X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Adlatus
    Początki nałogu
    • 2010
    • 255

Zamieszczone przez gavin
    a jakiego trybu (aparatu) używasz do lampy?
    Tryb manualny. Ale tak samo zachowuje się w Av czy Tv. Czyli to może być problem konkretnie tego obiektywu.
    Testowałem na obiektywie C 55-200 USM i lampa doświetla zawsze tak samo. Natomiast na starszej wersji kita C 18-55 lampa również nie doświetla na ogniskowej od 50 do 55 o 1,5-2EV.

Komentarz

• gavin
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 1339

no właśnie akurat w trybach av i tv nie ma prawa dobrze działać bo to są tryby priorytetu światła zastanego

dziwna sprawa - zrobiłbyś foty na statywie na różnych ogniskowych i ustawieniach M 1/30 F 5.6

Komentarz

• Adlatus
        Początki nałogu
        • 2010
        • 255

Zdjęcia w trybie M 1/30 ƒ5,6 (tylko zmniejszone)

50mm

55mm

To na pewno wada mojego obiektywu. Raz naświetlił prawidłowo na 55mm. Nie udało mi się już tego powtórzyć. Aby naświetlił dobrze wystarczy pierścieniem zooma dojechać do końca i cofnąć o 1mm, i wtedy w EXIF zapisuje że to ogniskowa 50mm.

Komentarz

• gavin
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 1339

no na to wygląda że walnięty, 5mm to żadna różnica

Komentarz

• TomKot
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 15

Hmmm. A ja mam wielki problem z tą lampą.
            Mam swojego Canona 1000D z najnowszym firmware oczywiście, wszystko w nim jest ok, zakupiłem lampę w sklepie Fotobasia (najtaniej, a to sklep należący do Fotojokera), przyszła do mnie i radosć opadła w 10 minut. Jak wszyscy wiemy 1000 ma ETTL II, di 622 wspiera ETTL II, i działa wg producenta na nim.
            No mi działa. Ale tylko w tym 6 stopniowym manualu. Napisałem do sklepu co i jak, odesłali mi formularz reklamacyjny wysłałem to razem kurierem (fotobasia ma miłą obsługę), po jakimś tam czasie przyszła nowa lampa z TYM SAMYM problemem. Nadal nie mogę zmienić żadnych ustawień tej lampy w aparacie, nadal nie strzela w automacie. Nr seryjny dla zorientowanych: 062860652. Wina firmware? Z Migomexem za pierwszym razem się nie dogadałem, bo stwierdzili, ze nowy firmware mają tylko lampy dla nikona...
            Więc pytam. Co robić?
            Aha, podświetlanie AF nie działa w żadnym trybie (nie świeci diodka (sprawdziłem aparatem z telefonu - dla porównania, diodka z pilota do TV świeci)).
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            EDIT (proszę o doklejenie):
            W Krakowie byłem w Fotojokerze, jak zwiedzałem sobie, bo miałem czas do pociągu i podpiąłem wystawowy egzemplarz tejże lampy do swojego body i wszystko było ok.
            Ostatnio edytowany przez TomKot; 24001. Powód: Automerged Doublepost
            EOS 1000D + EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Sigma 70-300 DG Macro + C EF 50mm F/1,8 = Deviant ART lub Imprezy, koncerty itp:P

Komentarz

• Adlatus
              Początki nałogu
              • 2010
              • 255

Ale nie napisałeś jakie są objawy złego działania lampy. Na jakich ustawieniach aparatu robiłeś zdjęcia? Świeciłeś na wprost, czy odbitym? Z jakim obiektywem?

