Ja miałem monopod i było ok ale żonkę cofnęli bo miała pilniczek do paznokci ok. 10cm. No i wyrzucenie pilniczka do kosza nie było dla kontroli takie znowu oczywiste....
X
-
-
Ech nie wiem co gorsze, zachlane chamstwo czy wrzeszczące dziecko. Odkąd mam małego łobuza stałem się bardziej wyrozumiały dla dzieci.
A co do rajana... najbardziej dziadowska linia jaką kiedykolwiek leciałem. Problemów ze sprzętem nie miałem, ale jak zgaduję dlatego że wszystko upchałem do torby i nie miałem statywu
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".Komentarz
-
przy odrobinie szczęścia dziecko nie drze się cały lot - smród poalkoholowy jest aż do lądowania - wolę dzieci w pobliżu
Komentarz
-
Najprostszy i wielokrotnie sprawdzony w praktyce sposób na bagaż foto w samolocie to aparaty i obiektywy w plecaku podręcznym foto, reszta (w tym statyw) w bagażu głównym.
Plecak foto może być dość spory, ale powinien zmieścić się pod fotelem.
Może też być dość ciężki, bo nie zdarzyło mi się, aby ktoś go ważył.
Nigdy nie miałem z tym żadnych problemów.
Co się tyczy rodaków w podróży, to krzyczące dzieci wkrótce zasypiają natomiast pijani panowie potrafią popsuć nastrój.Ostatnio edytowany przez m_o_b_y; 11536.m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Komentarz
-
niektóre linie mają określone wymiary maksymalne podręcznego - plecak nie zawsze się zmieści w otworze testowym jak np w WizzAir - przekroczenie jednego z wymiarów teoretycznie może być problememKomentarz
-
Z tym sprzętem to tak jak piszesz m_o_b_y , ostatnio wylatywałem na Kanary i przy odprawie pan kazał sobie tylko klapę plecaka otworzyć i tyle, obawiałem się tylko żeby nie ważyli podręcznego bo było ponad stan, a limit tylko 5kg, reszta ich nie interesowała.
W drodze powrotnej przy odprawie to nawet niezbyt chciało się mu spojrzeć na monitor.
Tak więc sprzęt najlepiej mieć przy sobie.EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4 , 70-200/4 , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,
Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniemKomentarz
-
i nie zdziw się jak każą Ci pstryknąć kilka zdjęć sprzętem żeby sprawdzić że nie ma w środku ukrytej "bomby". Zwłaszcza jak masz coś z serii jedynekZ Markiem, Elą, Nikosiem i czterdziestką na karku przemierzam świat....
Komentarz
-
Są już w dość sporym wyborze plecaki które spełniają normy bagażu podręcznego pod względem wymiarów. Dakine, Thinl Tank czy LowPro - do wyboru do koloru. Ja podróżuję z Dakine w który wożę regularnie 1DMKIII 500/4, 100-400 lub 70-200, dwa extendery i trochę drobiazgu. Oczywiście prawie zawsze prześwietlają mi to na wskroś. Wagowo jest na styk, zależy od linii, jeśli limit to 5 kg, wtedy krótsze lensy lądują w kieszeniach kurtki.
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą TapatalkKomentarz
-
Gdyby jeszcze były jakieś sztywne normy.
W przypadku tanich linii są one, powiedzmy szczerze, delikatnie płynne - każda linia sobie...
Ale tak naprawdę, to ktoś musi mocno "przegiąć" z wymiarami,
by zostać zaproszonym do "koszykówki"
Pozdrówka!"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."Komentarz
-
Ale normy są ustalone dość sztywno, np. RA i Wizz mają chyba takie same, komercyjne linie tym bardziej. Producenci plecaków stworzyli specjalne linie produktów pod podróże lotnicze. Co do sprawdzania wymiarów na lotniskach, np. W EPBY sprawdzają to bardzo skrzętnie, chyba, że to ja mam takiego pecha, latam kilka raz do roku stamtąd i zawsze koszykówka
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą TapatalkOstatnio edytowany przez sfw; 1334.Komentarz
-
Ale ostatnio chyba nie rozmawiamy o wadze i gabarytach bagażu, tylko o tym czy uda się wejść na pokład ze statywem w bagażu podręcznym.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Wy się zastanawiacie czy można wnieść statyw na pokład... a ja na lotnisku w Maladze miałam problem z... samą głowicą... Statyw leciał sobie w bagażu rejestrowanym a głowicę (mała kulowa manfrotto 486RC2) wrzuciłam do podręcznego. No i miły pan prześwietlający moją torbę zatrzymał mnie twierdząc, że mam w bagażu... "coś do łowienia ryb, a to jest zabronione"
Powiedziałam mu, że na łowieniu ryb, wędkach itp się nie znam, ale mam za to głowice od statywu i pewnie o to mu chodzi. Pokazałam mu ją, musiałam przykręcić do aparatu i w końcu mnie przepuścił. Ale od tamtej pory głowicę wkładam też do rejestrowanego ... Bo co mi po samych nogach od statywu na wyjeździe jakbym została bez głowicy
Komentarz
-
Odp: Sprzęt w samolocie... Jak?
