X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • _igi
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2035

Inna sprawa że, z tego co zauważyłem, Di622 o wiele gorzej sobie radzi w serii, niż 430EX. Generalnie przy 3fps nie ma problemu, ale przy 6,5 się dzieją dziwne rzeczy.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• radradish
      Bywalec
      • 2009
      • 123

No cóż, chyba nie da się mieć wszystkiego wszędzie? Ale co dziwnego? Proszę opisz dokładniej? Lampa wyzwala się pomiędzy kolejnym zdjęciami np.?

Komentarz

• _igi
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2035

Dokładnie nie pamiętam, bo robiłem to dawno, ale wygląda to mniej więcej tak - pierwsza klatka naświetlona gut. I dalej takie paski, jak się telewizor "z pudłem" z tyłu fotografuje przy krótkich czasach. I z serii mamy praktycznie jedno zdjęcie naświetlone, a resztę całkowicie zepsutą.
        5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• diaks
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 15

Ja po krótkich testach miałem tak że zdjęcia robione z w pełni naładowanej lampy mają odchyłkę na oko około 1/3 EV ale jak się wali w serii to odchyłki bywają powyżej 1 EV zawsze w dół. Testy były krótkie.

Komentarz

• FotoRomek
            • 2009
            • 12

Przeczytałem temat i nadal mam dylemat. Mianowicie w co lepiej zainwestować 420EX czy DI622 (chyba że jeszcze coś innego)? Niesety na 430Ex mnie raczej nie stać

Komentarz

• HuleLam
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1641

Zamieszczone przez FotoRomek
              Przeczytałem temat i nadal mam dylemat. Mianowicie w co lepiej zainwestować 420EX czy DI622 (chyba że jeszcze coś innego)? Niesety na 430Ex mnie raczej nie stać
              Moim zdaniem Di622. 420EX nie ma np. regulacji energii błysku w trybie manualnym.
              zdRAWki
              Fotograf platoniczny

Komentarz

• tymczasowa
                Coś już napisał
                • 2008
                • 61

"Lampa Di622 posiada bezprzewodowy system zdalnego wyzwalania błysku" - pisze to, bo tak jest na tej stronie - wyjsnijta mi ktos, bo radiowe wyzwalanie to rozumiem ze za pomoca pilota tak? nie kumam zaleznosci... za pomoca pilota to tez bezprzewodowo: jak jest z tą lampa? powiedzmy, ze chcialabym sobie rzucic lampe na podloge i tymczasowo doswietlic cos dodatkowo z boku... to rozumiem, ze nie da rady (?) a kabelek jakis? Nie wiem, prosze o wyjasnienie i pomoc w tym

Jesli to nie problem to nawet poprosze o wyjasnienie na privie O_o
                Ostatnio edytowany przez tymczasowa; 21244.

Komentarz

• roofman
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 386

Zamieszczone przez tymczasowa
                  "Lampa Di622 posiada bezprzewodowy system zdalnego wyzwalania błysku" - pisze to, bo tak jest na tej stronie - wyjsnijta mi ktos, bo radiowe wyzwalanie to rozumiem ze za pomoca pilota tak? nie kumam zaleznosci... za pomoca pilota to tez bezprzewodowo: jak jest z tą lampa? powiedzmy, ze chcialabym sobie rzucic lampe na podloge i tymczasowo doswietlic cos dodatkowo z boku... to rozumiem, ze nie da rady (?) a kabelek jakis? Nie wiem, prosze o wyjasnienie i pomoc w tym
                  Wyzwalasz lampą wbudowaną w aparat (no chyba że masz 5D albo 1-ke to nie wyzwolisz ), coś nie czytałeś wątku dokładnie...
                  Gdzie indziej jest to jaśniej napisane:
                  "Lampa posiada wbudowana fotocelę, pozwalającą na wyzwolenie lampy nie
                  zamocowanej na aparacie. W trybie S1 fotocela automatycznie pominie
                  przedbłyski pomiarowe, natomiast w trybie S2 wyzwoli się na "pierwszy
                  błysk". W czasie używania trybów bezprzewodowych moc lampy ustawia się
                  manualnie, a palnik ustawi się automatycznie na ogniskową 35mm"

Komentarz

• Maroos
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 101

dokładnie - bezprzewodowo w tym przypadku znaczy wyzwalanie błyskiem z lampy wbudowanej, lub innej podpiętej do puszki.
                    http://www.pomagamyjulkowi.zafriko.pl/kat/2__1__podatku

Komentarz

• wedluk
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 28

ta lampa daje radę coprawda nie jest to 580 ale za te kasę i do nauki rewela potem zostanie jako 2 źródło tylko trzeba przerobić na wyzwalanie radiowe ... i tu mam schody ... Coś spaliłem w swojej znacie jaki serwis ?
                      "Nie jest miarą zdrowia być dobrze przystosowanym do głęboko chorego społeczeństwa."

