X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • donald7000
    Początki nałogu
    • 2004
    • 382

Zamieszczone przez smelbo
    Czy jak zmiejszam siłe błysku na aparacie to automatycznie taka sama siła błysku jest zmniejszana na lampie? Ustawiając odwrotnie, tzn na lampie, na wyświetlaczu aparatu jest to widoczne, odwrotnie nie.
    Jak regulujesz EV lampy na puszce to na LCD lampy pojawia się piorun+/-, jeśli zaś regulujesz EV lampy na lampie to sprawdzając ustawienia na puszce zacznie migać piorun+/-.
    Ja reguluję lampę puszką bo jest szybciej.
    A w zasadzie regulowałem...

Nie wiem co się stało, ale dzisiaj zapiołem lampę i chciałem zrobić fote urodzinową a tu ciemność, patrzę na diodę - moc jest ze mną, walę raz jeszcze i ciemność, ustawiam Manual na 1/8 - przepał.
    Lampa wali pełną mocą, nawet na ustawieniach manualnych.

Komentarz

• sebcio80
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2655

Zamieszczone przez donald7000
      Nie wiem co się stało, ale dzisiaj zapiołem lampę i chciałem zrobić fote urodzinową a tu ciemność, patrzę na diodę - moc jest ze mną, walę raz jeszcze i ciemność, ustawiam Manual na 1/8 - przepał.
      Lampa wali pełną mocą, nawet na ustawieniach manualnych.
      chyba dość częsta awaria, mialem tak z lampa Sigmy
      uszkodzona byla elektronika wyzwalania blysku

jesli chodzi o sposob pokazywania zmiany ekspozycji lempy to wszystko zalezy od wieku body

przykladowo zmieniajac ekspozycje w body 5D nie widac tego w ogole na lampie (580ex II), zmieniajac w lampie widac w body tylko ze ekpozycja zostala zmieniona (na gornym wyswietlaczu jak i w wizjerze) ale nie ma informacji o ile

w 1D mark III jest lepiej ale nie idealnie, zmianiajac ekspozycje w lampie, widac to w body, widac takze o ile zostala zmieniona, przy czym jak ustawimy korekte w lampie to w body juz nie mamy mozliwosci jej zmiany (sic!)
      ustawawiajac korekcje w body np na +2/3 na lampie widac tylko ze jest jakas zmiana ale nie widac o ile, mozna w kazdej chwili w lampie zmienic parametry i tym samym te +2/3 z body sa juz nieistotne (pierwszenstwo maja ustawienia na lampie) ale jak ustawimy +0 na lampie to automatycznie wracaja ustawiena z body +2/3

wszytko jest bez sesnu troche, bo zmiena korekty ekspozycji w lampie i body powinna byc polaczona ze soba
      Moje wątki na forum: sport | fashion
      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• donald7000
        Początki nałogu
        • 2004
        • 382

Zamieszczone przez sebcio80
        chyba dość częsta awaria,...
        uszkodzona byla elektronika wyzwalania blysku

...wszytko jest bez sesnu troche, bo zmiena korekty ekspozycji w lampie i body powinna byc polaczona ze soba
        Awaria właśnie spędza mi sen z powiek...

A co do lampy i jej korekcji, to nie ma chyba co narzekać, nie jest to aż tak uciążliwe żeby nie móc z tego w sensowny sposób korzystać. Ot co, gałkologia.

Miałem dzisiaj w ręku sprzęt firmy która, co chwila się "sprzedaje" jak tania d....
        Tam to jest problem, bo jak się ma puszkę przy oku lewym, to "grzebiac" kciukiem w okolicy wizjera w poszukiwaniu guzika, można sobie wydłubać oko lub gile z nosa

Komentarz

• smelbo
          Coś już napisał
          • 2008
          • 60

Zamieszczone przez donald7000
          Tam to jest problem, bo jak się ma puszkę przy oku lewym, to "grzebiac" kciukiem w okolicy wizjera w poszukiwaniu guzika, można sobie wydłubać oko lub gile z nosa
          Ja mam właśnie na lewym i C bardzo mi pasuje

Zamieszczone przez sebcio80
          w 1D mark III jest lepiej ale nie idealnie, zmianiajac ekspozycje w lampie, widac to w body, widac takze o ile zostala zmieniona, przy czym jak ustawimy korekte w lampie to w body juz nie mamy mozliwosci jej zmiany (sic!)
          W 40D jest tak samo. Zmieniając na lampie widzę na body i nie mogę tego ruszyć. Ale jeśli piszecie że to jest to samo to problem niewiedzy się rozwiązał
          C 40D / T 17-50 F2.8 / C 580EX II / C EF 50mm 1.8 II / Jupiter 135mm F3.5 MC

