X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • candar
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 3366

Odp: Canon EOS R6

[MENTION=20657]Poozon[/MENTION] Nie miałem zamiaru Cię urazić. Jeśli tak to odebrałeś - przepraszam!

W skrócie: EOS R i EOS RP nie miały wbudowanej stabilizacji matrycy. EOS R6 ma 5-kierunkową redukcję drgań, przy czym najlepsze efekty uzyskamy przy współpracy systemu IS matrycy oraz obiektywu. Deklarowana skuteczność sięga nawet 8 EV i tyczy się także sytuacji, gdy podepniemy obiektyw bez stabilizacji. W moim A7 III skuteczność sięga jedynie 5 EV a drugim aparacie Nikon Z6 skuteczność stabilizacji oceniam raczej na 3-4 EV. Tak więc dałbym się pokroić za za te 8 EV z prostej przyczyny, że posiadam dużo szkieł bez IS-a oraz lubię używać stare analogowe szkła.

Po raz wtóry napiszę abyś nie brał tego do siebie, ale w momencie premiery Canona R testowałem go cały dzień i głównym powodem mojej rezygnacji z systemu R był właśnie brak stabilizacji w korpusie aparatu. Dlatego pisanie teraz o tym, że przewagą Canona R nad Canonem R6 jest BRAK STABILIZACJI MATRYCY jest tak samo prawdziwe jak przysłowiowe „gruszki na wierzbie”. Na podobnej zasadzie osobiście (podkreślam) od ponad trzydziestu już lat nigdy nie kupiłem samochodu bez klimatyzacji, choć mam znajomych jeżdżących na tzw. "zimny łokieć" bo od klimatyzacji to rzekomo non stop "chorujo"

Tak więc nie zawsze to, co jest dobre dla nas w postaci braku czegoś w posiadanym aparacie fotograficznym musi oznaczać, że cała reszta świata powinna się cieszyć z tego powodu Dobrego światła!
    Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Hubert Multana
      Uzależniony
      • 2010
      • 640

Jak ktos chce R6 markII bez IBIS to mozna kupic R8, tak jak ja, za polowe jego ceny
      Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• candar
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 3366

Zamieszczone przez Hubert Multana
        Jak ktos chce R6 markII bez IBIS to mozna kupic R8, tak jak ja, za polowe jego ceny
        Serio? Chyba lepiej kupić R6 z IBIS za 6.499 zł niż R8 za 7.499 zł bez IBIS :P

MZ R6 za 6.499 zł to mniej niż 7.499 zł

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: r6 za 6499nowy.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 108,2 KB
ID: 2097412

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: r8 cena.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 72,6 KB
ID: 2097411
        Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
        Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Hubert Multana
          Uzależniony
          • 2010
          • 640

Troche zazartowalem, bo rowniez uwazam stwierdzenie, ze lepiej nie miec IBIS niz miec jest troche odklejone.

Ale jak mowie, mialem R6 - sprzedalem, kupilem R8. I jestem zadowolony. A teraz kupilem znowu R6 jako druga puszke. R8 jest lepsze do nagran, ale R6 w tej cenie jest po prostu kozakiem.
          Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

Komentarz

• gnd
            Uzależniony
            • 2013
            • 697

R jest zrobiony dużo lepiej, ale to jak szybko działa R6 to dla mnie rekompensuje.

Komentarz

• Nozanu
              Uzależniony
              • 2010
              • 542

R-ka ma g..ą matrycę, lepszą miał już nawet 6D. Ale fakt sam korpus jest całkiem fajny i solidny, tylko co z tego? nawet gdyby był pozłacany i miał powtykane diamenciki to na pierwszym miejscu jest jakość zdjęć i guzikologia a nie dresiarstwo.

Komentarz

• Hubert Multana
                Uzależniony
                • 2010
                • 640

Zamieszczone przez Nozanu
                R-ka ma g..ą matrycę, lepszą miał już nawet 6D. Ale fakt sam korpus jest całkiem fajny i solidny, tylko co z tego? nawet gdyby był pozłacany i miał powtykane diamenciki to na pierwszym miejscu jest jakość zdjęć i guzikologia a nie dresiarstwo.
                Haha, powiedz to wszystkim hejtujacym R8.

Komentarz

• bzdura1979
                  Bywalec
                  • 2015
                  • 128

Już po ptokach, cena 8,5k.

Komentarz

• zdebik
                    Pełne uzależnienie
                    • 2013
                    • 4065

Zamieszczone przez bzdura1979
                    Już po ptokach, cena 8,5k.
                    Uj tam, bagnet zamknięty, słaby dr, canon goni konkurencje i nie dogania

A na poważnie, to pewnie kto miał kupić, kupił.
                    https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• cauchy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2595

i tak się dziwię, że nie zostały wykupione w 2 dni
                      EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                      Flickr | YT

Komentarz

• Bangi
                        Moderator
                        • 2010
                        • 5117

Ja się finalnie skusiłem na RF 100-500 i 20 rat 0%
                        SAMOLOTY CB
                        SAMOLOTY lotnictwo.net
                        SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• bzdura1979
                          Bywalec
                          • 2015
                          • 128

Zamieszczone przez zdebik
                          Uj tam, bagnet zamknięty, słaby dr, canon goni konkurencje i nie dogania

A na poważnie, to pewnie kto miał kupić, kupił.
                          Ale to jest troche tak: "kup puchę, rozgość się, a potem coś wymyślisz". Mnie ta polityka szklarniowa Canona irytuje, ale nie chciałoby mi sie póki co zmieniać wszystkiego. Mam R, mam swoje L-ki EF i Samyanga RF. Na moje amatorskie potrzeby styknie. Z drugiej strony gdzieś tam z tyłu głowy pobrzmiewa watpliwość, czy amator ma tu czego szukać w jakiejś dłuższej perspektywie, wiec dalsze inwestowanie wymaga mocniejszych argumentow. Ja jakoś nie mogłem ich w przypadku R6 znaleźć i zostaję z R.

Komentarz

• Poozon
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 110

Zamieszczone przez Nozanu
                            R-ka ma g..ą matrycę, lepszą miał już nawet 6D
                            Sprawdziłem na cined.com i wyszło że przy filmowaniu R6 ma gorszy
                            zakres dynamiczny niż R. Czyli pod tym względem R6 też d… nie urywa.

Komentarz

• zdebik
                              Pełne uzależnienie
                              • 2013
                              • 4065

Zamieszczone przez Bangi
                              Nice, v.nice!

Gratulecje.
                              https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• pawel.guraj
                                Pełne uzależnienie
                                • 2013
                                • 1223

Zamieszczone przez Bangi
                                Będzie Pan zadowolony

p,paw
                                https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

Pracuję...