X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PanKukurydza
    • 2008
    • 14

Witam.
    Mam taki mały problem i bardzo proszę o pomoc. Jestem szczęśliwym posiadaczem tej lampy, póki co nie mogę jej wiele zarzucić aż do dziś, choć jestem przekonany, że to ja robię coś źle a nie ja . Otóż zamówiłem wyzwalacz do lampy na podczerwień. Montuję Nissina na statyw, wyzwalacz podkręcam w aparat i.. i ****. Lampa nie błyska :/ Wbudowana lampa w aparat (eos 350d) natomiast radzi sobie z tym zadaniem. Czy Nissin może być wyzwolony przez na podczerwień? Już nie wiem co robić, proszę więc o pomoc.
    CB gallery - http://canon-board.info/showthread.php?t=58449

Komentarz

• mieszko_1vp
      Zablokowany
      • 2009
      • 618

a robiłeś próby na SLAVE ?

Komentarz

• Tomasz Buttler
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 28

od jakiegoś czasu jest już następca tej lampy http://www.optyczne.pl/1696-nowo%C5%...fessional.html
        cena w Niemczech to około 280 euro
        strona domowa, blog

Komentarz

• panmateusz
          Początki nałogu
          • 2009
          • 310

Zamieszczone przez mateuszwojtow
          ja mam zamiar dopiero spróbować, pisałem do gości z foto-tipu bo chciałem się w PT-04 zaopatrzyć, rzekli mi że bezproblemowo będzie wyzwalało a czy to prawda nie omieszkam sprawdzić na dniach u nich w sklepie
          To jak w końcu jest z tym wyzwalaniem radiowym? Przymierzam się do PT-04 + 430EXII + Nissin Di622, będzie to w końcu ze sobą działać, czy trzeba szukać innej lampy?
          Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Komentarz

• mlody_3
            • 2009
            • 8

Zamieszczone przez Tomasz Buttler
            od jakiegoś czasu jest już następca tej http://www.optyczne.pl/1696-nowo%C5%...fessional.html
            W Polsce miała być początkowo na początku maja, później przeniesiono termin na połowę czerwca i w jakimś sklepie czytałem że znów przenieśli termin premiery tylko nie będą ujawniać kiedy tylko powiadomią o tym dopiero gdy wprowadzą do sprzedaży

a propo nissina 622 to posiadam go od miesiąca, jak narazie super, jeszcze zobacze jak na ślubie będzie,ale za taką cene to super
            Galeria na picasie
            Strona (ciągle w budowie)

Komentarz

• dziobolek
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2634

Zamieszczone przez Tomasz Buttler
              od jakiegoś czasu jest już następca tej lampy http://www.optyczne.pl/1696-nowo%C5%...fessional.html
              Eeee tam, to żaden następca tylko wyższy model.
              Inne możliwości (np. kukułka), wyższa półka cenowa itd., itp.

Pozdrówka!
              "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
              Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
              tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• softgbs
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 37

używałem go na ślubie i było przyzwoicie, ładował się szybko, wykonał ok 600-800 błysków na 4 bateriach Sanyo Eneloop ale używałem go na małej mocy bo tylko doświetlałem cienie odbiciem od ścian i sufitu.
                Za tą cene jest rewelacja i moge śmiało polecić takie "tanie błyskanie"
                lovestorymakers com

Komentarz

• kami74
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1492

Z moich prób wynika, że Nissiny nie działają z wyzwalaczami PT-04
                  5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                  MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• panmateusz
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 310

A Phottix Strato? Ta sama konstrukcja w innej obudowie, czy może zadziała? Skoro nie Nissin, to co taniego da się wyzwalać radiowo z Tetry lub Strato?
                    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Komentarz

• Stanislaw
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 124

a czym się da wyzwalać nissina?:>
                      EOS R + 6D + 24L + 35IS + 50 1.4 + 85 1.8

Fotograf ślubny Opole
                      facebook

Komentarz

• dziobolek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2634

Zamieszczone przez Stanislaw
                        a czym się da wyzwalać nissina?:>
                        Może innym Nissinem tylko
                        "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                        Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                        tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• Jutrzas86
                          Dopiero zaczyna
                          • 2009
                          • 23

Zamieszczone przez panmateusz
                          To jak w końcu jest z tym wyzwalaniem radiowym? Przymierzam się do PT-04 + 430EXII + Nissin Di622, będzie to w końcu ze sobą działać, czy trzeba szukać innej lampy?
                          Niestety prawdopodobnie radio nie wyzwoli tego Nissina :/ Jeden z redaktorów optyczne.pl, komor kupił tą lampkę i odkrył, że cytuję:
                          "Mianowicie lampa ta w trybie całkowicie manualnym (ręczny wybór mocy, a nie TTL, nieaktywny slave systemu bezprzewodowego) nie odpala z tradycyjnego środkowego pinu na gorącej stopce. Czyli nie działa w połączeniu z kostką ze złączem PC, itd. Do takiej pracy wymaga podpięcia do aparatu, zupełnie tak, jakby wymieniał jakieś informacje pozostałymi pinami, pomimo wyłączonej diody wskazującej na aktywność trybu TTL [...]"

Informacja ta znajduje się w wątku o Nissin Di622 na forum optycznych.

Ja dzisiaj z kolei kupiłem 5-metrowy zamiennik kabla synchronizacyjnego OC-E3 Delta do mojego Nissina i niestety lampa nie błyska w trybie E-TTL, jedynie w manualu (sprawdziłem dwie sztuki kabla), z krótszym nie było problemu z pełną automatyką. Wniosek: wszystko ładnie i pięknie, dopóki lampę mamy podpiętą do aparatu albo wyzwalamy ją z fotoceli (pamiętać że lampa wyzwalana jest na drugi błysk).
                          Ostatnio edytowany przez Jutrzas86; 26952.
                          EOS 40D, EOS 50E, 85mm f/1.8 USM, 50mm f/1.8 II, Σ 10-20mm f/4-5.6 EX, kit IS, Nissin Di622, 2xYN 460 II
                          zdjęcia: picasa dA

Komentarz

• Frugo
                            Zablokowany
                            • 2009
                            • 45

To ja tak pomęcze, w sumie w porównaniu z 430tką nissin ma problem z wyzwalaniem poza stopką i brak hss tak ? no szkoda że różnica jest prawie dwukrotna jezeli chodzi o cene, bo na początek prezentuje się fajnie. Myślicie że można od takiej lampki zacząć a z czasem jako drugą dokupić coś od canona ?

Komentarz

• _igi
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2035

Ja inwestowałem z drugiej strony. Niby fajne wyzwalanie bezprzewodowe, ale fotocela to jednak nie to. Poza tym wkurza, cholibka, ale na jakiejś*imprezie, jak się rozstawi człowiek ze statywem, małpki kradną nam błyski

A na marginesie, nie wiem o co kaman, ale mój 40D widzi tą lampkę i da się nią sterować. Jakie to ma przełożenie na to co jest w rzeczywistości nie wiem, ale muszę zaprzeczyć pogłoskom, że nie widzi ich canonowe body
                              5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Frugo
                                Zablokowany
                                • 2009
                                • 45

No na 40stce a sprawdzałeś na 400tce ? byłbym ciekaw jak to z nim wspołpracuje ,) :-o

Komentarz

Pracuję...