekunde z lapy zrobia. naprawde nie podwarzam tego przekonania
                        www albo tez flickr

Komentarz

• marcusp
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 149

R6 + Sonnar 135/3.5 na 1/60 jest OK. Na 1/30 widać już delikatne poruszenie.
                          R6 + EF 24-70 2.8 - 70mm na 1/30 jest OK, poniżej zaczyna być widoczne poruszenie.

Komentarz

• Nozanu
                            Uzależniony
                            • 2010
                            • 542

Zamieszczone przez akustyk
                            pytanie do uzytkownikow rzeczonego korpusu* w kombinacji ze stalkami EF typu 50/1.4, 85/1.8, 135/2, 200/2.8... ile faktycznie daje stabilizacja? realnie, czy np. takim 135/2 mozna focic statyczny temat przy 1/60 sekundy z pomijalnym ryzykiem poruszenia, czy to jest zbyt optymistyczny rachunek?

* - z odpowiedzi wylaczam fotografow kotletowych. wierze, ze oni sa swiecie przekonani, ze 135/2 to i 1 sekunde z lapy zrobia. naprawde nie podwarzam tego przekonania
                            Jupiter 135 3,5 dopiero po dołączeniu stabilizacji elektronicznej i ręcznym wprowadzeniu ogniskowej do puszki działa dobrze tzn. przy powiększeniu x10 obraz jest stabilny i można ustawić ostrość. Bez tego nie ma szans na efektywne użycie lupki. Nawet fajne portreciki wychodzą i widać włoski w brwiach i rzęsy, ale jak dla porównania podczepiłem RF 100-400 ustawiony na 135 to różnica w ostrości jest potężna i odechciało mi się dalszych prób wykorzystania tego starego ruska. Oczywiście próby przy 1/60s z lampą + zastane.

--- Kolejny post ---

85/1,8 działa spoko, gdybym wcześniej nie dokupił 85 1,4 L to ta 85/1,8 by mi pewnie wystarczyła.
                            No a przecież RF 50 1,8 też nie ma wbudowanej stabilizacji i wcale tego się nie odczuwa.

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12158

nie no, manuale mnie nie interesuja. szkoda zycia

1/60 dla ogniskowej 135 to juz zupelnie niezle. bez stabilizacji dla 135/2 przyjmuje 1/250s za bezpieczny czas, 1/200s tez spory odsetek jest ostry
                              www albo tez flickr

Komentarz

• marcusp
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 149

Zamieszczone przez akustyk
                                nie no, manuale mnie nie interesuja. szkoda zycia

1/60 dla ogniskowej 135 to juz zupelnie niezle. bez stabilizacji dla 135/2 przyjmuje 1/250s za bezpieczny czas, 1/200s tez spory odsetek jest ostry
                                Gdy sprawdzałem nie wiedziałem, że można ogniskową określić dla stabilizacji. Gdy ustawiłem 135, wydaje mi się, że nawet 1/30 jest OK, ale sprawdzę jutro przy lepszym świetle.

Wygrzebałem Sonnara z szuflady, żeby sprawdzić stabilizację. Potwierdzenie ostrości w manualu jest niezłe, spodobało mi się - aż sobie popstrykam przy okazji ddrowskim wynalazkiem.

Komentarz

Pracuję...