X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cauchy
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2595

Odp: Canon EOS R6

dobra, kolejnej rzeczy się nauczyłem - eye-AF to co innego niż śledzenie twarzy, a myślałem, że to jest to samo i to dlatego jednym przyciskiem tego nie mogłem obsłużyć

dziś szybki wypad do parku zdrojowego - wszystko działa, i z tym kwadratem jak sobie joyem ustawię na środek i potem przekadruję to lepiej łapie. W sensie wolę mu pomóc w ten sposób niż zdawać się na auto, bo on wtedy błądzi, zwłaszcza w mało sprzyjających warunkach, jak niżej - na ciemnym tle ciemny obiekt z mało wyraźnymi oczami.

oprócz tego zdecydowałem się na tele i pewnie jutro New Lens Day

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: _MG_8913 — kopia.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 557,9 KB
ID: 2086973
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Komentarz

• pawel.guraj
      Pełne uzależnienie
      • 2013
      • 1223

Zamieszczone przez cauchy
      dziś szybki wypad do parku zdrojowego - wszystko działa, i z tym kwadratem jak sobie joyem ustawię na środek i potem przekadruję to lepiej łapie. W sensie wolę mu pomóc w ten sposób niż zdawać się na auto, bo on wtedy błądzi, zwłaszcza w mało sprzyjających warunkach, jak niżej - na ciemnym tle ciemny obiekt z mało wyraźnymi oczami.
      Jeżeli przełączysz inicjalny punkt AF w śledzeniu na auto to sam Ci znajdzie obiekt w całym kadrze - dokładnie jak pisze kolega post wyżej.
      Jeżeli masz ustawiony punkt początkowy (a masz - bo masz niebieski kwadrat) to AF szuka obiektu tylko pod tym punktem.

P,paw

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
      https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• cauchy
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2595

Posprawdzam to przy kolejnej okazji [emoji6]
        Flickr | YT

Komentarz

• cauchy
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2595

Jeszcze jedną rzecz muszę rozkminić - koordynaty GPS. Chciałbym żeby zapisywały się exifie, niestety na razie nie mogę go zmusić do tego. Zależy mi na tym, bo potem gdy sprawdzam mapę to chcę wiedzieć gdzie zrobiłem fotę. W Iphonie mi to działa, w R6 pewnie jeszcze kilka jutubów będę musiał przerobić
          Flickr | YT

Komentarz

• s!wy
            Coś już napisał
            • 2008
            • 70

Jeszcze jedną rzecz muszę rozkminić - koordynaty GPS. Chciałbym żeby zapisywały się exifie, niestety na razie nie mogę go zmusić do tego. Zależy mi na tym, bo potem gdy sprawdzam mapę to chcę wiedzieć gdzie zrobiłem fotę. W Iphonie mi to działa, w R6 pewnie jeszcze kilka jutubów będę musiał przerobić
            koniecznie, a jak już sprawdzisz to tylko nie czytaj instrukcji, weź śrubokręt i poszukaj w aparacie modulu GPS, może ktoś zapomniał zamontować [emoji12][emoji23]

Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka
            pozdrawiam

Komentarz

• cauchy
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2595

ok, już to rozkminiłem, trzeba mieć przynajmniej smartfona w trybie samolotowym z odpaloną appką, albo ten canonowy odbiornik. Szkoda, myślałem, że w tej puszce wszystko siedzi.
              Flickr | YT

Komentarz

• matias74
                • 2013
                • 10

Witam wszystkich, potrzebuję taką mianowicie informację odnośnie R6: czy jeśli wejdziemy w tryb video coś tam poustawiamy typu czułość, balans itp, następnie przeskoczymy w tryb foto o zrobimy zdjęcia a następnie wrócimy w tryb wideo to czy ustawienia iso i balansu zostaną w trybie video czy też przejdą z trybu foto jak to miało miejsce w starszych aparatach. WIem że w nowych aparatach już się te ustawienia zapamiętują. Jak jest w R6?

Komentarz

• bogunow
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 122

Ustawienia między trybem filmu a foto są oddzielne. Aparat pamięta Twoje ustawienia dla filmowania niezależnie jakie parametry w trybie foto ustawisz. Włącznie z balansem bieli.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• matias74
                    • 2013
                    • 10

Zamieszczone przez bogunow
                    Ustawienia między trybem filmu a foto są oddzielne. Aparat pamięta Twoje ustawienia dla filmowania niezależnie jakie parametry w trybie foto ustawisz. Włącznie z balansem bieli.

Dziękuję. Tak szukam czegoś małego do foto filmowania z dobrymi kolorami i AF, brałem po uwagę XT-4 ale R6 ma chyba więcej do zaoferowania i lepsze kolory.

Komentarz

• bogunow
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 122

Nie znam XT-4 bo siedzę od zawsze w systemie Canona. W tym roku przesiadłem się z 6D na R6. Jestem już po dwóch weselach R szóstką. Przede wszystkim jestem zachwycony autofokusem. Śledzenie oka/twarzy daje prawie 100% idealnie celnych ujęć. Nawet przy małej głębi ostrości. Nie wiem jak sobie radzi z filmami bo nie zajmuję się tym.

Komentarz

• Nozanu
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 542

Zamieszczone przez matias74
                        Witam wszystkich, potrzebuję taką mianowicie informację odnośnie R6: czy jeśli wejdziemy w tryb video coś tam poustawiamy typu czułość, balans itp, następnie przeskoczymy w tryb foto o zrobimy zdjęcia a następnie wrócimy w tryb wideo to czy ustawienia iso i balansu zostaną w trybie video czy też przejdą z trybu foto jak to miało miejsce w starszych aparatach. WIem że w nowych aparatach już się te ustawienia zapamiętują. Jak jest w R6?
                        Można też użyć dla trybu filmowego nastaw własnych "c" i wtedy są do wyboru opcje- zapamiętywania zmian bądź powrotu do zaprogramowanych wartości.

Komentarz

• Czarek
                          Coś już napisał
                          • 2004
                          • 93

Jeżeli ktoś ma ochotę przetestować profil pod R6 zrobiony pod światło dzienne https://drive.google.com/file/d/11Z_...ew?usp=sharing. Uwagi mile widziane.

Komentarz

• zdebik
                            Pełne uzależnienie
                            • 2013
                            • 4065

Zamieszczone przez Czarek
                            Jeżeli ktoś ma ochotę przetestować profil pod R6 zrobiony pod światło dzienne https://drive.google.com/file/d/11Z_...ew?usp=sharing. Uwagi mile widziane.
                            Ale pokraki...
                            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• cauchy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2595

Canon EOS R6

A mnie wczoraj spotkała niemiła niespodzianka. Body mi sie zawiesilo po klapnieciu migawką. Restart i drugi raz z rzedu to samo. Wymiana aku, i już tego nie było. Mam nadzieję że to był pierwszy i ostatni raz tak. [emoji44]
                              Flickr | YT

Komentarz

• robertskc7
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 1485

A mnie wczoraj spotkała niemiła niespodzianka. Body mi sie zawiesilo po klapnieciu migawką. Restart i drugi raz z rzedu to samo. Wymiana aku, i już tego nie było. Mam nadzieję że to był pierwszy i ostatni raz tak. [emoji44]
                                Nie pocieszę Cię. W zależności od kodu błędu - albo błąd przysłony ( tamron sigma), bateriia zamiennik, albo error 77 bodajże. Ajk ten ostatni to będzie się nasilało, aż do wymiany płyty głównej.
                                www.robertzbiec.pl

Komentarz

Pracuję...