X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Demonos
    Początki nałogu
    • 2011
    • 251

Odp: Sprzęt w samolocie... Jak?

W LOT -cie jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ważyli podręczny. Z reguły aparat mam w torbie + jakiś plecak jako podręczny.
    Jak pisze przemo_k: luzik :-)
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Komentarz

• becekpl
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 4304

Zamieszczone przez j_M007
      Po tym, jak w "Wizzairzyści"
      trochę mylisz pojęcia bo "tanie" linie a normalne to jest baaaaardzo duza różnica na + tych normalnych
      tanie żyją właśnie z restrykcyjnych przepisów a normalne dbają by pasażer był zadowolony
      tanie nie znaczą tanio
      Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
      Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• przemo_k
        Bywalec
        • 2012
        • 130

Zamieszczone przez becekpl
        trochę mylisz pojęcia bo "tanie" linie a normalne to jest baaaaardzo duza różnica na + tych normalnych
        tanie żyją właśnie z restrykcyjnych przepisów a normalne dbają by pasażer był zadowolony
        tanie nie znaczą tanio
        Przecież nie napisała że tanie linie, tylko Wizzair.
        Oczywiście wiadomo że, tanie nie są tanie!
        pozdrawiam

Przemek

Komentarz

• becekpl
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 4304

że niby wizzair to normalnie linie lotnicze xD
          może jednak spytaj wujka google
          ale skoro napisałeś to pewnie masz racje
          Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
          Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• j_M007
            Dopiero zaczyna
            • 2012
            • 46

Cenowo wyszło podobnie, bo Wizzair jest tani, ale tylko na długo przed lotem. Za Wizzair płaciłam już i 250 Euro w obie strony. Teraz LOTem 180, economy class, ale mimo wszystko były małe posiłki, napoje.

Co do tematu: faktycznie: zero stresu. Podręcznego nie ważyli, miałam w nim cały wyżej wymieniony sprzęt plus baterie i iPada. Nawet nie zaglądali do torby z apartami. Przy pozostałych lotach ZAWSZE robili jakieś testy (pocieranie obiektywów jakimiś papierkami, pewnie wykrywacze różnych substancji wyskokowych).
            400D, 60D, G11
            Canon EF-S 3,5-5,6/18-55, Canon EF 1,8/50 II, Tamron 4,0-5,6/55-200, Samyang 3,5/8, Canon EF-S 2,8/60, Canon EF-S 4-5,6/17-85, Canon EF 2,8/100
            M42: Helios 44-6, Jupiter 37AM, Tair 3Phs, Zeiss Tessar.

Komentarz

• airhead
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2495

cześć, lecę jutro z Modlina liniami RyanAir tylko z bagażem podręcznym i mam pytania:

kiedy będą mi ten bagaż ważyć (podręczny) i czy w ogóle będą?
              czy mogę wnieść aparat na szyi, a nie w torbie?

dzięki
              Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Łopal
                Bywalec
                • 2012
                • 197

W Ryanie to loteria, zazwyczaj nie ważą, ale czasami jak im pod oko coś nie będzie pasowało, to zrobią dogłębniejszy check podręcznego. Plecaczków etc raczej nie ruszają, ale małe walizeczki- z namiętnością.
                Http://lopal.blogspot.com

Komentarz

• dziobolek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2634

Zamieszczone przez airhead
                  cześć, lecę jutro z Modlina liniami RyanAir tylko z bagażem podręcznym i mam pytania:

kiedy będą mi ten bagaż ważyć (podręczny) i czy w ogóle będą?
                  czy mogę wnieść aparat na szyi, a nie w torbie?

Wiele zależy od lotniska, bo tak jak jak pisałem wcześniej...
                  Zamieszczone przez dziobolek
                  W Katowicach-Pyrzowicach bagaż podręczny jest baaaardzo często kontrolowany powtórnie,
                  (waga i "klatka") przed samym wejściem na pokład samolotu - podczas boardingu.
                  Nie wiem jak jest teraz w KRK, ale kiedyś było tak samo - waga i "klatka".
                  To samo Dublin - waga i "klatka" tyle że więcej luzu - jak im coś nie pasi wzrokowo,
                  wtedy zapraszają do kontroli wymiarów i wagi.

Oczywiście piszę tu tylko o liniach Ryanair.
                  Poza tym, że teraz jest więcej luzu, to tak jak pisał kolega wcześniej - nie ma reguły.

