X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yakuza
    Coś już napisał
    • 2007
    • 74

Jest jakiś sposób by wyzwolić tą lampę zdalnie na pierwszy błysk ?
    Mam 400D + Quantuum Dual Power, i chciał bym dokupić jeszcze tego Nissina jako lampka na body (zdjęcia na imprezach i.t.d.) i dodatkowo jako 2 lampkę ustawianą poza aparatem do zabawy oświetleniem.
    Ale Quantuum jest wyzwalany na 1 błysk, więc nawet wbudowaną lampą odpada wyzwalanie tych 2 lamp :/ kabelków chcę się pozbyć, więc przez kabel odpada

Komentarz

• Jutrzas86
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 23

Nissina Di466 można wyzwalać zarówno na 1-szy jak i na 2-gi błysk. No ale ma niestety mniejszą LP (33 przy ISO100). Palnik odchylany tylko do góry nie jest raczej wadą jeśli chodzi o pracę poza stopką aparatu. Możesz kupić Di622 do podpięcia na stopkę i przełączenia na manual i do tego Di466, jeśli wystarcza ci jego mniejsza LP.
      Ostatnio edytowany przez Jutrzas86; 26952.
      EOS 40D, EOS 50E, 85mm f/1.8 USM, 50mm f/1.8 II, Σ 10-20mm f/4-5.6 EX, kit IS, Nissin Di622, 2xYN 460 II
      zdjęcia: picasa dA

Komentarz

• yakuza
        Coś już napisał
        • 2007
        • 74

No właśnie Di466 będzie już za słaba, a lampkę chciał bym używać również na jakiś imprezach i.t.d. nie ukrywam że przede wszystkim cena jest dla mnie ważna Teraz Di622 można kupić już za 440 zł

Komentarz

• sokol3015
          • 2008
          • 12

Niedawno kupiłem Di622 i nie wiem co robię nie tak, ale z 400D na P zdjęcia z lampą na wprost są niedoświetlone o jakieś 1,3 EV a z podniesionym palnikiem o 2/3 EV. Co jakiś czas zdarzają się poważne prześwietlenia na ustawieniach zerowych, (bez korekcji siły błysku). Zaznaczam, że nie mam doświadczenia z lampami.
          http://sokol3015.plfoto.com/

Komentarz

• _igi
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2035

Zamieszczone przez Frugo
            No na 40stce a sprawdzałeś na 400tce ? byłbym ciekaw jak to z nim wspołpracuje ,) :-o
            Na 400D nie ma sterowania lampą z poziomu body, więc działa tylko na "0". Albo ja coś*źle robię. Tak czy siak, wkurzyła mnie ostro ta fotocela i wychodzi na to, że będę*musiał kupić*580EX jednak...
            5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Mecowhy
              • 2005
              • 12

Witam
              Czy któryś z forumowiczów przerabiał już nissina by współpracował z radiowymi wyzwalaczami?

Komentarz

• fabrykant
                Bywalec
                • 2007
                • 177

Zamieszczone przez _igi
                Na 400D nie ma sterowania lampą z poziomu body, więc działa tylko na "0". Albo ja coś*źle robię. Tak czy siak, wkurzyła mnie ostro ta fotocela i wychodzi na to, że będę*musiał kupić*580EX jednak...
                Na moim 400D lampa daje się sterować aparatem bez problemów- przed chwilą dla pewności sprawdziłem jeszcze raz (używam jej głównie z 40D), na programie P, A, TV i M korektę siły błysku daje się ustawiać tak samo jak lampy wbudowanej- z poziomu menu (w drugiej zakładce). Lampę ustawiłem i na wprost i w sufit- efekty takie jak powinny być. Jak mawiał mój znajomy budowlaniec: "wszystko gra i kolyduje".
                PS. proste porównanie funkcji 622i, 430EX i Sunpaka PZ42x zamieściłem tu:

Komentarz

• Frugo
                  Zablokowany
                  • 2009
                  • 45

właściwie nie byłby dla mnie problemem brak sterowania z body, zależałoby mi jedynie na dobrej obsłudze poza stopką a słyszałem już że o automacie moge zapomnieć. Jednak chyba mimo wszystko manual mnie tak nie przeraża, kiedyś trzeba sie tego nauczyc ,)