Mam pytanio: czy ktoś z Was leciał może ostatnio (to znaczy nie dawniej jak w maju) LOTem? Nie jestem na 100% pewna, jak obecnie wygląda kwestia bagażu (wagowo), bo w mailu informacyjnym potwierdzającym rezerwację były inne informacje niż na stronie LOTu.
Pytanie mam też odnośnie laptopa. Teoretycznie nie wolno w nadawanym. ( Bagaż ), teoretycznie (Bagaż podręczny ) dodatkowo do podręcznego mogę jeszcze wziąć laptopa. Czy te dodatkowe 3 kg naprawdę nie będą problematyczne? Mój podręczny waży już teraz 6 kg (a w środku wyłącznie kilka obiektywów i dwie lustrzanki plus waga plecaka- to taki na kółkach). Muszę to wiedzieć zanim wyjdę z domu, bo na lotnisku będę sama i w razie kłopotów nie mam komu powierzyć sprzętu...
Lot z Niemiec do Polski, jakby co.400D, 60D, G11
Canon EF-S 3,5-5,6/18-55, Canon EF 1,8/50 II, Tamron 4,0-5,6/55-200, Samyang 3,5/8, Canon EF-S 2,8/60, Canon EF-S 4-5,6/17-85, Canon EF 2,8/100
M42: Helios 44-6, Jupiter 37AM, Tair 3Phs, Zeiss Tessar.Komentarz
-
Luzik. W teorii jest 8 kg, w praktyce mialem i 12-14 kg.Mam pytanio: czy ktoś z Was leciał może ostatnio (to znaczy nie dawniej jak w maju) LOTem? Nie jestem na 100% pewna, jak obecnie wygląda kwestia bagażu (wagowo), bo w mailu informacyjnym potwierdzającym rezerwację były inne informacje niż na stronie LOTu.
Pytanie mam też odnośnie laptopa. Teoretycznie nie wolno w nadawanym. ( Bagaż ), teoretycznie (Bagaż podręczny ) dodatkowo do podręcznego mogę jeszcze wziąć laptopa. Czy te dodatkowe 3 kg naprawdę nie będą problematyczne? Mój podręczny waży już teraz 6 kg (a w środku wyłącznie kilka obiektywów i dwie lustrzanki plus waga plecaka- to taki na kółkach). Muszę to wiedzieć zanim wyjdę z domu, bo na lotnisku będę sama i w razie kłopotów nie mam komu powierzyć sprzętu...
Lot z Niemiec do Polski, jakby co.
Jedna sztuka to niby jedna sztuka, ale...
- możesz obiektyw wsadzić do kieszeni w kurtce
- laptopa wziąc pod pachę
- lustrzankę powiesić na szyi
Sporo latam, na różnych trasach, często Lufthansa i LOT.
Nigdy żadnych problemów.
Na wyprawy w góry wchodzę do samolotu w butach narciarskich lub wyprawowych - zero problemów.
Czasami buty biorę pod pachę - zero problemów (a to 3-4 kg) - nawet na restrykcyjnych liniach poludniowoamerykańskich.
Powieś jakby co aparat na szyi- juz masz 2 kg mniej.
Generalnie - bez stresu, wierz mi
pozdrawiam
PrzemekKomentarz
-
Po tym, jak w "Wizzairzyści" kazali mi i mojemu współpasażerowi (lecieliśmy jako para, więc cały bagaż wspólny) przepakowywać kiełbaski z jednego plecaka (12 kg, ówczesny limit to 10 kg) do drugiego (7 kg), wolę się upewnić...
A LOTem nie latałam do tej pory i nie wiem, jak bardzo są restrykcyjni. Ale dobrze wiedzieć. Dzięki!
400D, 60D, G11
Canon EF-S 3,5-5,6/18-55, Canon EF 1,8/50 II, Tamron 4,0-5,6/55-200, Samyang 3,5/8, Canon EF-S 2,8/60, Canon EF-S 4-5,6/17-85, Canon EF 2,8/100
M42: Helios 44-6, Jupiter 37AM, Tair 3Phs, Zeiss Tessar.Komentarz
Komentarz