X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BartasPL
    Początki nałogu
    • 2006
    • 317

Odp: Canon speedlite 600EX-RT

Zamieszczone przez Maver
    Ale co masz na mysli piszac lepsze wspomaganie? Zapewne swieci tak samo 'diodą' jak inne lampy.
    Obsługuje 61 pól AF i ma zooma do 200mm
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Komentarz

• suchyHc
      Uzależniony
      • 2007
      • 504

Upewnijcie mnie. Majac 3 lampy 600ex-rt,bede mogl z lampy 600ex-rt na aparacie wyzwalac radiowo pozostale dwie. Tak? Drugie pytanie. Jaka jest tansza alternatywa na wyzwalanie radiowe i dwie mocne lampy? - ktore lampy YN i piloty beda niezawodne i beda dzialaly w hss. Dziekuje
      Skasowali mi ;(

Komentarz

• mariusz2704
        Bywalec
        • 2011
        • 141

Zamieszczone przez suchyHc
        Upewnijcie mnie. Majac 3 lampy 600ex-rt,bede mogl z lampy 600ex-rt na aparacie wyzwalac radiowo pozostale dwie. Tak? Drugie pytanie. Jaka jest tansza alternatywa na wyzwalanie radiowe i dwie mocne lampy? - ktore lampy YN i piloty beda niezawodne i beda dzialaly w hss. Dziekuje
        Oczywiście będą śmigały, ale jeszcze lepiej dokupić radio do tych lamp i masz super zabawę bez pierdzielenia się w jakieś odbiorniki doczepiane itd. Jak masz kasę to kupuj !

Komentarz

• dr11
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1143

Ciekawe czy taki klon będzie w pełni kompatybilny, bo pewnie cenowo wystartuje atrakcyjniej niż oryginał...
          New Yongnuo triggers & flashes “fully compatible” with Canon RT system | Lighting Rumours
          .

Komentarz

• avision
            • 2013
            • 7

Witam, podłączę sie pod temat. Jak ustawić aparat żeby ta lampa mi doświetlała a nie przełączałą aparat w tryb normalnej pracy lampy błyskowej kiedy na lampie ustawiam synchronizację z drugą zasłoną. W tej chwili w trybie Program, po włączeniu na lampie tego trybu nic nie zmienia. Zależy mi na tym, aby aparat z lampą naświetlał prawidłowo światło zastane jakby nie miał lampy ale doświetlał lampą przód dodatkowo. Udaje sie to robić tylko w trybie preselekcji czasu albo przysłony ale i tak wtedy robi tylko na pierwszą zasłonę. Ustawienia w aparacie i w lampie sa na 2 zasłonę. lampa 600EX + 5D

Komentarz

• adawro
              Pełne uzależnienie
              • 2011
              • 1075

Zamieszczone przez avision
              Witam, podłączę sie pod temat. Jak ustawić aparat żeby ta lampa mi doświetlała a nie przełączałą aparat w tryb normalnej pracy lampy błyskowej kiedy na lampie ustawiam synchronizację z drugą zasłoną. W tej chwili w trybie Program, po włączeniu na lampie tego trybu nic nie zmienia. Zależy mi na tym, aby aparat z lampą naświetlał prawidłowo światło zastane jakby nie miał lampy ale doświetlał lampą przód dodatkowo. Udaje sie to robić tylko w trybie preselekcji czasu albo przysłony ale i tak wtedy robi tylko na pierwszą zasłonę. Ustawienia w aparacie i w lampie sa na 2 zasłonę. lampa 600EX + 5D
              Czy aby nie pomieszałeś dwóch pojęć - błysku na 2 zasłonę z synchronizacją z długimi czasami?
              R3 + RF85LDS

Komentarz

• adi760303
                Początki nałogu
                • 2008
                • 317

Mam pytanie. Próbuje ustawić lampy Canon 580exII i Canon 600ex-rt radiowo.
                O ile ustawienie 2 lamp Canon 600ex-rt (master i slave) i komunikacji radiowej - świeci się LINK i działa - wiec to ładnie działa.

Natomiast nie wiem jak ustawić zestaw Canon 600Ex-rt z Canon 580exII radiowo? - na przebłysku działa ale tak nie chce (bo nie chce zakłamań z lamp innych ludzi) .
                Bawiłem się ustawieniami 580EX II jako slave, canon 600ex jako master - kanały się zgadzają - i nic.
                Czy taki układ wogóle działa?

Będę wdzięczny za podpowiedź,

Komentarz

• r_m
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 2418

Zamieszczone przez adi760303
                  Mam pytanie. Próbuje ustawić lampy Canon 580exII i Canon 600ex-rt radiowo.
                  Odpowiedź może udzielić instrukcja do 580exII - nie znajdziesz w niej nic o radiu. Z 600 zdalnie możesz ją wyzwolić tylko błyskami. Sprawdź jeszcze czy "błyski innych ludzi" (np. ręcznie wyzwolony błysk 600) wyzwoli 580 ustawioną jako slave (mogę się założyć, że nie) - sygnały wyzwalające są kodowane serią szybkich błysków.
                  Ostatnio edytowany przez r_m; 27495.