Ale jeśli bagaż jest bardzo bliski wymaganych wymiarów i nie jest nadmiernie wypchany,
                  to masz większe szanse na... "święty spokój"

Pozdrówka!
                  Ostatnio edytowany przez dziobolek; 20044.
                  "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                  Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                  tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• airhead
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2495

dzięki za szybką odpowiedź - tak się zastanawiam, kto może mi zważyć walizkę? security check? czy ja w ogóle idę do odprawy bagażowo-biletowej mając tylko podręczny?
                    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• jaroz
                      Bywalec
                      • 2012
                      • 151

Zamieszczone przez airhead
                      dzięki za szybką odpowiedź - tak się zastanawiam, kto może mi zważyć walizkę? security check? czy ja w ogóle idę do odprawy bagażowo-biletowej mając tylko podręczny?
                      w przypadku dokonania odprawy online (obecnie standard) idziesz bezpośrednio na kontrolę bezpieczeństwa. Pomijasz pierwszy etap czyli tzw "check-in". Kiedy nie masz odprawy online, musisz ją dokonać na stanowisku, gdzie przyjmowany jest bagaż rejestrowany, w celu otrzymania karty pokładowej (Boarding Pass). Są też specjalne terminale gdzie możesz tego dokonać za odpowiednią opłatą, ale to jest zależne od lotniska. Wtedy też pomijany jest tzw checkin. Niezależnie od miejsca gdzie dokonujesz odprawy to jest ona płatna. Zmienna jest wysokość opłaty. Najtaniej jest przez stronę linii lotniczych a najdrożej w "check-in".
                      Jeśli nie jesteś pewien wagi walizki i chcesz ją sprawdzić dla własnej informacji to możesz to zrobić podchodząc do punktu przyjmowania bagażu rejestrowanego lub skorzystać z płatnych stanowisk świadczących taka usługę. Jeśli w Twoim pytaniu chodziło ci o to, czy na dalszym etapie ktoś to może sprawdzić i ewentualnie zakwestionować jego masę to raczej nie ma takiej możliwości. Jedyny sposób to "klatka" do której bagaż podręczny musi się zmieścić. Nie spotkałem się z przypadkiem aby na tym etapie ktoś z wagą wyskoczył. Ale nie latam tymi liniami.
                      Ostatnio edytowany przez jaroz; 45161.

Komentarz

• dziobolek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2634

Zamieszczone przez jaroz
                        Jeśli w Twoim pytaniu chodziło ci o to, czy na dalszym etapie ktoś to może sprawdzić i ewentualnie zakwestionować jego masę to raczej nie ma takiej możliwości. Jedyny sposób to "klatka" do której bagaż podręczny musi się zmieścić.
                        Niestety to nieprawda.
                        Obsługa boardingu Ryanair konroluje w momencie wpuszczania na pokład - mają klatkę i wagę,
                        no i kontrolują.

Zamieszczone przez jaroz
                        Nie spotkałem się z przypadkiem aby na tym etapie ktoś z wagą wyskoczył. Ale nie latam tymi liniami.
                        No właśnie, więc może nie generalizuj

Pozdrówka!

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Komentarz

• p_lar
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 287

Potwierdzę tylko to co pisze dziobolek. Leciałem Ryanairem i WizzAir-em, i zwykle waga oraz klatka z prętów, w który musiał się zmieścić bagaż, były obecne. Nie mierzą i nie ważą każdego. Ale stewardessa prosiła wybrane osoby do sprawdzenia. Mój plecak foto pewnie ważył ponad 10kg. Ale miałem go na ramieniu i udawałem że lekki jest jak piórko.
                          Can-on, can-off...

Komentarz

• j_M007
                            Dopiero zaczyna
                            • 2012
                            • 46

Pamiętam, jaki cyrk był przedostatnim razem z Wizzairem, przy ostatniej kontroli przed wejściem na pokład. Jedna sztuka bagażu ma być i koniec. 80% pasażerów miała normalny podręczny plus jeszcze albo torebki, albo aparaty. Cyrk na kółkach, przy wyjsciu i tak ciasno, a do wyjścia można tylko z tą jedną sztuką bagażu. Zaczęło się przekładanie, chowanie, przeklinanie na czym świat stoi. A ja się pytam, po co ten teatr, jak i tak leci dokładnie ta sama liczba przedmiotów, ta sama waga, a po wejściu na pokład z większych toreb i tak wyjmuje się mniejsze, większe do luku nad głową, a mniejsze pod fotel. Ale widać nie wszystko musimy rozumieć.
                            400D, 60D, G11
                            Canon EF-S 3,5-5,6/18-55, Canon EF 1,8/50 II, Tamron 4,0-5,6/55-200, Samyang 3,5/8, Canon EF-S 2,8/60, Canon EF-S 4-5,6/17-85, Canon EF 2,8/100
                            M42: Helios 44-6, Jupiter 37AM, Tair 3Phs, Zeiss Tessar.

Komentarz

• dziobolek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2634

Zamieszczone przez j_M007
                              Pamiętam, jaki cyrk był przedostatnim razem z Wizzairem, przy ostatniej kontroli przed wejściem na pokład. Jedna sztuka bagażu ma być i koniec... ...A ja się pytam, po co ten teatr...
                              Odpowiedź znajdziesz tutaj - Polacy nie gęsi - latać nie potrafią
                              - Dlaczego tylko jedna sztuka bagażu podręcznego

To tak moim skromnym zdaniem.

Pozdrówka!

Komentarz

• airhead
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2495

dzięki wszystkim za odpowiedzi - jeśli jesteście ciekawi, to spieszę donieść, że absolutnie żadnego sprawdzania nie było i ludzie wnosili znacznie większe i cięższe walizki, niż było napisane. tak samo jak w Locie nikt nie kontrolował bagażu. niepotrzebnie się martwiłem.
                                Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

Pracuję...