PS widzę że masz KIT-a 18-55 IS, mam taki sam obiektyw i ma problem z prawidłowym naświetleniem na najdłuższej ogniskowej,

Komentarz

• TomKot
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 15

Na wszelkich. Na preselekcji przysłony, migawki, na manualu, na auto, na długich czasach, na krótkich, na dużej przysłonie, małej, na auto ISO nawet, na odchylonym palniku i na wprost, po prostu ona nie działa jak świeci się u niej lampka TTL, jakby w ogóle nie komunikowała się z aparatem. W Krakowie na egzemplarzu wystawowym nie było żadnych problemów.
                Jestem z Legnicy i nie bardzo mam gdzie pójść po pomoc.Z Sigmą 70-300 DG makro tez sprawdzałem. Na różnych ogniskowych w obu obiektywach. Witki mi opadają....
                EOS 1000D + EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Sigma 70-300 DG Macro + C EF 50mm F/1,8 = Deviant ART lub Imprezy, koncerty itp:P

Komentarz

• gavin
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 1339

reklamuj, ma działać

Komentarz

• Adlatus
                    Początki nałogu
                    • 2010
                    • 255

W tym modelu jest możliwość ręcznej (wstępnej) regulacji siły błysku TTL nie opisanej w instrukcji obsługi.

Należy wcisnąć (lampa wyłączona) równocześnie i przytrzymać przyciski Power i Pilot aż zaświeci się na drabince (Power Level) jedna dioda. Standardowo świeci się 3 dioda od prawej. Przyciskiem Mode możesz przeskoczyć na wyższą (do lewej strony) lub niższą (do prawej) moc błysku w TTL. Zmiany zatwierdzasz wyłączając lampę przyciskiem Power. Po ponownym (normalnym) włączeniu lampa powinna dysponować większą siłą błysku.

Komentarz

• TomKot
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 15

Adlatus, tu nie o to chodzi. Tutaj tego błysku nie ma W ogóle. Cóż. Reklamować będę, i tak miałem to zrobić.

Komentarz

• Emaliasz
                        Dopiero zaczyna
                        • 2010
                        • 33

Przepraszam za ten "zwischen ruf". Chciałem się Panów zapytać, czy Nissin Di622 wyzwala się w trybie slave bez komunikacji TTL (czyli w pełnym manual'u) czy też posiada zarówno fotocelę jak i układ czytający sygnały IR ? Nie mogę tego dociec...
                        Primum non nocere! --> Galeria

Komentarz

• iso
                          Uzależniony
                          • 2009
                          • 547

wyłącznie manual , wyzwalana z wbudowanej lub jakiejkolwiek innej TTL (pomija przedbłyski)

Komentarz

• Adlatus
                            Początki nałogu
                            • 2010
                            • 255

Cytat z instrukcji obsługi:
                            Lampa Di622 posiada bezprzewodowy system zdalnego
                            wyzwalania błysku jako lampa sterowana (slave). Można
                            robić kreatywne zdjęcia z różnym rodzajem oświetlenia
                            z różnych kierunków. Lampa Di622 jest
                            zsynchronizowana z błyskiem TTL wyzwolonym z lampy
                            głównej
                            (wbudowana lampa aparatu, Di622 lub
                            oryginalna lampa producenta aparatu.) na aparacie.
                            Główna lampa musi być nastawiona na tryb TTL

Komentarz

• adamar
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 16

Jak widać wszystko zależy od egzemplarza. Ja swoją 622-kę kupiłem już jakiś czas temu, korzytając z E-bay w Hong Kongu za całkiem śmieszne pieniądze. Sprzedający nie proszeni wystawili rachunek zaniżony podając w nim że lampa jest używana, co pozwoliło choć raz odegrać się na tym złodziejskim islandzkim Urzędzie Celnym, który łupi skórę niemiłosiernie cląc nawet opłaty pocztowe i jak na razie nie mam z nią większych problemów. Obleciałem z nią już parę imprez i jak na amatorskie zastosowanie jest całkiem O.K.

Komentarz

• obcy21
                                Początki nałogu
                                • 2010
                                • 467

to doczekaliśmy się już nowej lampki nissina dokładnie model Nissin di622 Mark II. cena zachęcająca 530zł. czy ktoś już ma i może powiedzieć jak to współpracuje z canonem...
                                Regulamin pkt 8.

Komentarz

Pracuję...