Komentarz

• Usjwo
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1055

Tak jak napisal r_m, C580 dziala tylko jako slave lub master na podczerwien, nie ma ani radia, ani fotoceli.

Komentarz

• Banan
                      • 2006
                      • 8

Po siedmiu latach padła mi moja 580tka, więc czas na zmianę. Chciałem kupić 580 EX II, ale nigdzie nie mogę znaleźć nowej - zresztą na stronie Canona też już nie ma. To aż taki staroć?

Tak więc jedyne co mi zostało to 600EX lub 600EX-RT. Nigdy nie bawiłem się w wyzwalanie radiowe i używałem lampy błyskowej tylko z poziomu stopki na body. Czy w takim wypadku warto kupywać EX-RT, czy wystarczy EX? Chociaż tej drugiej też nie ma na Allegro, wszyscy oferują EX-RT.
                      Canon Eos 7D || Canon 70-200 F/2.8 IS L || Canon 24-70 F/2.8 USM L || Canon Speedlite 580EX || Canon Extender EF 2x || Sandisk CF Extreme 4GB x2 || Filtr polaryzacyjny Hoya HMC Super 77mm || Filtr Canon Protect 77mm UV x2 || Aku LP-E6 x2 || Lowepro Mini Trekker AW

Komentarz

• jinks
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2178

Nie ma czegoś takiego jak 600ex. Tylko wersja z RT. Nawert jeśli kupisz nowa lampę spróbuj naprawiać ta 580ex. Zawsze będziesz miał backup lub spróbujesz błysku na 2 lampy
                        Miłego dnia
                        moja www

Komentarz

• skura
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 125

Sterowanie radiowe naprawdę jest bardzo wygodne. Zwłaszcza jeżeli błyskasz lampą nie umieszczoną na body. Zwróć uwagę, ze wyzwalanie radiowe w 600-tce dostępne jest z 5dmk3 i 1dx(nie wiem jak wygląda to z 70d, ale pewnie nie ma). Z innymi body dodatkowo zostaje zakup sterownika st-e3.

Lampa sama w sobie jest oki. Cena też, ale w ostatnie partie nowych 580 ex2 były niewiele niższe.

Zawsze masz alternatywę w postaci bardzo zachwalanych yungnuo , do których możesz dokupić przenoszące ettl wyzwalacze.

jinks spradź dokładnie. lampa 600 canona jest w 2 wersjach:

różnica właśnie w wyzwalaniu radiowym jest,
                          Ostatnio edytowany przez skura; 7485.

Komentarz

• Banan
                            • 2006
                            • 8

Jinks - Tak jak napisał Skura, na stronie Canona są dwie wersje 600stki. A 580tka już się nie nadaje do naprawy - w serwisie zapytali się czy mi ją odesłać, czy od razu zutylizować.

Skura - Może i jest wygodne, aczkolwiek nigdy jeszcze się w to nie bawiłem. Chyba trzeba będzie przeczytać 150 stron tematu o wyzwalaniu radiowym na CB. Lampę będe podpinał do 7D i póki co nie planuję zmiany body, ani na 5D MKIII, ani na 1DX. Przeraża mnie sam wydatek prawie dwóch tysięcy na 600EX/EX-RT.
                            Canon Eos 7D || Canon 70-200 F/2.8 IS L || Canon 24-70 F/2.8 USM L || Canon Speedlite 580EX || Canon Extender EF 2x || Sandisk CF Extreme 4GB x2 || Filtr polaryzacyjny Hoya HMC Super 77mm || Filtr Canon Protect 77mm UV x2 || Aku LP-E6 x2 || Lowepro Mini Trekker AW

Komentarz

• Usjwo
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 1055

Zamieszczone przez skura
                              Zwróć uwagę, ze wyzwalanie radiowe w 600-tce dostępne jest z 5dmk3 i 1dx(nie wiem jak wygląda to z 70d, ale pewnie nie ma). Z innymi body dodatkowo zostaje zakup sterownika st-e3.

Czy jestes tego pewien? Jakos nigdzie nie moge znalezdz takiej informacji ze 5mk3 posiada wbudowany radiowy wyzwalacz, o 1dx nie szukalem, ale jakby tak bylo, to kto kupowalby RT-DT-E3?

Komentarz

• Fotopstryczek
                                Uzależniony
                                • 2013
                                • 653

Yongnuo już puściło do sprzedaży YN-E3-RT. Można przypuszczać, że cena w PL będzie na poziomie 500-600zł.

Komentarz

Pracuję...