Komentarz

• marvv
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 22

Nie wiem czy to do konca odpowiednie miejsce na zadanie tego pytania, staralem sie znalezc odp via google serch na CB, ale nic z tego. Mianowicie jestem posiadaczem 5d2 i 580 II i podczas robienie zdjec, tudziez przegladania zdarza sie, ze lampa sama sie odpala i zaczyna sie tak jakby zacinac na flashu, jakby migala pare razy i miala spiecie, trwa to kilka sec i pozniej dziala normalnie. Wszystko jest nowe i na gwarancji, natomiast aku ktorych uzywam to niefirmowki, a dokladnie TRONIC Energy 2500.
            Nie wiem czego to wina, ale moze ktos kojarzy jak uporac sie z tym problemem, poniewaz obawiam sie, ze na dluzsza mete moze to bardzo wyeksploatowac moja lampe.

dziekuje i pozdrawiam

Komentarz

• Sławek
              Uzależniony
              • 2008
              • 968

Było już o tym. To nie jest wina baterii tylko Twoja. A dokładniej to wygląda tak że sam mimowolnie wciskasz przycisk który wyzwala lampę a znajduje się po lewej stronie obiektywu. jeśli go wciśniesz to lampa generuje nie jeden a całą serie błysków. A bardzo łatwo go wcisnąć właśnie przeglądając fotki.
              www.fotokrajs.pl

Komentarz

• schabu
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1352

można tą "funkcję" wyłączyć w CFn.
                Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• dariusz_p
                  • 2008
                  • 8

Tak mozna wylaczyc . CFn 2 lampy /3 wylaczony . (blysk modelujacy)

Komentarz

• PinkF_
                    • 2009
                    • 5

Kiedy włącza się doświetlenie wspomagające AF?
                    Nie chce działać w żadnych trybach poza pełną automatyką [zielony prostokąt itd] których nie używam.
                    Jakieś magiczne ustawienie którego nie doczytałem?
                    W CFn jest ustawione żeby działało.
                    Aparat służy głównie do fotografowania, nie do onanizowania się
                    Czasem można gwoździa Zenitem przybić

Komentarz

• lysy1980
                      Zablokowany
                      • 2007
                      • 110

miałem tak samo wysłałem do canona na zytnią wymiana płyty głównej oraz palnika koszt 640zł.

Komentarz

• sebcio80
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2655

Zamieszczone przez PinkF_
                        Kiedy włącza się doświetlenie wspomagające AF?
                        Nie chce działać w żadnych trybach poza pełną automatyką [zielony prostokąt itd] których nie używam.
                        Jakieś magiczne ustawienie którego nie doczytałem?
                        W CFn jest ustawione żeby działało.

moze masz wlaczone servo? wspomaganie AF dziala tylko na One Shot
                        Moje wątki na forum: sport | fashion
                        | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• PinkF_
                          • 2009
                          • 5

Zamieszczone przez lysy1980
                          miałem tak samo wysłałem do canona na zytnią wymiana płyty głównej oraz palnika koszt 640zł.
                          Moja lampa stosunkowo prawie, dziwne.
                          Palnik raczej działa bo błyska tylko doświetlenie nie działa zawsze wiec... trzeba się przejść na Żytnią...

Komentarz

• PinkF_
                            • 2009
                            • 5

I sam sobie odpowiem.
                            Doświetlanie AF nie działa w trybie Al Servo.
                            Co w sumie ma sens ale w instrukcji ani słowa o tym

Komentarz

• pigal
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 15

problem z lampą

Witam mam taki problem. Pewnego dnia zauważyłem, że nie synchronizuje mi się lampa z aparatem przy ustawieniach auto w lampie, kiedy dzień wcześniej czy dwa dni robiłem zdjęcia i było ok. Przy manualnych ustawieniach działa wszystko dobrze i zastanawiam się czy coś się mi pozmieniało "samo" czy lampa odmawia posłuszeństwa i serwis. Nie sprawdzałem jeszcze na innych body ani innych lamp na moim body. mowa jest o 5dII i oczywiście 580ex II
                              Proszę o pomoc ;-(

Komentarz

• rOOmak
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 617

co znaczy ze się nie synchronizuje? błysk nie trafia w otwarcie migawki? Po czym to wnioskujesz. Opisz problem trochę dokładniej

Komentarz

Pracuję...