Komentarz

• stefan_lewy
                        • 2009
                        • 4

Zamieszczone przez mykelo
                        Mam Nissina ok 4 miesiące w TTL-u działa bez zarzutu(nie jest to co prawda 430 ale stosunek cena jakość jest jak dla mnie ok). Problemy ma z trybem manualnym raz da się przełączyć a raz nie(diody na skali poziomu mocy migają i wtedy niestety nie wyzwala błysku a jak świecą ciągłym światłem to wszystko jest ok ) Wysłałem mojego Nissina do serwisu -Migomexu (oficjalny dystrybutor) aby go sprawdzili. Jednak chciałbym używać lampy również w trybie manualnym i mieć kontrole nad światłem . Jak wróci z serwisu mam zamiar przerobić Nissina aby działał z radiowymi wyzwalaczami bo wydaje mi się ze z tego upgrejdu nic nie będzie a ingerencja w lampę niewielka i nie kosztowna.
                        Witam,
                        Migające diody oznaczają wyzwalanie lampy błyskiem innej. Funkcję tę uruchamia się przytrzymując chwilę przycisk mode.

Komentarz

• Mixas
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 94

Jako użytkownik lamp Nissin Di622 (dom) i Canon 580 ex (praca) z czystym sumieniem mogę polecić Nissina. Nie zrozumcie mnie źle nie piszę, że jest on lepszy ale stosunek jakość cena jest naprawdę bardzo dobry. Śmiało może być zamiennikiem 430 ex. Minus trochę gorszę wykonanie obudowy, ale nie ma tragedii.
                          Ostatnio edytowany przez Mixas; 17610.
                          Do robienia zdjęć używam komórek...
                          ... szarych.

Komentarz

• MatusP
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 442

Mam pytanie co do tego wyzwalania z fleszyka w puszce - na jaką odległość to mniej więcej działa w terenie i we wnętrzach?

I na czym polega wspomniane gdzieśtam wyżej przerobienie lampki tak, żeby działała z Phottixem?
                            Ostatnio edytowany przez MatusP; 21066.
                            BLOG

Komentarz

• Maciej
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 169

No właśnie otrzymałem tę lampę - oczekiwaną od dwóch dni.
                              Podłączyłem i ..... kurde - zawiodłem się :-(
                              Ta lampa można powiedzieć nie tylko nie niedoświetla ale powiedziałbym wcale nie naświetla.
                              Zdjęcia są ciemne - kompensacja światła albo nie pomaga albo nie działa.
                              Przeryłam całe menu a aparacie i w lampie i nic.....
                              Sam nie wiem co o tym myśleć.
                              W zasadzie w trybie P cały czas jest ustawiony czas 1/60 i f5,6.
                              Czy robię coś źle???
                              Zdjęcia z lampy aparatowej są super z tą lampą do bani.
                              Puszka to canon 20D z ob. 17-85 EF-S
                              https://www.flickr.com/photos/80042060@N07/albums

Komentarz

• fotomih
                                Bywalec
                                • 2009
                                • 167

Zamieszczone przez Maciej
                                No właśnie otrzymałem tę lampę - oczekiwaną od dwóch dni.
                                Podłączyłem i ..... kurde - zawiodłem się :-(
                                Ta lampa można powiedzieć nie tylko nie niedoświetla ale powiedziałbym wcale nie naświetla.
                                Zdjęcia są ciemne - kompensacja światła albo nie pomaga albo nie działa.
                                Przeryłam całe menu a aparacie i w lampie i nic.....
                                Sam nie wiem co o tym myśleć.
                                W zasadzie w trybie P cały czas jest ustawiony czas 1/60 i f5,6.
                                Czy robię coś źle???
                                Zdjęcia z lampy aparatowej są super z tą lampą do bani.
                                Puszka to canon 20D z ob. 17-85 EF-S
                                Na początek zapomnij o trybie P. Dobrze by było jak byś sprawdził M a jak sprawdzisz to napisz co myślisz.
                                Ja uważam że w tej cenie to fajna lampka. Szkoda ze nie ma synchronizacji z krótkimi czasami.
                                Moja galeria CB

Komentarz

Pracuję...