X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dutch
    • 2008
    • 7

Dzieki za linka! Czyli mam rozumieć by mieć zdjęcie 8x10 to takiego papieru także muszę szukać?
    Teraz tylko muszę sprawdzić czy np taki papier ma podpis na odwrocie:http://www.difox.com/main/pl/shops/c...html?&bigimg=1

Bardzo proszę także innych forumowiczów o opinie.

Komentarz

• drakoo
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 49

Dzieki za linka! Czyli mam rozumieć by mieć zdjęcie 8x10 to takiego papieru także muszę szukać?
      Teraz tylko muszę sprawdzić czy np taki papier ma podpis na odwrocie:http://www.difox.com/main/pl/shops/c...html?&bigimg=1
      Osobiscie nie widzialem papieru 20*25, musisz kupic A4 i potem docinac na gilonynie. Papiery Canon, Epson i HP chyba wszystkie sa z tylu podpisane. Do tego epsona o ktorym mowisz o polecam papiery epsona i tenetala, ba uzywam z dobrym skutkiem. Sa tez inne dobre jak PermaJet, Ilford ... o tych z najwyzszej polki nie wspominam, bo jak bedziesz ich potrzebowal to bedziesz o tym wiedzial ;-)

Komentarz

• dutch
        • 2008
        • 7

No to mnie trochę zdołowaliście z tymi papierami...bo zależy mi na papierach nie podpisanych. A ten tenetal ma podpis na odwrocie?

Komentarz

• drakoo
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 49

A ten tenetal ma podpis na odwrocie?
          nie, nie ma. Przynajmniej ja nie spotkalem.

Komentarz

• dutch
            • 2008
            • 7

Ok, a jeszcze spytam: jak z jakością zdjęć z takiej drukarki? Bo kosztuje ona niemało więc i zdjecia powinny być ekstra ale jak jest w praktyce? Widział ktoś wydruki- zdjęcia z takich droższych drukarek? Jakość taka jak z photolabu?

Komentarz

• arturs
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4196

Zamieszczone przez dutch
              Ok, a jeszcze spytam: jak z jakością zdjęć z takiej drukarki? Bo kosztuje ona niemało więc i zdjecia powinny być ekstra ale jak jest w praktyce? Widział ktoś wydruki- zdjęcia z takich droższych drukarek? Jakość taka jak z photolabu?
              co najmniej porównywalna - to znaczy u mnie jest taka jak z najlepszych kieleckich labów (a naprawdę dobre są 2 lub 3).. jakość z takiej drukarki jest wypadkową 4 czynników:
              1. sama drukarka - czyli kalibracja itp.
              2. Tusze jakich używamy - czyli jak kupimy taką drukarkę to tusze też powinniśmy mieś przyzwoite - najlepiej orginalne a nie jakieś tanie gówno
              3. Jakość papieru - jw.
              4. Jakość pliku który drukujemy

I jak powyższe będzie ok to wydruki też będą dobre..
              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• drakoo
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 49

Jakość taka jak z photolabu?
                Jak sie przyłożysz, to lepsza ....

Komentarz

• kurczakk
                  • 2008
                  • 3

Witam po raz pierwszy...
                  Czytam i czytam i sam już nie wiem jaką drukarkę wybrać do amatorskiego drukowania?! (tak do 1000zł) Może Canon ix4000. Jak się ma stosunek jakości do jej ceny? A może coś z EPSONA? Pomocy...
                  Ostatnio edytowany przez kurczakk; 20576.

Komentarz

• sal
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1071

Ja kupilem ostatnio MP540 Canona za ok. 270zl (zalezalo mi na skanerze, nie zalezalo na duplexie, ktory ma iP4600) i jestem bardzo zadowolony.
                    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• Malin
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 276

Jak ktoś ma wątpliwości to zapraszamy na http://www.swiatobrazu.pl/pojedynek_..._epson_hp.html
                      Regulamin pkt 8

Komentarz

• dutch
                        • 2008
                        • 7

Zamieszczone przez Malin
                        Jak ktoś ma wątpliwości to zapraszamy na http://www.swiatobrazu.pl/pojedynek_..._epson_hp.html
                        Oo..to może być ciekawe. Niestety w teście nie ma modelu którym jestem zainteresowany- Epson Stylus Photo R2880 (niższa klasa) ale i tak czekam z niecierpliwością. Na razie zakup odłożyłem na okolice lutego więc może drukareczka troszkę stanieje.
                        Ostatnio edytowany przez dutch; 22526.