Komentarz

• fotomih
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 167

Korektę siły błysku da się regulować z poziomu body. Tak samo jak lampy wbudowanej.
                    Brakuje jednak możliwości wyzwalania radiowego lub fotoceli na pierwszy błysk. Często się zdarzy że nawet przy drugim błysku nissin nie odpali... trochę mu brakuje ale jak by nie było kosztuje 450zł... Jako kukułka na body sprawdza się wyśmienicie.
                    Moja galeria CB

Komentarz

• Mecowhy
                      • 2005
                      • 12

Zamieszczone przez fotomih
                      Brakuje jednak możliwości wyzwalania radiowego lub fotoceli na pierwszy błysk. Często się zdarzy że nawet przy drugim błysku nissin nie odpali... trochę mu brakuje ale jak by nie było kosztuje 450zł... Jako kukułka na body sprawdza się wyśmienicie.
                      Stąd też moje pytanie. Jestem skłonny stracić gwarancje i przerobić lampę by funkcjonowała z radiowymi wyzwalaczami. Problem w tym że nie działa z wszystkimi. Niestety nie znalazłem informacji czy zadziała z wyzwalaczami które są dostępne w Polsce (z PT-04 ponoć nie działa).
                      Ostatnio edytowany przez Mecowhy; 3416.

Komentarz

• radradish
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 123

Ale podobno firmware w Di622 może być zaktualizowany, aby działał z wyzwalaczami radiowymi, tylko trzeba wysłać go do producenta. Takie wieści chodzą po zagranicznych forach. Nie wiem też kiedy będzie można zakupić tą nową wersję. Jak na razie zastanawiam się jeszcze nad kupnem Sunpak'a PZ42X.

Komentarz

• fabrykant
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 177

Znów się zareklamuję:

Porównanie Nissina 622, Sunpaka PZ42x i C 430EX zamieściłem tu:

Ja już mam Nissina. Za kilka dni dodam "test użytkownika", ale nie jestem wielce doświadczony w lampach. Radiowo w każdym bądź razie wyzwolić toto się nie da.

Komentarz

• Mecowhy
                            • 2005
                            • 12

Zamieszczone przez radradish
                            Ale podobno firmware w Di622 może być zaktualizowany, aby działał z wyzwalaczami radiowymi, tylko trzeba wysłać go do producenta. Takie wieści chodzą po zagranicznych forach.
                            Rzeczywiście nie zauważyłem tych informacji. Wg producenta nowy firmware ma pojawić się na dniach i pozwalać na wyzwalanie przez wyzwalacze radiowe. Lampe będzie można zaktualizować wysyłając ją do producenta bądź do lokalnego dystrybutora. Bardzo dobre wieści, dziękuje kolego za uświadomienie

Komentarz

• mlody_3
                              • 2009
                              • 8

możecie jeszcze koledzy powiedzieć po pierwsze czy warto będzie czekać na aktualizacje czy lepiej zmodować nissina, po drugie czy i gdzie najbliżej robią update za granicą, po trzecie kiedy mniej więcej będzie to dostępne w Polsce?
                              Galeria na picasie
                              Strona (ciągle w budowie)

Komentarz

• radradish
                                Bywalec
                                • 2009
                                • 123

Zamieszczone przez mlody_3
                                możecie jeszcze koledzy powiedzieć po pierwsze czy warto będzie czekać na aktualizacje czy lepiej zmodować nissina, po drugie czy i gdzie najbliżej robią update za granicą, po trzecie kiedy mniej więcej będzie to dostępne w Polsce?
                                Chciałem zakupić Nissina w ulubionym sklepie, ale niemiecki dystrybutor odp., że nie wiedzą co z tym wyzwalaniem, a polski powiedział, że rzeczywiście nie można go wyzwolić i tyle :/

Ale kupiłem Sunpaka i problem z głowy Olać Nissina :P

Pozdro!

Komentarz

Pracuję...