Komentarz

• kurczakk
                          • 2008
                          • 3

I TAK... Zastanawiam się nad:
                          1.Canon iP4500(ze względu na tusze-zamienniki)
                          2.Epson Stylus Photo RX585 (dodatkowo skaner)
                          3.Epson Stylus Photo R800 (Ewentualnie, za max co chcę wydać-czy warta 1050zł?)

Może macie jeszcze jakieś inne propozycje do 1000 (+100zł) ?????

Komentarz

• _Doman_
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 20

Troche postow wczesniej byla mowa o programie Canon Easy-PhotoPrint. Programik jest bardzo fajny i prosty w obsludze. Czesto z niego korzystam jak potrzebuje na szybko wydrukowac zdjecia.

Cala obsluga polega w zasadzie na wyborze:
                            1. zdjecia
                            2. formatu papieru
                            3. rodzaju papieru
                            4. formy rozmieszczenia zdjec na papierze

Sa tez dodatkowe (podstawowe) opcje edycji zdjec, ale z nich ja osobiscie nie korzystam. Po wyborze tych 4 parametrow pozostaje juz tylko przycisk drukuj.

Z poziomu programu nie ma w ogole dostepu do ustawien sterownika drukarki! A sterownik (a w zasadzie drukarki serii PIXMA) pozwalaja na wydruk bez obramowania. Przy opcji tej nalezy ustawic szerokosc rozszerzenia zdjecia, aby uniknac przypadkowego "swiecenia" papieru. Dlatego tez przy wyborze druku na calej stronie (bez obramowania) w programie Easy-PhotoPrint program korzysta ze swoich domyslnych ustawien - rozszerza i przycina czesc zdjecia.

Rozwiazanie tego "problemu"? Sa w zasadzie 3:
                            1. Dodac obryske do zdjecia w jakims programie graficznym
                            2. Zmienic domyslne rozszerzenie programu Easy-PhotoPrint (Plik -> Preferencje). Mozna nawet ustawic na "Brak".
                            3. Zmienic program do wydrukow zdjec
                            Canon 40D / Tamron 17-50mm / Canon 55-250mm IS / Canon 50mm f1.8

Komentarz

• czornyj
                              Zasłużeni
                              • 2006
                              • 2626

Zamieszczone przez dutch
                              Oo..to może być ciekawe. Niestety w teście nie ma modelu którym jestem zainteresowany- Epson Stylus Photo R2880 (niższa klasa) ale i tak czekam z niecierpliwością. Na razie zakup odłożyłem na okolice lutego więc może drukareczka troszkę stanieje.
                              R2880 pracuje na tym samym zestawie kolorantów co 11880, więc jakość tych drukarek powinna być identyczna, a nawet z R2880 powinno się dać wycisnąć odrobinkę wyższą rozdzielczość (fakt bez większego znaczenia). Choć wynikami podobnych testów za bardzo bym się nie podniecał: raz - że są ustawiane i przeprowadzane niefachowo, dwa - że tak czy owak współczesne urządzenia tej klasy powalają jakością uzyskiwanych odbitek, czy będzie to Epson, HP czy Canon.
                              Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
                              Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Malin
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 276

Witam. Chciałbym zakupić urządzenie wielofunkcyjne tj. drukarka (A4), skaner, kserowanie. I chciałbym używać tuszy regenerujących wystawianych na allegro, ponieważ tusze b. szybko sie zużywają i są dosyć drogie a ich kupowanie jest uciążliwe. Posiadam Epsona Color Stylus 680 - leciwa drukarka i mało kto ma jeszcze do niej tusze, poza tym chyba wyjątkowo szybko zabiera mi tusz. Jestem lekko uczulony na Epsona, więc nie brałbym tej firmy pod uwagę.

Zależy mi na oszczędności w tuszach i dobrej, aczkolwiek nie jakieś wypasionej jakości w drukowanych zdjęciach. Co byście polecili, jaką markę?
                                Regulamin pkt 8

Komentarz

Pracuję...